Christian Mørk

Christian Mørk

Christian Mørk er født på Frederiksberg i 1966. Som helt ung flyttede han til et lille universitet i Amerika, hvor han i det små begyndte at skrive fiktion. Senere blev han uddannet journalist i New York og skrev om film på magasinet Variety og på The New York Times. Han har arbejdet som filmproducent på Warner Bros. Pictures i Hollywood, men er allermest taknemmelig for, at han i en lidt sen alder fik lov til at skrive romaner. I GODE HÆNDER er hans 11. af slagsen, som forinden har talt DARLING JIM, som blev udgivet på over 20 sprog, samt kærlighedsdramaet KUJONEN.

Kan bookes til foredrag i oktober og november 2018.

Foredrag af Christian Mørk:

MIT LIV MED ONDSKAB OG HELTEMOD
Hvorfor har jeg sat ordet “ondskab” først? Fordi det aldrig er helten, vi reagerer stærkest på. Tænk over det: nævn bare én film eller én bog, hvor der optræder en skurk, du kan huske. Okay, nævn så helten i samme historie. Det er sværere, ikke? Det skal vi snakke om i dag.

Jeg er vokset op i en skuespillerfamilie, hvor alle voksne lavede figurer på scenen, og måske er det derfor, at jeg selv tog arbejde i Hollywoods fantasiverden som voksen, før jeg begyndte at skrive romaner. Dér mødte jeg ondskab både bagved og foran kameraet, og forstod, at fortællingens dirigent altid er det, der skal reageres på: Det mørke, det sultne, det misundelige.

Jeg vil fortælle jer om de mange figurer i mytologien, i teatret, i film, og i litteraturen, som har fået os alle sammen til at reagere: Methisto i “Faust”, Darth Vader i “Star Wars”, kyklopen i “Odyseen”, eller enhver seriemorder i enhver krimi. Helten halter altid bagefter, fordi han eller hun er os. Vi vil forstå det onde. Hvad er det, det vil? Sådan begyndte jeg også selv at skrive:

Min første bog hed DE TI HERSKERE, og dens egentlige hovedperson var en blind snigmorder ved navn Arabella. Helten var jeg nødt til at give en personlighed, men det var svært, for hun altid var mere interessant. Fordi jeg helst ville lære hende at kende. Hun lod mig ikke komme for nær. Og det er dén nysgerrighed, den genkendelse af skurkens smerte, som drager os. Senere lod jeg en personlig kærlighedsaffære smitte af i romanen KUJONEN, hvor jeg selv blev sidevognen i en fortælling om en ung, mentalt syg kvinde, som en midaldrende forfatter ikke tror på, at han ikke kan redde. Igen stjæler modstanderen billedet, selvom hun ikke er skurk.

Nu er jeg aktuel med I GODE HÆNDER, der handler om en teenagerdreng, der ved et tilfælde opdager, at den ældre kvinde, der behandler hans astma, har en meget ubehagelig fortid. Romanen er bygget på oplevelser, jeg selv havde i 1984. Jeg kendte bare ikke sandheden dengang. Igen er det modstanderen, den mystiske healer, der er i centrum, og drengen, der halser bagefter.

Det bliver en times snak, hvor vi kommer igennem både mit eget liv, hvorfor jeg forlod Danmark som ung, hvorfor mine mange romaner blev, som de blev, og hvad jeg selv gør for at holde mig parat til den næste skurk, som skal vristes om på gulvet og komme ned på papiret. Bagefter vil der være rig mulighed for at stille spørgsmål, som jeg vil gøre mit bedste for at besvare ærligt.

Jeg glæder mig til at møde jer alle sammen.

Foredrag med Christian Mørk booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Ved brug af foto skal fotograf ©Claus Bjørn Larsen nævnes.

 

Del denne side på:
Til toppen