Ina Kjøgx Pedersen

Ina Kjøgx Pedersen

Ina Kjøgx Pedersen – uddannet journalist fra DjH (1987) og antropolog fra Københavns Universitet (1998). Har i en årrække skrevet for Weekendavisen. Bøger: Drengen, der blev væk: Mor, mig og demensen (Gyldendal 2018). Samles, skilles ad (Gyldendal 2010). Bekymringen rundt (sm m Nymann Eriksen, Gundelach, Hartling, Due Madsen, Jensen og Sorgenfrey; red. Johannes Baun. Forum 2004). Kan vi leve sammen? (sammen med Skak, Rasmussen og Roland; red. Ann-Belinda Preis, Munksgaard 1998). Er du da sindssyg (sammen med Peter Øvig Knudsen. Amadeus 1987).

Foredrag af Ina Kjøgx Pedersen:

Demens
Vi havde helst været tilstanden foruden, men nu var den der. ”Og så vi må få det bedste ud af det,” sagde min mor. Da vi blev en del af de knap 90.000 danskere, der sammen med deres omkring 400.000 nærmeste lever med demens, kom jeg på feltarbejde i min egen familie. I fællesskab aftalte min mor og jeg, at jeg i min logbog uge for uge skulle dokumentere dagliglivet, som det var. Ideen var at vise alt det liv og de historier og muligheder, der også er i at leve med den tilstand, som af forskere, interesseorganisationer og politikere ofte er blevet beskrevet som en truende katastrofe. Men der er ingen behandling, og intet tyder på, at den er til rådighed foreløbig. Skal vi så segne i skræk og afskrive demensårene som et spildt livsafsnit, mens vi holder vejret og venter på døden? Vi tog kampen op, mens vi forsøgte at leve med spøgelser og nye roller gennem de tre år, sygdommen varede.

Hør bl.a. om:
– spøgelser og hvordan vi lærte at leve med dem
– magtforholdet mellem mor og datter og hvordan jeg forstod noget om leveregler og opdragelse
– kvinderne fra 1930erne og hvordan jeg forstod noget vigtigt om den generation
– ‘hjem’ og hvordan min mors vandren hjemmefra for at finde hjem lærte mig noget nyt om, hvad mennesker med demens leder efter, når de leder efter hjem
– sundhedssystemet og hvordan vi og de gik skævt af hinanden, selv når alle gjorde deres bedste
OG meget mere, men vigtigst:
– hvordan jeg – som følge af demensen – lærte min mor at kende som et farverigt og viljefast menneske, der ellers altid bare havde været Mor.

Foredrag med Ina Kjøgx Pedersen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Drengen der blev væk: Mor, mig og demensen. Gyldendal. Om bogen er følgende skrevet:

• Mageløs, monoman og konsekvent.(..) Ina Kjøgx’ forfatterskab er lille, men vejer tungt som samtidshistorie (Niels Barfoed i Information)

• Tankeprovokerende. (…) En fortælling fuld af respektfuld omsorg. (Birte Weiss i Weekendavisen)

• En god og klog bog om den demensramte. (…) I høj grad inspirationstekst for den pårørende. (…) Der er masser af godt og værdigt liv med en demenssygdom.(Fem hjerter v Svend Brinkmann i Politiken)

• Personlig og bevægende bog (…) Demens er der ikke andet at gøre ved end at leve med den. Alligevel interesserer de færreste sig for, hvordan man gør netop det. Denne bog er et væsentlig forsøg på at lave om på det. Læs med! (Fem stjerner v Flemming Østergaard i Jyllands-Posten)

• Vigtig, læseværdig og yderst velskrevet. (…) Personligt og mange steder gribende bliver man med humor og sprogligt vid ført ind i relationen mellem mor og datter, og hvordan en demenssygdom tvinger begge til at tænke nyt (..) (Lotte Hvas og Mikkel Vass i Ugeskrift for Læger)

• Bogen er fantastisk! (Birthe Friis Mortensen, rektor, University College Syddanmark, på LinkedIn.)

Om foredragene er følgende sagt:

Ina Kjøgx Pedersen holdt foredrag på Alzheimerforeningens årlige Demensråd for medlemmer af foreningen:
“Overskriften på foredraget var ’Om at få det bedste ud af det: Mor, mig og demensen’. Foredraget var en meget personlig beretning om Inas mors demensforløb og hendes forsøg på at stå bi. Hun udfordrede det udprægede sortsyn, der knytter sig til demens. Da Inas mor tidligt i forløbet sagde: “Nå, men så må vi få det bedste ud af det,” blev det derfor et fælles mål på den tur, der vendte op og ned på gamle leveregler. Deltagerne var begejstrede for hendes indlevende foredrag, hvor de kunne genkende mange hverdagssituationer fra deres eget liv. Ina fremstod meget ærlig omkring, hvor svært det er at være pårørende til en person med demens og hvor svært det er altid at gøre det rigtige. Foredraget gav deltagerne mulighed for refleksion om at demenssygdom ikke kun er sorg og ulykke, men også kan betyde nærvær og en mulighed for at lære hinanden at kende på en helt anden måde. Deltagerne ønskede at foredraget varede længere idet man fornemmede at Ina havde meget mere at byde på.”

“Mange tak for dit inspirerende oplæg. Spændende indsigter båret frem af en stærk og intens performance!”  “Jeg synes din empatiske indsigt i livet med demens er vigtig og værdifuld at bringe videre til alle, der møder mennesker med demens.”
Gertrud Øllgaard, formand, Erhvervsantropologerne

“Tak for en rigtig god eftermiddag! Folk var meget begejstrede”.
Susanne Rasmussen, funktionsleder, demensteamet Horsens

“Jeg blev virkelig beriget med et nuanceret blik på demens i virkelig godt selskab.”
Therese Kjellerup Thorstholm, sundhed.dk

“Tusind tak for et super godt event på Folkemødet. I får meget ros af de af mine kollegaer, som overværede eventen.”
Sarah Skafte, Ældre Sagen, efter en fælles optræden med Svend Brinkmann på Folkemødet på Bornholm.

Eksempler på øvrig omtale/optræden:

Radioprogram med Svend Brinkmann, Brinkmanns Briks:
https://www.dr.dk/radio/p1/brinkmanns-briks/brinkmanns-briks-6

Essay i Weekendavisen:
https://www.weekendavisen.dk/2019-13/samfund/mor-mig-og-spoegelserne

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen