Nils Malmros

Nils Malmros

Nils Malmros er født i 1944. Selvlært filminstruktør samt uddannet læge. Han har lavet filmene ”EN MÆRKELIG KÆRLIGHED” (1968),…

Læs mere
Book Nils

Nils Malmros er født i 1944. Selvlært filminstruktør samt uddannet læge.
Han har lavet filmene ”EN MÆRKELIG KÆRLIGHED” (1968), ”LARS OLE, 5c” (1973), ”DRENGE” (1977), ”KUNDSKABENS TRÆ” (1981), ”SKØNHEDEN og UDYRET” (1983), ”ÅRHUS BY NIGHT” (1989), ”KÆRLIGHEDENS SMERTE” (1992), BARBARA (1997), ”AT KENDE SANDHEDEN” (2002), “KÆRSTESORGER” (2009) og “SORG OG GLÆDE” (2013)
De fleste af filmene har været baseret på instruktørens egen opvækst og har tematisk handlet om uskyldstabet.

Foredrag af Nils Malmros:
Foredrag 1: Sorg og glæde
Om filmen: 
Nils Malmros “Sorg og glæde” tager sit udgangspunkt i vinteren 1984. Filminstruktøren Johannes har været ude for at holde et foredrag, og da han kommer hjem er katastrofen sket. Hans kone Signe har i en psykose dræbt deres ni måneder gamle datter, Maria. Smerten er ubærlig, men Johannes er alligevel opsat på at beskytte sin kone mod et retssystem, der kan være uforstående. Han vil derfor gøre, hvad han kan for at hjælpe hende, for han føler selv skyld for hendes situation. Sammen med en retspsykiater forsøger Johannes at finde nøglen til en forståelse af den ulykkelige hændelse, hvilket betyder en granskning i fortidens forelskelse, jalousi og ofte altoverskyggende filmarbejde. I sin søgen finder Johannes frem til vigtige ting i livet, der giver håb for en gensidig og moden kærlighed. Danske Nils Malmros er kendt for sine meget personlige film, der skildrer alt fra hans barndom (Lars Ole, 5.c), ungdom (Kundskabens træ) til en skandalesag, som involverede hans far (At kende sandheden). Alligevel fremstår ‘Sorg og glæde’ som den mest personlige til dato, idet instruktøren selv har gennemgået samme forløb som sit alter ego, Johannes, i filmen. Flere scener beskæftiger sig med nogle af hans mest kendte værker som ’Kundskabens træ’ (1981) og Skønheden og udyret (1983). ‘Sorg og glæde’ har Jakob Cedergren (Frygtelig lykkelig) i rollen som Johannes, og i den krævende rolle som hans maniodepressive kone ses Helle Fagralid fra ‘Forbrydelsen’.

Foredrag 2. Fra ”Kundskabens Træ” til ”Kærestesorger”
Med udgangspunkt i ”Kundskabens Træ” fortæller Nils Malmros om sin vej fra selvlært amatør til professionel instruktør af 9 spillefilm. Desuden vil han fortælle om baggrunden for ”Kærestesorger” der er en slags fortsættelse af ”Kundskabens Træ” og aktuelt optages i Viborg over de næste tre år. Der vil blive vist scener fra filmene på video inklusive den nye.

Foredrag 3: At Kende Sandheden
Nils Malmros´ nye film “At kende Sandheden” er en fiktionshistorie – men er alligevel dybt forankret i et portræt af hans far Richard Malmros. Faderen var vokset op i meget beskedne kår i Esbjerg ved århundredes begyndelse, men ved flid, dygtighed og afsavn blev han Danmarks ledende hjernekirurg. Det er således tilsyneladende en succeshistorie, men alligevel var faderen forstemt på sine gamle dage – og ikke mindst på grund af “Thorotrastskandalen”, hvor han indirekte var hovedperson.

Thorotrast var det røntgenkontraststof som i 30´erne og 40´erne var forudsætningen for at man kunne diagnosticere en række hjernelidelser og dermed få muligheden for at behandle dem kirurgisk. Ulykkeligvis var stoffet radioaktivt og medførte siden hen at flere hundrede patienter døde af levercancer. Som Richardt Malmros formulerer det i filmen: Det er en forfærdelig tanke, at hver gang vi havde reddet et menneskeliv, havde vi også lagt kimen til en cancer.

“Thorotrastskandalen” blev ikke mindre spektakulær af, at man fra sundhedsmyndighedernes side prøvede at dysse sagen ned, samtidig med at man fulgte patienterne i et hemmeligt register. Men en fortsat ukendt “muldvarp” lækkede interne oplysninger til pressen, der bl.a. refererede sagen med 16 spaltet overskrift og citater som “Skeletterne vil vælte ud af skabet, hvis døren gik op.”

Filmen og foredraget rummer således både almen menneskelige aspekter og specielle lægeetiske problemstillinger. Nils Malmros er selv læge, og for at forberede sig til filmen har han i to år arbejdet som hjernekirurg. Han har således alle forudsætninger for at forstå en lægeskandale indefra. Desuden er det ham selv, der lægger hånd til alle de kirurgiske indgreb, der er i filmen.

Ved foredraget vil der blive vist videoklip fra filmen.

Foredrag med Nils Malmros booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular