Michael Linden-Vørnle

Michael Linden-Vørnle

For Michael Linden-Vørnle har forskning og formidling altid gået hånd i hånd – både ved hans mangeårige ansættelse som astrofysiker og formidler ved Tycho Brahe Planetarium i København og i hans nuværende stilling som astrofysiker og chefkonsulent ved Institut for Rumforskning og -teknologi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU Space). Som rumforsker er Michael involveret i mange forskellige projekter – bl.a. i den europæiske satellitmission, Planck, der har kortlagt eftergløden fra universets fødsel – det såkaldte “big bang”. Michael er også engageret i det tværfaglige forskningsområde astrobiologi, der forsøger at klarlægge, hvordan liv opstår og om liv er udbredt i universet. Især eftersøgning og mulig kontakt med intelligente civilisationer har hans interesse. Endelig arbejder Michael også med hvordan satellitter og ubemandede systemer kan skabe bedre kommunikation og overvågning bl.a. i Arktis. Som formidler har Michael skrevet et utal af populærvidenskabelige artikler og flere bøger. Han fungerer også ofte som konsulent, når bøger om astronomi og rumforskning bliver oversat til dansk. Endelig er han en meget efterspurgt og aktiv foredragsholder, der ofte er på farten i hele landet for at dele ud af sin viden på en altid entusiastisk og engagerende måde. Han har modtaget priser for sin formidling: Tycho Brahe Medaljen i 2007 og Svend Bergsøes Fonds Formidlerpris i 2011. Michael holder foredrag om mange emner indenfor astronomi, rumforskning og beslægtede områder fx: universets fødsel, jagten på liv i rummet, sorte huller, rumrejser, udforskningen af Mars og Solsystemets andre planeter og måner (se beskrivelser af nogle af foredragene herunder). Michael Linden-Vørnle deltager også gerne i debatarrangementer. Michael er født i 1968 og er uddannet cand.scient. og ph.d. i astrofysik fra Niels Bohr Institutet under Københavns Universitet.

Foredrag af Michael Linden-Vørnle:

Foredrag 1: Kan vi rejse til stjernerne?
Et tryk på en knap og vi befinder os på den anden side af Mælkevejen. I mange science fiction film er der nærmest ingen grænser for, hvor langt vi kan komme på et splitsekund ved at rejse i ‘hyper-rummet’ eller bruge ‘warp-drive’. Selvom der langt hen ad vejen er tale om fri fantasi, så er der ingen tvivl om, at almindelige raketter er uegnede til en rejse til selv de nærmeste stjerner. I foredraget hører vi om hvilke problemer der skal overvindes for at slå bro over de umådelige afstande i Universet og hvilke tiltag der gøres for at sende mennesket på den ultimative odyssé – rejsen til stjernerne.

Foredrag 2: Liv i universet
Er vi alene i det uendelige univers eller vrimler det med liv derude? Vi ved det endnu ikke, men vi har lært meget om livets vilkår andre steder. Udforskningen af Mars har bl.a. vist at planeten sandsynligvis har været beboelig og vi finder hele tiden nye planeter, der kredser om andre stjerner end Solen. I en ikke alt for fjern fremtid vil vores teleskoper kunne afsløre om livet har slået rod på nogle af disse planeter. Det er dog også muligt, at alle vores anstrengelser bliver ‘overhalet indenom’ af et radio- eller lyssignal afsendt af en intelligent civilisation derude blandt Mælkevejens mylder af stjerner.

Foredrag 3: Universets fødsel set med danske øjne
Hvordan er universet opstået og hvad bliver dets skæbne? De fleste rumforskere mener, at svaret på disse spørgsmål leveres af den såkaldte big bang teori. Den siger, at universet blev født for næsten 14 milliarder år siden i en ekstremt varm og tæt tilstand. I dette foredrag hører vi om udviklingen af big bang teorien samt de seneste resultater fra dette fundamentale forskningsområde – ikke mindst Danmarks engagement i den europæiske satellitmission “Planck”. Denne satellit har fra 2009 til 2012 lavet de hidtil bedste målinger af den svage efterglød fra universets varme barndom som har gjort det muligt at fastlægge universets rammelovgivning.

Foredrag 4: Sorte huller – når tyngdekraften går amok
Tyngdekraften holder Solsystemets planeter på plads i deres baner om Solen og holder os fast til Jorden. I sin mest ekstreme form optræder tyngdekraften som sorte huller, hvor selv lyset med sin hastighed på næsten 300.000 km pr. sekund ikke kan slippe væk. Men hvad er tyngdekraften egentlig og hvordan kan vi forene den med de tre øvrige naturkræfter? I foredraget skal vi se på vores nuværende viden om tyngdekraften samt hvilke undersøgelser vi laver for at lære mere om dens inderste væsen – særligt observationer af sorte huller og gravitationsbølger.

Foredrag 5: Danmark i rummet
Selvom Danmark er et lille land, er vi alligevel både videnskabeligt og teknologisk involveret i mange internationale rummissioner. I dette foredrag hører vi om nogle af de aktuelle og fremtidige missioner, hvor dansk rumforskning og rumindustri er med på banen – fra Swarm-missionen, der løfter arven efter Ørsted-satellitten, til James Webb Space Telescope, som bliver det hidtil største rumteleskop. Dertil kommer Juno-sonden, der er på vej til Jupiter, Planck-satellitten, som har studeret eftergløden fra big bang og ASIM-instrumentet, der skal studere kæmpelyn fra den Internationale Rumstation. Foredraget indledes med en kort introduktion til verdensrummet – fra Jorden og ud til de fjerneste galakser.

Foredrag 6: Det ydre Solsystem
Solsystemets største planeter – Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun – ligger i de ydre dele af vores planetsystem. Her finder vi også dværgplaneterne, langt de fleste af Solsystemets måner og to store depoter af is og sten, der er kilden til de kometer, vi fra tid til anden ser på himlen. Der er således nok at gå i gang med, når vi studerer det ydre Solsystem. I foredraget præsenteres de nyeste resultater fra udforskningen af det ydre Solsystem.

Foredrag 7: Science eller Fiction?
Intelligente robotter, lynhurtige rumskibe og rejser i tid og rum. Det er bare nogle af de fantastiske ting vi kan opleve, når vi sætter os til rette i biografen for at se en science fiction film. Men hvor langt er der egentlig fra filmens forunderlige verden til virkeligheden? Er der realitet i nogle af de teknologier vi ser, når der udkæmpes store slag i rummet eller modige rumrejsende ankommer til en fjern planet efter en rejse gennem et ormehul? I foredraget hører vi om videnskaben bag film som Star Wars, Interstellar, Star Trek, Contact, Blade Runner og mange flere.

Foredrag 8: Minedrift i rummet
Udvinding af værdifulde råstoffer fra asteroider og fra Månen lyder måske som ren science fiction, men flere private firmaer i USA arbejder faktisk på sagen. Firmaerne har helt konkrete planer om at omsætte deres visioner til realitet i de kommende år, selvom en egentlig minedrift ligger et godt stykke ude i fremtiden. Også NASA er på banen med en ambitiøs, men også mere langsigtet plan om at indfange en asteroide, bringe den i kredsløb om Månen og så landsætte astronauter på asteroiden. I foredraget hører vi om, hvilke potentielle gevinster og udfordringer, der er forbundet med at gennemføre minedrift i rummet – på asteroider, på Månen og længere ude i Solsystemet.

Foredrag med Michael Linden-Vørnle booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen