1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m. Du kan tilmelde dig ARTE Bookings nyhedbrev ved at indtaste din mailadresse i den grønne box i højre side.
Rasmus Birkerod
Book nuNyt aktuelt foredrag med Rasmus Birkerod:
ISRAEL: Et land, tusind modsætninger.
Hvem tænker vi mon på, når i daglig tale diskuterer “israelerne”? Er det de etiopiske jøder, beduinerne, de ultraortodokse, araberne, kibbutzfolkene, hightecheksperterne, de homoseksuelle eller bosætterne? Og hvor kommer den jødiske del af Israel egentlig fra – Rusland, Marokko, Yemen, Irak, Frankrig eller Argentina? Israel er som et antropologisk laboratorium, hvor kulturer fra hele verden er samlet på én lille plet på jorden.
Med udgangspunkt i nogle af Rasmus Birkerods personlige relationer i landet får du her en forståelse for, hvad der samler og splitter dette usædvanlige land, som spiller en så afgørende rolle i Mellemøsten.
– Dette foredrag er en oplevelse, man ikke må gå glip af. Rasmus Birkerod fanger og engagerer. Her leverer han to intense timer, der holder tilhørerne tryllebundne fra start til slut. Et tankevækkende foredrag om et land, som de fleste kender navn, men som vi faktisk ved så lidt om.
JØRGEN NYBORG ANDREASSEN, SELVSTÆNDIG KONSULENT, HOLBÆK
– Glimrende foredrag. Vi var mere end 100 tilhørere i Tuse. Rasmus Birkerod har sine tilhørere med hele vejen. Også dem på bagerste række. Her får vi vigtige nuancer til vores verdensforståelse.
PIA HEEGAARD LORENTZEN, SOGNEPRÆST, TUSE KIRKE
Foredrag med Rasmus Birkerod booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Heidi Amsinck
Book nuHeidi Amsinck er aktuel med bogen “Ud af mørket” (marts 2025).
Niårige Matilde Clausen forsvinder sporløst fra en legeplads midt i København, og en febrilsk eftersøgning sættes i gang.
Da en mulig forbindelse aftegner sig til en uopklaret efterforskning om en anden forsvundet pige, tiårige Lea Høgh, genoplever kriminalkommissær Henrik Jungersen et mareridt, der i sin tid nær har kostet ham jobbet. Desperat efter at bøde for fortidens fejl, må Henrik mod sin vilje række ud efter hjælp fra Jensen, journalist på Dagbladet – og hans tidligere kæreste.
Jensen kaster sig hovedkulds ud i efterforskningen, en kærkommen anledning for til at fortrænge den store forandring, der er på vej i hendes liv. Hvad skete der med Lea, og hvor er Matilde?
Ud af mørket er fjerde bind i krimiserien om kriminalreporteren Jensen. Heidi Amsinck er født 1967 i København. Hun er uddannet journalist og har blandt andet arbejdet som korrespondent i London for Børsen og Jyllands-Posten. Hun debuterede som forfatter i Storbritannien i 2018 med novellesamlingen Last Train to Helsingør og har skrevet i alt fire krimier om Jensen. I 2023 modtog hun Det Danske Kriminalakademis Debutantpris for Mit navn er Jensen.
Foredrag af Heidi Amsinck:
Foredrag 1: Forfatteraften med udgangspunkt i “Ud af mørket” (bogforedrag).
Fortæller om inspirationen bag krimiserien om Jensen, om at bo i London og længes efter København, blandingen af virkelighed og fiktion, research og samarbejdet med politiet i den virkelige verden. Heidi elsker samspillet med publikum og er åben over for spørgsmål.
Foredrag 2: Skriv en krimi – fra idé til virkelighed.
Om ingredienserne til en god krimi, planlægning, redigering, research, at undgå skriveblokering og finde den kreative arbejdsglæde, uanset hvor du står i livet. Heidi øser af gode råd, positiv motivation og egne oplevelser med at blive forfatter.
Ved brug af foto skal fotograf Lea Meilandt nævnes.
Foredrag med Heidi Amsinck booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Peter Harmsen
Book nuPeter Harmsen har senest udgivet “Grønland i krig – Spillet om Arktis 1939-45”.
Om bogen:
Da Anden Verdenskrig brød ud, blev Grønland pludselig del af en global konflikt. Øen var en vital mellemstation for de allierede, når militært materiel skulle transporteres over Nordatlanten. Meteorologiske data fra den lange østkyst viste sig afgørende for krigens forløb i Europa, og tyske vejrstationer var i en årelang kamp med især den navnkundige dansk-grønlandske slædepatrulje. Imens leverede kryolitminen i Ivigtut en vigtig komponent til produktionen af aluminium, som skulle bruges til flyvemaskiner.
Men det er ikke hele historien. Grønlands udvikling i krigsårene var kompleks og dramatisk. I starten opstod der et overraskende modsætningsforhold mellem USA og Canada, som begge forsøgte at skabe sig en position i Grønland, ligesom nordmænd både på allieret og tysk side arbejdede på at få øen ”tilbage”. Der var også gnidninger – grænsende til gensidig foragt – mellem amerikanerne og danskerne. Og en lille gruppe grønlændere var en kort overgang samlet i en lokal nazibevægelse.
Foredrag med Peter Harmsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Martin Breum
Book nuSkal vi sælge Grønland til USA? Foredrag om Danmarks mest presserende udfordring
Den 18. august 2019 bekræftede den amerikanske præsident Donald Trump, at han og hans medarbejdere i Det Hvide Hus i Washington i nogen tid havde diskuteret, om USA bør købe Grønland.
Statsminister Mette Frederiksen afviste tanken som absurd, og med ét forstod vi, at der hersker vidt forskellige fortolkninger af, hvordan man bør opfatte Grønland i henholdsvis København og Det Hvide Hus i Washington.
Donald Trump fik stort set alle i Danmark til pludselig at diskutere Grønlands betydning for Danmark og Grønlands voksende betydning for resten af verden. Vi blev pludselig mindet om, at USA også i 1946 foreslog at købe Grønland.
Vi blev også igen mindet om, at mange i Grønland ønsker at løsrive sig fra Danmark. Og at Grønland udgør 98 procent af kongerigets territorium. Få dage efter at Donald Trumps tanker om at købe Grønland blev kendt, opfordrede flere grønlandske politikere til forhandlinger direkte mellem Grønland og USA, sådan at de fordele Grønland måske kunne høste, hurtige kunne kortlægges.
Jeg har beskæftiget mig med forholdet mellem Danmark, Grønland og USA i de seneste ti år. Jeg skrev om Donald Trumps købstanker i Weekendavisen og i USA på ArcticToday.com, og jeg optrådte på en række danske og udenlandske tv-kanaler. I 2017 var jeg den første journalist, der interviewede Mette Frederiksen om hendes syn på Grønland — kort før hun blev statsminister; et interview der indgik i bogen “Hvis Grønland river sig løs” (2018).
Jeg har også skrevet om den seneste meningsmåling i Grønland, der viser, at 67 procent af de grønlandske vælgere støtter visionen om et uafhængigt Grønland. Alle de store politiske partier i Grønland arbejder på Grønlands løsrivelse fra Danmark, og Grønlands første forfatning er ved at blive skrevet.
Samtidig trækker beslutningstagerne i Danmark i anden retning. Stadig flere danske politikere er optaget af at bevare rigsfællesskabet – af politiske, historiske og kulturelle årsager. Tidligere Statsminister Lars Løkke Rasmussen arbejdede hårdt på sagen, senest med en investering på 700 millioner i nye lufthavne i Grønland. Grønland udgør som nævnt 98 procent af kongerigets territorium, og sammen med Grønland har Danmark en række store muligheder, international betydning og ansvar. Danmark vil gerne opfattes som en seriøs aktør og en attraktiv samarbejdspartner i Arktis.
Den arktiske region er på få år blevet en af verdens mest dynamiske. Klimaforandringerne optager os alle — og der er store sikkerhedspolitiske forviklinger.
Som Donald Trump illustrerede, er USA, Rusland og Kina alle stærkt optaget af det nye Arktis og af Grønland. USA vil snart igen vil åbne diplomatisk kontor i Nuuk, Thule-basen er stadig vigtig for USA’s forsvar og det er sandsynligt, at USA snart igen vil ønske at øge sin militære tilstedeværelse i Grønland.
Grønland og Danmark har været tæt vævet sammen i de seneste 300 år, men modsætningerne er stadig markante. Findes der konstruktive løsninger? Hvad skal vi stille op med USA’s interesse? Hvad skal vi mene om rigsfællesskabets fremtid? Booker du et foredrag her, skal jeg gøre, hvad jeg kan for at lægge styrke debatten. Jeg forsøger ikke at levere løsninger og jeg tager ikke stilling til, hvordan samarbejdet mellem Danmark og Grønland bør formes i fremtiden, men jeg kommer meget gerne og deler min viden som grundlag for grundig og mere oplyst debat.
Fordraget er gennem-illustreret med cirka 75 nøje udvalgte aktuelle fotografier og kort. Foredraget er designet til at skabe debat og interaktion og kan tilpasses gymnasier eller andre særlige målgrupper.
Foredrag med Martin Breum booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Jesper Stein
Book nuJesper Stein er aktuel med bogen “Lejr” (januar 2025).
Kaspar skal for første gang alene på sommerferie med sine børn, Julle på seks og Sara på femten. De kommer med på et afbud på en sommerlejr på det vilde Røsnæs hos en sammentømret gruppe af kulturradikale og kunstneriske københavnere. Efter en pinlig episode til en fernisering er Kaspar blevet forladt af børnenes mor. Han savner hende, men mest af alt savner han at kunne gemme sig bag hende, så han slår knuder på sig selv for at blive lukket ind i lejrens fællesskab.
Sara allierer sig samtidig med tre andre teenagepiger og gør oprør mod de voksnes regler og normer og udfordrer deres forestillinger om køn og teenageliv.
Som dagene går, bliver det sværere og sværere for Kaspar at bevare nærheden med sin datter, hvis han også skal være venner med krimiforfatteren Morten, sexologen Tove og machokunstneren Rob.
Lejr er en roman om fædre og døtre, fællesskaber og længslen efter at høre til.
Foredrag med Jesper Stein booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Ole Stokholm Jepsen
Book nuOle Stokholm Jepsen er uddannet agronom og har siden 1970 arbejdet med udviklingssamarbejde hovedsageligt i Afrika, Asien og Mellemøsten og siden 2003 især i konfliktområder som Irak (2003-2008), Afghanistan (2010-2013) og Syd Sudan (2016-2019). Han har været afdelingsleder i Carl Bro International A/S, Teknisk Direktør i Danagro og Chefrådgiver i Niras International Consulting og senest ejer og chefkonsulent hos OSJ International Consultancy (2014 -2023). Meget af arbejdet har været som udstationeret projektansvarlig i alt ca. 25 år og ellers overordnet ansvarlig fra Danmark med hyppige supervisionsbesøg. Ole Stokholm Jepsen har i 2024 udgivet bøgerne: ”Oles erindringer” og ”En finger i jorden”
Foredrag med udgangspunkt i bogen ”En finger i jorden”.
Ole Stokholm Jepsen har skrevet denne bog for at dele sine erfaringer fra at have bidraget til udviklingssamarbejde i over 50 år hovedsageligt i Afrika, Mellemøsten og Asien hvoraf de seneste 20 år har været i konfliktområder i Irak, Afghanistan og Syd Sudan.
I bogen beskriver han i de tre første afsnit erfaringer, oplevelser og resultater fra nogle af de projekter og aktiviteter han har taget aktiv del i.
I foredraget beretter Ole Stokholm Jepsen om nogle af disse projekter og specifikke oplevelser som dengang han i efteråret 2003 arbejdede i Basra i Irak og da hele det administrative centralstyret planøkonomiske system var brudt sammen efter Saddam Hussein. Farmerne i det sydlige Irak havde alle høstet deres korn og de ville under normale omstændigheder have solgt kornet til de statsejede kornsilo- og formalingsanlæg (Grain Board), men det var ikke muligt. Ole sendte besked til den amerikanske administration i Bagdad at han skulle bruge 5 millioner dollar i kontanter til at finansiere Grain Boards opkøb af farmernes korn. Selv om det ikke ligefrem var normal praksis kørte Ole til Bagdad og hentede de 5 millioner dollar i en kanvas sæk. Ole fløj dog tilbage til Basra med pengene med et Herkules fly.
Ole Stokholm Jepsen fortæller også om hvorledes arbejdet med at organisere opfedning af lokale kvæg med lokale biprodukter i 1973-1975 resulterede i at over de næste 10 til 20 år efter at hans arbejde ophørte blev det almindelig praksis for mange småbønder fordi det var noget de kunne tage ejerskab af ansvar for derved forbedre deres levevilkår og slagterierne i Addis Ababa fik opfedet kvæg til slagtning.
I Helmand provinsen i Afghanistan er det generelt et meget konservativt muslimsk samfund, hvilket begrænser kvindernes muligheder. Igennem dialog kunne vi forstå at det var foreneligt med kulturen at kvinderne havde fjerkræ omkring huset hvor de bor og at kvinderne gerne ville have fjerkræ så de kunne producere æg til at forbedre børnenes ernæring og til salg på markedet. Vi arrangerede at interesserede kvindegrupper kunne få lån til at købe et antal høns af lokalrace (scavenging) som var robuste og ikke havde behov for specialfoder. Vi lavede aftale med en lokal producent om at levere de ønskede høns som også var vaccineret. Den samme producent skulle sørge for at kvinderne blev oplært af kvinder i hvordan hønsene skulle passes. Resultatet blev at kvinderne betalte lånet tilbage hurtigere end aftalt og deres æg som havde mørk-gul æggeblomme, havde en højere pris på markedet end de importerede æg med meget lys æggeblomme som var importerede æg fra Indien som blev kaldt for maskin-æg.
Ole udtrykker i bogen betydelig kritik af meget af den udviklingsbistand der har været formidlet og han fortæller i foredraget om hvorledes han mener man kan bidrage til en mere langsigtet, resultatorienteret forpligtigende udviklingssamarbejde med det Globale Syd som bl.a. vil bidrage til at lande og regioner kan blive selvforsynet med fødevarer og resultere i begrænsning af migration.
Ole Stokholm Jepsen giver en række eksempler på hvor vigtigt det er at der bliver skabt tillid mellem modtagere og udviklingspartnere for at skabe grundlaget for at modtagerne kan og vil tage ejerskab og ansvar for udviklingsinterventionerne.
Han fortæller også om nogle af de lavpraktiske anbefalinger han skriver om i bogen der kan have betydning i forhold til klimatilpasning og forøget binding af CO2 ikke mindst i tørre og halvtørre savanne områder som Sudano-Sahel bæltet tværs over Afrika og skabe bedre leveforhold for nomadesamfund og begrænse mulighederne for terrororganisationers tilstedeværelse.
Foredrag af Ole Stokholm Jepsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Bente Klarlund
Book nuBente Klarlund har senest udgivet bogen “Klarlund og Kandis på kur – forever” (Gyldendal 2025).
Om bogen:
Læge og professor Bente Klarlund Pedersen og Kandis-forsanger Johnny Hansen er på en fælles mission: de vil løfte alle danskeres sundhed.
Klarlund og Kandis på tur – forever rummer helt konkrete råd om KRAM & 4xS – altså kost, røg, alkohol, motion, søvn, stress, samvær og stoffer. Alt er baseret på forskning, og det hele er uden løftede pegefingre.
”Du vinder i snit 24 år ekstra i livet, hvis du som 40-årig lever efter KRAM & 4xS. Begynder du som 60-årig, får du 18 ekstra år,” forklarer Bente Klarlund Pedersen blandt andet i bogen, hvor også Johnny synger sin nye optimistiske sang om sundhed: ”Velkommen til Kandiskuren – vil du med på turen?”
Foredrag med Bente Klarlund booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Amalie Smith
Book nuAmalie Smith er i januar 2025 aktuel med bogen “Terracotta”.
Om bogen:
Terracotta af Amalie Smith er en bog om forbindelserne mellem ler og liv. Om menneskers trang til selv at skabe liv, kunstigt og biologisk. Til at formgive og lade sig opløse. Til at genfortælle verden fra begyndelsen.
Hvorfor er lerfigurene på antikmuseet i Cyperns hovedstad, Nicosia, så levende? Hvad er liv overhovedet, hvordan er det opstået på en gold planet? Og hvordan skal det fortsætte?
Foredrag med Amalie Smith booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Niels Frank
Book nuNiels Frank er aktuel med bogen “Det slutter her” (Gyldendal 2025).
Halvandet år efter, at Niels Franks søster, Elin, blev dræbt i 2021 af sin mand, fremlægger morderen en række undskyldninger i landsretten for at få omstødt byrettens dom på fjorten års fængsel. Han forklarer bl.a. tilføjede, at der var psykiske problemer i Elins familie.
Det får Niels Frank til at starte en omfattende undersøgelse. Han vil finde ud af, om mordet virkelig skyldtes, at familien var ramt af psykisk arvesynd. Ved hjælp af breve, avisartikler og samtaler med familiemedlemmer, herunder flere Niels Frank ikke har talt med i årevis, bliver forhistorien mere og mere synlig. Det viser sig at indeholde mange hemmeligheder og overraskelser.
Det slutter her er en beretning om alt, der førte til mordet. Det er en bog om familieforbandelser, dæmoner og sår, der ikke vil hele. En bog om én families skæbne, men også om familieskæbner, som de fleste af os kender dem.
Det slutter her. Historien om en familie er en selvstændig fortsættelse af Fanden tage dig. Rapport om et kvindedrab, offentliggjort i 2022.
For Denden tage dig blev Niels Frank indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris.
Foredrag med Niels Frank booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Einar Már Gudmundsson
Book nuEinar Már Gudmudsson har 3 ledige datoer hvor han er i Danmark og kan bookes til et foredrag med en gennemgang af forfatterskabet med neddykning forskellige steder, ofte efter stemningen. Et to timers program med pause og mulighed for at stille spørgsmål.
Ledige datoer: 31. marts, 1. april og 2. april 2025.
Einar Már Gudmudsson har senest udgivet bogen “Thi kendes for ret”
Om bogen: For tohundrede år siden var der farlige ideer i omløb på Island: Kætterske forestillinger om lighed og retfærdighed. I hemmelighed lagde lyssky personager planer om at lette overklassen for deres økonomiske byrder. Myndighederne var mildt sagt ikke begejstrede for disse forbryderiske tanker, som eroderede selve samfundsfundamentet og måtte bekæmpes! Oprøret skulle for enhver pris holdes nede: Find de skyldige, døm dem hårdt og straf dem nådesløst!
Trådene fra Einar Márs roman ”Islandske forbrydere” bliver spundet op i denne efterfølger, hvor drømme om frihed tændes og kvæles, og det farverige persongalleri kommer ud af kontrol. Slægtsbånd testes, og århundreder samler sig i øjeblikkes storhed og fald. Sandhed og digtekunst kæmper med løgn og sandhed, ret og vrang væves ind i historiefortællerens net.
Einar Már Gudmudsson tager på foredragsturné i Danmark 2-4 gange årligt.
Foredrag med Einar Már Gudmundsson booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Naser Khader
Book nuSyrien efter Assad – hvad nu?
Hvordan var det at leve under Assad. Hvem er de nye magthavere? Hvilken form for styre ønsker de? Bliver Syrien delt og ny borgerkrig opstår? Disse og mange andre spørgsmål, vil Naser Khader besvare.
Naser Khader, tidligere politiker, formand for forsvarsudvalget og nu senioranalytiker ved den amerikanske tænketank Middle East Form.
Foredrag med Naser Khader booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Lars Christian Kræmmer
Book nuDen magiske rejse – 7 år i skæbnens fodspor
Lars Kræmmer har taget 7 år ud til at rejse rundt i verden. Hver anden måned kommer han hjem for at besøge kone og børn, renskrive sine dagbøger og tjene en skilling til næste tur. Der ikke er nogen plan. Således har Lars tid til at følge begivenhederne og møde de mennesker, som skæbnen mener, han har brug for at møde. Det har ledt til en magisk rejse, som begynder at give god mening. Hvad nu, hvis alt falder på plads, når han ikke styrer tilværelsen? Findes livets mening, når han holder op med at søge? Er han mere fri, når han er fattig? Hvor farligt er livet? Tør han, eller tør han lade være?
Rejsen tog sin begyndelse den 7. juni, 2022 og slutter den 7. juni, 2029. Lande besøgt indtil nu: Mauretanien, Kenya, Tanzania, Rwanda, Uganda, Madagaskar, Colombia, Nepal, Sierra Leone.
Når Lars er hjemme, rejser han rundt og holder foredrag om de eventyr, han har oplevet. Foredraget lægger op til debat og inspirerer til tanker om livets mening. Hvilke forventninger stiller samfundet, og hvad vil man med sit liv?
ANMELDELSE fra seneste foredrag:
Man glæder sig ekstra meget, når multikunstneren, Lars Christian Kræmmer står på programmet, da niveauet altid er højt. Lad det være sagt med det samme, at foredraget overgik forventningerne. I en hæsblæsende times tid tog Lars os med på en rejse i tid og rum, som både var åndelig og håndgribelig. Han var hudløs ærlig, personlig og reflekterende i brudstykker fra et liv som kunstner, ægtemand, far, hjemløs, muslim, gangster og meget andet. Lars berettede bl.a. om at være sig selv blandt fremmede, om hvordan det flygtige venskab holder for evigt, om at definere sin kultur i traditionernes spejlsal, om at rejse uden formål og læse eventyret baglæns.
Lars har valgt at leve sit liv i intervaller, der er defineret af tallet ‘7’. Det startede med, at han tilbragte syv uger i en kasse, og for tiden er han godt i gang med en fascinerende syvårs-rejse. Foredraget var en sand tour-de-force, der, inter alia, førte os forbi Canada, De Kanariske Øer, Mauretanien, Columbia, Kenya, Tanzania, Uganda, Madagaskar, Nepal og Sydhavnen. Alt dette krydret med en gemmeført positiv, livsbekræftende og finurlig tilgang til livet, rejsen og eventyret, der ikke kan undgå̊ både at forbløffe og imponere beskueren.
Tom Twining-Ward
Foredrag med Lars Kræmmer booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Deniz Serinci
Book nuSyrien
I december blev Syriens diktator gennem årtier, Assad væltet. Hvordan ser fremtiden ud for landet? Bliver landet en islamisk eller sekulær stat? Hvad med minoriteter som kurdere, alawitter, kristne, osv? Risikerer vi en ny flygtningebølge? Hvor står lande som Israel, Tyrkiet, Rusland, USA i forhold til konflikten? Og hvad er fremtiden for de over 40.000 syrere i Danmark? Journalist og forfatter Deniz Serinci har udgivet 13 bøger om Mellemøsten, heriblandt om Syrien og lige besøgt netop Syrien inden Assads fald. Han vil holde et foredrag om det borgerkrigsramte land.
”Jeg har fulgt Deniz’ arbejde gennem flere år. Jeg ved han er en dygtig og grundig journalist.”
– Mattias Tesfaye, børne- og undervisningsminister (S)
”Et virkeligt godt og oplysende foredrag af Deniz Serinci.”
– Sorø Bibliotek
”En af tre foredragsholdere, enhver højskole bør booke.”
– Højskolebladet
”Deniz er en oplevelse. Deniz er utrolig indsigtsfuld. Deniz er balanceret, analytisk, troværdig”
– Lars-Christian Brask, Folketingsmedlem (LA)
Foredrag med Deniz Serinci booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Shëkufe Tadayoni Heiberg
Book nuShëkufe Tadayoni Heiberg, født 1987, forfatter, cand. mag. i Litteraturvidenskab, selvstændig forlægger på forlaget Uro, samt skønlitterær oversætter fra persisk til dansk. Shëkufe har en aktivistisk og utopistisk tilgang til sprog, og arbejder med at udvide sprogets, og dermed også tænkningens, rammer. Forfatter til digtsamlingerne “Frugt & grønne sager” (2016), “Æg” (2017) og “Muld & liv”(2020) og det korte prosaværk “Plantae sapien” (2021) med genrebetegnelsen utopisk bio-fi. I 2022 har hun udgivet digtoversættelsen “Hafez – fra vinhus til paradis” som er gendigtet i samarbejde med Hamid Tadayoni og Morten Søndergaard, samt romandebuten “Nødder”. I 2023 har hun udgivet kortprosaværket “Første gang jeg tager tørklædet på” og i 2024 er hun aktuel med udgivelserne “Livets verber – tilføjelser til Nudansk ordbog” og “Røn & bæk”.
Fotokredit for sort/hvid-foto og foto med orange bluse skal gå til Mathilde Schmidt
Fotokredit for foto med grene i baggrunden går til Karl-Emil Heiberg
Foredrag af Shëkufe Tadayoni Heiberg:
Foredrag 1: Det iranske kvindeoprørs poesi
Det iranske kvinde- og frihedsoprør har raset af sted siden september 2022, hvor den unge Jina Mahsa Amini døde i politiets varetægt, fordi hun ikke bar sit tørklæde dækkende nok.
Oprøret har kostet mange menneskeliv, mange unge kvinder og mænd er blevet fængslet, og det iranske præstestyre forsøger til stadighed at knække troen på, at en revolution kan lykkes.
Selvom oprøret ikke er mundet ud i en revolution, så har det allerede ført meget vigtigt med sig. Blandt andet en ny bølge af politisk kunst, udsprunget af behovet for at skabe en ny fortælling om et land, hvor kvinder har ret til at bestemme over deres egne liv.
I løbet af foredraget kigger vi nærmere på den poesi, som kvinder i Iran har skrevet op igennem det seneste århundrede, for derigennem at forstå hvad der er på spil, når kvinder griber pennen i dag.
Vi ser herefter på den kraftfulde poesi, der er spiret frem i løbet af de senere år, siden oprøret startede, både i form af egentlige digte, men også i form af gadepoesi, såsom graffiti og slogans.
Fokus er på de kvindelige digtere og det modsprog de tilbyder, i bytte for den patriarkalske fortælling, der har fastholdt landet i et religiøst og politisk jerngreb i århundreder.
Foredrag 2: Om forlaget Uro og mikroforlæggeri som litterær aktivisme
At være iværksætter og starte en virksomhed op kan sagtens være både antikapitalistisk, utopistisk og klimaaktivistisk. Det fortæller Shëkufe Tadayoni Heiberg om med afsæt i stiftelsen af Forlaget Uro, et mikroforlag for økofeministisk litteratur.
Hun fortæller hvordan forlaget blev født en sommerdag i 2014, om behovet for at stifte et forlag og hvordan det har taget form siden da.
Shëkufe giver indblik i hvordan min forlagspraksis og forfatterpraksis er nært forbundne, og hvordan selve driften af et forlag kan gøres til en del af den vision, som bøgerne formidler.
Shëkufe Tadayoni Heiberg fortæller om mikroforlæggeri som litterær aktivisme, som både stræber efter at være antikapitalistisk, antikonsumeristisk og klimaansvarlig på nye kreative måder, bl.a. gennem samarbejde med Naturfonden om frikøb af vild natur, i forbindelse med salg af forlagets bøger. Hun går også i dybden med fremtidsvisionen om at frikøbe landet meter for meter vha litteraturen og forlagets første egne frikøb af naturgrunden Lille Vildrose.
Til slut læser Shëkufe forlagets manifest og forklarer tankerne bag selektiv udvælgelse af stemmer, der ellers ikke får taletid, og om at give den enkelte bog værdi, ved at formgive den i hånden.
Foredraget kan tilpasses målgruppen og er både relevant for børn og unge der skal introduceres til arbejdsmuligheder, samt voksne der gerne vil inspireres til at se nye muligheder.
Foredrag 3: Forfatterskab
Shëkufe Tadayoni Heiberg har skrevet og publiceret 9 skønlitterære bøger, både digtsamlinger, korthistorier og en roman.
Hun skriver økopoesi og “utopisk bio-fi”, dvs klimalitteratur der forholder sig utopisk og spekulativt til en nær fremtid, og fremskriver andre veje at gå.
Shëkufe er optaget af at vi tænker gennem det sprog vi har til rådighed, og at sproget er utilstrækkeligt, når vi skal omlægge vores livsførelse.
I 2024 har hun udgivet en ordbog bestående af verber, der giver naturens arter agens, med titlen Livets verber og en digtsamling med titlen “Røn & bæk”
I løbet af foredraget tegner hun en rød tråd igennem forfatterskabet og viser hvordan de tidlige bøger viser vej ind i de senere, og hvordan de alle er i samtale med hinanden.
Shëkufe Tadayoni Heiberg fortæller om en grundlæggende længsel efter at forbinde mig med naturen, som tosproget at blive bekendt med planternes navne i en sen alder og skrive digte til dem, for at få et mere nært forhold. Hun taler om at tillade mig at skrive på andre arters vegne, fx har hun skrevet en parlør på bladenes sprog Bladsk og Shëkufe har skrevet fra bækkens perspektiv og kirsebærstenens. Hun fortæller om det problematiske i at træde i andre arters sted og tale derfra, samtidig med en følelse af, at netop den handling er nødvendig for mig og for os som samfund på kanten af et klimakollaps.
Shëkufe tager afsæt i de forskellige bøger, fx den utopiske spekulative roman Nødder eller ordbogen Livets verber, alt afhængig af hvad målgruppen ønsker at høre om.
Foredrag med Shëkufe Tadayoni Heiberg booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Espen Strunk
Book nuNyt foredrag af Espen Strunk:
Antichrist Superstar – et foredrag om Marilyn Manson
I februar ’25 besøger den kontroversielle, amerikanske rockstjerne Marilyn Manson -Danmark for første gang i en årrække – nøjagtig tredive år efter, at han (og bandet af samme navn) for alvor lagde fra land med major label-debuten “Smells Like Children”. Men hvem er egentlig denne mærkelige og skræmmende mand, og hvad er der på spil i det livsværk, han indledte for mere end tre årtier siden? Espen Strunk er en af de få danske journalister, som har mødt og interviewet Manson. I dette foredrag opruller han hele historien – og trækker tråde til såvel filosofi og popkultur som Mansons danske koncerter siden 1990’erne.
Foredrag med Espen Strunk booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Alfred Sköld
Book nuAlfred Sköld er cand.mag. i filosofi, psykolog og lektor i almenpsykologi ved Aalborg Universitet. Hans forskning fokuserer på mødet mellem eksistentielle vilkår og vores samtid. Skölds ph.d.-afhandling omhandlede sorgen – hvad det vil sige at sørge, og hvad sorgen kan lære os om det at være menneske. I hans nuværende forskningsprojekt undersøger han de følelsesmæssige konsekvenser af klimakrisen. Alfred Sköld har været redaktør på en række antologier, som ligger til grund for hans foredrag: Kampen om lykken (2020), redigeret sammen med Svend Brinkmann, Kærlighedens kartotek (2023) og Håb – en antologi (udkommer 2025), redigeret sammen med Kresten Lundsgaard-Leth.
I sine foredrag går Sköld i dybden med det, der virkelig betyder noget: sorgen, kærligheden, lykken og håbet. Foredragene er drevet af en genuin undren over, hvem vi er, og hvad det vil sige at leve et godt liv. Med udgangspunkt i filosofi, idéhistorie og psykologi tager han publikum med på en rejse, som er både almenmenneskelig og personligt vedkommende.
Alfred Sköld blev kåret til Årets underviser på psykologiuddannelsen ved Aalborg Universitet i 2023 og har en evne til at formidle komplekst materiale på en engagerende og letforståelig måde.
Foredragene er generelt formulerede og tilpasses altid det aktuelle publikum.
Foredrag af Alfred Sköld:
Foredrag 1: Om sorgen
Når vores elskede dør, bliver vi ofte ramt af en sønderknusende sorg. Sorgen er en reaktion på et tab, og dermed også på det, vi har haft. Sorgen er kærlighedens dystre bagside – den pris, vi betaler for at leve vores liv i tætte relationer til andre. Dette foredrag tager udgangspunkt i sorgen med henblik på bedre at forstå, hvad det betyder at være væsener, der er prisgivet og sammenfiltret med andre fra fødsel til død. Sorgen ses som et prisme, der stiller skarpt på meget af det, der virkelig betyder noget, men også som et udgangspunkt for en række radikale spørgsmål: Hvad er meningen med det hele, hvis dem, vi elsker, pludselig bare dør? Hvordan håndterer man det, at nogen, man var tæt på og levede sit liv sammen med, ikke længere er her? Hvordan sørger man egentlig? Findes der normale eller hensigtsmæssige måder at sørge på, eller er hver sorg helt igennem unik og usammenlignelig?
Foredraget tager udgangspunkt I ph.d.-afhandlingen, Relationality and Finitude – A Social Ontology of Grief (2021).
Foredrag 2: Om døden
Siden de tidligste arkæologiske udgravninger har vi fundet spor af ritualer, der har omgærdet vores medmenneskers død. De døde begraver ikke deres døde, men det gør de levende. Det er de levendes opgave og pligt at sørge for, at de døde bliver taget afsked med, æret og mindet. Døden spiller, med andre ord, en helt central rolle i vores liv og samfund. Dette foredrag undersøger, hvad det indebærer at leve med døden som følgesvend i livet. Hvor mennesket har det til fælles med alt andet levende, at det på et tidspunkt skal dø, står det alene med visheden om, at dette er tilfældet. Vi ved, at vi skal dø – men hvad er det egentlig, vi ved? Døden, som på den ene side ikke er andet end afslutningen på livet, er samtidig et stort mysterium. Findes der bedre eller mere sande måder at leve med døden på? Kan man blive ven med døden? Hvordan forbereder man sig på sin egen død og bistår andre i deres sidste tid i livet?
Foredraget tager udgangspunkt ph.d.-afhandlingen Relationality and Finitude – A Social Ontology of Grief (2021) samt en række publicerede artikler om dødsbevidsthed.
Foredrag 3: Om kærligheden
Mennesket er det elskende dyr. Kærligheden og alle dens afskygninger er, kort sagt, det eneste, der virkelig betyder noget. Kærligheden er overalt til alle tider – den ligger til grund for livets største glæder og dybeste sorger. Dette foredrag undersøger kærligheden i et idéhistorisk og eksistentielt perspektiv. Fra antikkens Eros og Filia, over kristendommens kærlighedsbudskab, den høviske og romantiske kærlighed, og frem til vores dages post-romantiske samfund. En gennemgående tanke vil være, at kærligheden og den måde, vi elsker på, er et historisk fænomen, og at en genealogisk undersøgelse kan lære os meget om samtidens kærlighedskriser. Hvad betyder det egentlig at elske? Findes der én eller flere slags kærlighed? Kan man lære at elske?
Foredraget tager udgangspunkt i antologien Kærlighedens kartotek (2023).
Foredrag 4: Om lykken
Alle mennesker vil kunne erindre mindst ét lykkeligt øjeblik. De fleste vil ligeledes være tilbøjelige til at betragte dette som noget godt. Det er umuligt at være imod lykken, og sådan har det altid været. Om det i dag ofte forbindes med noget individuelt, er tanken om og stræben efter lykken dog stadig intimt forbundet med kulturelle aspekter og politiske visioner for det gode samfund. Dette foredrag undersøger, om vi kan sige noget alment om, hvad et lykkeligt liv består i, og dermed hvad lykken er for en størrelse. Kan man blive lykkelig af egen fri vilje, eller er vi prisgivet en lunefuld skæbne? Hvad er overhovedet det lykkelige liv? Hvilken rolle spiller andre mennesker for vores lykke? Findes der mere eller mindre lykkelige tider?
Foredraget tager udgangspunkt i antologien Kampen om lykken (2020), redigeret sammen med Svend Brinkmann.
Foredrag 5: Om håbet
Håbet kan placeres mellem nødvendighed og mulighed – mellem det, der er, og det, der kunne være. Det kan ses som et udtryk for, at vi ikke lever i den bedste af alle verdener, og at meget, til enhver tid, kunne være anderledes. Håbet er også et svar på, at vores skæbne på mange måder ligger uden for vores kontrol. I dette foredrag undersøger jeg, hvad det betyder at håbe, hvordan håb relaterer sig til ønsker, begær og optimisme. Hvad vil det egentlig sige at håbe? Hvordan bevarer man håbet, når livet, igen og igen, vender sig mod en? Bør vi være håbefulde, eller findes der situationer, hvor vi bør opgive håbet? Er håb noget, man kan kultivere og tage ansvar for, eller er vi prisgivet fødested, opvækst og livets tilfældigheder?
Foredraget tager udgangspunkt i Håb – en antologi, som udkommer i maj 2025, redigeret sammen med Kresten Lundsgaard-Leth.
Foredrag 6: Klimakrisens følelser
Klimakrisen er ikke kun en naturkatastrofe, men påvirker også vores mentale landskaber på afgørende måder. I dette foredrag undersøger vi, hvordan angst, vrede, sorg, skam, håb og omsorg har fået ny form og betydning gennem den globale opvarmning og de konsekvenser, denne har. Vores psykiske og emotionelle liv er, til enhver tid, forbundet med verden omkring os, og i dag er dette en verden, hvor klimakrisens konsekvenser i højere og højere grad præger liv og samfund. I foredraget undersøger vi, hvordan det er at leve og overleve i en krisetid med fokus på relationen mellem klima, følelser og handling. Hvordan kan vi forstå klimakrisens mentale konsekvenser? Er disse følelser hæmmende, eller kan de bruges aktivt i bestræbelsen på en bæredygtig omstilling?
Foredraget tager udgangspunkt i forskningsprojektet “Emotions of Climate Activism”.
Foredrag med Alfred Sköld booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Kristian Ditlev Jensen
Book nuKristian Ditlev Jensen er aktuel med romanen “Hyrde”.
Om bogen:
Med udgangspunkt i sin status som både præst og fårehyrde har Kristian Ditlev Jensen skrevet en række vedkommende essays, der med realisme fortæller om livet som fårehyrde med deraf følgende glæder og bekymringer kombineret med overvejelser af teologisk og kulturhistorisk karakter knyttet til fåreholdet og fåreflokken, at hyrde sine får, offerlammet og påskelammet.
Fårene veksler imellem at være bondens husdyr, jødernes offer, de kristnes symbol for Jesus, højtidskød og helgen i én bevægelse. Først som sidst er fårene dog mest af alt hyrdens kærlighed. For båndet mellem hyrde og får er noget helt særligt. Denne bog viser, hvorfor en af menneskets allerførste måder at drive landbrug på stadig ikke bare er et arbejde, men en livsstil.
Da Kristian Ditlev Jensen var sognepræst for Danmarks mest isolerede og forblæste menighed – nemlig for de cirka 130 menneske, der bor tre timers sejlads ude i rum sø på øen Anholt – realiserede han en livslang drøm. Han blev fårehyrde og fik sin egen bestand bestående af 30 Ertebøllefår.
I disse essays følger vi i hælene på pastoren – pastor betyder simpelthen også ”hyrde” – imens han passer sine får. Vi er med, imens han fodrer dem, imens han ordner deres klove og klipper deres uld, imens han trækker lam ud af moderdyret under læmningen, imens han slagter de unge væddere, imens han spiser lammekølle med hvidløg og rosmarin.
Foredrag efter aftale.
Ved brug af foto skal fotograf Simone Lilmoes nævnes.
Foredrag med Kristian Ditlev Jensen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Rune Skyum-Nielsen
Book nuRune Skyum-Nielsen er aktuel med bogen “Tommy Ahlers – Uperfekt”.
Om bogen: Tommy Ahlers’ tilværelse er spækket med tvivl og idéer, der bliver til guldrandede erhvervssucceser. Det beruser ham at fejre triumfer som toneangivende iværksætter, men samtidig sætter han spørgsmålstegn ved sine egne præstationer.
I denne biografi fortæller Tommy Ahlers om opvæksten som svineavlersøn i en troende storfamilie, flere spektakulære virksomhedssalg, tiden som allemandseje i Løvens Hule og entréen i politik, hvor han tog turen fra lykkelig minister til frustreret folkevalgt.
Tommy Ahlers – Uperfekt handler om personlige kampe, en insisterende søgen efter identitet og jagten på et meningsfuldt kald i livet.
Biografien er lavet i samarbejde med Rune Skyum-Nielsen, som har fulgt og interviewet Tommy Ahlers siden 2016.
Foredrag med Rune Skyum-Nielsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Dy Plambeck og Marianne Søgaard
Book nuDy Plambeck og Marianne Søgaard tilbyder et musikalsk foredrag.
Forfatter Dy Plambeck og komponist Marianne Søgaard har de sidste ni år manifesteret sig som et af de mest banebrydende sangskriverpar på fællessangsscenen. Med sange som ”Hold håbet op” og ”Skybrud”, der er blevet nyklassikere, og den prisvindende ”Dér hvor du har hjemme”, Danmarks nye grundlovssang, har duoen opnået bred anerkendelse. De har fået flere af deres sange optaget i bl.a. Højskolesangbogen og Efterskolesangbogen og i november 2024 udgav de albummet “Kom tag min hånd”, ti fællessange om det liv, der kendetegner Danmark i dag. De handler om retten til at have sin egen stemme, frygten for klimakrise og krig, om at føle sig elsket i en parkeringskælder, sørge over en skilsmisse og bande over de daglige IT-nedbrud. Duoens originale sange udtrykker sig nutidigt og levende om eksistentielle tematikker som håb, sorg, tro og kærlighed.
I deres musikalske foredrag tager Dy Plambeck og Marianne Søgaard publikum med på en rejse ind i fællessangens univers. I en vekselvirkning mellem foredrag, koncert og fællessang fortæller de om deres arbejde med at skabe nye fællessange, om hvorfor det er vigtigt at blive ved med at revolutionere fællessangen og om at være to yngre kvinder der tager arven op fra ældre mænd. Dy Plambeck og Marianne Søgaard fremfører nogle af deres sange, og så skal publikum selvfølgelig også synge med. Der er også mulighed for at publikum lærer korstemmer eller en folkedans.
Dy Plambeck (f. 1980) er prisbelønnet forfatter. Hun debuterede i 2005 med Buresø-fortællinger og har siden udgivet en række anmelderroste romaner. Hun har modtaget flere priser for sit forfatterskab, senest Politikens Litteraturpris. Hun været medlem af Højskolesangbogsudvalget, der redigerede den 19. udgave af Højskolesangbogen og af redaktionsudvalget for Højskolesangbogen for børn. Flere af hendes sangtekster er optaget i bl.a. Højskolesangbogen, Efterskolesangbogen og Kirkesangbogen.
Marianne Søgaard (f. 1982) er prisbelønnet sangskriver, komponist og sanger. Hun er repræsenteret med syv melodier og én tekst i Højskolesangbogens 19. udgave og har også repræsentation i bl.a. Kirkesangbogen, Efterskolesangbogen og Morgensangbogen. Hun har udgivet flere albums og nodebøger i eget navn samt under kunstnernavnet Oui Mari og var medlem af redaktionsudvalget for Højskolesangbogen for børn.
Dy Plambeck og Marianne Søgaarad booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Leif Davidsen
Book nuKreml, kirken og krigen. Den russisk-ortodokse kirkes renæssance.
Den russisk-ortodokse kirke har gennemlevet en rivende udvikling og en stor renæssance i årene efter Sovjetunionens sammenbrud i julen 1991. Under kommunisme levede kirken skjult under en række restriktioner efter at Josef Stalin lod den genopstå i lyset af Nazitysklands invasion i juni 1941. Med forfatningen i 1993 blev trosfriheden officielt indført i Rusland og kirken fik sine ejendomme tilbage.
Den ortodokse kirke er i dag en indflydelsesrig magtfaktor i det russiske samfund. Den støtter ubetinget præsident Putins overfald og krig mod Ukraine. Den velsigner kanonerne, og Patriarken forsikrer soldaterne, at hvis de falder i krigen får de syndsforladelse og direkte adgang til paradis. Kirken støtter også Putins naitonalkonservative værdier og modstand mod f.eks. homoseksualitet og barnløshed som livsform. Putin på sin side bekender sig til den ortodokse tro, som han betegner som en af de tre grundpiller sammen med sproget og kulturen, der udgør hans russiske verden. Kirkens støtte til krigen har medført en splittelse med den ukrainsk-ortodokse kirke, der har forladt Moskva-patriarkatet og nu ligger i åbenkonflikt med deres russiske trosfæller.
Leif Davidsen fortæller kirkens dramatiske historie fra den næsten blev udslettet under Stalin, over tiden under kommunismen og frem til i dag. I romanen Patriarkens hændelige død skriver Davidsen bl.a. om kirken i dag ligesom også den indgår i hans rejse- og erindringsbog Dostojevskijs sidste rejse. Efter foredraget er der rig lejlighed til spørgsmål og debat.
Foredrag med Leif Davidsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
John Braad
Book nuClairvoyanceaften med John Braad.
John Braad har over 30 års erfaring som foredragsholder og skribent i ugebladet Hjemmet. Han vil nu invitere til en spændende spirituel aften, med fokus på clairvoyance. Denne aften sætter John Braad publikum i centrum og giver mulighed for at stille spørgsmål om alt mellem himmel og jord.
John vil formidle information om clairvoyance og de mange aspekter, der knytter sig til emnet. Det er en unik mulighed for dem, der ønsker at udforske det spirituelle univers og få svar på spørgsmål om deres liv.
John Braad booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Foredrag med John Braad booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Connie Hedegaard
Book nuKlimaforedrag
“Hvad har du tænkt dig at gøre ved klimaet? Sådan lød spørgsmålet til Connie Hedegaard på hendes femte dag som minister. Den tidligere journalist, minister og EU-kommissær har siden prøvet at gøre noget ved det. Men hvordan får vi klima-udfordringerne, de stadig flere mennesker på Jorden, og den vækst der er brug for til at gå hånd i hånd? Hvad skal hvem gøre? Politikerne, erhvervslivet og os alle sammen som ansvarlige borgere? Kom og hør en personlig beretning om en af tidens største udfordringer.”
CV:
Connie Hedegaard Koksbang er forhenværende EU-kommissær og minister i Danmark, senest som Minister for FN’s klimakonference i København i 2009. I perioden 2004 til 2009 var hun miljøminister (2004-2007) og herefter klima- og energiminister. Ved udpegningen til EU-kommissær afgik hun som klimaminister, men fortsatte som minister for FN’s klimakonference i København i 2009. Connie Hedegaard var EU-kommissær for klima fra 2009-2014, og tiltrådte 1. januar 2015 som formand for en ny international miljøfond, KR Foundation
Foredrag med Connie Hedegaard booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Jacob Wendt Jensen
Book nuJacob Wendt Jensen er aktuel med bogen “DR 100 år”
Om bogen:
Hele Danmarks Radio i 100 år fortalt gennem de mest kendte programmer i radio og på tv og de mennesker, der skabte dem. Det har kostet blod, sved og tårer, når de kreative kampe bag kulisserne blev udkæmpet om nyheder, sport, musik, drama, julekalendere, radiodokumentar, pausefisk og meget, meget mere. Få hele historien fra Statsradiofoniens første radioudsendelser i 1925, over besættelsens svære tider i Radiohuset, tv i både sort/hvid og farver og videre helt frem til DR i en digital verden.
Foredrag med Jacob Wendt Jensen booker du via ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Mikkel Bech
Book nuMin (u)perfekte hjerne
– En personlig guide til et godt liv med ADHD
ADHD-hjernen kan føles som en otte-sporet motorvej; som at have en superhjerne, et ekstra gear. På den ene side kan man jonglere med adskillige tanker på samme tid, hurtigt udtænke kreative løsninger på problemer og handle spontant og impulsivt. På den anden side kan det føles helt uoverkommeligt at tage opvasken, svært at overholde sine aftaler eller at færdiggøre de ting, man har sat sig for.
Min (u)perfekte hjerne – en personlig guide til et godt liv med ADHD er skrevet til voksne, der ligesom forfatteren lever med en krøllet hjerne. Bogen henvender sig også til pårørende og andre, der gerne vil blive klogere på livet med ADHD.
Baseret på forfatterens egne erfaringer indeholder bogen den viden og de redskaber, han selv manglede, da han som 40-årig opdagede, at han havde levet i årtier med ADHD som blind passager.
Bogen indeholder konkrete redskaber til at leve et godt og balanceret liv med ADHD. For eksempel strategier til at holde fokus og motivation for at komme i mål med de planlagte opgaver, at skabe struktur i hverdagen, herunder sin økonomi, samt at bruge sin energi uden at brænde ud – også i forhold til sex og relationer.
Mikkel Bech er født i 1980 i Aarhus og er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2010. Han har blandt andet arbejdet for DR, TV2 og flere danske TV-produktionsselskaber og som underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Hans eventyrlyst har bragt ham på utallige rejser til seks af verdens kontinenter, og han har blandt andet boet i Australien og Sydafrika, hvor han læste Afrikastudier på University of Cape Town. Under sine ophold ude i verden har han sideløbende arbejdet som freelancejournalist for danske medier og organisationer, og i 2020 var han med til at stifte et frivilligt projekt for forældreløse børn i Tanzania.
Mikkel Bech arbejder som freelance – journalist, formidler og foredragsholder om ADHD og mental sundhed.
Fotograf: Emily Wilson.
Foredrag med Mikkel bech booker du hos ARTE Booking på telefon 38 48 14 00 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Michael Bach Henriksen
Book nuHvad er det særlige ved “Guds eget land”? Forstå Amerika under Trump frem mod valget i 2028.
Donald Trump er præsident igen og mange frygter, at kulturkløfterne internt i USA bliver endnu større i fremtiden. Verdens øjne er de næste fire år rettet mod Washington, og alle taler om kriser: øget fattigdom, løbsk racisme og total politisk nedsmeltning. Men er krisefortællingen nu hele sandheden om USA? Findes der ikke tegn på håb i “Guds eget land”? Jo, der gør.
Baseret på bogen “USA i det 20. århundrede”, der udkommer i en ny udgave i 2025, samt interview med fremtrædende amerikanske kulturpersonligheder, tager foredraget temperaturen på nutidens USA. Alle sten i den aktuelle kulturkamp bliver vendt, så tilhørerne klædes på til at forstå, hvad der rører sig i USA netop nu, frem mod valget i 2028.
Foredrag med Michael Bach Henriksen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Louise Gade Sig
Book nuLouise Gade Sig er født og opvokset ved den jyske vestkyst og er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 2009.
De fleste kender hende fra DR Vejret, hvor hun siden 2018 har leveret vejrudsigter og stået i spidsen for årskavalkaden ‘Årets Vejr.’
Før jobbet på DR Vejret arbejdede hun som journalist på Politiken og ALT for damerne og har derfor behandlet emner om alt fra livsstil, klima, kultur, samfund til forbrug og kvindeliv. Med andre ord favner hun bredt og er vant til at sætte sig hurtigt ind i nye emner.
Med nærvær og indlevelse har hun lavet timevis af live TV under åben himmel fra det danske sommerland med ”Sommervejret” på DR. Hun er vant til at møde og interviewe danskerne – kendte som ukendte – og guide seerne eller publikum sikkert igennem.
Den journalistiske baggrund gør Louise til en blændende interviewer med en unik evne til at skabe en rød tråd og få tørt stof gjort nærværende og menneskelige. Som konferencier er hun den folkelige vært med tjek på tidsplanen, evnen til at improvisere og få de vigtigste pointer frem.
Louise bor i Aarhus.
Louise Gade Sig booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Florian Elabdi
Book nuFlorian Elabdi er journalist og dokumentarinstruktør, der har rapporteret i Europa, Mellemøsten, Afrika og Sydamerika for en lang række danske og internationale medier som The Washington Post, The Guardian, Politiken, Weekendavisen m.fl.
Han har en bachelor i mellemøststudier fra Københavns Universitet og en kandidat i journalistik fra Syddansk Universitet Hans dokumentarfilm om flygtninge har været vist på filmfestivaler i hele verden og vundet en lang række priser. Han er også en erfaren undersøgende journalist, der gennem årene har afsløret alt fra krigsforbrydelser i Cameroun og korruption i Surinam til forurening i Libanon og børnearbejde i Brasilien – alt sammen med tråde til Danmark.
Florian Elabdi taler fem sprog, har rejst i knap 50 lande og med sin dansk-marokkanske baggrund og opvækst i begge lande, har han et indgående kendskab til arabisk kultur og er en af de få arabisktalende journalister, der dækker Mellemøsten for danske medier. Han er desuden en erfaren historiefortæller, der gennem et årti som journalist har holdt over 100 foredrag.
Foredrag af Florian Elabdi:
Foredrag 1: Livet som ung i Gaza (kan først bookes fra marts 2025)
“Livet som ung i Gaza” er et foredrag, der handler om livet som ung dreng og pige i Gazastriben i Palæstina. Ifølge FN er 70 procent af Gazas befolkning under 30 år og foredaget vil sætte ansigt på og give en stemme til de mange unge mennesker, som er ofre for krigen og den humanitære katastrofe, der lige nu udspiller sig i Gaza. I foredraget tager vi med Florian Elabdi på en rejse til Gaza – i samarbejde med palæstinensiske journalister på landjorden – hvor vi møder unge fortællere fra Gaza, der beretter om livet på flugt og hvordan krigen har påvirket deres liv. Foredraget portrætterer også unge palæstinensiske stemmer, der forsøger at gøre en positiv forskel for andre mennesker omkring dem trods krigens omstændigheder.
Foredrag 2: Flugt og migration på verdensplan
Som journalist har Florian Elabdi dækket konflikter og flygtningestrømme på fire kontinenter i lande som Syrien, Irak, Libanon, Palæstina, DR Congo, Den Centralafrikanske Republik, Kenya, Bulgarien, Grækenland og Danmark.
I foredraget ”Flugt og migration på verdensplan” fortæller Florian Elabdi flygtningehistorier fra nedslag i forskellige lande. Her møder vi kvinder udsat for seksuelle overgreb i Østcongos flygtningelejre, internt fordrevne klimaflygtninge i Kenya og flygtninge fra den aktuelle krig i Libanon.
Afslutningsvis viser Florian Elabdi sin korte dokumentarfilm ‘Ghosts of Moria’, der blev nomineret til en Robert og Ekko Short Award i kategorien ’bedste korte dokumentarfilm’.
Foredrag 3: Oprør i Mellemøsten
“Oprør i Mellemøsten” er et foredrag, som handler om de masseprotester, som vi de seneste år har været vidne til i lande som Algeriet, Sudan, Libanon, Irak og senest Iran. Der er forskellige årsager til, at masseprotester med jævne mellemrum bryder ud i Mellemøsten og Nordafrika, men de har alle steder én ting til fælles: Kampen for flere demokratiske rettigheder. I foredraget tager vi med journalist og dokumentarist Florian Elabdi på en rejse gennem Mellemøsten, hvor vi møder de unge mennesker, som demonstrerer for flere rettigheder og et bedre liv. Her får de unge mennesker med egne ord lov til at fortælle om deres kamp, og hvorfor de demonstrerer.
Foredrag med Florian Elabdi booker du hos ARTE Booking på telefon 38 48 14 00 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
René Meyrowitsch
Book nu2025 – 80 året for Danmarks befrielse.
I den forbindelse tilbyder René Meyrowitsch foredrag om de hvide busser.
VERDEN HAR BRUG FOR EN GOD HISTORIE
Et tilbud om foredrag og film om De hvide busser
René Meyrowitsch holder et oplæg på ca. 20 minutter, og viser filmen “Befriet fra Hitlers helvede” eller “Vi Overlevede – om de hvide busser”. Filmen varer en 1 time. Derefter en kort pause ca 20 minutter. Efter pausen er der mulighed for at stille spørgsmål.
René Meyrowitsch er idemand til filmen “Befriet fra Hitlers helvede – om de hvide busser. Filmen er vist på DR2 8 gange, senest i 2023 og er set af ca 800.000 personer og en film der hedder “Vi Overlevede”, hvor de overlevende fortæller om deres redning af de hvide busser.
René holder foredrag og visser filmen. Nogle gange er der et vidne med til arrangementet, som var barn eller ung, og som kom hjem med de hvide busser, Renés forældre og bror var i kz-lejr Theresienstadt derfor denne taknemmelighed.
Filmene er meget relevante, fordi det siger noget om hvad frivillige kan gøre for andre medborgere og det er den største redningsaktion i danmarkshistorien af frivillige. Der blev reddet ca. 22.000 kz-fanger.
Foredragene har givet nogle fantastiske oplevelser i mødet med mennesker, og her oplever René Meyrowitsch mennesker bliver følelsesmæssigt berørt; især de unge der bliver dybt berørt over historien om almindelige danskere der satte deres liv på spil for at redde sine forældre og bror og andre kz-fanger hjem til Danmark. Mange har aldrig har fået fortalt den sande historie om de hvide busser i grundskolen.
En af de unge på en højskole kontakte ham efter et foredrag og sagde til ham: “Du er en inspirerende mand, og du har inspireret mig til, at tale med min farfar om hans livshistorie”.
Budskabet med foredraget er at at man skal huske historien fra fortiden, som kan bruges i nutiden – hvad medborger kan gøre for andre mennesker.
Foredrag med René Meyrowitsch booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Knud Romer
Book nuKnud Romer er aktuel med “24 dage med rim i december”.
Lad julemagien sprede sig med Knud Romer og Karin Rytters 24 dage med rim i december. Knud Romer står bag teksten, og Karin Rytter har lavet linoleumstryk til hver dag i december. Tilsammen er det en fejring af julens magi, der trækker tråde tilbage til gamle traditioner, som fornyes. Julens magi er nisserne på loftet, misteltenens kys og hjemmeflettede julehjerter. Det er kælketuren en snevejrsdag i december og kirkeklokkerne, der kimer. Det er duften af brunkager og klejner, risengrødens sprøde kanelskorpe og knækket fra flæskestegens sværd. Men det er mest af alt de stunder, som vi har sammen. 24 dage med rim i december inviterer hele familien til højtlæsning. Hver dag genfortrylles en gammel juletradition i et digt, og nye familietraditioner skabes omkring højtlæsningen. Tæl ned til juleaften med rim, der får dig til at mindes julens glæder hver dag i december.
Er det dit hjerte
flettet i mit?
Ja da, det er det,
nu er det dit.
Det er ikke kun rimenes fortryllende verdener, som skaber julemagien. Bogen er et kunstværk i sig selv med illustrationer og linoleumstryk af kunstneren Karin Rytter. Detaljerede ornamenter og klassiske julebilleder pryder siderne og skaber mindelser om 1800-tallets bogtrykkerkunst. Karin Rytter er uddannet kunsthistoriker og har vundet bred anerkendelse for sin kunst. Hun har illustreret bøger for Oxford University Press og er ejer af Karin Rytter Studios. 24 dage med rim i december er et kunstværk og en kommende klassiker, der kan læses hver jul igen og igen.
Foredrag med Knud Romer booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Jacob Birkler
Book nuJagten efter lykke – hvorfor du jagter forgæves, og hvad du i stedet bør opdage
Jeg bliver lykkelig, hvis jeg taber 10 kilo. Jeg bliver lykkelig, hvis jeg får børn. Jeg bliver lykkelig, hvis jeg får mit drømmejob. Listen er lang. Men hvad sker der, når drømmen bliver til virkelighed? Når lykken ikke længere er et fatamorgana, men den oase, jeg har vandret mod og nu står foran. Her forventer jeg varig lykke, men hurtigt er den væk. Måske har vi skabt en monstrøs illusion. Et kulturelt blændværk, som vi hovedløst kæmper for. Måske erfarer vi lykken bedst, når vi holder op med at lede efter den. I stedet kan vi fokusere på livet med alt dets bøvl og lade lykken dukke op undervejs. Gennem eksempler fra hverdagen udforsker foredraget desuden flere centrale spørgsmål: Er lykken en aktivitet eller en tilstand? Kommer den udefra eller indefra? Er lykken et mål i sig selv, eller fungerer den bedre som et middel? Og hvordan hænger den sammen med alder, køn, penge, personlighed og relationer?
Foredrag med Jacob Birkler booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Carsten Knudsen
Book nuTrio A La Carte
Carsten Knudsen: guitar, ukulele, sang, didgerdio, wavinrør m.m.
Thomas Ousager: conga, bongo, udu, skeer m.m.
Asger Buur Agerskov: cello, ukulele
Det er world kitchen, fusions køkken med rytmer og toner.
Her får man musik fra et alsidigt menukort, dagens fisk eller musik efter kokkens humør.
En musikalsk jord om rejse med Carsten Knudsen, Thomas Ousager og Asger Agerskov Buur.
Grund instrumentering guitar/ukulele/sang, percussion og cello.
Numrene bliver præsenteret og kommenteret med humor og underfundighed.
Der bliver både spillet stramme arrangementer og lavet fri improvisation.
Ved indspilning af Poulet Yasso var de eneste aftaler musikerne imellem, rækkefølgen i hvordan de hægtede sig på nummeret. Slutningen opstod under indspilningen. Et one take impro. I et nummer som Limonada Brasiliera derimod var guitar og cello skrevet ned i partitur.
Carsten Knudsen født 1959. Fra De Nattergale og som skuespiller, medforfatter af The Julekalender. Han har optrådt som komiker og musiker i over 40 år. I denne konstellation viser han sig som en opfindsom solist og spændende komponist. Hans ukulele har bragt ham på eventyr til Blue Mountain Ukulele Festival ( Aus.), Sibelius Museet i Turku og Oslo Ukulele Festival.
Han har udgivet adskillige albums med sange men også med instrumental ukulele og solo guitar. Nogle af hans kompositioner for guitar og klaver, finder man også på nodehylden på biblioteket.
Thomas Ousager født 1971. Thomas er uddannet på Centeret for Rytmisk Musik og bevægelse, ved det Jyske Musikkonservatorium. Han har bla. studeret Percussion på rejse i Cuba hos Luis Abreu Chantre (Los Papines, Cuba) Thomas store passion for percussion har også bragt ham til lande som, Brasilien og Afrika. Senest har Thomas i 2019 modtaget en Danish Music Awards i kategorien ”Bedste Børnejazz” for sin koncert Trommerum Express. Thomas spiller med Weather Report Project (Tribute), Trommerum Express, Trionovo og er ofte gæst hos Aarhus Jazz Orchestra.
Ager Agerskov Buur født 1988. Asger er uddannet på klassisk konservatoriet i Århus, som cellist i solist klasse. Han har spillet med Århus, Sønderjyllands og Odens symfoniorkester og Randers kammerorkester. Han har komponeret musik til Scandinavian Guitar Duo, Aros Guitar Duo og Stryger Ensemblet Hermes. I denne konstellation viser han sig som en meget innovativ cellist.
Carsten Knudsen booker du på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Sofie Gade Billeskov
Book nuSofie Gade Billeskov er uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i 2012 og herefter selvstændig kommunikationskonsulent og senere studievært og reporter på TV 2/Bornholm samt Jyske Bank TV.
Sofie har siden 2023 været moderator med opgaver for bl.a. forfattere, Business Region Aarhus, FoodExpo og WORD Festival. Sofies force er det tillidsskabende møde med en foredragsholder, forfatter eller flere deltagere i en debat – et møde, hvor hun fra første færd skaber tryghed og tager ansvar for eventet, hun skal moderere, så de deltagende kan sænke skuldrene og fokusere på deres budskaber.
Sofie Gade Billeskov sætter sig hurtigt ind i et emne og kredser sig ind på, hvad der er på spil for deltagerne og hvordan de hver især skal sættes i scene. Ikke mindst har Sofie en uformel tone, glimt i øjet og sætter gerne sig selv i spil for den gode stemning.
Hun glæder sig til at møde jer og være jeres moderator eller ordstyrer for jeres næste arrangement.
Sofie Gade Billeskov booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Sissel-Jo Reid Gazan
Book nuSissel-Jo Gazan er aktuel med romanen I en dråbe.
I en dråbe er første bind i Sissel-Jo Gazans nye romantrilogi.
Året er 1989. I Næstved går Merethe ud for at poste et brev efter et skænderi med sin 17-årige datter Mia, og kommer ikke tilbage. Dagene går, og hun er sporløst forsvundet. Hun efterlader sine to døtre, Mia og Lea, og sin mand, Finn, i chok over, hvad der kan være sket. En storstilet politiefterforskning går i gang, og efterhånden peger pilen på Finn. Hvor var han, den aften Merethe forsvandt, og hvorfor lyver han så meget?
Mia står sin far last og brast, overbevist om hans uskyld. Først da hun selv går i gang med at pille i sandheden om sin mors forsvinden, indser hun, at hun ikke kender sin egen virkelighed – eller sin families.
I første bind af Gazans nye krimiromantrilogi lægges der spor ud til en stor fortælling om familieskæbner i flere generationer, om tilhørsforhold og blodets bånd, om traumer, der går i arv og om kampen for retfærdighed i en uretfærdig verden. I en dråbe er en episk familieodysse, en krimiroman om at være på kant med samfundet, om at gå sine egne veje og om at bryde med omverdenens forventninger, og om at finde hjem.
Foredrag med Sissel-Jo Reid Gazan booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Benjamin Koppel
Book nuForedrag om bogen Sommerfuglens stemme
Sommerfuglens stemme er en medrivende og barsk slægtshistorie om den jødiske Koppelman-familie, om at stifte familie og forbinde sig til hinanden, om nedarvede traumer – og om musikkens forløsende potentiale.
1943. Den talentfulde 24-årige operasanger, Ruth Koppelman, sendes til Theresienstadt, en af nazisternes gudsforladte lejre. Her holder kærligheden til musikken hende oven vande – og så en spirende forelskelse i en smuk ung mand. Et halvt århundrede senere indtaler Ruth fra sit jødiske plejehjem i New York sin historie til en knirkende kassettebåndoptager.
2015. 40-årige Alexander kæmper med en fastlåst sangkarriere og et fertilitetsforløb med sin kæreste, Gry, som bare ikke vil lykkes. Hans umulige mor, musicalstjernen Lillian, blander sig i tide og utide med formaninger og gode råd – kun når det gælder hendes eget ophav, er hun tavs som graven. Men en dag finder Alexander to små kassettebånd på Lillians loft, adresseret til ham. En stemme fra fortiden knitrer ham i møde.
Foredrag med Benjamin Koppel booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Kasper Nielsen
Book nuKasper Nielsen tilbyder foredrag om kunst.
”Vidste du, at verdens dyreste maleri opbevares på en arabisk prins’ lystyacht?”
”At en banan, hængt op på væggen med gaffatape, er solgt som et kunstværk til 1 million kr.?”
”At insiderhandel, på det globale kunstmarked, ikke er ulovligt?”
Ønsker du at blive underholdt af de spændende og utrolige hændelser, som det internationale kunstmarked byder på? Eller at blive klogere på kunst, som en alternativ investeringsmulighed?
Ved brug af foto, skal fotograf Petra Kleis nævnes.
Kasper Nielsen giver en både spændende og underholdende indførsel i kunstens kommercielle verden, der kan være lige dele berigende, underholdende, forførende og skør.
Kasper tilbyder foredraget ”Kunsten at investere i kunst”, der gør dig klogere på det globale kunstmarked med særlig fokus på mekanismer, tendenser og investeringsmuligheder.
Foredraget er målrettet den person eller virksomhed, der ønsker at tilføje kunst til sin investeringsportefølje.
Derudover tilbyder Kasper ”Kunsthandelens vilde verden” til de personer, der ønsker at få et underholdende indblik i den danske og globale kommercielle kunstscene med fokus på de mange overraskende og vilde handler – særligt indenfor auktionsverdenen. Foredraget er til alle, der interesserer sig for kunstens fascinerende verden.
Med sin mangeårige handels- og ledelseserfaring i auktionsbranchen, sin deltagelse i utallige TV-formater om kunst og sin medvirken i salget af Danmarks mest hæderkronede auktionshus, kan Kasper også tilbyde andre tilpassede foredrag efter ønske.
Foredragene afholdes i hele Danmark.
Om Kasper Nielsen:
Kasper Nielsen stiftede i 2024 virksomheden ArtSolo, der tilbyder kunst og viden om kunst til både private og professionelle kunder. ArtSolo er en uafhængig og uvildig aktør indenfor kunsten, der altid bestræber sig på at agere pålideligt, fleksibelt og redeligt. Kasper har i 15 år været direktør for alle eksperter og forretningsområder hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner og i de seneste år også været auktionsleder beskikket af Justitsministeriet. Han har svunget hammeren over tusindvis af kunstobjekter på talrige traditionelle auktioner og er som auktionarius blandt Danmarks absolut mest erfarne.
Han har beskæftiget sig med handel af kunst, kunsthåndværk og samlerobjekter siden begyndelsen af 1990 ́erne. Først hos den klassiske kunst- og antikvitetshandel Sejr Nielsen i Aarhus og siden 1995 i auktionsbranchen hos husene Nellemann & Thomsen, Crafoord, Ellekilde Auktioner og siden 2003 hos Bruun Rasmussen som kunstekspert, afdelingsleder og senest som vurderings- og salgsdirektør.
Som mangeårig generalist og leder indenfor kunstens kommercielle verden, har Kasper opbygget sig en stor viden og et stort netværk samt et indgående kendskab til de mekanikker, der gør sig gældende, når man skal købe og sælge kunst – fra renæssancen til nutiden – på det internationale marked.
Gennem årtier har Kasper været en kendt stemme i de danske medier i forbindelse med vidensformidling, perspektivering og underholdning – alt sammen om kunst og de kommercielle samt emotionelle mekanismer tilknyttet.
Han har medvirket i TV programmerne ”Hvad er det værd?”, ”Kunstquiz”, ”Guld på godset”, ”Guld i købstæderne”, ”Antikquizzen”, ”Auktionshuset”, ”Krejlerkongen” og ”Hvem byder bedst?” samt været vært for ”Passion for Guldalderen”, ”Passion for Skagensmalerne” og syv ”Besat af”-programmer. Derudover har Kasper deltaget i et utal af nyhedsformater på og i TV, Radio og printmedier.
Foredrag af Kasper Nielsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Niels Jensen
Book nuNiels Jensen tilbyder 2 nye foredrag
Foredrag 1: Det sårbare samfund – vort problem… Danmarks kritiske infrastruktur. Et aktuelt foredrag om de nære udfordringer.
”Når strømmen går – går Danmark i stå”. Dagens gennemelektrificerede danske samfund er uhyre sårbart overfor naturkatastrofer, hidrørende fra voldsomt vejr, oversvømmelser, religiøs terror og hybridkrig, der foregår lige nu omkring os.
Den kritiske infrastruktur – elforsyning, vandforsyning, telefoni, varmeforsyning, kloaker og trafik – er vitale dele af det danske samfund.
Hvad kan du selv gøre for at din hverdag – og din egen kritiske infrastruktur – sikres mod udefra kommende hændelser?
Foredraget bygger på tilgængeligt materiale fra en lang række danske myndigheder med ansvar for Danmarks kritiske infrastruktur og sikkerhed.
Foredrag 2: James Bond – den danske forbindelse. Foredrag om den rigtige James Bond
Den virkelige britiske spion Sidney Reilly var forbilledet for den fiktive superspion og kvindebedårer James Bond. Den forhenværende Secret Service agent Ian Fleming, der skrev James Bond bøgerne, var under 2. Verdenskrig agent for den britiske Naval Intelligence Division og brugte mange af de agenter han mødte som forbilleder for den fiktive agent James Bond – herunder Storbritanniens mest legendariske superagent Sidney Reilly. Denne var under Den japansk-russiske krig i 1904-05 dobbeltagent for britiske Secret Intelligence Service (MI6) og den japanske flådes efterretningstjeneste under optakten til Den russisk-japanske Krig. Sidney Reilly var filialdirektør hos Det østasiatiske Kompagni(ØK) i den vigtige russiske flådehavn Port Arthur og solgte de russiske forsvarsplaner til de britiske og japanske efterretningstjenester. I 1903 forsvandt Sidney Reilly til Amerika og var senere britisk spion i Tyskland under 1. Verdenskrig og involveret i flere farlige efterretningsoperationer mod kommunisterne i Rusland. Han forsøgte et modkup mod Lenin i 1921. I 1925 rejste han illegalt ind i Sovjetunionen, blev taget af Tjekaen – og likvideredes på Stalins ordre i 1925. Reilly blev dekoreret med Storbritanniens højeste militære orden Military Cross.
Niels Jensen har en fortid som efterretningsofficer i det danske forsvar og mangeårig journalist og foredragsholder. Det var Niels, der opdagede Sidney Reillys ageren som ØK direktør i japansk/britisk agent i Post Arthur i 1903, og at han stjal ØK’s penge i Fjernøsten ved at forsvinde til Japan.
Foredraget bygger på en lang række engelske og danske kilder.
Foredrag med Niels Jensen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Lars Hovbakke Sørensen
Book nuBogaktuelt foredrag: Verdenshistoriens vigtigste begivenheder – fra 10.000 f.Kr.
til 2025 /af Lars Hovbakke Sørensen.
I marts 2025 udkommer den tredje store bog i Lars Hovbakke Sørensens trilogi fra Gyldendal om Danmarks, Europas og Verdens historie: Verdens historie. Fra oldtiden til i dag (Gyldendal 2025).
Bogen beskæftiger sig med de vigtigste begivenheder og hovedlinjer i Verdens historie gennem de seneste 12.000 år.
Foredraget giver tilhørerne en unik mulighed for at løfte blikket og få sat de dagsaktuelle nyheder ind et større – flere tusind år langt – historisk perspektiv, når Lars Hovbakke Sørensen peger på, hvad han ser som de mest betydningsfulde begivenheder i menneskehedens historie. Begivenheder, som alle på hver sin måde har haft stor indflydelse på, hvordan verden og vores fælles tilværelse ser ud i dag.
Foredrag med Lars Hovbakke Sørensen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Marianne Mortensen
Book nuMarianne Mortensen tilbyder et musikalsk foredrag:
DET GODE OG DET ONDE MENNESKE
I over 40 år har Marianne Mortensen stået på scenen med et hav af store bærende roller. I dette foredrag fortæller hun om livet på de skrå brædder, hvad der førte pigen fra Skagen ind i teatrets verden, om at spille alt fra nonne til ondskabfuld nanny, det gode menneske og en sand satan. En hudløs ærlig fortælling som folder sig ud til at handle om meget mere end Marianne Mortensen og hendes karriere;- en fortælling – om det at være menneske- på godt og ondt.
Marianne Mortensen blev uddannet fra Århus Teaters skuespilskole i 1983 og har stort set ikke været af scenen siden. Hun debuterede på Århus Teater i rollen som Janet i ‘The Rocky horror show’ og blev derfra hentet til Ålborg Teater for at spille Maria i ‘The sound of music’. Det blev til 8 år på teatret i Ålborg og lutter store bærende roller i feks: My fair lady, Et dukkehjem, Cabaret, Candide, West side story – listen er lang. Herfra gik turen til København, hvor rollen som Roxanne i musicalen ‘Cyrano’ med musik af Sebastian blev en succesfuld start på en freelance-karriere, der aldrig har stået stille.
Og Marianne Mortensen er stadig igang. Netop nu aktuel i rollen som enkekejserinde (Den danske prinsesse Dagmar) i musicalen ‘Anastasia’ på Det Ny teater. Foråret ’25 er hun med i Sting-musicalen ‘The last ship’ på Østre Gasværk.
Foredraget er et musikalsk foredrag, med indlagte sange fra bla. nogle af de 28 musicals Marianne har medvirket i. Med klaverakkompagnement.
1.5 times varighed – gerne med efterfølgende snak.
Marianne Mortensen tilbyder også:
SAMTALER FRA HJERTET – et foredrag om den meningsfyldte samtale.
Det er gennem de gode dybe samtaler vi bygger ægte relationer; det er gennem de gode dybe samtaler, vi kan opnå dybe erkendelser og skabe forandring; det er i de gode dybe samtaler vi for alvor lever- der hvor vi vover at gå ind bag forsvarsmekanismerne,- der hvor vi ER uden forstillelse, på godt og ondt.
Det kræver mod og øvelse for rigtig mange at gå derind. Men de fleste opdager, at det er et befriende sted at være- der hvor man slipper den daglige kontrol, den daglige præstationsfølelse, den daglige overfladiskhed og den rolle, vi selv og omgivelserne har puttet os ind i. Det er derinde, vi finder svar- ærlige svar. Sande svar.
Har du nogensinde følt, at du sidder med en masse uudsagte tanker og følelser? Ønsket om at tale om det, der virkelig betyder noget, men aldrig rigtig fået gjort det? I vores travle hverdag bliver det ofte ved de overfladiske samtaler og forpligtelser, hvilket kan få os til at føle os isolerede og ensomme i vores indre liv.
Marianne Mortensen opfordrer med dette foredrag til, at vi tør tale med hinanden om nogle af de store eksistentielle temaer, som vi alle- ung som gammel- har en mening om og som vi alle ubevidst eller bevidst søger svar på, men sjældent taler med andre om.
Foredraget tager udgangspunkt i bogen ‘Meningsfyldte middage-mad, kunst og samtaler fra hjertet’, som Marianne Mortensen udgav i 2022 på Muusmann’s Forlag.
KONCERT-FOREDRAG OM ‘HOLGER DRACHMANN OG KÆRLIGHEDEN’ – fortalt og sunget af MARIANNE MORTENSEN, akkompagneret af MICHAEL VESTERSKOV
Tag ikke fejl: Holger Drachmann er evig aktuel og kan stadig gribe os om hjertet. Han var en digter, der gavmildt turde blotte sine egne sår og dybe smerte, for at give os andre mulighed for dybere indsigter og erkendelser.
I dette 1 1⁄2 times program får man et indblik i et meget passioneret menneske og en vidtspændende forfatter gennem hans kærlighed til naturen, især havet, som han skabte så skønne billeder af både som maler og som digter – ja endog sammenlignede sig selv med; – gennem hans kærlighed til folket og til Danmark; – men primært gennem hans kærlighed til kvinderne – og dem var der mange af!
Georg Brandes sagde, at Holger Drachmann var som flyvesand. Man kunne ikke sætte ham i bås. Livet igennem lod han sig forføre, begejstre og inspirere af mennesker, stemninger og strømninger. Det var hans styrke og hans svaghed på samme tid. Men langt fra kedeligt!
Marianne Mortensen er født og opvokset i Skagen og sang som ganske ung Drachmann-viser ved Drachmann-klubbens aftner i kunstnerens hus ‘Villa Pax’ i Skagen. Stemningsfulde aftner, fulde af stor poesi, som har sat dybe spor i Marianne.
Varighed: 2 x 40 minutter.
“….Marianne Mortensen kan sin Drachmann-historie. Ind i mellem sangene, som hun fremførte til akkompagnement af Michaels dejlige guitarspil, fortalte hun på sin varme og engagerede måde om digteren og baggrunden for de enkelte sange. For de, der ikke vidste noget eller i bedste fald lidt om denne store, evigt aktuelle digter, blev der åbnet for en spændende verden. At vi så også fik den dejlige kærlighedssang fra Sebastians musical ”Cyrano”, som Marianne medvirkede i på Gladsaxe Teater for år tilbage ødelagde ikke ligefrem stemingen. En meget dejlig aften sluttede, som det har været sædvane i mange år med Drachmanns dejlige Skagenssang, Erindring”.
– Poul Bernth, formand for Drachmann-klubben i Skagen
Marianne Mortensen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Anna Klahn
Book nuAnna Klahn er forfatter og skrivelærer med fokus på borgerinddragende kunstprojekter, der løfter stemmer og fortællinger, som ellers sjældent bliver hørt.
Hun debuterede i 2015 med digtsamlingen “Fra den afdødes hus”og arbejder i øjeblikket især med at skabe nye perspektiver på, hvad det vil sige at være offer for vold, både på individuelt og samfundsmæssigt plan. Senest igennem udgivelsen “Tag Stemmen Tilbage – Vidnesbyrd om vold”, der var resultat af større skriveprojekt for voldsramte som Anna iværksatte. Anna er desuden udvalgt til Statens Kunstfonds karriereprogram Den Unge Kunstneriske Elite i 2024 og 2025 og arbejder i øjeblikket på en forestilling om – og af – voldsramte – sammen med instruktør Karin Sjöholm.
Foredrag af Anna Klahn:
Foredrag 1: Tag stemmen tilbage – om hvordan kunst kan bryde tabuet om vold
I dette foredrag deler Anna Klahn sine erfaringer fra arbejdet med en skrivegruppe af tidligere voldsramte kvinder og udgivelsen af Tag stemmen tilbage – Vidnesbyrd om vold. Gennem kvindernes stærke fortællinger, som der vil blive læst op af, viser hun, hvordan kunst kan bryde tabuer og give plads til stemmer, der ellers ofte forbliver tavse. Bogen – og Annas eget litterære arbejde med emnet – bruges som afsæt for samtale- og skriveøvelser for publikum, der sætter vores forståelse af emnet i spil og gør os klogere.
Foredrag 2: Skriveworkshop – Find din egen stemme
Med en del års erfaring som skrivelærer og forlagsredaktør guider Anna Klahn deltagerne igennem en inspirerende skriveworkshop, hvor de får mulighed for at opdage og udvikle deres egen litterære stemme. Gennem fem gennemprøvede metoder vil deltagerne lære at komme forbi den indre kritiker og helt derind, hvor det føles som om teksten skriver sig selv. Under workshoppen vil deltagerne afprøve fem små skriveøvelser, der hjælper med at omsætte teori til praksis.
Anna Klahn booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Malene Storm Poulter
Book nuMalene Storm er certificeret Ernæringsterapeut DET og driver sin egen praksis, hvor hun hjælper kvinder der kæmper med fertiliteten.
De seneste 12 år har hun brugt på at researche, hvordan kost og livsstil påvirker fertiliteten, og hendes personlige erfaring med ufrivillig barnløshed gør hendes foredrag både personlige og relatérbare.
Malene er en dygtig formidler, som gør en dyd ud af at gøre komplekse emner letforståelige og underholdende. I hendes levende og inspirerende foredrag kombinerer Malene sin faglige ekspertise med den nyeste viden inden for fertilitet.
Foredrag af Malene Storm Poulter:
Optimer fertiliteten med kost og livsstil – vejen til succes i behandling
Fertilitetsproblemer er en stigende udfordring, og i dag er det hvert fjerde par i Danmark, der kæmper med at blive gravide. Efterspørgslen på fertilitetsbehandlinger er høj og regeringen har nu givet par i behandling ret til 3 ekstra forsøg, og hjælp til barn nr. 2.
Men hvad nu hvis vi kunne gøre noget for at forbedre chancerne for succes allerede inden behandlingen starter?
Det er netop, hvad foredraget “Optimer fertiliteten med kost og livsstil – vejen til succes i behandling” handler om.
Foredraget er baseret på den nyeste videnskabelige forskning og fokuserer på, hvordan kost og livsstil kan have stor betydning for fertiliteten. Der er mange faktorer, der påvirker chancerne for graviditet – og det handler langt fra kun om BMI og vægt.
Kan man forbedre ægkvaliteten med kost og livsstil? Hvilke tiltag kan øge chancen for succes i IVF-behandling? Er der særlige hensyn at tage i forhold til diagnoser og alder? Disse spørgsmål bliver besvaret på en letforståelig måde, så deltagerne kan tage relevante skridt mod at optimere deres chancer for graviditet.
Foredraget er særligt relevant for kvinder og par, der er i fertilitetsforløb eller overvejer at starte, men foredraget kan også give vigtig viden og indsigt til sundhedsfagligt personale, der ønsker at blive klogere på, hvordan kost og livsstilsrådgivning kan integreres i deres behandlingstilbud.
Malene Storm Poulter booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Elias Mølbæk
Book nuElias Mølbæk skiftede sit køn fra pige til dreng da han var 14 til 18 år. Selvom det var hårdt, så har det lært ham utrolig meget. Det vil han gerne dele, og samtidig gør det ham glad, at han kan være med til, at afmystificere transkønnethed.
Elias Mølbæk er allerede en erfaren foredragsholder, og måske har du netop nu set ham sætte ord på sin historie i GO’ Morgen Danmark, TV2 Echo eller i Korpset sæson 7, som aspirant nr. 08.
Til dagligt bor Elias i Aalborg, hvor jhan igennem sin virksomhed, quala®, hjælper virksomheder med at reducere deres klimapåvirkning igennem recycled tøj med deres logo.
Derudover er Elias Mølbæk glad for at lave en masse forskellig sport, hvilket også er en vigtigt del af fortællingen.
Foredrag af Elias Mølbæk:
Mand eller mus?
En personlig fortælling om indre styrke, fordomme, LGBT, køn og kønskifte, kærlighed, ensomhed og fællesskab.
Praktisk:
Varighed: ca. en time inkl. spørgerunde.
Teknik: Elias Mølbæk skal bruge et stik, som kan sættes i en USBC-indgang og forbindes til jeres storskærm/projektor/lignende. Han vil gerne bruge både billede og lyd, samt have adgang til jeres netværk.
Referencer:
”Fantastisk og rørende fortælling. Tak for din tid og historie Elias. Vi kommer selvfølgelig til at booke dig igen til næste år.”
– Jane Vibjerg, pædagogisk leder på Levring Efterskole
“Vi havde den store fornøjelse at have Elias til at fortælle for vores elevhold. I en time fortalte han hudløst ærligt og nærværende. Det var helt enkelt og oprigtigt. Der var så stille, at man ville kunne høre en knappenål falde til jorden, for så intenst lyttede vores elever. Han får min største respekt og anbefaling.”
– Margrethe Brunsbjerg, pædagogisk leder på Brøruphus Efterskole
“Relevant og personlig fortælling, som vores elever havde stor fornøjelse af. Elias var dygtig til at formidle sit budskab, samt gøre det aktuelt for eleverne. Vi vil se frem til hans oplæg igen til næste elevhold.”
– Anders Mortensen, lærer på Nordjyllands Idrætshøjskole
Foredrag af Elias Mølbæk booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Niels-Birger Danielsen
Book nuAlsidig formidler af besættelsestiden
I maj 2025 fejres 80-året for Danmarks befrielse i 1945. Det giver ekstra fokus på de fem år med tysk okkupation, og her er Niels-Birger Danielsen en erfaren og alsidig foredragsholder. Han har udgivet Modstand, en samlet fremstilling af frihedskampen 1940-45, men har også beskæftiget sig med den anden side. Det har givet sig udtryk i flere biografier om centrale nazistiske skikkelser i besættelsesmagtens ledelse.
Foredrag med Niels-Birger Danielsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Knud Romer og Kenneth Thordal
Book nuKnud Romer og Kenneth Thordal – Tilfældets musik
Med en håndfuld fortællinger og sange tager forfatter Knud Romer og musiker Kenneth Thordal dig med på en rutsjebanetur i livets flippermaskine. Vi bliver skudt fra person til person, og nogle gange er det et lykketræf og andre gange sort uheld. Men vi er kun til i kraft af hinanden – og fire håndtryk væk fra resten af verden. De mest usandsynlige møder forvandler den vilkårlige vrimmel af mennesker til mønstre og figurer, der pludselig giver mening som stjernebilleder på himlen.
Tilfældets musik er en aften om fortryllelsen i tilfældighedernes spil. Det er op til dig at gøre tilfældet muligt. Og husk: Ikke to aftener i selskab med Knud Romer og Kenneth Thordal er ens. Glæd dig derfor til en intens oplevelse, hvor selv ikke aftenens to hovedpersoner ved, hvor vi ender…
Ved brug af foto, skal fotograf Jonas Pryner nævnes.
Om Knud Romer og Kenneth Thordal:
Knud Romer er skønlitterær forfatter, foredragsholder, radiovært, skuespiller og flittig samfundsdebattør. Hans bøger har vundet et hav af priser – bl.a. De Gyldne Laurbær. I 2021 modtog han Hørups Debatpris for sin vilje og evne til at deltage i den offentlige samtale.
Kenneth Thordal er sanger, sangskriver og musiker. Han har udgivet en masse albummer og lavet endnu mere musikteater som f.eks. flere store forestillinger for Det Kongelige Teater. Han er desuden filmkomponist samt landets mest brugte musicaloversætter.
Knud Romer og Kenneth Thordal booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Anders Henriksen
Book nuAnders Henriksen: Engageret og fortællelysten Titanic-entusiast må være den rette betegnelse for Anders Henriksen.
Anders’ fascination for historien om Titanic startede allerede, da han gik i 6. klasse, og Titanic har således været en del af hans liv i mange år. I løbet af alle disse år har han oparbejdet en samling på mere end 250 bøger om Titanic (heraf har han læst mere end 200 af dem) og mere end 50 spille- og dokumentarfilm om emnet. Fascinationen har bragt ham til Titanic-udstillinger og museer i bl.a. København, Kiel, London og Las Vegas, ligesom han har besøgt Southampton, hvor Titanic startede sin berømte jomfrurejse samt Harland & Wolff-skibsværftet i Belfast, Nordirland, hvor Titanic blev bygget i perioden 1909-1912.
I efteråret 2011 og foråret 2012 var Anders historisk konsulent på en bog om de danske Titanic-passagerer, som udkom på dagen for 100-året for katastrofen. Interessen for Titanics forlis og historie har således været en stor del af hans liv gennem de seneste mange år og er kommet til udtryk på mange forskellige måder. Siden 2012 har han nydt at tage rundt i landet og holde foredrag om historien om Titanic.
Foredrag af Anders Henriksen:
Titanic-katastrofen – myter og menneskeskæbner
”Anders Henriksen tryllebandt en forsamling på godt og vel 80 tilhørere med en særdeles spændende og levende fortælling” og ”Sjældent har vi haft en foredragsholder, der i den grad har en udstråling og begejstring for sit emne som Anders Henriksen har” samt ”En fantastisk historie fortalt af Anders som på levende vis havde tilhørerne i sin hule hånd. Tak for en berigende eftermiddag. Vi giver foredraget topkarakter og anbefaler det gerne til andre.”
Ovenstående uddrag fra tre anmeldelser af foredraget fortæller om den fascinationskraft, som historien om Titanic-katastrofen har på mennesker. Ligeledes illustrerer de, at Anders med sin egen fascination, begejstring for og store viden om emnet, leverer et foredrag, som får tilhørerne helt ud på kanten af stolene.
Den 10. april 1912 sejlede Titanic fra Southampton ud på sin jomfrurejse mod New York med både fattige, håbefulde emigranter og nogle af datidens rigeste mennesker ombord. Titanic var det største og mest luksuriøse skib, der nogensinde var blevet bygget, og var endda blevet erklæret synkefrit. Blot fire dage senere sent om aftenen ramte Titanic et isbjerg og sank inden for 3 timer. I løbet af disse knap 3 timer udspillede der sig adskillige dramaer ombord, og historien om denne nats begivenheder har levet videre siden og er blevet genfortalt i adskillige bøger og film.
I foredraget fortælles den virkelige historie bag nogle af myterne om Titanic. Foredraget omhandler bl.a. mange af de personlige skæbner, datidens emigration til ”den nye verden”, den uskrevne regel om kvinder og børn først i redningsbådene, omverdenens reaktioner på katastrofen, fundet af vraget i 1985, danske relationer til katastrofen og Titanics rolle og betydning som myte og fortælling i dag.
Katastrofefortællinger har en fascinationskraft, som går på tværs af køn, alder og kulturer, og foredraget henvender sig således også til en utroligt bred målgruppe, ligesom foredraget kan tilpasses i længde og indholdsmæssige vinkler.
På vej ud fra et foredrag i foråret 2024 faldt kommentaren fra en tilhører: ”Tak for en fantastisk eftermiddag – jeg tror faktisk, at det er det bedste foredrag, jeg nogensinde har hørt.”
Det siger andre om foredraget:
”Anders Henriksen er en særdeles dygtig foredragsholder, der fra første til sidste minut formår at fastholde tilhørernes opmærksomhed. Foredraget med den ledsagende billedrigdom kan således varmt anbefales.”
”Der var musestille i lokalet, folk blev grebet af den måde Anders fortalte på – det var en fantastisk fremlægning af denne historiske begivenhed.”
”Anders fortalte levende og engageret om Titanic og ikke mindst de mennesker, hvis skæbner uløseligt blev en del af Titanic historien. Suppleret med et fantastisk billedmateriale og en fascinerende opbygning af foredraget førte Anders tilhørerne gennem en stæk følelsesmæssig og vidende fortælling om verdens mest berømte skib.”
”Et fantastisk spændende og gribende foredrag – fortalt så levende at vi kunne mærke at foredragsholderen virkelig brændte for det.”
”Anders udstråler glæde ved fortællingen og glæde ved formidling, og nåede helt ud til de bagerste rækker. En super præstation.”
Foredrag af Anders Henriksen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Book nuAnne Lise Marstrand-Jørgensen er aktuel med bogen Ræveår.
Om bogen:
Læsø 1780. Mellem hede og klit, på den yderste del af øen, bor en gruppe kvinder. De ejer husene, kører hestevogn, passer dyr og børn og dyrker sandjorden. Deres mænd og sønner er på havet og kommer sjældent hjem.
Nær den yderste klit graver hunræven en hule og holder øje med kvinderne. Måske ved ræven mere om dem, end de selv gør. Nogle giver den gaver, andre stjæler den fra. Måske er det rigtigt, når en person tror, at hekseri er på spil, en anden, at det er klogest at holde for sig selv. For hvem har født det barn, der er død på heden? Hvorfor blev enken fra fårefolden taget ud alene i en jolle? Og hvad gør man med 600 strandede sømænd? Hvilke hemmeligheder kan du leve med, hvilke kan du dø af?
Signe, Frida, Nielsine, Kirsten, Abelone, Margrete, Dortea og Johanne er forbundet af et arbejdsfællesskab, hvor pligt tæller mere end sympati. Hvor jorden og havet altid har det sidste ord og livet følger årstidernes skiften.
Det er en tilbagetrukket og besværlig tilværelse fuld af tab og håb. Og selvom de træffer de fleste beslutninger derhjemme, er det let at komme på afveje i en verden af love, som regulerer kroppen og giver hårde straffe til den, hvor børn fødes uden for ægteskab.
“Ræveår” er en samleroman om kvinder, hvor det lille øsamfund bliver sat i gang. Om et stilfuldt, dramatisk liv, hvor man kun kan overleve ved at holde sammen.
Foredrag med Anne Lise Marstrand-Jørgensen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Maria Helleberg
Book nuMaria Helleberg er aktuel med romanen “Herrens bødler” som hun kan bookes til foredrag om.
Om bogen:
Ribe i begyndelsen af 1600-tallet. Under Guds og kongens beskyttelse blomstrer handlen i den voksende købstad. Der hersker lov og orden, og hver søndag mødes byens borgere i domkirken, hvor alle kender deres plads. Men lige under det velordnede byliv lurer angsten for mørke kræfter og hekses usynlige magt.
En dag bliver Anne Skomagers opsøgt af den nye præst i sognet. Han er bleg og frygtsom, taler om sort magi og advarer Anne imod at gå den ondes ærinde. Hun må læse sine bønner og salmer, hun må holde op med at sidde i mørket og byde sig til for den onde. Forveksler præsten hende med en anden? Anne er sikker på, at hun aldrig har gjort nogen ondt, men hvad ved hun overhovedet om sig selv? Da hendes gamle frier Henrik pludselig dukker op, må hun indse, at der findes kræfter i hende, som hun aldrig før har kendt.
HERRENS BØDLER er en fængslende roman om overtro og hekseri, kærlighed og brændende begær i en tid, hvor ethvert smil er en sprække ind til dæmonerne.
Foredrag med Maria Helleberg booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Simi Jan
Book nuSimi Jan er aktuel med bogen “Manden med terningerne. En danskers beretning fra syv måneder i Irans mest berygtede fængsel”.
Da den 27-årige Thomas Kjems rejser ind i Iran i efteråret 2022, raser de historisk store protester mod regimet.
Han vil lave YouTube-videor om gæstfrihed, men ender bag tremmer i det berygtede Evin-fængsel kendt for tortur og henrettelser.
De næste måneder går Thomas igennem sit livs mareridt – det gør hans familie i Nordjylland også. Ingen af dem aner, at Thomas er endt som en lille brik i et større geopolitisk drama.
Thomas er den første dansker i Evin, og gennem hans oplevelser får vi et unikt indblik i en ellers lukket verden.
Foredrag med Simi Jan booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Lone Kühlmann
Book nuLone Kühlmann debuterer i en alder af 79 år som romanforfatter med Dronningens Tid. Et tidsbillede fra en tid hvor kvinder var ret vilde, og mænd mest var rådvilde. Kvinder ville ikke vælge mellem karriere og kærlighed. De ville ikke enten eller. De ville have både og ligesom mænd. Mænd var rådvilde, fordi der pludseligt optrådte kvinder på deres egen banehalvdel, og ville tages alvorligt. Og ville tage sig selv alvorligt. Romanen foregår på Radioavisen i 1972-73, og starter med Frederik IXs død og dronnings Margrethes udnævnelse lige midt i ligestillingsdebatten. Lone Kühlmann har selv arbejdet mange år i DR, men der er ikke tale om en nøgleroman. Bortset fra de historiske personer fra tiden er karaktererne frit opfundne. “Det jeg skriver i romanen kunne foregå og foregik på de fleste arbejdspladser i 1970´erne,”siger hun.
Foto: Sara Galbiati.
Foredrag med Lone Kühlmann booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Michala Petri & Lars Hannibal
Book nuMichala Petri er aktuel med bogen “Livet og musikken”.
Michala Petri er blokfløjtevirtuos. Hun var såkaldt vidunderbarn, levede et målrettet og reguleret barneliv, blev tidligt verdensstjerne og har stadig musikken som guide. I sin erindringsbog fortæller Michala Petri om sit usædvanlige liv.
Foredrag med Michala Petri booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Anna Elisabeth (Lisbeth) Jessen
Book nuAnna Elisabeth Jessen har senest udgivet romanen “Verdensport” på Gyldendal (oktober 2024).
Om bogen:
Sønderjylland 1937. De to skibsrederfamilier Hassel og Nielsen har vind i sejlene. Søfarten på verdenshavene boomer, og familierne ejer fornemme villaer og palæer i både Danmark og Fjernøsten. Der er driftige mennesker, der forstår at navigere, selv når verdenskrigen bringer nye fronter og fjender – og venner.
I krigsårene bor to drenge under samme tag i familien Nielsens villa i Shanghai. Dansk-tyske Georg er søn af huset og en af arvingerne til dynastiet; Chinese Hai Song er familien Nielsens tedreng. En polsk pige, Eva, arbejder også i huset, men pludselig en dag er hun vågen.
I de næste 80 år udspillede konsekvenserne af de dramatiske og ikke mindst de hemmelige begivenheder sig i krigens skygge. Sporene fører kloden rundt: fra Shanghai til Lissabon, fra Hong Kong til København, fra New York til Costa del Sol – og tilbage til Sønderjylland, hvor det hele begyndte. Og fortsætter.
VERDENSPORT af Anna Elisabeth Jessen er en verdensomspændende roman om menneskeskæbner, der krydser hinanden i et stormfuldt dansk-tysk forretningseventyr.
Foredrag med Anna Elisabeth Jessen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere
Mette Frobenius
Book nuMette Frobenius er aktuel med foredraget Kunsten at skrive sjovt.
Kunsten at skrive sjovt
Mette Frobenius vil i dette oplæg fokusere på humoristisk litteratur og på kunsten at skrive skægt. Hvad gør en tekst sjov? Hvor går grænsen mellem det sjove og det absurde, og kan en tekst blive for meget – eller for syret? Hun vil medbringe en stor stabel bøger, og læse op af udvalgte forfattere. Fælles for de medbragte bøger er, at Mette selv finder bøgerne sjove. Selv siger hun: ”Jeg håber, at showet giver inspiration til at læse de bøger jeg anbefaler. Der er intet som en sjov bog. Nogle gange kan en forfatter skrive så sylespidst, så skarpt eller så underholdende, at man griner højt. Enten alene. Eller i en togkupé. Den egenskab vil jeg gerne hylde”.
Mette Frobenius booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.
Læs mere