Lykke Friis

Lykke Friis

Lykke Friis er specialist i europæisk politik med særligt fokus på Tyskland. Hun er Berlingske Tidendes korrespondent i Tyskland og bosiddende i Berlin, formand for Det Udenrigspolitiske Selskab og tidligere klima-, energi- og ligestillingsminister samt tidligere prorektor på Københavns Universitet. Hun har udgivet adskillige bøger om EU og Tyskland og sidder i dag i bestyrelsen for en af Europas førende tænketanke. Lykke Friis er en flittigt brugt ekspert af tv og radio. Hun er bogaktuel med en ny bog ”En kuffert i Berlin”, der handler om det sidste dramatiske år i tysk politik og det forstående ”Mutti-mysterium” – hvem skal afløse Merkel? Har i 2019 udgivet bogen “Håbets Europa”.

Foredrag af Lykke Friis:

Foredrag 1: Fra dræbende kedeligt til Hitchkock-lignende drama? Valget til Europa-Parlamentet
Den 26. maj 2019 er der valg til Europa-Parlamentet. Tidligere var det ofte en søvndyssende affære og forskere betegnede valget som et “anden-rangs-valg”, hvor vælgerne primært satte kryds ud fra indenrigspolitiske hensyn. Sådan er det ikke mere. Ikke alene har Europa-Parlamentet fået mere magt; det tegner også til at få afgørende betydning for EU’s kommende udvikling. F.eks. har Ungarns Viktor Orban fremstillet valget som en kamp mellem ham og Franrkigs præsident Macron. Tag med Lykke Friis op i helikopteren og få et overblik over, hvad valget betyder for dig – og hvor Europa er på vej hen. Lykke Friis har beskæftiget sig med Parlamentet som forsker, lobbyist, minister, oppositionspolitiker og senest journalist.

Foredrag 2: Store land, hvad nu? Tyskland og Merkel-æraens afslutning
Verdens mest magtfulde kvinde. Eller den frie verdens leder. Disse klicheer er for længst blevet hæftet på Tysklands kansler Angela Merkel. Og efter flygtningekrisen er Mutter Angela kommet til. Hvad er op og ned på disse beskrivelser, hvad betyder hendes østtyske baggrund, og hvad sker der med Tyskland og Europa nu, hvor hun ikke længere skal være partiformand? Det er nogle af de spørgsmål, som Lykke Friis stiller skarpt på. I foredraget trækker Lykke Friis også på personlige erfaringer med kansleren og på oplevelser under valgkampen. Foredraget er aktuelt ved, at det stiller skarpt på Tysklands og Merkels rolle i Europa og verdenspolitikken. Afslutningsvis løftes sløret for Merkel-mysteriet: hvor længe sidder Merkel som kansler, og hvem vil kunne afløse hende?

Foredrag 3: Brexit – den vanskelige skilsmisse
Den 23. juni 2016 stemte et flertal af briterne nej til fortsat medlemskab af EU. Premierminister David Cameron trådte tilbage, og siden har britisk politik ikke være den samme. Spørgsmålet er imidlertid, hvor langt tid det vil tage briterne og resten af EU at forhandle skilsmissen på plads. Hvilke medlemskabsformer kan man forestille sig, og hvilke konsekvenser vil en britisk exit få for EU-samarbejdet, Danmark og ikke mindst dansk erhvervsliv. I foredraget stiller Lykke Friis skarpt på disse spørgsmål med Tysklands Angela Merkel som den centrale mægler, ligesom hun også redegør for, hvilke konsekvenser det britiske nej kan få for fremtidens Storbritannien – Great Britain or Little England (med bl.a et selvstændigt Skotland)?

Foredrag 4: Europa – hvad nu?
Vækst og indflydelse har for længst holdt store flyttedag til nye stærke økonomier i Asien. Imens har Europa travlt med at håndtere interne udfordringer, så som flygtningekrisen og Brexit. Det hele kompliceres af, at de fleste lande har mere end rigeligt at gøre med deres indenrigspolitiske situation. Efter Merkels udmelding i slutningen af oktober om, at hun ikke længere vil være formand, vil Tyskland også i stigende grad skulle vende blikket indad. I foredraget giver Lykke Friis et ”helikopter-blik” på EU’s mange udfordringer og stiller skarpt på den mest afgørende aktør, nemlig Tysklands Angela Merkel. Foredraget trækker i høj grad på Lykke Friis egne erfaringer med EU-systemet som forsker, minister og senest korrespondent.

Foredrag 5: En kuffert i Berlin – Rejse i Merkels Tyskland
Sådan hedder Lykke Friis nyeste bog, der handler om Tysklands identitetskrise, som kom til udtryk under den tyske valgkamp. Grundet de mange flygtninge og migranter, der er ankommet med deres kufferter, er mange tyskere blevet usikre på deres egen rejse: hvor åbent skal Tyskland være og har landet pga den historiske bagage forpligtelse til at yde en særlig humanitær indsats? Med afsæt i en længere rejse i Merkels Tyskland giver Lykke Friis sit bud og ser også frem mod Mutti-mysteriet: Hvem skal afløse Angela Merkel som kansler, og vil det lykkedes Merkel i modsætning til alle forgængerne at forlade statsministeriet med et smil på læben? Lykke Friis trækker naturligvis også på sin egen dansk-tyske baggrund med et ben – eller kuffert, om man vil – i begge lande. Foredraget og bogens titel er inspireret af Marlene Dietrichs klassiker af samme navn.

Foredrag 6Verden af i dag – Trump, Brexit og Merkel-mysteriet (sammen med Søren Pind)
Man hører det så tit. Verden er af lave, og lederskribenter i udlandet er sågar begyndt at citere Stefan Zweigs undergangsværk fra før 2. verdenskrig – Verden af i går. Men hvor kritisk er den internationale situation egentlig, og hvilke konsekvenser vil udviklingen få for Danmark? Hvad betyder det f.eks., hvis Donald Trump får en anden periode, hvis briterne ryger ud af EU uden en aftale, og hvis Angela Merkel væltes i Tyskland? Det giver de to tidligere ministerkolleger, Søren Pind og Lykke Friis, i en verdensomspændende tour de force i form af et levende ”ping-pong-oplæg”. Foredraget trækker bl.a. på internationale oplevelser fra ministertiden, og der vil trods alvoren også være plads til skæve smil og gode grin. Advarsel: sylespidse bemærkninger om dansk politik kan forekomme.

Lykke Friis er desuden en kompetent, erfaren ordstyrer/konferencier.

Lykke Friis booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen