Tor Nørretranders

Tor Nørretranders

Tor Nørretranders er aktuel med bogen “Samfundsglæde”.

Tor Nørretranders SamfundsglædeOm bogen:

Det er med samfundet, som det er med kroppen: Vi lægger kun mærke til det, når der er noget galt. I det daglige tænker vi hverken over, at vores venstre knæ fungerer fint eller at der kommer post om morgenen. Men når først smerten sætter ind eller postvæsenet bryder sammen, kan vi ikke tænke på andet.

Der er dog en vigtig forskel på kroppen og samfundet: Vi lægger faktisk ikke kun mærketil kroppen, når den sender smertesignaler. Vi har også følelsen af kropsglæde, når vi har brugt kroppen til leg, motion, nydelse eller nyttigt arbejde. Men hvor er glæden ved at samfundet fungerer, at der er vand i hanerne, færger til tiden og et sundhedsvæsen, derer bedre end sit rygte? Hvornår oplever vi at være taknemmelige for at være del af etsamfund, der gør vores liv sjovere? Har vi overhovedet et ord for det?

Samfundsglæde er det begreb og det ord, forfatteren Tor Nørretranders introducerer med denne bog for at udtrykke værdsættelsen af samfundet. For hvis vi ikke lægger mærke til, at vi sammen har skabt et værdifuldt samfund, mister vi evnen til at stritte imod, når det får lov til at forvitre, fordi postvæsenet, vejvæsenet, medierne, samtalenog det lokale kulturliv får lov til at forfalde. Vi er nødt til at elske samfundet for at kunne forsvare det mod den opløsning, som kommer fra kølige økonomiske kalkuler.

Samfundsglæde vil genskabe opmærksomheden på at vi kan løse de moderne problemer fra de digitale cigaretter over klimaet til fremmedgørelsens ensomhed – ved at huske at sammen kan vi selv.

Foredrag af Tor Nørretranders:

Mange af de foredrag han holder er udarbejdet specielt til lejligheden. De er rettet mod den sammenhæng de indgår i og tager ofte afsæt fra den verden det handler om. Det kan være institutioner, faglige foreninger, fagforeninger, virksomheder, forskningsinstitutioner, borgergrupper, kommuner, kulturinstitutioner, græsrodsbevægelser, uddannelsessteder eller almindelige offentlige forsamlinger.

Emne og varighed, brug af hjælpemidler etc. tilpasses konkret til lejligheden, ofte gennem dialog med arrangøren.

De fleste foredrag drejer sig dog på en eller anden måde om de emner, hans bøger handler om f.eks.:

 1. Vær nær – empati og sammenhæng i samfundet
 2. Afskaf affald
 3. Fremtidens føde, vild mad
 4. Menneskeføde og stenaldermad
 5. Civilisation 2.0 og fremtidens samfund
 6. Generøsitet, gaveøkonomi, kreativitet
 7. Fælledskaber = fælleder +fællesskaber
 8. Umage giver mage
 9. Internettet og ny teknologi
 10. Netværkssamfundets muligheder
 11. Affald. genbrug, ressourcer
 12. Miljøpolitik: brug bedre
 13. Klimaet: alt skal genopfindes
 14. Bevidsthed. sansning og erkendelse
 15. Glæde. lykke og livskvalitet
 16. Samarbejde, tillid, åbenhed
 17. Civilsamfundet som den tredje akse i politik
 18. Velfærd fører til velstand
 19. Det moderne verdensbillede
 20. Kvantemekanik og filosofi
 21. Astronomi, kosmos, himmelrum
 22. Ingeniøren som fremtidens helt

og meget, meget andet: det er efterhånden ret forskelligartede emner han roder sig ud i. Diskussion efter foredrag er en kærkommen lejlighed til selv at lære mere og se tingene fra nye vinkler.

Foredrag med Tor Nørretranders booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen