Lykke Friis

Lykke Friis

Lykke Friis er specialist i europæisk politik med særligt fokus på Tyskland. Hun er Berlingskes korrespondent i Tyskland, formand for Det Udenrigspolitiske Selskab og tidligere prorektor på Københavns Universite og klima-, energi- og ligestillingsminister. Hun har udgivet adskillige bøger om EU og Tyskland og sidder i dag i en række europæiske tænketanke. Lykke Friis er en flittigt brugt ekspert af tv og radio. Hendes seneste bog ”Hund efter Tyskland” handler om 25 året for murens fald. Ny bog om Merkels Tyskland udgives hos Gyldendal i efteråret 2018.

Foredrag af Lykke Friis:

Foredrag 1Verden af i dag – Trump, Brexit og Merkel-mysteriet (sammen med Søren Pind)
Man hører det så tit. Verden er af lave, og lederskribenter i udlandet er sågar begyndt at citere Stefan Zweigs undergangsværk fra før 2. verdenskrig – Verden af i går. Men hvor kritisk er den internationale situation egentlig, og hvilke konsekvenser vil udviklingen få for Danmark? Hvad betyder det f.eks., hvis Donald Trump får en anden periode, hvis briterne ryger ud af EU uden en aftale, og hvis Angela Merkel væltes i Tyskland? Det giver de to tidligere ministerkolleger, Søren Pind og Lykke Friis, i en verdensomspændende tour de force i form af et levende ”ping-pong-oplæg”. Foredraget trækker bl.a. på internationale oplevelser fra ministertiden, og der vil trods alvoren også være plads til skæve smil og gode grin. Advarsel: sylespidse bemærkninger om dansk politik kan forekomme.

Foredrag 2: Kuffert i Berlin – Fra identitetskrise til Mutti-mysteriet
Tyskland befinder sig i identitetskrise, senest symboliseret ved sommerens drama om fodboldspilleren Mesut Özil, der først lod sig fotografere med Tyrkiets Præsident Erdogan og siden udløste en principiel debat om, hvad det vil sige at være tysk. Krisen tager sit udspring i flygtningekrisen og det forhold, at næsten hver fjerde borger nu har en migrantbaggrund. Med afsæt i sin ny bog ”Kuffert i Berlin” giver Lykke Friis sit bud på, hvor Tyskland er på vej, og hvordan identitetskrisen allerede har vendt op og ned på tysk politik, bl.a med det tyske parti Alternative für Deutschland (AfD). Samtidig ser hun nærmere på ”Mutti-mysteriet”: Hvem skal afløse Angela Merkel som kansler, og vil det lykkes Merkel i modsætning til alle forgængerne at forlade Forbundskansleriet med et smil på læben? Udover bogen trækker Lykke Friis naturligvis på sin egen dansk-tyske baggrund med et ben – eller kuffert, om man vil – i begge lande. Foredraget og bogens titel er inspireret af Marlene Dietrichs klassiker af samme navn.

Foredrag 3: Store land, hvad nu? Tyskland og Merkel-æraens afslutning
Verdens mest magtfulde kvinde. Eller den frie verdens leder. Disse klicheer er for længst blevet hæftet på Tysklands kansler Angela Merkel. Og efter flygtningekrisen er Mutter Angela kommet til. Hvad er op og ned på disse beskrivelser, hvad betyder hendes østtyske baggrund, og hvorfor gik Merkels parti så markant tilbage ved valget i efteråret 2017? Det er nogle af de spørgsmål, som Lykke Friis stiller skarpt på. I foredraget trækker Lykke Friis også på personlige erfaringer med kansleren og på et fire måneder langt ophold i Tyskland under valget. Foredraget er aktuelt ved, at stiller skarpt på Tysklands og Merkels rolle i Europa og verdenspolitikken. Afslutningsvis løftes slørret for Merkel-mysteriet: hvor længe sidder Merkel og hvem vil kunne afløse hende?

Foredrag 4: Brexit – den vanskelige skilsmisse
Den 23. juni 2016 stemte et flertal af briterne nej til fortsat medlemskab af EU. Premierminister David Cameron trådte tilbage, og siden har britisk politik ikke være den samme. Spørgsmålet er imidlertid, hvor langt tid det vil tage briterne og resten af EU at forhandle skilsmissen på plads. Hvilke medlemskabsformer kan man forestille sig, og hvilke konsekvenser vil en britisk exit få for EU-samarbejdet, Danmark og ikke mindst dansk erhvervsliv. I foredraget stiller Lykke Friis skarpt på disse spørgsmål med Tysklands Angela Merkel som den centrale mægler, ligesom hun også redegør for, hvilke konsekvenser det britiske nej kan få for fremtidens Storbritannien – Great Britain or Little England (med bl.a et selvstændigt Skotland)?

Foredrag 5: Europa – hvad nu?
Vækst og indflydelse har for længst holdt store flyttedag til nye stærke økonomier i Asien. Imens har Europa travlt med at håndtere interne udfordringer, så som flygtningekrisen og Brexit. Det hele kompliceres af, at de fleste lande har mere end rigeligt at gøre med deres indenrigspolitiske situation. Efter det tyske valg i september 2017 vil Tyskland også i stigende grad skulle vende blikket indad. I foredraget giver Lykke Friis et ”helikopter-blik” på EU’s mange udfordringer og stiller skarpt på den mest afgørende aktør, nemlig Tysklands Angela Merkel. Foredraget trækker i høj grad på Lykke Friis egne erfaringer med EU-systemet som forsker og minister.

Lykke Friis er desuden en kompetent, erfaren ordstyrer/konferencier.

Lykke Friis booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen