Henrik Høgh-Olesen

Henrik Høgh-Olesen er Professor i Social- & Personlighedspsykologi, Aarhus Universitet. Specialist i evolutions- og adfærdspsykologi. Kendt fra utallige radio- og TV…

Læs mere
Book Henrik

Henrik Høgh-Olesen er Professor i Social- & Personlighedspsykologi, Aarhus Universitet. Specialist i evolutions- og adfærdspsykologi. Kendt fra utallige radio- og TV programmer. Har udgivet 15 videnskabelige bøger og over 130 artikler.

Foredrag af Henrik Høgh-Olesen:

Foredrag 1: Den nye skrøbelighed – Identitetspolitik og flertydighedsintolerance
Verden over føler mennesker sig krænkede over stadig flere ting. Det, man er uenig i, vækker ikke bare irritation og hovedrysten, det vækker angst og ubehag, og med disse følelser også trangen til at lukke munden på den anden. På universiteterne ønsker grupper af studerende nu trigger warnings, safe spaces og no-platforming af personer, som man ikke er enige med. Men hvornår blev det en udbredt norm, at ingen må føle sig fornærmede? Hvornår blev vi så følsomme, at vi begyndte at opfatte ”mikroaggressioner, og hvordan skal vi psykologisk forstå denne nye følsomhed? Har vi at gøre med en ny socialkarakter af særligt skrøbelige glasmennesker, der ikke magter andet end ekkokammerets bløde lyde? Er vi på vej mod det følelsesstyrede samfund, eller må der andre forklaringsmodeller til?

Foredrag 2: Det æstetiske menneskedyr
Hvorfor bruger vi oceaner af tid på at udsmykke os selv og vore omgivelser? Hvorfor er der verden over enighed om, hvordan et smukt ansigt, et smukt landskab og et smukt formet objekt ser ud? Hvorfor for smukke mennesker højere karakterer, bedre jobs, lavere straf og flere sociale og seksuelle tilbud? Hvorfor fylder vi verden med musik, sang og dans, og hvorfor aktiveres hjernens belønningscentre, når vi ser noget smukt? Vi ser på menneskets æstetiske adfærdsmønstre fra et adfærdspsykologisk perspektiv, og bliver klogere på hvorfor æstetiske aktiviteter er så
centrale for mennesket.

Foredrag 3: Personlighedens positioner
Højere, videre, længere, hurtigere mere… Den vestlige verden er blevet stadig mere grænseløs. Stimulationsniveauet er enormt. Alt er i bevægelse og mulighederne uendelige – tilsyneladende. Men hvordan har mennesker det egentlig med forandring, stimulation og grænseløshed, og er der slet ingen grænser for hvor meget vi kan kapere? Hvorfor er nogle mennesker stimulationssøgende mens andre har behov for struktur og orden, og hvorfor rammes stadig flere af angst og stress. Et foredrag om den personlige forandringstolerance og om hvordan vi hver især har et
optimalt stimulationsniveau hvorpå vi trives.

Foredrag 4: Ondskabens psykologi
Det onde er ikke en uhyrlig egenskab forbeholdt særlige bestialske udgaver af menneskearten. Ondskaben er noget alment menneskeligt der kommer ind af bagdøren, når vi mindst venter det, mens vi er optaget af at gøre det gode, gøre vor pligt og følge en autoritet. 65% af os alle er f.eks. parate til at sende 450 wolt igennem kroppen på en uskyldig fremmed, blot fordi en autoritet beder os derom. Men hvem er ”de onde”, og kunne vi selv falde i den kategori?

Foredrag 5: Æstetik og fetichisme – Nøglestimuli og kraftobjekter
Om de visuelle nøglestimuli vi tiltrækkes af. En fetich er et kraftobjekt: En særligt emotionelt ladet genstand, som vi tiltrækkes af. Men hvordan bliver noget så trivielt som en fod eller en tilfældig beklædningsgenstand til et kraftobjekt? Alle dyr kommer til verden med en medfødt sensibilitet overfor bestemte stimuli i deres omverden. For at forstå fetich verdenens særegne pirringsformer, må vi derfor ind i menneskets forunderlige verden af nøglestimuli og medfødte sensibiliteter. For mennesket er noget så sjældent som et dyr, der ved hjælp af kultur iscenesætter dets egen natur. Et dyr som bevidst kan iscenesætte de nøglestimuli, der pirrer og stimulerer det.

Foredrag med Henrik Høgh-Olesen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular