Lotte Kaa Andersen er forfatteren bag Hambros Allé 7-9-13, der er første bind i den populære Hellerup-trilogi om tre familier i årene omkring finanskrisen. I 2021 udkom hendes roman Den inderste kerne, som har bidraget til, at mange danskere nu kender til videnskabskvinden Inge Lehmann og hendes opdagelse af jordens indre kerne. Hendes nyeste bog Mit hemmelige liv er en personlig og kollektiv fortælling om overgangsalder og kvindeliv.
OBS: Ved brug af pressefoto skal fotograf Nadia Von Rikka nævnes.
Foredrag om Mit hemmelige liv:
Da statsministeren går på live tv den 11. marts 2020 og meddeler, at Danmark lukker ned, lukker Lotte Kaa Andersens krop også ned. Hun kan ikke sove; hudløs og gennemsigtig går hun gennem det forår og fortæller hverken sin mand, søster eller bedste veninde om det, der sker med hende.
Midt i stormen beslutter hun sig for at blive klogere på den forandring, hun gennemgår. Hun spørger en astrofysiker, en influencer, en journalist, en etnolog, en sexolog, en fremtidsforsker og to forfattere om deres erfaringer med at være midt i livet – og søger ekspertråd hos en læge, en hjerneforsker og en gynækolog.
Overgangsalderen er en tid med biologisk og eksistentiel omrokering. Der sker et brud med det kvindeliv, vi kender, og for mange er livsfasen stadig omgærdet af tabu og skam. Men hvad er det, der sker fysisk og mentalt, hvorfor skal overgangen være så hemmelig, og hvilken rolle er der til os som kvinder på den anden side af overgangsalderen?
I foredraget fortæller Lotte Kaa Andersen ærligt og underholdende om arbejdet med bogen, om sine samtaler med andre kvinder og eksperter og deler sin egen historie.
Måske er overgangsalderen er først og fremmest eksistentiel: Hvem er vi nu? Hvad skal vi bruge resten af vores liv på? Og måske er kvinders mest frygtede alder i virkeligheden den bedste?
Foredrag om Den inderste kerne – en roman om Inge Lehmann
Danmarks ukendte verdensstjerne
Hun er anerkendt som en af verdens største videnskabskvinder, men kun de færreste danskere kender hende, den danske matematiker og jordskælvsforsker, der i 1936 opdagede Jordens indre kerne. Som verdens første kvindelige seismolog mødte Inge Lehmann megen modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var domineret af hendes chef, professor Niels Erik Nørlund og fysikeren Niels Bohr. Hun havde en intuitiv forståelse for at aflæse jordskælv, men var henvist til at forske i sin fritid. I 1950’erne opdagede amerikanerne hendes enestående talent og hentede hende til Columbia University. Her kom hun til at spille en rolle under Den kolde krigs atomvåbenkapløb. Hun blev aldrig gift og fik ingen børn, og den sidste videnskabelige artikel skrev hun, da hun var 99 år. Inge Lehmanns liv er et studie i modige valg og nervøse sammenbrud, stor følsomhed og stor begavelse, rejser, fejder, uforløst kærlighed og en stædighed på størrelse med universet.
I foredraget fortæller Lotte Kaa Andersen om sit arbejde med at finde ind i en historisk persons sind og tanker, for hvordan danner man sig et billede af et andet menneskes relationer og kompleksitet via arkiver, breve og dagbøger? Hun fortæller om sin research, hvor hun bl.a. har talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog, som ingen kendte til, før den blev hentet ned fra et loft i Klampenborg for to år siden. I Den inderste kerne har hun fået en stor, spektakulær historie forærende, og det har været en gave, der forpligter. For hvordan dramatiserer man en så usædvanlig kvindes liv? Det har været et møjsommeligt og interessant arbejde, der har krævet mange omskrivninger. I foredraget fortæller Lotte Kaa Andersen om inspiration og skriveproces og den lange vej fra idé til færdig roman. Efter foredraget er der god tid til spørgsmål og snak.
Om Hellerup-trilogien
Lyst og ulyst i overklassen
Overklassen er en lukket, indviet verden for de fleste af os. Vi betragter den ofte med fascination, skepsis og et lille stik af misundelse. I Hellerup-trilogien følger vi tre familier på Danmarks dyreste villavej i årene omkring finanskrisen og frem til i dag. Vi kigger ind bag det, der udefra kan ligne den perfekte, problemfrie idyl. Her bor de unge, de rige og de smukke, men privilegierne kan være svære at forvalte. Bag de farvekoordinerede facader er der også mørke og tvivl, kuldslåede ægteskaber, ensomme børn, bedrag og selvbedrag. Bøgerne er blevet kaldt et gribende og velskrevet indblik i en hverdag, som kun de færreste kender til, og en almengyldig fortælling om moderne menneskers jagt og længsel efter den store kærlighed, den lykkelige familie, det smukke hjem, den personlige succes.
Lotte Kaa Andersen fortæller levende og personligt om sin baggrund og om arbejdet med at skrive sine romaner. Hun fortæller om sin vej mod at blive forfatter og om at betragte og beskrive et velhavermiljø, der er meget anderledes end det miljø, hun selv er rundet af. Hun taler om sine litterære helte og heltinder, hvorfor det er så vigtigt at læse bøger, ligegyldigt om man er to eller 92, og om at forfølge de drømme, man har. Efter foredraget er der god tid til spørgsmål og snak.
CV:
Mit hemmelige liv (marts 2024)
Den inderste kerne (2021)
Syv sind (2018)
100 dage (2016)
Hambros Allé 7-9-13 (2015)
Lotte Kaa Andersen kandidat i litteraturhistorie og medievidenskab og skrev sig med Hellerup-trilogien ind i både anmeldernes og læsernes hjerter. Til sammen tegner de tre romaner et skarpt og kærligt portræt af livet på solsiden i årene omkring finanskrisen og frem til i dag. Lotte Kaa Andersen er vokset op i en lille by i Nordjylland og bor i dag i København.
Pressen skrev om:
Hambros Allé 7-9-13:
Lotte Kaa Andersen skriver skarpt og empatisk med en præcision og en fortællelyst, der gør den til en fornøjelse at læse.
– Søren Kassebeer, Berlingske
100 dage:
”100 dage” vibrerer af levende sprog, hvor sætningskonstruktioner skydes associativt af sted. Replikkerne er naturtro, udviklingen er herligt forløsende, og stilen er ligetil. Tankerne glider mod Christian Kampmanns portræt af Familien Gregersen, selvom Lotte Kaa Andersen fornyer med skarp og satirisk humor.
– Anna Møller, Kristeligt Dagblad
Syv sind:
Veloplagt uden at blive overgearet, udleverende uden at blive dømmende, satirisk uden at mangle empati.
– Birte Weiss, Weekendavisen
Lotte skriver knivskarpt og morsomt, nogle gange næsten satirisk, om livet under overfladen i et af landets rigeste områder, men hun skriver med stor indlevelse.
– Henrik Dannemand, Berlingske
Foredrag med Lotte Kaa Andersen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.