Anna Elisabeth (Lisbeth) Jessen

Anna Elisabeth Jessen

Anna Elisabeth Jessen er aktuel med romanen “Huset” (udkom den 10. marts 2021).
Om bogen: Kirsten er stolt af at arbejde i HUSET. Alting er under opbrud, samfundet, dannelsesbegrebet og kernefamilien, og for hende står alting åbent, både i kærligheds- og arbejdslivet. Ole læser psykologi, men bliver bidt af mulighederne i HUSET. Han ved noget om magt, han ved, hvordan man opnår et mål, og han ved, at målet nogle gange helliger midlet. For den journalistuddannede Niels er oplysning vigtigere end underholdning, nysgerrighed vigtigere end magt, han arbejder i offentlighedens og oplysningens interesse. Romanen HUSET er en fortælling om en gruppe ansatte i en stor, betydningsfuld medievirksomhed fra 60’erne frem til i dag; om ambitioner, store drømme, uanede muligheder, men også magtkampe, løgne, begær og bristede illusioner. Læs anmeldelse her.

Anna Elisabeth Jessen er nomineret til DR Romanprisen 2020 med sin debut Om hundrede år. Anna Elisabeth Jessen, der har en baggrund som dokumentarist, skildrer en sønderjysk slægt gennem flere generationer med følgerne af Første Verdenskrig som den røde tråd. Ved at sætte ord på den dansk-tyske konflikt og på det at være sønderjysk, kaster hun nyt lys på 100 året for Genforeningen i juni. Familiekrøniken tager afsæt i breve fra forfatterens egen slægtsgård og fortælles fra skiftende perspektiver i hundrede nedslag – et for hvert år fra 1914 til 2014:

Anna Elisabeth (Lisbeth) Jessen (f. 1956) er bachelor i dansk fra Københavns Universitet, journalistuddannet fra Danmarks Journalisthøjskole og manuskriptuddannet fra Den Danske Filmskole. Har lavet radio, tv og dokumentarfilm siden 1984 og har vundet flere internationale priser for radiomontagerne Hvorfor  ringede hun ikke igen? Efter festen og Doktor Tramsens rapport.I 2008 udkom hendes bog Kraniet fra Katyn på baggrund af radiomontagen og dokumentarfilmen af samme navn. Om hundrede år er hendes debut som skønlitterær forfatter. Hun er medforfatter til bogen “Sønderjylland – Fortællinger fra grænselandet” der udkom på Lindhardt og Ringhof i maj 2020. Næste roman “Huset” udkommer den 15. januar 2021 på Gyldendal. Nomineret til Edvard P. Prisen 2020 (bibliotekernes litteraturpris).

Romanen “Om hundrede år” er blevet shortlistet til BogForums debutantpris 2019.
Dette er en bog skrevet i bredformat af en forfatter, der formår at folde Historien med stort H ud gennem den nære, karaktertætte familiefortællings sociale virkelighed. ”Om hundrede år” er et velskrevet og virkelighedsnært livsportræt og tidsbillede i ét, der helt udemonstrativt skærper vores blik for den dybde, som fortiden giver vores nutidsforståelse.

Foredrag af Anna Elisabeth Jessen:

Huset Anna Elisabeth JessenForedrag 1: Romanen/fiktionen/HUSET – inspirationen/Danmarks Radio
Om bogen: Kirsten er stolt af at arbejde i HUSET. Alting er under opbrud, samfundet, dannelsesbegrebet og kernefamilien, og for hende står alting åbent, både i kærligheds- og arbejdslivet. Ole læser psykologi, men bliver bidt af mulighederne i HUSET. Han ved noget om magt, han ved, hvordan man opnår et mål, og han ved, at målet nogle gange helliger midlet. For den journalistuddannede Niels er oplysning vigtigere end underholdning, nysgerrighed vigtigere end magt, han arbejder i offentlighedens og oplysningens interesse. Romanen HUSET er en fortælling om en gruppe ansatte i en stor, betydningsfuld medievirksomhed fra 60’erne frem til i dag; om ambitioner, store drømme, uanede muligheder, men også magtkampe, løgne, begær og bristede illusioner. Romanen udkommer 15. januar 2021.

Foredrag 2: Om Hundrede år (bogforedrag)
Anna Elisabeth Jessen fortæller om sin bestseller Om Hundrede år og om, hvordan det er at skifte spor fra journalistikken og dokumentarismen til fiktion.

 

Pressen skrev om romanen “HUSET”:

Man fristes til at tage HUSET i ét hug. Den er en fryd at læse
★★★★★ Flensborg Avis

Man forventer næsten en kommende en tv-filmatisering!
★★★★ Femina

Skrevet med et stort episk overskud.
★★★★ Kristeligt Dagblad

Et glimrende tidsbillede.
★★★★ Dagbladenes Bureau

Masser af drama, svig, opofrelse, magtkampe, bagtalelse og løgne.
POV

 

Pressen skrev om romanen “Om hundrede år:

Usædvanlig vellykket romandebut
★★★★★ Jyllands-Posten

Kolossalt spændende
★★★★★ Fyens Stiftstidende

Medrivende … fortalt i et enkelt, men overbevisende sprog
★★★★★ Kristeligt Dagblad

En fin og originalt fortalt roman
Information

Den respekterede radio-og tv-dokumentarist Anna Elisabeth Jessen udfordrer med Om hundrede år sit ubestridelige talent for at formidle en god historie.
Weekendavisen

Interessant og indsigtsfuld … værd at læse
★★★★ Søndag

Sønderjyden Anna Elisabeth Jessen romandebuterer med en vedkommende familiekrønike. En flot debut … en række meget præcise miljøbeskrivelser, overraskende handlinger og en passende mængde humor. Man nyder hver en side.
★★★★★ Hans Christian Davidsen, Flensborg Avis

Og hvad handler romanen om: En familiehistorie fortalt fra skiftende perspektiver i hundrede korte nedslag fra 1914-2014, et for hvert år. Om hundrede år begynder i 1914, da første verdenskrig bryder ud. Soldaten Hans, der som dansk sønderjyde må kæmpe på tysk side, vender aldrig hjem til slægtsgården. I stedet overtager svogeren Marius og søsteren Helene gården. De får fem børn hvis liv præges voldsomt af deres døve far og de spor som den store krig trækker helt op til 2014. Et medrivende tidsbillede med grumme skæbner og et skarpt blik for det usagtes evne til at forme og forkludre livet for en familie. Hundrede års danmarkshistorie i et sønderjysk perspektiv.

Foredrag med Anna Elisabeth Jessen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen