Steffen Gram

Steffen Gram

Steffen Gram er tidligere redaktør og studievært for DR-TVs udenrigsmagasin Horisont fra 1996. I snart 35 år har Steffen Gram dækket tilværelser…

Læs mere
Book Steffen

Steffen Gram er tidligere redaktør og studievært for DR-TVs udenrigsmagasin Horisont fra 1996. I snart 35 år har Steffen Gram dækket tilværelser uden for Danmark. Han har rapporteret fra krige og flygtningekatastrofer i Indokina, Centralamerika, Somalia og i Kaukasus og set resultatet af Saddam Husseins gasangreb på kurderne i Halabja. Han var TV-korrespondent for DR i Reagans Amerika fra 83 til 87, udlandsredaktør på Det fri Aktuelt og i TV-A før han tog som korrespondent til Gorbatjovs Sovjetunionen i 1990. Han var øjenvidne til Sovjets sammenbrud – og forlod Jeltsins Rusland i 94. Siden har han rejst regelmæssigt i Rusland, Øst-Europa (specielt Rumænien) og USA.

Foredrag af Steffen Gram:

Foredrag 1: Putins krig i Ukraine
Putins planer om at invadere Ukraine ville ikke give mening, sagde man i Vesten og i Rusland, før 24. februar 2022, hverken give økonomisk eller politisk mening. Så hvorfor angreb Putin Ukraine? Hvordan læste han Ruslands situation? Hvordan læste han det internationale samfund? Hvad var – og er – hans mål? Og hvorfor gik det ikke, som han havde forventet?

Steffen Gram sætter sig, med sin baggrund som tidligere DR-korrespondent i Rusland, i Putins sted og fortæller, hvorfor Putin satser alt på at genskabe et imperium, som tiden er løbet fra.

Foredrag 2: Er der en vej til fred i Ukraine?
Vældige områder i det østlige Ukraine ligger ødelagt hen. Byer er jævnet med jorden. Mennesker dræbt. Andre er såret på legeme og sjæl. Millioner er flygtet. Og tabstallene er enorme – blandt ukrainske civile og soldater og specielt blandt de russiske soldater. Hverken Ruslands Putin eller Ukraines Zelinskyj er i dag parate til at tale fred. Kan man overhovedet slå bro over hadet? Kan man skabe fred? Kan Kina mægle? Tyrkiet? Hvad skal der til – før at de overhovedet begynder at tale?

Steffen Gram fortæller, hvad der skal til, for at tale en krig ned – for skabe fred. For krige og konflikter kan fryse til uden en fredsaftale. Så er der overhovedet udsigt til fred i Ukraine?

Foredrag 3: Vores demokratier – og krigen i Ukraine
Europa er svagt, dekadent, har mistet sit værdipolitiske og demokratiske kompas. Europa er udelukkende et instrument for et USA, der også er svækket – har de i årevis sagt i Putins Kreml! Så hvordan reagerede de vestlige demokratier så, da Putin gik til angreb? Hvordan reagerede Sovjets tidligere vasalstater i Østeuropa? Hvad gjorde EU? Og Nato? Man stod sammen! Men står man sammen i morgen – og til næste år?

Steffen Gram fortæller, hvordan Putin fejllæste de europæiske landes vilje og sammenhængskraft! Men det betyder ikke, at brudfladerne mellem demokratierne er forsvundet. De er der – og spørgsmålet er, om sammenholdet varer ved?

Foredrag 4: Er Trump og republikanerne på vej tilbage til Det hvide Hus?
I USA er de på vej mod endnu et præsidentvalg – i november 2024! Så vil Bidens fire år være gået. Fire år, hvor han har fået vedtaget en ny industriel politik, meldt USA ind i klimakampen igen, konfronteret Kina, stået last og brast med Ukraine og Europa, fået inflation under kontrol. Så hvorfor tvivler amerikanerne på ham? Hans egne demokrater – for ikke at sige Trump og republikanerne! Trump og republikanerne er allerede gået i krig – mod Biden, og mod hinanden. For at vende tilbage til Det hvide Hus.

Steffen Gram har været DR-korrespondent i USA i 12 år og dækket valg i USA siden 1984. Han fortæller om det amerikanske samfund og de kandidater fra begge partier, der er på vej ind i endnu et gigantisk opgør om, hvem der flytter ind i Det hvide Hus i januar 2025.

Foredrag 5: Xi og Biden – hvad sker der?
Formand Mao og præsident Nixon brød isen mellem USA og Kina i 1972. 50 år senere er forholdet frosset ned igen – mellem to ledere, Xi og Biden, der ellers brystede sig af at kende hinanden bedre end tidligere amerikanske og kinesiske statsledere. Hvad er der sket? Hvorfor glider de ind i en konflikt, der ikke tjener nogen? Hvad betyder Taiwan? Hvorfor opruster Australien? Hvorfor spenderer Kina mere på militær i dag end i årtier? Og hvordan trækker konflikten resten af Asien – fra Japan og Sydkorea til Indien – ind i opgøret?

Steffen Gram rejste første gang i Kina, Japan, Vietnam, Kampuchea og Thailand i 1970’erne – og har siden fulgt og dækket udviklingerne i Asien, ofte i forhold til hvad der er sket i Vesten, sket i USA. Nu trækker han de lange linjer i en udvikling, de færreste havde set komme – men de fleste burde have vidst ville komme.

Foredrag 6: Verden ifølge Gram – og Steffen Gram
Skal vi dække valget i Nigeria? Satse på brudfladerne mellem Øst- og Vesteuropa i skyggen af krigen i Ukraine? Hvad med Putin og hans Rusland! Biden og hans USA! Eller Xi og hans Kina? Hvad kommer på programmet uge efter uge i ”Verden ifølge Gram”, og hvorfor? Og hvordan trækker man perspektiver og konsekvenser af de begivenheder, der raser og er ved at ændre det globale samfund 32 år efter
afslutningen på Den kolde Krig.

Steffen Gram, International Korrespondent i DR og vært for Verden ifølge Gram på P1, har dækket verden omkring Danmark siden begyndelsen af 1970’erne. Han fortæller om Verden ifølge Gram, der uge efter uge arbejder på at give lytterne årsager til og perspektiver og konsekvenser af, hvad der sker omkring os.

Steffen Gram har siden 2011 været vært for programmet ”Verden ifølge Gram” på DR-P1 og international korrespondent i DR. Han har været DR-korrespondent 4 år i Ronald Reagans USA, fra 1983 til 87. Han var korrespondent i Moskva fra 1990 til 1994 – hvor han var øjenvidne til Sovjets sammenbrud, dækkede det nye selvstændige Ukraine og forlod Jeltsins Rusland i 94. Han vendte tilbage til USA i 8 år under Bush Jr.’s og Obama’s USA fra 2005 til 2013.

Steffen Gram har været Udlandsredaktør i TV-A, redaktør og studievært for DR-TVs udenrigsmagasin Horisont fra 1996 til 2005. Siden begyndelsen af 70’erne har Steffen Gram dækket verden omkring Danmark. Han har rapporteret fra krige og flygtningekatastrofer i Indokina, Centralamerika, Somalia og i Kaukasus, og har set resultatet af Saddam Husseins gasangreb på kurderne i Halabja.

Foredrag med Steffen Gram booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular