Knud Romer

Knud Romer

Knud Romer Jørgensen (f. 1960) er prisvindende reklamemand og forfatter. Han har arbejdet som konceptudvikler for virksomheder som B…

Læs mere
Book Knud

Knud Romer Jørgensen (f. 1960) er prisvindende reklamemand og forfatter. Han har arbejdet som konceptudvikler for virksomheder som B & O og BODUM – og står for udgivelser som ”Guide til Københavns Offentlige Toiletter” og ”Din Store Idiot”, en antologi om dumhed og intelligens.

Knud Romer Jørgensen optræder desuden som skuespiller i reklame- og spillefilm, hvor han er bedst kendt for rollen i Lars von Triers ”Idioterne”. “Den som blinker er bange for døden” er hans debut som skønlitterær forfatter og blev modtaget med overstrømmende anmeldelser og strøg direkte ind på bestsellerlisten – og er solgt til udlandet med Suhrkamp/Insel Verlag i spidsen, der er Tysklands mest prestigefyldte forlag.

Foredrag af Knud Romer:

Foredrag 1: Knud Romer om et forundret Danmark
Moral – eller penge: hvem bestemmer? Forfatter og samfundsdebattør Knud Romer mener, at det i dag er den økonomiske rationalitet, som bestemmer samfundsudviklingen – nødvendighedens politik og matematik – ikke mennesker og menneskelige hensyn, moralske hensyn, æstetiske hensyn, og alt, hvad der ikke er det nødvendige middel til det rationelle mål og kan bringes på vareform og betaler sig og giver profit, bliver udgrænset og isoleret og kasseret uden eksistensberettigelse.

Danmark i dag består af kassetænkning, der udgår fra Christiansborg, som kun har ét i tankerne – nemlig at centralisere og effektivisere og skabe stordrift.

Samtidig vokser udkanten, og de svage bliver endnu svagere, fordi der kun synes at være god økonomi i at styrke det almindelige middelklasseliv i byen, og ingen tager sig af det – og hvorfor ikke?

Fordi det altid er de andre, der bliver syge og kræver psykiatrisk hjælp, de andre, der bliver fyret, går fallit, bliver skilt og ender på gaden, de andre, der bor i den rådne banan og ghettoer, og de andre, der bliver gamle og dør – men det er det ikke:
Det er dig.

Der er for alvor lagt op til en spændende aften, når Knud Romer sætter dagsordenen med sine skarpe meninger.

Foredrag 2: Pigen i violinen (bogforedrag)

Om bogen:
Skæbnefortælling om en ung piges smertefulde kamp for at udtrykke sig og finde sin plads i et ubarmhjertigt elitært miljø.

En far forærer sin datter en violin, da hun fylder fem. Det bliver begyndelsen på en livslang rejse ind i musikkens verden. Turen går via Mozarts Salzburg, Chopins Katowice og alle de klassiske koryfæers Wien. Violinen vokser fra børnestørrelse til voksenstørrelse og metronomen slår hurtigere og hurtigere, mens professorerne bliver strengere og strengere. Skalaer, bueteknik, triller og glissandoer, dag ud og dag ind. Men jo mere pigen øver sig på violinen, jo koldere bliver dens toner. Selv maden på tallerkenen bliver et spørgsmål om disciplin og kærlighed har ingen plads i skemaet. Violinen er blevet til et fængsel, det er umuligt at bryde ud af.

Pigen i violinen er en urovækkende og eventyrlig roman om den umulige balance mellem sygelig disciplin og friheden til at skabe.

Foredrag 3: Kort over Paradis (bogforedrag)

Om bogen:
“Når solen går ned, får du stukket øjnene ud. Så mørkt er der på Falster.”

KORT OVER PARADIS er en bog om at tage afsked med sin far, om demens og død – og et liv i ruiner. Den tager os ind i det totale illusionsbrud fra barndomslandet på Falster til halvfemsernes glittede reklameverden med masser af kontanter, kokain og kurs mod katastrofen efter filmfestivalen i Cannes med Lars von Trier. Undervejs møder vi bandeordenes mester, det parisiske kloaksystem, hemmelige biblioteker og den magiske, amerikanske ven, der vokser op på fronten af den kolde krig i Mellemøsten som søn af en CIA-spion. 12 år efter sin prisbelønnede debut “Den som blinker er bange for døden” er Knud Romer tilbage med en omvendt dannelsesroman. En rejse gennem Europas kulturhistorie, gennem Persien og gennem tre årtiers natteliv i København. Alt sammen registreret af evighedsstudenten fra Falster, hvor man for guds skyld ikke skulle sætte sig på bænken på torvet. For så holdt man op med at gå i bad og klippe håret og fik skæg og laset tøj og talte højt med sig selv. KORT OVER PARADIS er en fortælling, som viser vejen til helvede.

Foredrag 4: Et Blad falder til Himlen
I 2006 kom Knud Romers debutbog ”Den som blinker er bange for døden”. Bogen modtog De Gyldne Laurbær og står som en af de stærkeste danske debutromaner i nyere tid. Ifølge Knud Romer selv var bogen en afsked med hans mor. “Et Blad falder til Himlen” er en afsked med Knud Romers far.

“Jeg kunne ikke holde ud at se min far være spærret inde i et hamsterbur på demensafdelingen på et plejehjem. At besøge ham dag efter dag med min 2-årige datter uden at han kunne huske os. At være nødt til hver gang at fortælle ham, hvem han var, og hvor han var, og at mor var død, og at jeg var hans søn og var blevet gift og havde fået et barn. Ved hvert besøg blev verden nulstillet og vi startede forfra igen,” sådan beskriver forfatteren Knud Romer den sidste tid med sin demente far.

I dokumentarfilmen “Et Blad falder til Himlen” følger vi de sidste samtaler mellem Knud Romer og faren på plejehjemmet, rydningen af barndomshjemmet i Nykøbing Falster og det endegyldige farvel, da Knud Romer i samarbejde med komponisten Bent Sørensen og DR PigeKoret får opført værket “Et Blad falder til Himlen” i Tivolis koncertsal for et publikum af demente og pårørende og endelig kan indrykke dødsannoncen over sin far – og sig selv.

Dokumentarfilmen af samme navn handler om det universelle: at dø, at blive voksen, at være den næste generation, der en dag skal dø – fortalt gennem forfatteren Knud Romer.

Foredrag 5: Den som blinker er bange for døden
Det er Knud Romers debut som skønlitterær forfatter, og vi får en introduktion i storytelling og baggrunden for bogen og dens forskellige temaer lige fra fremmedhad og provinsen og til tysk romantik. Romanen beskriver en barndom, som er hjemsøgt af fortidens spøgelser – med en altdominerende mor, som har fået Jernkorset og lever med minderne om et liv i luksus i den preussiske landadel, og en far som er forsikringsmand og forsøger at holde sammen på det hele ved at forsikre hver eneste ting på jorden. Det er en familie der lukker sig om sig selv i angst og sorg og vanvid i en kvælende provinsby, og ensomheden bliver imødegået af et barn, der bygger sit eget univers op af fantasi og poesi og uendelig livslyst i forsøget på at finde en vej ud af mareridtet og ind i verden.

Foredrag 6: Branding
Hvad er et varemærke, hvordan virker det og hvordan skaber man det? Der er navnet og livsstilsværdien til forskel på en Skoda og en folkevogn, og det er ikke den sorte, bitre væske i flasken, vi køber, når vi vælger Gammel Dansk eller En Enkelt, men de værdier og den identitet og virkelighedsoplevelse, som vi forbinder produktet med: nationalkultur, fællesskab og tradition (Gammel Dansk), eller livsstil, individualisme og moderne tider (En Enkelt). Vi får en kritisk introduktion til markedsføringen af mærkevarer – og kommer tæt på udviklingen af internationale kampagner for B & O, BODUM og BRABANTIA

Foredrag med Knud Romer booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Fotokredit: Thomas A.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular