Ulrik Langen

Ulrik Langen

Ulrik Langen er forfatter til en række populære og prisvindende bøger om historiske emner, bl.a. Den afmægtige – en…

Læs mere
Book Ulrik

Ulrik Langen er forfatter til en række populære og prisvindende bøger om historiske emner, bl.a. Den afmægtige – en biografi om Christian 7. (2008), Hundemordet i Vimmelskaftet (2010), Tyven – den utrolige historie om manden, der stjal guldhornene (2015), Struensee (2018) og Grov Konfækt – tre vilde år med trykkefrihed (2020).

Ulrik har været vært på DR’s Historiequizzen og har medvirket i en lang række tv- og radioprogrammer og podcasts om historiske emner, ligesom han i mange år skrevet for Weekendavisen. Ulrik er kendt for sine levende og engagerede foredrag.

Foredrag af Ulrik Langen:

Foredrag 1: STRUENSEE – oplysningshelt og landsforræder

Da den tyske livlæge og kabinetsminister Johann Friedrich Struensee blev henrettet i april 1772 var der næppe mange, der kneb en tåre. Faktisk blev hans fængsling og senere henrettelse mødt med glædesudbrud af hidtil usete dimensioner. Man kan derfor spørge, hvordan det er gået til, at den nok mest upopulære politiker i danmarkshistorien er endt med at blive et symbol på fremskridt, humanitet og opgør med mørkede traditioner.

Mange etiketter er gennem tiden blevet hæftet på J.F. Struensee. I dette foredrag følger vi Struensee som politiker efterfulgt af hans senere forvandling fra i samtiden til at være opfattet som landsforræder og lykkeridder til at blive tragisk elsker og oplysningshelt i faglitteratur, film og fiktion.

Foredrag 2: GULDHORNSTYVEN

De fleste har hørt historien om tyveriet og omsmeltning af guldhornene i 1802. Men hvem var den mand, der så kynisk destruerede de enestående oldtidslevn blot for at berige sig? I foredraget tegner Ulrik Langen et portræt af degnesønnen, der endte som falskmøntner og tyv, og sætter forbrydelsen ind i en større national sammenhæng. Fortællingen om guldhornstyven er true crime med enorm betydning for danmarkshistorien.

Foredrag 3: DEN GALE KONGE

Christian 7. var endnu ikke fyldt 17 år, da han besteg tronen i 1766. Bag ham lå en opvækst præget af mishandling og kulde. Foran ham lå et liv som enevældig konge over et stort rige. Hans største udfordring var dog at holde hovedet koldt ved et hof præget af magtkampe, intriger og had. En række dramatiske begivenheder forandrede i løbet af få år den unge konges liv. Affæren mellem dronning Caroline Mathilde og livlægen Struensee var blot én af dem.

Christian 7. er for det meste blevet fremstillet som en pudsig bifigur i danmarkshistorien. Men hvor meget kender vi egentlig til kongens skæbne? I dette foredrag kommer vi tæt på den højt begavede og slagfærdige konge, hvis liv gik fra blændende fremtrædener og store forventninger til ensomhed og angst.

Foredrag 4: TRE VILDE ÅR MED YTRINGSFRIHED 1770-1773

Den 14. september 1770 indførte Christian 7. og hans livlæge J.F. Struensee pludselig trykkefrihed, og Danmark blev det første land i verden med ubetinget ytringsfrihed. De næste tre år væltede nye skrifter frem. Trykkefrihedstiden blev et eventyrligt eksperiment i stor skala. Hvad skete der, når en europæisk stat pludselig gav ordet frit og fjernede al censur?

I foredraget drager tilbage til 1770’ernes København, hvor vi følger udvalgte debatter og fejder og indrammer den nye offentlighed, som opstod omkring trykkerier, bogboder, aviskiosker og visekællinger, men også med matroser, fiskerkoner, spækhøkere, værtshuse og bordeller.

Foredrag med Ulrik Langen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular