Niels Boel

Niels Boel

Niels Boel er politolog, forfatter og journalist, dokumentarfilminstruktør, rejseskribent og debattør, flittig foredragsholder på højskoler, universiteter, biblioteker gymnasier og…

Læs mere
Book Niels

Niels Boel er politolog, forfatter og journalist, dokumentarfilminstruktør, rejseskribent og debattør, flittig foredragsholder på højskoler, universiteter, biblioteker gymnasier og forsamlingshuse landet over og en af Danmarks førende Latinamerika-kendere. Han er konsulent for EU’s menneskerettigheds- og demokratiseringsprogram og for dansk udviklingsbistand Danida. Hans bog ”Det nye Latinamerika” (udgivet sammen med Finn Rasmussen på Forlaget Columbus) fik en meget positiv modtagelse, og hans dokumentarprogram ”Stemmer fra Bolivia” fik mange roser i pressen (5 ud af 6 mulige stjerner i Berlingske Tidende) ligesom andre af hans dokumentarfilm, som er blevet vist på bl.a. DR-TV eller i biografer rundt i landet. Niels Boel har gennem mange år bidraget til danske medier om internationale forhold. Han har boet en årrække i såvel Rumænien som Frankrig og Latinamerika, og været korrespondent i Latinamerika for Weekendavisen og fast leverandør til bl.a. Information og DRs Orientering. Han er tidligere ekstern lektor ved Københavns og Århus Universitet og forhenværende redaktør af tidsskriftet Kulturkontakten og repræsentant for Danmark i Europarådets Kulturkomité.

Foredrag af Niels Boel:

Foredrag 1: Globalisering og latinos i USA
USA er hastigt på vej til at have et ikke-hvidt befolkningsflertal. Indvandringen fra Latinamerika i årene 1980-2000 var en af verdens største migrationsbølger. Latinos – dvs. indbyggere i USA af latinamerikansk afstamning – repræsenterer i dag 17 % af befolkningen og 26 % af alle fødsler i USA. Latinos udgør hovedparten af arbejdskraften i USA’s landbrug, på slagterier, byggepladser, hoteller, restaurationsbranchen m.v. Hvem er de, hvorfor kommer de, og hvilken betydning vil den stadige tilstrømning af latinamerikanere have på USA økonomisk, politisk og socialt? Niels Boel har været langt ude i markerne i Californien og talt med papirløse migranter, men han har også mødt succesrige forretningsfolk med rødder i Latinamerika. Foredraget giver en ny nøgle til forståelse af USA, verdens dominerende magt. Det afholdes evt. i tilknytning til visning af dokumentarfilmen, Niels Boel har lavet for DR om migranter fra Latinamerikas landdistrikter, “Migranterne”.

Foredrag 2: Migration som en spejling af globaliseringen
Hver uge bringer medierne nye gruopvækkende historier om havarerede skibe med flygtninge i Middelhavet. Den moderne epoke er blevet kaldt massemigrationens tidsalder. Niels Boel fortæller om baggrunden for migration og dens betydning. Hvem er migranterne, hvorfor kommer de, og hvilken betydning har migration i den globale virkelighed? Dette foredrag kombineres evt. med en visning af Niels Boels DR-dokumentarfilm ”Migranterne” om latinamerikanske migranter. Migration har mange fascinerende facetter, som dette foredrag vil give et nærmere indblik i. Det viderebringer et førstehåndsindtryk fra migranternes verden og sætter globaliseringen i et nyt lys.

Foredrag 3: USA, Europa og udviklingen i Latinamerika
Latinamerika gennemgår en forrygende udvikling i disse år. Kontinentet oplevede i 1980’erne den mest omfattende demokratiseringsbølge i verdenshistorien. Der er i dag høje vækstrater, stærke handelsforbindelser etableres til Kina og de fleste af landene har undgået konsekvenserne af de seneste års international finanskrise. Latinamerika har fundet en plads i den nye internationale økonomiske orden som leverandør af råstoffer og billig arbejdskraft. Kontinentet har fået større selvstændighed i forhold til USA, den traditionelt så dominerende magt mod nord. Værtslandet for VM i fodbold i 2014, Brasilien, er på vej til at blive verdens femte største økonomi. Men den økonomiske vækst er ikke uden problemer. Udnyttelsen af naturressourcer forårsager en voldsom forurening, og ulighederne mellem rige og fattige er større end noget andet sted i verden. Foredraget kaster lys på udviklingen på et kontinent, som længe har været overset herhjemme, men som i dag indtager en stadig vigtigere global rolle, økonomisk såvel som politisk.

Foredrag 4: Klima og miljø i Amazon-junglen
Halvdelen af verdens tropiske regnskov befinder sig i Latinamerika. Fældning af skov er ansvarlig for en femtedel af udledningen af drivhusgasser og herved af den globale opvarmning. Regnskovene huser ikke kun den største biodiversitet i verden, men også den største kulturelle diversitet, idet de er hjemsted for en stor del af verdens oprindelige folk. Niels Boel har foretaget mange rejser til Amazon-junglen i Peru, Bolivia og Ecuador, og har i en årrække været kommunikationsansvarlig for U-landsorganisationen Ibis’ støtteprogram til fordel for Amazon-junglens og Andes-bjergenes indianere. Foredraget bibringer en indsigt i indianske folks overlevelseskamp i Amazon-junglen med inddragelse af deres forhold i Andes-bjergene. Det kombineres evt. med visning af Niels Boels DR-dokumentarprogram ”Guld eller grønne skove” om indianere og olieudvinding i Amazon-junglen.

Foredrag 5: Narkokrigen i Latinamerika
De centralamerikanske lande Honduras, Guatemala og El Salvador er i dag verdens farligste lande, farligere end krigszoner som Irak og Afghanistan. Også store dele af Mexico er uden for myndighedernes kontrol. Hvorfor narkokrig i Latinamerika, hvad sker der, hvad er baggrunden og er der nogen løsning? Niels Boels foredrag tilbyder nye vinker på en af verdens mest blodige konflikter, som også Danmark gennem sin andel i det globale narkoforbrug har et medansvar for.

Foredrag med Niels Boel booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

 

Referencer om foredrag:

”Vi har nydt aftener med Niels Boel mange gange”, ”hyggeligt og givtigt”
Ebbe Preisler, PhCafeen

<em>Meget meget vellykkede, lige det vi havde brug for” (om foredrag om globalisering og migration”)
Malene Olsgaard, Køge Handelsskole

”Du lavede sådan nogle fantastiske aftner her i LiteraturHaus”
Paul Opstrup, direktør, LiteraturHaus

 

Referencer om bogen ”Det nye Latinamerika”:

“Fin og gennemarbejdet bog”
FN-Forbundet

”Glimrende og veldokumenteret grundbog om Latinamerika før og nu, med appel til både uddannelsessøgende og almindeligt interesserede”
Danske bibliotekers lektørudtalelse

”Bogen dækker på fortrinlig vis de vigtigste udviklingstræk, og den kan anbefales til enhver, som ønsker en både letlæst og informationsmættet introduktion til kontinentet. Det lykkes fint at danne både et rimeligt helhedsbillede og samtidig få de mange nuancer og forskelligheder med”
Tidsskriftet Politik

 

Referencer om dokumentarprogrammet ”Migranterne”:

**** ”Der er al mulig grund til at hylde en dokumentarfilm, der viser os en side af verden, som ingen andre viser os”
Per Juul Carlsen, DR Filmland

(se hele anmeldelsen på www.dr.dk/P1/Filmland/Anmeldelser/2009/Migranterne.htm)

**** ”Perspektivrig dansk skildring af bolivianske udvandrere. Det er på alle måder bevægende”
Jakob Levinsen,  Jyllands-Posten

**** ”Filmen virker ved ren dokumentarisk reportage, stærkt og enkelt”
Søren Vinterberg, Politiken

”Med ganske små armbevægelser lykkes det Niels Boel at forvandle statistik til mennesker af kød og blod”
Lars Movin, Information

”Sober, saglig og solidarisk i sit filmsprog”
Bo Green Jensen, Weekendavisen

 

Referencer om dokumentarfilmen “Stemmer fra Bolivia”:

”***** Yderst interessant film”, ”en berigende oplevelse”, ”et fornemt stykke dokumentarisme”
Ebbe Iversen, Berlingske Tidende

(se hele anmeldelsen på www.berlingske.dk/film/fattige-men-vaerdige)

”**** ”sjov”, ”flot dokumentarfilm”
Claus Vittus, Filmland

”Stærk kulturkritik”, ”uden sentimentalitet”, ”Formulerer med enkle midler en kærlighed til farverne, lyset og livsformen”, ”kan anbefales”
Bo Green Jensen, Weekendavisen

”Underfundig humor”, ”forførende smukke billeder”, ”lille filmperle”
Lars Movin, Information

(se hele anmeldelsen på www.information.dk/109627)

Tilbage til forsiden.

 

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular