Bjarne Lisby

Bjarne Lisby
Foredrag af Bjarne Lisby:

Foredrag 1: Vandrehistorier på versefødder

Vandrehistorier er nutidens folkesagn. Underfundige, barske, uhyggelige eller sjove, og oftest med et indhold tæt på grænsen til det usandsynlige. Vi har alle med gru hørt om Det døde barn i hoppegyngen, om Pudlen i mikroovnen eller om Rotten i pizzaen. Og vi har indforstået moret os over Punkeren i S-toget eller Luksusbilen til spotpris.  Det er alle sammen sande; historier – de er virkelig foregået; for det er en ven af en bekendt, en svigerinde til en kollega eller søsteren til en gammel skolekammerat, der selv har oplevet de Vandrehistorierne har dannet grundlag for adskillige noveller og sange og flere er indlagt som en del af handlingen i TV- og teaterstykker. Der er udgivet flere bøger om, og med, vandrehistorier.

Foredraget er en sprudlende gennemgang af alle disse mærkværdige hændelser. Om deres opståen og baggrund. Bjarne Lisby har udgivet en cd med versificerede udgaver af de sjoveste af Vandrehistorierne, bl.a. præsenteret på TV2 Go’morgen Danmark Med munter røst og glimt i øjet griber Lisby guitaren undervejs og lader disse sange indgå som et forfriskende musikalsk element i foredraget, der herved pludselig opnår en ekstra spændende dimension.

Der indbydes til dialog, og det viser sig ofte, at publikum selv kan diske op med egne beretninger, familiesagaer og nye variationer af historierne. Der er vandrehistorier om alle emner, men foredraget fokuserer på de mere muntre af  slagsen. Bjarne Lisby medbringer eget lydanlæg og optræder i 1 eller 2 afdelinger.

Foredrag 2: Mine Revyminder

Foruden at synge om De Gamle Bukser, Malkepigerne osv. har Bjarne Lisby en stor interesse for dansk revy. Faktisk har Lisby gennem årene leveret tekster til både Cirkusrevyen og en lang række af landets bedste revyer og deres kunstnere. Det er i tidens løb blevet til et samarbejde med mange af dansk revys tunge drenge, som f.eks. Aage Stentoft og Preben Kaas, og der følger naturligvis en række anekdoter om bl.a. disse farverige personligheder med i købet.

Bjarne Lisby begyndte selv med at skrive til, og optræde i Studenterrevyen og fik herigennem interesse for genren og dens historie. Da dansk revy fejrede sit 150 års jubilæum i 1999, var det ham, der på vegne af Dansk Revyforfatter- og Komponistforening blev udpeget til at indsamle jubilæumsårets bedste revyviser og få dem cd-indspillet med de originale kunstnere. Lisby har selv en række revyviser på repertoiret, og dem får vi selvfølgelig lejlighed til at lytte til. Det kan være numre som Kys mig godnat, Molak molak, Jeg har aldrig fået noget, og Præmiewhist i Varde m. m. fl.

Der skjuler sig mange spændende historier bag de pågældende numre, og anekdoterne om forfatterne og skuespillerne er mangfoldige. Hvert års revyer er et stykke Danmarkshistorie. Det er et skarpt satirisk/ironisk portræt af tidens trends og begivenheder, dens personer og disses kærlige udlevering til latteren.

Foredraget hedder Mine Revyminder, og er således ikke en generel, historisk revygennemgang, men en personlig fortælling om mødet med revyfolket og alle de herlige oplevelser, det har medført. Bjarne Lisby medbringer eget lydanlæg og optræder i 1 eller 2 afdelinger.

Foredrag 3: Historien om de gamle bukser
Foredraget er en sprudlende kavalkade over 45 års karriereforløb som professionel solist, sanger, entertainer, sangskriver, revyforfatter, skribent m.m.  En anekdotisk gennemgang af møderne med de kendte personligheder undervejs, samt naturligvis oplevelserne med publikum overalt i landet, lige fra Thyborønfiskeren til Dronning Margrethe. Vi tages med til herlige episoder i Bakkens Hvile, Tivolis Vise Vers Hus, og de særeste oplevelser på scenerne landet over. Som omkringrejsende solist kan man nemlig komme ud for de særeste ting: Den ene dag er det smokingklædt optræden ved et jubilæums arrangement, den næste er det cowboybukser på den lokale bodega. Gemt væk i kosteskabe eller papkasser for siden at springe ud som syngende overraskelse med grædende begejstring til følge. Skrevet autografer på gyngende bryster og dirrende baller. Oplevet folk, der trimlede ned af stolene af grin. En fyldt parkeringsplads, hvor alle bilerne bar en streamer med ordlyden: Bjarne er Gud. Fået tildelt omklædningsfaciliteter skiftende fra fyrstesuiten til herretoilettet. Stået på blokvogne i snestorm og optrådt for 2 frysende publikummer. Sunget på Norgesfærge i tom restaurant. Passagerne var gået i seng med søsyge. Underholdt i svajende udflugtsbusser med umulig akustik. Sågar underholdt ved et selvmordsforsøg (det tog sin tid at få stemningen i vejret bagefter). Sjovere var det at optræde for 20 strippere ved deres julefrokost. Eller for 800 sygeplejersker ved en jubilæumsfest. Man ved med andre ord aldrig, hvad man kan komme ud for.

Foredraget har udviklet sig i takt med publikumsresponsen og Bjarne Lisby griber hyppigt til guitaren undervejs og lader med sin muntre røst musikeksemplerne illustrere den brogede kavalkade af erindringsbilleder, begivenheder og inspirationskilder. Den humoristiske og selvironiske form afstedkommer mange spontane publikumsreaktioner, der fortætter den gode stemning og ofte sætter gang i en munter dialog. Bjarne Lisby medbringer eget lydanlæg og optræder i 1 eller 2 afdelinger.

Foredrag med Bjarne Lisby booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen