Niels Nørgaard har i en lang årrække været journalist og redaktør på dagbladet Politiken, bl.a. som indlandsredaktør, debatredaktør og Læsernes Redaktør. Som skrivende journalist har han især dækket miljø, energi og klimaområdet.
Niels Nørgaard tilbyder foredrag i anledning af en ny bog om Thorvald Stauning og Grønland.
23. april 1924 danner Thorvald Stauning Danmarks første Socialdemokratiske regering, og på 100 års-dagen for denne skelsættende begivenhed udkommer en ny bog på Gads Forlag med titlen: ”Stauning og Grønland. Kampen om den arktiske koloni mellem de to verdenskrige”.
Med bogen sættes der nyt lys på den store betydning, som Thorvald Stauning havde for Grønland og for udformningen af den danske kolonipolitik gennem al den tid, han sad som først menigt medlem af Folketinget og senere som regeringsleder. Stauning blev valgt ind i Folketinget i 1906 og blev fra nærmest første dag sit partis grønlandsordfører og hans interesse for grønlænderne blev kun større og større i resten af hans levetid.
Thorvald Stauning (1873-1942) er både den længst siddende parlamentarisk valgte statsminister i Danmark og den længst siddende minister for Grønland. Socialdemokraten Thorvald Staunings dybe overbevisning var, at kolonimagten Danmark skulle beskytte en sårbar befolkning og kultur. Grønlænderne skulle for enhver pris skærmes mod storkapitalens udbytning og den vestlige verdens ulykker i form af fattigdom, druk og overførte sygdomme. Og grønlænderne skulle med tiden lære at bestemme mere i deres eget land. Det var i Staunings tid, at de første spæde demokratiske reformer og moderniseringen af Grønland blev indført, men alligevel forblev Grønland et lukket land i hele Staunings regeringstid.
Stauning og Grønland er beretningen om Danmark og Grønlands skæbnefællesskab. Historien bliver i høj grad fortalt gennem skriftlige vidnesbyrd fra de personer, som deltog i kampen på Thorvald Staunings side, ikke mindst Knud Rasmussen, Lauge Koch, Ejnar Mikkelsen og de mange andre politikere og embedsmænd, som hjalp ham med at vinde retssagen mod Norge ved Den Internationale Domstol i Haag i 1933. Den opsigtsvækkende retssag løb over næsten to år efter, at Norge havde okkuperet en stor del af Østgrønland i 1931 og et andet område i det sydlige Grønland i 1932.
Også USA’s interesse for Grønland stiger til nye højder i tiden mellem de to verdenskrige, hvor flyverhelten Charles Lindbergh og hans kone Anne Morrow Lindbergh sendes til Grønland for at kortlægge landet og lokalisere mulige flyvepladser for den transatlantiske luftfart.
Ikke tidligere publiceret arkivmateriale fra blandt andet Staunings, Peter Freuchens og Knud Rasmusens personlige arkiver er med til at belyse, hvordan verdens største ø også i tiden op til Anden Verdenskrig var en kampplads for strategiske, økonomiske og nationale danske interesser – ofte hen over hovedet på grønlænderne selv. Mange gange tog Stauning beslutninger, som var imod grønlændernes egne ønsker. Også grønlændernes egne stemmer bliver i høj grad hørt i bogen.
Foredrag med Niels Nørgaard booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.