Annette K. Nielsen

Annette K. Nielsen

Annette K. Nielsen er aktuel med den anmelderroste og prisnominerede, populærvidenskabelige bog Med på en lytter – en rejse…

Læs mere
Book Annette

Annette K. Nielsen er aktuel med den anmelderroste og prisnominerede, populærvidenskabelige bog Med på en lytter – en rejse i lytningens univers, der udkom i april 2022. Bogen er en personlig og perspektivrig bog om lydenes videnskab og kunsten at lytte. Den er skrevet i samarbejde med Annettes hustru, forfatter Leonora Christina Skov. Med på en lytter er nomineret til Stilhedsprisen 2023, en pris som foreningen Vi elsker stilhed uddeler hvert år.

”Annette K. Nielsen rapporterer fra lydforskningens verden med bredde, viden og litterært nærvær.”
WEEKENDAVISEN

”En letlæst, levende og helt igennem engageret essayistisk gennemgang af et emne, som de fleste af os har erfaring med og en holdning til”
⭐⭐⭐⭐ JYLLANDS-POSTEN og shortlistet til Jyllands-Postens Faglitterære Pris 2022

”Videnskabsjournalist Annette K. Nielsen har skrevet en bredt anlagt bog om lyd og støj, og hvad det gør ved os, uanset om vi er mennesker eller dyr. Den er bestemt værd at læse … og lytte til.”
♥️♥️♥️♥️♥️ POLITIKEN

”… simpelthen så underholdende komponeret, at man gerne følger Annette K. Nielsen på hendes rejse gennem lytningens univers og nemt kan se lydlandskaberne i mange af beskrivelserne for sig.”
⭐⭐⭐⭐⭐ UGESKRIFT FOR LÆGER

Annette K. Nielsen er videnskabsjournalist ved bl.a. Weekendavisen. Hun har en fortid som studievært på Faglitteratur på P1, TV2Øst og ScansatTV3 i London. Af uddannelse er hun mag.art. i litteraturvidenskab. Hun er født i Zimbabwe, opvokset i USA, Canada og Thailand og bosiddende på Frederiksberg.

To forskellige forfatteraftener med udgangspunkt i den populærvidenskabelige bog Med på en lytter – en rejse i lytningens univers.

Om lydenes videnskab og kunsten at lytte

Videnskabsjournalist Annette K. Nielsen er lydfølsom ligesom 20-40% af befolkningen og følte sig tit begrænset af uønskede lyde, indtil hun lavede et eksperiment, der strakte sig over et år og forandrede hendes liv: Hun lagde ørepropperne på hylden og holdt op med at høre radio og podcasts for i stedet at lytte opmærksomt til verden omkring sig. For verden er også fyldt med vidunderlige og overraskende lyde. Det skriver hun om i den populærvidenskabelige bog Med på en lytter – en rejse i lytningens univers (2022).

Verden larmer mere og mere, og støjen stresser både mennesker og dyr. Trafikstøj giver hjertekarsygdomme, fedme og diabetes og spiller måske også en rolle for udvikling af demenssygdomme. Over 35 procent af beboere i etagebyggeri er generet af nabostøj, og omkring 70 procent af alle nabostøjkonflikter er relateret til støj. Nogle forskere og eksperter mener ligefrem, der er tale om en krise i lytning i vores samfund. Hvis der skal skrues ned for de skadelige støjniveauer, skal vi alle blive bedre til at lytte. Annette K. Nielsen har talt med over 20 danske og udenlandske topforskere og professionelle aktører, der med vidt forskellige afsæt beskæftiger sig med lytning og lyd. Det gælder for eksempel trafik- og nabostøjforskere, hval-, flagermus-, fugle- og frøforskere, lydbrandingeksperter og sansehistorikere.

I foredraget deler Annette gavmildt og morsomt ud af alle de overraskende indsigter, forskerne har bibragt hende, og giver konkrete eksempler på, hvordan vi kan træne vores hørelse og blive mere lydopmærksomme. Et levende og engageret foredrag krydret med oplæsning og spørgsmål fra salen.

Lyd og litteratur – Et øreåbnende litterært foredrag

Med udgangspunkt i Med på en lytter ser videnskabsjournalist og magister i litteraturvidenskab Annette K. Nielsen nærmere på forholdet mellem lyd og litteratur. Mange tænker på lydbøger, når de ser overskriften ”Lyd og litteratur”. Flere og flere streamer da også bøger via diverse lydtjenester i stedet for at læse de fysiske bøger. Lydbøger er en kraftfuld måde at tilegne sig litteratur på, og forskningen viser, at mange dele af hjernen og mange følelser bliver aktiveret ved lytning.

I foredraget vil Annette komme ind på forskellen mellem at lytte til bøger og at læse bøger. Er den ene måde lige så god som den anden, eller er det to vidt forskellige oplevelser? Hun vil også berøre, hvordan flere og flere mennesker næsten konstant har hovedtelefoner klæbet til ørerne eller skruet ind i øregangen og lytter til lydbøger, podcasts, radio med videre. Hvad gør det ved os?

Lyd og litteratur handler også om, hvordan skønlitterære forfattere er ørevidner til historien gennem deres sansninger og beskrivelser af verden. Litteratur lader os høre gennem forfatterens ører og giver os et indblik i, hvordan et givent sted eller en given tid lød. I Med på en lytter opfordrer Annette til, at vi åbner ørerne og lytter mere opmærksomt og bevidst til vores omgivelser. Denne lytteopmærksomhed kan udstrækkes til at åbne vores indre øre for de lydlige beskrivelser i litteraturen og bidrage til at give læseoplevelsen en ekstra dimension.

Annette K. Nielsen

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular