Ole Sønnichsen

Ole Sønnichsen

Ole Sønnichsen, født 1973, er journalist og forfatter. Han er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole og San Francisco State University. Ole Sønnichsen er forfatter til en række anmelderroste bøger om bl.a. Dirch Passer, Johannes Møllehave, Benny Andersen, Vestas, Danfoss-direktøren Jørgen Mads Clausen og Ulf Pilgaard. Desuden skrev han sammen med håndboldspilleren Joachim Boldsen bestselleren Ærligt talt! Ole Sønnichsen er specialist i såkaldt fortællende journalistik og har undervist i emnet både i Danmark, USA og Tyskland. Seneste bogudgivelse “One Dollar Man. Historien om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig” (2019).

Foredrag af Ole Sønnichsen:

Foredrag 1: One Dollar Man
Den 28. maj 1940 ringede telefonen hos William S. Knudsen på kontoret hos General Motors i Detroit. I den anden ende var den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt på en linje fra Det Hvide Hus. Han havde brug for en mand, der kunne stille sig i spidsen for den amerikanske produktion af krigsudstyr under Anden Verdenskrig – og præsidenten havde kun én kandidat til jobbet: danskeren. For sin indsats ville han modtage én dollar om året. ONE DOLLAR MAN er den glemte historie om cykelsmeden, der udvandrede med immigrantskib fra København i 1900 med 30 dollars på lommen. Han kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund og blev en af USA’s største og bedst betalte erhvervsfolk, inden han blev hentet til Washington DC for at hjælpe præsidenten. William S. Knudsen havde et usædvanligt talent for at organisere mænd og maskiner. Han satte samlebåndsproduktionen i system hos Ford, skabte bilmærket Chevrolets store succes og blev øverste direktør for General Motors med 250.000 ansatte. I Washington blev han en nøglefigur under krigen, hvor han som trestjernet general var med til at vende de allieredes krigsheld i kampen mod Hitler og japanerne. William S. Knudsens produktionstalent var ganske enkelt med til at afgøre Anden Verdenskrig, siger historikerne – og den medrivende historie om den amerikanske drøm fortæller Ole Sønnichsen i ord og billeder.

Foredrag 2: Rejsen til Amerika
Nogle drømte om en ny begyndelse med rigdom og lykke. Andre flygtede fra en fortid med kriminalitet eller ulykkelige begivenheder. Og andre igen håbede på, at de kunne føre en religiøs levevis, der ikke var plads til i Danmark. Men fælles for de 300.000 danskere – godt en tiendedel af den daværende befolkning – der fra 1850 til 1920 udvandrede til Amerika, var, at de troede på et bedre liv på den anden side af Atlanterhavet, hvor de kunne få del i den amerikanske drøm om en ny begyndelse og social retfærdighed for alle.  Den dramatiske historie om den store udvandring til Amerika genfortæller journalist og forfatter Ole Sønnichsen nu i bogværket ”Rejsen til Amerika”, der udkommer hos Gyldendal i efteråret 2013. Bogen bygger på tre års research i arkiver i USA, Danmark, Tyskland og England – og i foredraget fortæller Ole Sønnichsen om udvandringen via nogle af bogens hovedpersoner. Det er fx historien om August Rasmussen, der i 1856 blev træt af herremandens pisk og den manglende stemmeret til tyendet på landet. Det er historien om Jens Jensen, der flygtede til Amerika med naboens datter, som han ikke måtte få, og blev en af landets mest berømte landskabsarkitekter. Og det er historien om Jens Weibye, der blev mormon og måtte rejse hundredvis af kilometer over prærien for at nå til Zion. Udvandringen var et drama fyldt med knuste drømme, død, sygdomme og falske forhåbninger, men det er også en historie fyldt med lykke, kærlighed og store drømme, der går i opfyldelse. Den historie genfortæller Ole Sønnichsen i ord og billeder.

Foredrag 3: Dirch Passer – kongen af komik
Dirch Passer var ubetinget Danmarks største og mest elskede komiker. Ole Sønnichsen har skrevet hans historie i bestseller biografien ”Dirch Passer” – fortalt i enestående interviews med familie, venner og kolleger – og inviterer nu til et foredrag, der med historier, fotos og filmklip går bag om myten om den sjove mand. Passer var hele Danmarks Dirch, elsket for numre som “Hvem har du kysset i din gadedør”, “Skolekammerater” og “Mudderkliren”, men han blev også et fænomen og en levende legende. I foredraget søger Ole Sønnichsen helt ind til hans blanding af sceneskræk, nysgerrighed over for livet og kærligheden til komikken. Dirch Passer var udadtil kompromisløs, energisk og morsom, men privat blufærdig, melankolsk og evigt kæmpende. En dobbelthed der i sidste ende skabte hans fænomenale talent for komik.

Foredrag med Ole Sønnichsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen