Michael Linden-Vørnle

Michael Linden-Vørnle

For Michael Linden-Vørnle har forskning og formidling altid gået hånd i hånd – både ved hans mangeårige ansættelse som astrofysiker og formidler ved Tycho Brahe Planetarium i København og i hans nuværende stilling som astrofysiker og chefkonsulent ved Institut for Rumforskning og -teknologi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU Space). Som rumforsker er Michael involveret i mange forskellige projekter – bl.a. i den europæiske satellitmission, Planck, der har kortlagt eftergløden fra universets fødsel – det såkaldte “big bang”. Michael er også engageret i det tværfaglige forskningsområde astrobiologi, der forsøger at klarlægge, hvordan liv opstår og om liv er udbredt i universet. Især eftersøgning og mulig kontakt med intelligente civilisationer har hans interesse. Endelig arbejder Michael også med hvordan satellitter og ubemandede systemer kan skabe bedre kommunikation og overvågning bl.a. i Arktis. Som formidler har Michael skrevet et utal af populærvidenskabelige artikler og flere bøger. Han fungerer også ofte som konsulent, når bøger om astronomi og rumforskning bliver oversat til dansk. Endelig er han en meget efterspurgt og aktiv foredragsholder, der ofte er på farten i hele landet for at dele ud af sin viden på en altid entusiastisk og engagerende måde. Han har modtaget priser for sin formidling: Tycho Brahe Medaljen i 2007 og Svend Bergsøes Fonds Formidlerpris i 2011. Michael holder foredrag om mange emner indenfor astronomi, rumforskning og beslægtede områder fx: universets fødsel, jagten på liv i rummet, sorte huller, rumrejser, udforskningen af Mars og Solsystemets andre planeter og måner (se beskrivelser af nogle af foredragene herunder). Michael Linden-Vørnle deltager også gerne i debatarrangementer. Michael er født i 1968 og er uddannet cand.scient. og ph.d. i astrofysik fra Niels Bohr Institutet under Københavns Universitet.

Foredrag af Michael Linden-Vørnle:

Foredrag 1: Danmark i rummet
Selvom Danmark er et lille land, er vi alligevel både videnskabeligt og teknologisk involveret i mange internationale rummissioner. I dette foredrag hører vi om nogle af de aktuelle og fremtidige missioner, hvor dansk rumforskning og rumindustri er med på banen – fra Swarm-missionen, der løfter arven efter Ørsted-satellitten, til James Webb Space Telescope, som bliver det hidtil største rumteleskop. Dertil kommer Juno-sonden, der er på vej til Jupiter, Planck-satellitten, som har studeret eftergløden fra big bang og ASIM-instrumentet, der skal studere kæmpelyn fra den Internationale Rumstation. Foredraget indledes med en kort introduktion til verdensrummet – fra Jorden og ud til de fjerneste galakser.

Foredrag 2: Dværgplaneter i fokus
I løbet af 2015 har to af Solsystemets dværgplaneter – Pluto og Ceres – fået besøg fra Jorden i form af rumsonder. Således kredser rumsonden Dawn nu om Ceres, der er det største medlem af asteroidebæltet, mens sonden New Horizons i midten af juli fløj tæt forbi Pluto i de ydre dele af Solsystemet. Med billeder og målinger fra rumsonderne Dawn og New Horizons håber forskerne at lære mere om dværgplaneterne og deres egenskaber. Denne viden kan give os større indsigt i, hvordan Solsystemet er blevet dannet og har udviklet sig. I foredraget ser vi på udforskningen af Ceres og Pluto og de seneste resultater fra rumsonderne Dawn og New Horizons.

Foredrag 3: Science eller Fiction?
Intelligente robotter, lynhurtige rumskibe og rejser i tid og rum. Det er bare nogle af de fantastiske ting vi kan opleve, når vi sætter os til rette i biografen for at se en science fiction film. Men hvor langt er der egentlig fra filmens forunderlige verden til virkeligheden? Er der realitet i nogle af de teknologier vi ser, når der udkæmpes store slag i rummet eller modige rumrejsende ankommer til en fjern planet efter en rejse gennem et ormehul? I foredraget hører vi om videnskaben bag film som Star Wars, Interstellar, Star Trek, Contact, Blade Runner og mange flere.

Foredrag 4: Minedrift i rummet
Udvinding af værdifulde råstoffer fra asteroider og fra Månen lyder måske som ren science fiction, men flere private firmaer i USA arbejder faktisk på sagen. Firmaerne har helt konkrete planer om at omsætte deres visioner til realitet i de kommende år, selvom en egentlig minedrift ligger et godt stykke ude i fremtiden. Også NASA er på banen med en ambitiøs, men også mere langsigtet plan om at indfange en asteroide, bringe den i kredsløb om Månen og så landsætte astronauter på asteroiden. I foredraget hører vi om, hvilke potentielle gevinster og udfordringer, der er forbundet med at gennemføre minedrift i rummet – på asteroider, på Månen og længere ude i Solsystemet.

Foredrag med Michael Linden-Vørnle booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen