Leif Davidsen

Leif Davidsen

Leif Davidsen, født 1950, er uddannet journalist og en af Danmarks mest populære forfattere. Han har modtaget adskillige priser…

Læs mere
Book Leif

Leif Davidsen, født 1950, er uddannet journalist og en af Danmarks mest populære forfattere. Han har modtaget adskillige priser for sit forfatterskab, som bl.a. omfatter 15 romaner, der er oversat til en lang række sprog.

Leif Davidsen har arbejdet i over 20 år som udenrigsjournalist i Danmarks Radio. Det blev til reportagerejser over det meste af kloden og fire år som korrespondent i Moskva og utallige rejser til Rusland siden. Fra 1999 har han levet som fri forfatter, free lance journalist og foredragsholder. Hans foredrag afspejler hans liv som forfatter og journalist. De efterfølges altid af en debat og spørgerunde, hvor både forfatterskabet og Ruslands aktuelle situation bliver drøftet. Forfatteraftenen tager altid udgangspunkt i den seneste bog. Leif Davidsen har skrevet en lang række romaner foruden faktabøger, en novellesamling og en rejsebog om Rusland. Romanerne er oversat til 19 sprog.

Foredragsmuligheder med Leif Davidsen:

Foredrag 1: Forfatteraften med udgangspunkt i Leif Davidsens seneste roman: Lenins bodyguard. (udgivelsesdato: 21.03.2022)
I 1910 er København en rede for spioner, reportere og revolutionære fra hele verden, mens Europa vakler på kanten til Første Verdenskrig og Den Russiske Revolution. Det år ankommer sønderjyden Oskar Madsen til byen fra Amerika efter år i den amerikanske hær og som vicesherif.

Sovjetstatens grundlægger Vladimir Lenin opholdt sig i 1910 et par måneder i København, hvor han studerede den danske andelsbevægelse. Dette historiske faktum er udgangspunktet for romanen. Lenin er et oplagt mål for agenter fra det russiske zarstyre, som gerne vil deres ærkefjende til livs, og bliver en dag, på sin daglige spadseretur fra Vesterbrogade til Det Kongelige Bibliotek, overfaldet. Lenin reddes på et hængende hår af den unge dansk-amerikaner, Oskar Madsen. De to knytter et bånd, og Oskar Madsen bliver siden Lenins bodyguard under den blodige russiske revolution og borgerkrig i 1917. Det er en stort anlagt, dramatisk historisk roman, der foregår i den højspændte politiske periode , som skabte Sovjetstaten og den kommunisme som i den grad er en del af Ruslands arv den dag i dag. Romanen blander historiske og fiktive personer.

Som sædvanlig er der rig lejlighed til spørgsmål og debat efter foredraget.

Foredrag 2: Fra Lenin til Putin
Med udgangspunkt i sin nye historiske roman Lenins bodyguard fortæller Leif Davidsen om arven fra fortiden, der i den grad præger præsident Vladimir Putins Rusland, som torsdag den 24. februar 2022 indledte en angrebskrig mod nabolandet Ukraine.

Lenins bodyguard er en stort anlagt historisk roman, der foregår i den højspændte politiske periode, som skabte Sovjetstaten og den kommunisme som også præger Rusland i dag. Romanen begynder i I 1910 , hvor København en rede for spioner, reportere og revolutionære fra hele verden, og slutter under den russiske revolution i 1917.

Den russiske revolution i 1917 var i virkeligheden et statskup, hvor bolsjevikkernes leder Vladimir Lenin overtog magten på ganske få dage. Efter en blodig borgerkrig, der kostede 15 millioner mennesker livet, dannede han i 1922 sovjetstaten, der stadig har stor indflydelse på det moderne Ruslands tænkning og handlemønstre.

Kun afbrudt af ganske få år med demokrati går der en lige linje fra despoten Lenin til despoten Putin, der nu holder sit land i det jerngreb, vi kender fra netop Lenin og hans efterfølger Stalin.

Leif Davidsen trækker trådene op til nutidens Ruslands konfrontation med Vesten. Det er en tid, der minder uhyggeligt meget om tiden før Første Verdenskrig, hvor stormagterne nærmest søvngængeragtigt vaklede ind i krigen, som kom til at koste millioner af unge mænd livet i skyttegravene.

Romanen bygger på, at Vladimir Lenin i 1910 opholdt sig i et par måneder i København, hvor han studerede den danske andelsbevægelse. Han gik hver dag fra sit beskedne logi på Vesterbrogade 112 til Det Kongelige Biblioteks læsesal. Selv om han var revolutionær og efterstræbt af Zarens hemmelige politi, fik han lov at gå i fred. I sin roman lader Davidsen imidlertid Lenin overfalde. Han bliver reddet af en ung dansk-amerikaner, der bliver Lenins bodyguard under den russiske revolution i Petrograd og Moskva. Og dermed vidne til verdenshistorien.

Foredrag 3: Religionens renæssance i Rusland
Den russisk-ortodokse kirke er i dag en vigtig magtfaktor i Rusland. Kirken støtter varmt præsident Putins såkaldte genrejsning af Rusland og hans forsvar for den russiske verden, som er sproget, kulturen og den ortodokse tro. Den russisk-ortodokse kirkes 1000 årige historie er yderst dramatisk. I 1924 var den så godt som udslettet under Stalin, der dog tillod den at eksistere under skrappe forordninger, fordi han havde brug for dens evne til at appellere til russernes fædrelandskærlighed, da Nazityskland angreb i 1941. Leif Davidsen fortæller om kirkens dramatiske historie fra dens næsten udslettelse, dens overlevelse i kommunisttiden og frem til religionens renæssance i tiden efter sovjetstatens opløsning i 1991. Med dens aktuelle tætte bånd til Kreml har kirken genvundet sin styrke, velstand og respekt i befolkningen.  Efter foredraget er der rig mulighed for spørgsmål og debat.

Foredrag 4: Back in the USSR – bøgerne og livet bag Jerntæppet
Leif Davidsen fortæller i dette foredrag om baggrunden for de sovjetiske romaner ”Den Russiske Trilogi” samt rejsebogen ”Dostojevskijs Sidste Rejse”. Det hedengangne Sovjetunionen og nutidens Rusland har leveret et rigt materiale til Leifs forfatterskab. Leif fortæller om livet i Moskva med sin familie som korrespondent i 80erne. Det var et meget anderledes liv i en nation Sovjetunionen, der ophørte med at eksistere julen 1991. Leif beretter om, hvordan Sovjetunionens sammenbrud i 1991 var en historisk begivenhed, der forandrede verden radikalt og om baggrunden for sine sovjetiske romaner, der realistisk skildrer livet bag Jerntæppet under den kolde krig. I foredraget vil der blive trukket linjer op til det moderne Rusland, som stadig kæmper med fortidens arv. Det personlige foredrag om oplevelserne i USSR, bøgerne og dagens Rusland er efterfulgt af muligheden for spørgsmål og debat.

Foredrag 5: Portræt af Putin og hans Rusland
Siden 2000 har Vladimir Putin ledet Rusland. Foredraget tegner et portræt af Putin, der er født i 1952, fra hans tid som KGB-mand, over reformår frem til hans position som Ruslands ubestridte leder, der har omdannet Rusland til et diktatur. Hans uprovokerede angreb på Ukraine den 24. februar 2022 er den foreløbige kulmination af hans drøm om at genrejse Rusland som et stort Imperium. Rusland er et andet land i dag end før invasionen og atter igen et andet land end det Sovjetunionen, som Putin blev v født ind i. Foredraget er dermed også et portræt af det moderne Rusland og dets indbyggere på godt og ondt. Fra ønsket om at være en del af vores verden til at blive en pariastat. Det bygger på Leifs utallige rejser til landet fra 1980, da det hed Sovjetunionen, og frem til i dag.

Bagefter er der rig lejlighed til spørgsmål og debat.”

Foredrag med Leif Davidsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular