Lykke Friis

Lykke Friis

Lykke Friis er specialist i europæisk politik med særligt fokus på Tyskland. Hun er direktør i Tænketanken Europa, tidligere prorektor…

Læs mere
Book Lykke

Lykke Friis er specialist i europæisk politik med særligt fokus på Tyskland. Hun er direktør i Tænketanken Europa, tidligere prorektor ved Københavns Universitet, formand for Det Udenrigspolitiske Selskab og tidligere klima-, energi- og ligestillingsminister. Hun har udgivet adskillige bøger om EU og Tyskland og sidder i dag i en række europæiske tænketanke. Lykke Friis er en flittigt brugt ekspert af tv og radio.

Foredrag af Lykke Friis:

Foredrag 1:

Foredrag 1: Store skiftedag i Europa? Fra tysk til fransk valg
Den tysk-franske motor er altafgørende for Europa. Uden tysk-fransk enighed kan der reelt ikke ske noget i Europa. Tag bare EU’s store corona-hjælpefond, hvor Frankrigs præsident Emmanuel Macron lagde pres på kansler Merkel. Derfor holder Europa hver gang vejret, når der er valg i Tyskland eller Frankrig. Denne gang fald valgene stort set samtidigt. I september 2021 gik tyskerne valg til, og til foråret følger franskmændene. Ved valget i Tyskland vinkede vælgerne farvel til Merkel, men hvad betyder det at ”kompromismaskinen” Merkel nu er væk, hvem vinder valget i Frankrig og hvad betyder det samlet set for Europa? Med afsæt i sine mangeårige og forskelligartede erfaring som minister, EU-ekspert og udlandskorrespondent giver Lykke Friis sine klar bud – samtidigt med at der bliver plads til et godt grin og nok en enkelt fodboldanalogi.

Foredrag 2: EU, hvad nu?
Den 16 årige æra med kansler Merkel er nu forbi. Pludselig er det en anden kansler, nemlig Olaf Scholz der skal svinge taktstokken og forsøge at løse de mange udfordringer, som Europa kæmper med: klima, migration, Brexit, corona og et hastigt voksende Kina. Oven i udefrakommende problemer kæmper EU også med medlemmer, såsom Polen og Ungarn, der pludselig sætter spørgsmålstegn ved en grundpille i vestlige demokratier, magtens tredeling. 2022 vil være præget af det franske præsidentvalg, som potentielt kan få stor betydning for det videre samarbejde. Med afsæt i sin rolle som EU- og Tysklandsekspert sætter Lykke Friis den nyeste udvikling i perspektiv og giver sit bud på, hvor Europa er på vej hen – alt sammen krydret med anekdoter fra hendes mange møder- bl.a. som klima- energi og ligestillingsminister – med toppolitikere og internationale kapaciteter.

Foredrag 3: Brexit – den vanskelige skilsmisse
Den 23. juni 2016 stemte et flertal af briterne nej til fortsat medlemskab af EU. Premierminister David Cameron trådte tilbage, og siden har britisk politik ikke være den samme. Spørgsmålet er imidlertid, hvor langt tid det vil tage briterne og resten af EU at forhandle skilsmissen på plads. Hvilke medlemskabsformer kan man forestille sig, og hvilke konsekvenser vil en britisk exit få for EU-samarbejdet, Danmark og ikke mindst dansk erhvervsliv. I foredraget stiller Lykke Friis skarpt på disse spørgsmål med Tysklands Angela Merkel som den centrale mægler, ligesom hun også redegør for, hvilke konsekvenser det britiske nej kan få for fremtidens Storbritannien – Great Britain or Little England (med bl.a et selvstændigt Skotland)?

Foredrag 4: En kuffert i Berlin – Rejse i Merkels Tyskland
Sådan hedder Lykke Friis bog om det genforenede Tyskland (2008). Grundet de mange flygtninge og migranter, der er ankommet med deres kufferter, er mange tyskere blevet usikre på deres egen rejse: hvor åbent skal Tyskland være, og har landet pga den historiske bagage forpligtelse til at yde en særlig humanitær indsats? Med afsæt i en længere rejse i Merkels Tyskland giver Lykke Friis sit bud og ser også frem mod Mutti-mysteriet: Hvem skal afløse Angela Merkel som kansler, og vil det lykkedes Merkel i modsætning til alle forgængerne at forlade statsministeriet med et smil på læben? Lykke Friis trækker naturligvis også på sin egen dansk-tyske baggrund med et ben – eller kuffert, om man vil – i begge lande. Foredraget og bogens titel er inspireret af Marlene Dietrichs klassiker af samme navn.

Foredrag 5: 1989 og Berlinmurens fald – ”Hvad nu hvis”? Mød de ukendte helte, der reddede Europa fra katastrofen
Sjældent har historien faret så hurtigt af sted som i 1989. Berlinmuren faldt, den kolde krig blev afsluttet, og stribevis af central- og østeuropæiske lande sagde farvel til kommunismen. Ofte indtraf der flere begivenheder samme dag, og da europæerne fejrede nytårsaften 1989/90 var Europa fundamentalt forandret. I dag 30 år efter er der en tendens til at se tilbage på 1989 som uundgåeligt. Muren måtte falde, og Central- og Østeuropa måtte blive frit. I foredraget giver Lykke Friis et anderledes billede. 1989 var flere gange tæt på at lande i en katastrofe; og det var ofte helt ukendte helte som f.eks. Helmut Hackenberger og Harald Jäger, der reddede Europa fra en såkaldt ”kinesisk løsning” med kampvogne som ved Den Himmelske Fredsplads i juni 1989. Udover at se tilbage på 1989 trækker Lykke Friis også de store linjer frem til i dag. Hvorfor er meget af euforien i Central- og Østeuropa forsvundet? Og hvad blev der af at teorien om, at 1989 også satte punktum i verdenshistorien? Lykke Friis er i 30 året for 1989 bogaktuel med sin tredje bog om revolutionsåret – 1989 i 89 billeder.

Lykke Friis er desuden en kompetent, erfaren ordstyrer/konferencier.

Lykke Friis booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular