Thomas Vinterberg

Thomas Vinterberg
Foredrag af Thomas Vinterberg:

Thomas Vinterberg, f. 1969, dansk filminstruktør. Thomas Vinterbergs talent og spændvidde sås allerede med afgangsfilmen fra Den Danske Filmskole, Sidste omgang (1993), tv-komedien Slaget på tasken (1993) og den prisbelønnede novellefilm Drengen der gik baglæns (1994), om en niårig drengs traumer og drømme knyttet til storebroderens død. Hans første spillefilm, De største helte (1996), var en ironisk distancerende roadmovie.

I 1995 var Thomas Vinterberg medinitiativtager til det såkaldte Dogme 95-manifest for en ny dansk film. Hans dogmefilm Festen (1998), et intenst og ubønhørligt drama om incest og faderopgør, bliver fortalt med en ny spontan spillestil og visuel æstetik. Filmen vandt både den danske Bodil- og Robert-pris samt 11 internationale filmpriser, heriblandt juryens specialpris i Cannes.

Succesen var tilsyneladende svær at følge op på for Thomas Vinterberg, og der gik adskillige år, før hans længe ventede internationale storfilm It’s All About Love (2003), en kærlighedshistorie henlagt til en problematisk fremtidsverden.

Herefter fulgte den ligeledes engelsksprogede Dear Wendy (2005), skrevet af Lars von Trier, som omhandler utilpassede unge, der i en kedelig amerikansk mineby fascineres af håndvåben. Herefter er han vendt tilbage til dansksproget film med komedien En mand kommer hjem (2007).

Thomas Vinterbergs næste film, Submarino (2010), efter Jonas T. Bengtssons roman af samme navn, repræsenterede dansk film i hovedkonkurrencen på Berlinaden i februar 2010 sammen med Pernille Fischer Christensens En familie (2010), men blev ingen publikumssucces herhjemme. Submarino blev i 2010 præmieret med Nordisk Råds Filmpris og modtog i 2011 fem Robert-priser ud af 15 nomineringer. Seneste film er “Druk” (september, 2020).

2010 havde Burgtheater i Wien verdenspremiere på Thomas Vinterbergs og hans medforfatter Mogens Rukovs (f. 4.8.1943) teaterstykke Das Begräbnis (da. Begravelsen). Stykket er en fortsættelse af hans film Festen.

Foredrag med Thomas Vinterberg booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen