Nagieb Khaja

Nagieb Khaja

Nagieb Khaja er en international anerkendt og prisvindende journalist og dokumentarinstruktør, hvis film og reportager er blevet vist på BBC, Al Jazeera English, Vice International og Guardian. Nagieb Khaja er også forfatter og har skrevet den anmelderroste, Historien der ikke bliver fortalt – om krigen i Afghanistan, som Gyldendal genudgiver i en opdateret version i august 2017. Nagieb Khajas bog om hans oplevelser i det krigshærgede Syrien, ”Du må ikke græde, for så mister du blod.” bliver udgivet i maj 2017.

Hans fokusområder har de seneste 10 år været konflikterne i Syrien og Afghanistan, og han er blandt andet kendt for at være en af ganske få journalister på verdensplan, der har fået adgang til ledende personer i jihadistiske grupper som Al-Qaeda og Taliban og har eksempelvis instrueret en dokumentarfilm om Al Qaeda i Syrien, Western Jihadis in Syria for Al Jazeera English, hvor han møder bevægelsens talsmand og flere af deres krigere. Derudover har han instrueret fire dokumentarfilm om Taliban (Inside The Taliban for BBC Panorama, On The Frontlines With The Taliban og Living In Taliban Country for Al Jazeera America, The Resurgence of The Taliban for Vice News. Nagieb Khaja og har instrueret den prisvindende dokumentarfilm ”My Afghanistan”, som handler om de civiles liv i det konflikthærgede Helmand i Afghanistan.

Som en af få journalister har han været med ude på slagmarken sammen med de såkaldte Syrienskrigere fra Vesten. Det bliver dokumenteret i ”European Jihadist”, som han producerede for britiske Guardian TV, hvor han følger den tidligere bandeleder Abderozzak Benarabe, kendt som Store A, på hans rejse til Syrien. Derudover skildrer han også sit møde med kendte britiske jihadist Amer Deghayes i dokumentaren ”The Rise of the British Jihadis” for Vice News International.

Senest har Nagieb Khaja som den eneste dansker og som en af få journalister i verden rapporteret fra det oprørskontrollerede Syrien heriblandt det østlige Aleppo, hvor han har instrueret dokumentarfilmene Under Russia´s Fist og Syria´s White Helmets for Al Jazeera English.

I 2009 Nagieb Khaja får Ungdomsprisen til Odense Filmfestival for ”Terrorist ved et tilfælde”. I 2013 Nagieb Khaja får One World Human Rights-prisen i Bruxelles for ”My Afghanistan. Samme film fik en Special Mention til Sydamerikas største dokumentarfestival BAFICI i Bunoes Aires. I 2013 Nagieb Khaja modtager Kristian Dahls Mindelegat på grund af hans omfattende og anerkendelsesværdige journalistik i forbindelse med dækningen af krigen i Afghanistan, hvor han har beskrevet krigen fra afghanernes synspunkt. I 2013 Samme år modtog han også Nairobi-Prisen for sin dækning af Afghanistan-krigen. I 2015 modtog han en 3. plads i den traditionsrige Headliner Awards i Atlantic City i USA for ”On The Frontlines With The Taliban”. I 2016 modtog Nagieb Columbus – prisen for sin unikke og ofte risikable arbejdsmetoder gør det muligt for os at forstå og formidle det, som ellers ville være lukket land. I 2016 modtog Nagieb Khaja ydemere Public-Service, som blev uddelt af Publicist-klubben for sin dækning af borgerkrigen i Syrien. I 2016 modtager en ”Commendation” til Asiens mest betydningsfulde TV-pris, Asia TV Awards, som betyder, at han er kåret til den næstbedste udenrigskorrespondent for sin indsats i dokumentaren ”Under Russia´s Fist” for den internationale tv-station Al Jazeera English.

Foredrag af Nagieb Khaja:

Foredrag 1: Drivkraften bag at dække konflikter
Et foredrag om hvad det er for nogle konflikter, som mennesker flygter fra. Nagieb Khaja vil med historier og klip fra sine dokumentarer fortælle, hvad det er for nogle krige, som han har dækket i Syrien, Afghanistan og Gaza. Et af Nagiebs kendetegn har altid været at være så tæt på begivenhederne som muligt. Det har haft sin pris. Han har både været kidnappet og fængslet af Taliban, tilbageholdt af det afghanske antiterrorkorps, fået bank af tyrkiske grænsevagter og oplevet mange andre ubehagelige episoder. Han er dog stadig overbevist om, at det er det hele værd. Hør ham fortælle om sine arbejdsmetoder, og hvad der er hans brændstof.

Foredrag 2: Den syriske borgerkrig – hvad syreren flygter fra
Nagieb Khaja fortæller om, hvad baggrunden er for den syriske borgerkrig, og fortæller med udgangspunkt i de medvirkende i sin bog ”Du må ikke græde for så mister du blod” og videoklip fra sine dokumentarfilm om, hvorfor den har udviklet sig som den har. Hans foredrag giver en forståelse og en indsigt for de kaotiske forhold, som har medvirket til, at millioner er flygtet fra landet.

Foredrag 3: Radikalisering i Vesten og hvorfor grupper som Al Qaeda og IS vinder tilhængere
Et foredrag om hvorfor unge mennesker i Danmark og Vesten bliver tiltrukket af radikale islamistiske miljøer. Nagieb forklarer den historiske baggrund for fænomenerne Al Qaeda og Islamisk Stat, og hvorfor de tiltrækker unge mennesker, som er opvokset i velfærdssamfund som Danmark. Nagieb Khaja konkretiserer sine erfaringer med medvirkende fra hans bog ”Du må ikke græde, for så mister du blod” og viser videoklip fra sine ophold i Syrien, hvor han har tilbragt tid med både danske, britiske og andre vestlige jihadister jihadister.

Foredrag 4: Krigen i Afghanistan
Et indsigtsfuldt foredrag med udgangspunkt i bogen "Historien der ikke bliver fortalt – om krigen i Afghanistan". Om hvorfor Afghanistan blev invaderet, og hvorfor landet har udviklet sig i en forkert retning. I foredraget kommer Nagieb Khaja også ind på de store fejltagelser, der er begået af både USA og dets allierede, heriblandt Danmark. Derudover giver han en indsigt i de aktuelle forhold i Afghanistan, og hvad befolkningen flygter fra.

Foredrag med Nagieb Khaja booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

2017
Forfatter: Du må ikke græde, for så mister du mere blod.
Instruktør: The Fall of Helmand

2016
Instruktør: Under Russia´s Fist People and Power, Al Jazeera English
Instruktør: Syria´s White Helmets, Al Jazeera English

2015
Forfatter: Seks dage med Taliban, Zetland
Instruktør: Western Jihadis in Syria, People and Power, Al Jazeera English
Instruktør: The Resurgence of The Taliban, Vice News
Instruktør: One Day In Charkh, Fault Lines, Al Jazeera America

2014
Instruktør: “European Jihadist”, Guardian Dok,
Instruktør: “On the Frontlines With The Taliban”, Fault Lines, Al Jazeera America
Instruktør: “This Is Taliban Country”, Fault Lines, Al Jazeera America
Instruktør: “The Rise of The British Jihadists”, Vice News
Instruktør: “Bomb Run Aleppo”, People and Power, Al Jazeera English
Instruktør: “Gaza Under Siege”, Special Report, Al Jazeera English
Instruktør: ”Inside The Taliban”, Panorama, BBC
Instruktør: ”Krigen glemte familier”, DR2

2012
Instruktør: “My Afghanistan”– Afghan Lives in the forbidden Zone”, Co-produktion DR, SVT og NRK.

2011
Forfatter: ”Historien der ikke bliver fortalt – om krigen i Afghanistan”
Instruktør: “Dømt for terror”, TV2

2009
Instruktør: “Terrorist ved et tilfælde”, TV2
Instruktør: "Måske uskyldig" , DR2

2007
Instruktør: Slaget om Musa Qala, TV2

2005
Instruktør : ”Drabet på Rust”, DR2

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen