Razan Haugaard

Razan Haugaard

Razan Haugaard og er kurdisk flygtning fra Irak. Hun blev gift som 13-årig ved et arrangeret ægteskab med en ældre mand, flygtede fra Irak og kom til Danmark i 1990 som 17-årig med sin mand og deres to små børn. I dag er hun mor til fire børn, har været gennem to skilsmisser og sideløbende taget uddannelser og gjort karriere. I dag arbejder hun med integrationsområdet især med flygtningekvinder i jobrettede forløb – de fleste af kvinderne er fra Syrien, Eritrea og Afghanistan.  Hun udvikler og leverer ydelser til landets kommuner og jobcentre, og samarbejder med rigtig mange kommuner og virksomheder om integrationsprogrammer for flygtninge i Danmark. Størstedelen af arbejdet består i at skitsere løsninger og laver interessentanalyser, fastlægge en strategi og udfærdige en implementeringsplan og selve ledelsen af processen. Den 4. maj 2020 er hun aktuel med bogen “Det er kvinder som mig, de kalder ofre”.

Foredrag af Razan Haugaard:

Det er kvinder som mig, de kalder ofre (bogforedrag)
Det handler om kærlighed, kulturforskelle og social kontrol når Razan Haugaard åbner sin livshistorie. op. Journalist Dorte Hygum Sørensen har fulgt Razan i et år og skrevet en bog om en kvinde, der nægter at se sig selv som offer. Razan Haugaards rejse fra Irak til Danmark startede med, at hendes familie giftede hende væk til en kurdisk frihedskæmper i en alder af kun 13 år. Razan blev mor som 14 årig og har i dag 4 børn. Ikke længe efter brylluppet blev Razan og hendes mand drevet på flugt. En flugt der inkluderede to fødsler og tog hende til nabolandet Iran, før hun som 17-årig første gang satte fødderne på dansk jord. Hvad der kunne forekomme som en håbløs situation, skulle vise sig at blive begyndelsen på en dannelseshistorie, hvor en ung kvinde trodsede social kontrol og tog sin skæbne i egen hånd. Uddannelse og mod til at tage hånd om eget liv var Razans vigtigste veje til egen integration.

Work-Shop
Kommunikation med – og smerteforståelse hos borgere af ikke-vestlig baggrund
Hvordan kommunikationen med borgere af ikke vestlig oprindelse foregår kan have stor indflydelse på, om og hvordan vi når målet for vores fælles indsats. Forståelse for, hvilke mekanismer der, bundet af kultur og/eller religion, kan fremme eller hæmme en kommunikation, kan have afgørende betydning for, om et budskab når igennem til modtageren og om vi er i stand til at fremme en kommunikation, hvor begge parter tager ansvar for udfaldet. Ligesådan kan det være af væsentlig betydning at forstå, hvordan smerteopfattelse og handicapsyn kan være påvirket af, hvilken kultur og/eller religion, vi er opvokset og opdraget i.
Opdragelse til at fungere i samfundet adskiller sig ofte hos borgere af ikke-vestlig oprindelse fra den måde vi i de vestlige kulturer opdrager vores børn på. Manglende forståelse for dette kan skabe uhensigtsmæssigheder i et samarbejde fx omkring børn af forældre med ikke-vestlig baggrund.

En flygtningekvindes kamp – ”Jeg ville samme vej som danske kvinder”
Dette foredrag giver tilhørerne et billede af flygtningekvindens kamp for at integreres i det danske samfund. En kamp, der ikke bare gælder den fremmede kultur og det fremmede sprog men også kampen mellem sin egen baggrund og kvindemønstre og ønsket om at forme sit eget liv. Foredraget giver tilhørerne nye vinkler, inspiration og aha-oplevelse, der giver dem et andet afsæt for den måde, de arbejder eller ser verden på.

Mændene skal være med – flygtningekvinder kan ikke tvinges i job uden dem
Dette foredrag vil give tilhørerne et billede af, hvordan samfundet kan få flere flygtningekvinder ud på arbejdsmarkedet – hvis vi forstår den kultur, kvinderne kommer fra.

Foredrag med Razan Haugaard booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen