Susse Wold

Susse Wold

Susse Wold er skuespiller. Har modtaget et utal af priser og legater, senest H.C. Andersen-Prisen i 2001. Er præsident for AIDS-fondet og ridder af Dannebrog af 1. grad.

Foredrag af Susse Wold:

Foredrag 1. Bevægelse – bogforedrag
”Min erfaring er, at hvis man ikke hele tiden bevæger sig, udfordrer sig selv, forlader sin tryghed, gør ting, man ikke har gjort før, så kommer man aldrig videre,” siger Susse Wold i sit foredrag, hvor hun bringer os med på sine mange rejser rundt i verden, og hvor hun vil fortælle om de mennesker og de oplevelser, som har bevæget hende og ændret hendes liv. ”Tid er liv – og livet bor i hjertet,” siger hun.
Med sin store indlevelse og sit engagement i tilværelsen vil Susse Wold tage os med til blandt andet Kenya, Hawaii, Julianehåb, Carnegie Hall og Sønder Bjært! – det hele krydret med tekster af H.C. Andersen, Karen Blixen, Benny Andersen og flere. Varighed ca. 75 min. Herefter dialog med publikum i salen. ”Det har været godt at blive Fremkaldt, men et fast billede er ikke levende. Jeg må bevæge mig videre.”

Foredrag 2. Fremkaldt
Dette skriver Susse Wold om bogen og foredraget: Det er første gang i mit liv, jeg har skrevet en bog, så jeg er selvfølgelig både nervøs og rigtig spændt på hvad læserne synes om den Det er en helt uvirkelig tanke for mig at der er  mennesker,   som kommer  til at sidde og læse den og måske kunne forestille sig at spørge mig om nogen ting bagefter. Måske sætter den  nogen tanker i gang. Det ville jeg være rigtigt stolt af og glad for.
”Fremkaldt” er både en erindringsbog, og en bog som fortæller om, hvordan jeg har brugt mine mange forskellige oplevelser i livet til at komme videre i tilværelsen.
Jeg glæder mig til at komme ud og dele mine oplevelser med andre.  Vi er jo alle sammen mere ens end vi er forskellige.
Men FREMKALDT er andet og mere end et tilbageblik. Det er en fortælling om, hvad og hvem der har formet mig som menneske, og hvilke oplevelser, der har krævet ekstra styrke og lærdom, for at jeg har kunnet bevæge mig videre.
Jeg har villet fortælle ærligt om de vanskelige ting i mit liv, fordi jeg mener, det er hér, den største udvikling er sket
Foredraget handler altså om mit liv – i lyst og nød.
Den handler om højdepunkterne og om de vanskeligste ting. Lys og mørke. Barndom, voksenliv, kærlighed, succes, fiasko, sygdom, venskaber og mærkedage. Jeg fortæller om mit arbejde i AIDS-Fondet gennem 23 år, og hvad jeg har oplevet og lært i de mange år.
Og jeg fortæller min sydhavsø, som jeg gennem 25 år har besøgt hvert år. Hawaii bærer på en hemmelighed, som ligger i selve ordet Hawaii. Ha betyder, på Hawaiiansk, åndedræt og livskraft, og øen er et sted, som har givet mig mange oplevelser og også været stedet, hvor jeg har mødt flere af mit livs klogeste lærere.
Titlen FREMKALDT har jeg valgt, fordi den har flere betydninger. En skuespiller bliver fremkaldt, når en forestilling på teatret er forbi. Et fotografi bliver fremkaldt, så det forvandles fra et negativ til et positiv, og billedet kan ses helt klart. På samme måde har jeg brugt mit liv til at blive fremkaldt som mig selv. Finde ud af, hvem jeg selv er og have mod til at være dét menneske, jeg har udviklet mig til at blive.  At fremkalde sig selv, at kunne mærke sig selv, med alle de farver og nuancer et menneske besidder, må være den største lykke, man kan opleve før sidste tæppefald. Og jeg tror, det er godt at kunne sige god dag til sig selv, før man siger farvel.

Foredrag 3. Babettes gæstebud
Susse Wold læser Karen Blixens vidunderlige fortælling ”Babettes gæstebud” som handler om to elskelige provstedøtre i en lille norsk fjordby, som tager en berømt køkkenchef fra Paris i huset, da hun flygter under den blodige franske opstand, Pariserkommunen, i 1870-71. I fjorten år koger hun trofast klipfisk og øllebrød, men ved et mirakel får hun én gang mulighed for at udfolde alle sine talenter: Den gamle lotteriseddel, hun havde med i sin bagage, kommer ud med den store gevinst. Karen Blixens fortælling handler om, at mennesket skal opfylde sin skæbne, som Babette gjorde det, da hun skabte en utrolig og magisk middag. Hun udfoldede hele sin kreative kogekunst, fordi det nu engang var tilværelsens mening med hende.

Foredrag 4. Karen Blixen i Afrika
Susse Wold fortæller om sit møde med Karen Blixen og læser et uddrag af Karen Blixens breve, som hun skrev hjem til familien i de år, hvor hun boede på sin afrikanske farm. Brevene indeholder en dybde, humor og fortvivlelse samt en voksende livsindsigt, som gør, at man bringes tættere på Karen Blixen end nogensinde tidligere.

Da Susse Wold sidst fremførte disse breve i 1998-99 skrev pressen bl.a.:

Karen Blixens sublime fortællekunst. En mesterlig skribent. Interessant og underholdende. Brevenes fuldendte ordkunst bliver formidlet af en sand mester udi sproget. Det er sjældent at høre så gode ord fremsagt så godt. Man fryder sig over glimtet, begejstringen, ilden i blikket hos Susse Wold. Vi kommer tæt på et menneske, hvis liv og skæbne vi slet ikke kan undgå at beundre, blive betaget af – og også komme til at holde af. (Jyllands Posten)

…en mere menneskelig Karen Blixen end vi er vant til at blive konfronteret med. Det er bevægende at følge Susse Wolds intense fortolkning af Blixens stærkt personlige ord. Hun lyser af slagfærdigt vid og galgenhumor, stråler af lykke og forelskelse – og hjerteskærende fortvivlelse. Intelligens og lune, temperament, følsomhed og lidenskab går hånd i hånd. Så tæt har vi aldrig før følt, vi har været på Karen Blixen. (Aktuelt)

Karen Blixens liv i Afrika var et drama, et ydre drama og et indre, lykkeligt og tragisk på samme tid. Det er dette drama Susse Wold lader os opleve – et billede af Karen Blixens sjæl. (Berlingske Tidende)

Susse Wold – en storslået fortolker. Man fascineres – den klogt sammensatte tekst rammer os med stigende hudløshed. (BT)

Betagende møde med Karen Blixen. En meget stor, menneskelig varm oplevelse. Med utroligt, engagerende nærvær giver hun et stort og troværdigt billede af Karen Blixen. En stor, varm og meget smuk oplevelse. (Næstved Tidende)

Susse Wold – en pragtpræstation. Med sin eminente indlevelse og fantastiske præstation, er hun i stand til at formidle et indblik i nogle af de vigtigste år i Karen Blixens liv. Efter den intense oplevelse er man nødt til at tage hjem og læse Blixen – igen. (Flensborg Avis)

Foredrag 5. Det er ganske vist
En aften med H.C. Andersen og Susse Wold
I programmet ”Det er ganske vist” fortæller Susse Wold om H.C. Andersen, der som lille dreng voksede op i Odense i evig frygt for hekse og trolde med en far, som var en håbløs drømmer og en mor, som vaskede de rige menneskers tøj i Odense Å.
Susse Wold fortæller om, hvordan han som 14-årig kommer til København, indlogerer sig i et berygtet kvarter og mod betaling får lov til at bo i et spisekammer uden vinduer og uden mad, og hvor han, for at opretholde livet, må tigge på gaderne. Hun fortæller om, hvordan Andersen langsomt får adgang til de bedre kredse og kommer til at nyde selve kongens bevågenhed, hvordan han rejser ud i verden og hvordan det gik til, at han i levende live blev verdensberømt i en tid, hvor der hverken fandtes radio eller TV. Og hun fortæller om H.C. Andersens voldsomme udsving – fra vildt overmod til ydmyg selvudslettelse, fra frygtløs eventyrtrang til sygelig angst for en myg.
Et helt enestående liv, som han selv betegnede som ”Mit livs eventyr”.

Sideløbende fortæller Susse Wold flere af H.C. Andersens eventyr: Prinsessen på Årten, Nattergalen, Sommerfuglen, Thepotten og Det er ganske Vist, som Susse Wold har valgt som overskrift for denne eventyrlige aften. For selv om meget af det, hun vil fortælle, lyder som det rene opspind, så er det faktisk … ganske vist.

Programmet udføres både på dansk og på engelsk, og det varer ca. 1 time og 10 minutter.

Foredrag 6. Kørekort til dig selv
Et personligt, varmt og udfordrende foredrag, hvor Susse Wold på humoristisk vis deler gavmildt af egne erfaringer krydret med tekster af Benny Andersen, H.C. Andersen og Saint-Exupéry.

Foredrag 7. Snedronningen
To fantastiske fortællere mødes på tværs af tid når Susse Wold atter gæster de danske kirker med en af sine største succeser.

H. C. Andersens eventyr har til alle tider begejstret og bevæget børn i alle aldre. Snedronningen er en tidløs klassisker der handler om den stakkels lille Kaj, der bliver forført af snedronningen, og derved forvilder sig væk fra sig selv. Hans brave legekammerat, Gerda, begiver sig ud på en dramatisk rejse for at finde Kaj og bringe ham tilbage til virkelighedens verden. Et tema der stadig er aktuelt, måske mere end nogensinde før.

”H. C. Andersen kender os mennesker, måske bedre end vi kender os selv. Han rammer de følelser der er ens for alle mennesker, på tværs af kultur og arv. Eventyret om Snedronningen minder mig om at vi alle sammen har et valg hver eneste dag. Valget mellem at følge vores hjerte eller vores forstand.”
Susse Wold

Susse Wold har gennem tiderne henrykket i både ind- og udland med hendes fabelagtige oplæsninger af eventyr og gennem hendes fortolkninger fornemmer publikum virkelig H. C. Andersens poesi og menneskekundskab.

Foredrag 8. Oplæsning af H.C. Andersen & Karen Blixen
Susse Wold har gentagne gange henrykket såvel et dansk som et internationalt publikum med hendes enestående fortolkninger af eventyr og historier af to af dansk litteraturs store skikkelser. Lige kendt og elsket i Danmark som udland.Oplæsningen kan foregå på henholdsvis dansk og engelsk efter aftale.

Foredag 9. Oplæsning af prolog, festtale m.m.
Susse Wold deltager gerne i arrangementer, hvor hendes professionelle kunne og store erfaring som formidler og fortolker kan være andre til hjælp. Ønsker man at begynde en kongres, en workshop eller andre begivenheder med en tankevækkende og smuk præsentation, kan Susse Wold tilbyde denne service. Oplæsningen kan foregå på henholdsvis dansk og engelsk efter aftale.

Susse Wold booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen