Leif Davidsen

Leif Davidsen

Leif Davidsen, født 1950, er uddannet journalist og en af Danmarks mest populære forfattere. Han har modtaget adskillige priser for sit forfatterskab, som bl.a. omfatter 12 romaner, der er oversat til en lang række sprog. Seneste udgivelse “Ravnens Rede
– en gotisk fortælling” (november 2017).

Leif Davidsen har arbejdet i over 20 år som udenrigsjournalist i Danmarks Radio. Det blev til reportagerejser over det meste af kloden og fire år som korrespondent i Moskva og utallige rejser til Rusland siden. Fra 1999 har han levet som fri forfatter, free lance journalist og foredragsholder. Hans foredrag afspejler hans liv som forfatter og journalist. De efterfølges altid af en debat og spørgerunde, hvor både forfatterskabet og Ruslands aktuelle situation bliver drøftet. Forfatteraftenen tager altid udgangspunkt i den seneste bog. Leif Davidsen har skrevet en lang række romaner foruden faktabøger, en novellesamling og en rejsebog om Rusland. Romanerne er oversat til 19 sprog.

Foredrag af Leif Davidsen:

Foredrag 1: Forfatteraften med udgangspunkt i den seneste roman – Djævelen i hullet
En intens spændingsroman om forræderi og loyalitet, en families opløsning og genforening, og de politiske spændinger mellem Vesten og Rusland. I 1993 forsvinder den danske efterretningsagent John Arnborg. Da han dukker op igen, er det på russisk side. Arnborg har forelsket sig i en russisk kvinde og arbejder nu for efterretningstjenesten FSB. Hjemme i Danmark har han efterladt sin kone og teenagedatteren, Laila. Faderens forræderi kaster en skygge over Lailas liv. Hun uddanner sig til sprogofficer, men efter to udsendelser til Irak bestyrer hun en campingplads i Bogense. Her modtager hun pludselig et brev fra sin far, og konfrontationen med fortiden sender Laila ud på rejse til det moderne Rusland. Hendes far har efterretninger, der kan blive afgørende for Danmark og de baltiske lande, men stærke kræfter søger at forhindre oplysningerne i at slippe ud. Laila bliver viklet ind i sin families ukendte historie, der trækker tråde tilbage til Den Kolde Krig. Med “Djævelen i hullet” vender Leif Davidsen igen tilbage til Rusland i et spændende drama.

Foredrag 2: Steinbecks spøgelse og  jagten på en hovedperson
Leif Davidsens nye bog Steinbecks spøgelse. Jagten på en forfatter, Rejseerindringer er en underholdende og underfundig rejse – og erindringsbog i samme form og tone som den meget populære Dostojevskijs sidste rejse.  Steinbecks spøgelse bygger på en 13.000 kilometer lang rejse i USA i en camper, som Leif Davidsen foretog sammen med sin kone Ulla i 2012, hvor Barack Obama kæmpede for at blive genvalgt. Med Bruce Springsteen på afspilleren kører ægteparret i hjulsporene på den amerikanske nobelpristager John Steinbeck. I 1960 kørte Steinbeck med sin hund Charley rundt i USA og skildrede sin rejse i bogen På rejse med Charley. Leif Davidsen er mest kendt som manden fra Rusland, mens det nok er mere ukendt, at USA har betydet meget for hans liv og forfatterskab. Som 17-årig rejste Leif Davidsen fra Fyn til USA som udvekslingsstudent. Det var første gang, han kom til udlandet, og rejsen blev et afgørende vendepunkt i hans liv. Den personlige rejsebog rummer også erindringer om barndom og ungdom samt beskrivelser af de amerikanske bøger, film og musik, der har inspireret ham.Steinbecks spøgelse føjer nye og overraskende aspekter til Leif Davidsens forfatterskab, som består af to novellesamlinger og en række romaner, som Davidsen også vil berøre i sit foredrag. Det handler også om arbejdet med romanerne og om jagten på den hovedperson, der altid er udgangspunktet, når han skal begynde på en ny roman. Efter foredraget er der rig lejlighed til at stille spørgsmål.

Foredrag 3: Religionens renæssance i Rusland
Den russisk-ortodokse kirke er i dag en vigtig magtfaktor i Rusland. Kirken støtter varmt Putins såkaldte genrejsning af Rusland og hans forsvar for den russiske verden, som er sproget, kulturen og den ortodokse tro. Den russisk-ortodokse kirkes 1000 årige historie er dramatisk for at sige det mildt. I 1924 var den så godt som udslettet under Stalin, der dog tillod den at eksistere under skrappe forordninger, fordi han havde brug for dens evne til at appellere til russernes fædrelandskærlighed, da Nazi-Tyskland angreb i 1941. Med udgangspunkt i romanen Patriarkens hændelige død fortæller Leif Davidsen om kirkens dramatiske historie fra dens næsten udslettelse, dens overlevelse i kommunisttiden og frem til religionens renæssance i tiden efter sovjetstatens opløsning i 1991. Med dens aktuelle tætte bånd til Kreml har kirken genvundet sin styrke, velstand og respekt i befolkningen. Efter foredraget er der rig mulighed for spørgsmål og debat.

Foredrag 4: RUSLAND OG UKRAINE – broderfolk i konflikt
Foredraget tager udgangspunkt i den geopolitiske situation, der er opstået efter Ruslands annektering af halvøen Krim.  Hvad er præsident Vladimir Putins planer, og hvordan ser et nu styrket Rusland sin rolle i Europa og Verden? Udgør Rusland en ny trussel mod NATO og  Europa, og hvordan bør vi forholde os til den store nabo mod øst, hvor Danmark og det øvrige Europa har store økonomiske interesser. Verden forandrede sig endegyldigt, da Sovjetunionen ophørte med at eksistere i julen 1991, og Vesten vandt Den Kolde Krig. Vi glemte måske i vores sejrsrus at forstå, hvordan Rusland efterfølgende opfattede de sidste 25 års udvikling.  Putin mener, at Sovjetunionens opløsning var en geopolitisk tragedie, men han har også sagt, at den, der ikke begræder Sovjetunionens opløsning, er uden hjerte, mens den, der savner Sovjetunionen, er uden hjerne. Efter foredraget er der rig mulighed for spørgsmål og debat.”

Foredrag 5: Jagten på en hovedperson
Mange forfattere begynder ikke på en roman før end de har en plan for både begyndelsen, midten og slutningen. De planlægger deres bog så omhyggeligt som var det en dokumentarudsendelse til TV. Leif Davidsen begynder altid med en hovedperson, der befinder sig et sted.  Han ved ikke, hvad der skal ske med ham eller hende og hvor historien vil bevæge sig hen. Han begynder at skrive og begiver sig dermed selv ud på en rejse, hvor han ikke kender målet og hvor kursen langt fra er sat. Han fortæller om, hvordan en række af hans personer er opstået, inspireret af hans tid som udenrigsjournalist bl.a i Danmarks Radio og om hans arbejdsmetoder, nødvendigheden af research og hvordan man kan fortælle samtidshistorie i i litterær form. Leif Davidsens  seneste bog  er Utahs bjerge og andre historier, der udspiller sig i politiske og kulturelle brændpunkter rundt om i verden fra øst til vest: fra efterkrigstidens Danmark til Østeuropa efter murens fald, hvor kommunismen afløses af røverkapitalisme; fra Cambodjas Killing Fields og Malaysias multikulturelle samfund til bjergene i krigens Afghanistan – og i det billedskønne Utah, hvor katastrofen lurer i bjergenes skygge. Tolv dramatiske historier om mennesker, der i den globale landsby kastes ud i moralske dilemmaer og politiske konflikter, hvor deres valg og handlinger kan vise sig at få vidtrækkende og indimellem fatale konsekvenser. Den seneste roman er Min brodes vogter, der er også berøres. Sammen med de andre romaner, hvor han har skildret de store forandringer, der har ramt verden øst for det gamle jerntæppe de seneste mange år viser de, hvordan man gennem fiktionen kan berette om væsentlige forandringer i et samfund. Bagefter er der rig lejlighed til spørgsmål og debat.

Foredrag 6: Back in the USSR – bøgerne og livet bag Jerntæppet – Leif Davidsen om baggrunden for sine bøger
Fra romanerne Den Russiske Trilogi og Den Ukendte Hustru til rejsebogen Dostojevskijs Sidste Rejse har det hedengangne Sovjetunionen og nutidens Rusland leveret et rigt materiale til Leif Davidsens forfatterskab. Sovjetunionens sammenbrud i 1991 var en verdenshistorisk begivenhed, der forandrede verden radikalt. I foredraget fortæller Leif Davidsen om baggrunden for de sovjetiske romaner, der realistisk skildrer livet bag Jerntæppet under den kolde krig. Der bliver trukket linjer op til det moderne Rusland, der stadig kæmper med fortidens arv. Det personlige foredrag om bøgerne og oplevelser i USSR og dagens Rusland efterfølges af spørgsmål og debat.

Foredrag 7: Rusland i forandring eller en nations kamp for demokrati
Et personligt foredrag om det ny Rusland, hvor befolkningen på ruinerne af det opløste Sovjetunionen stadig kæmper for at skabe en ny, demokratisk nation mod svære odds og en tung arv. Foredraget bygger på utallige rejser i Sovjetunionen og Rusland siden 1980 og rejsebogen Dostojevskijs sidste rejse. Foredraget opdateres løbende i forhold til den skiftende politiske situation, men kan også vægtes således at det mest handler om religionens renæssance i Rusland med særligt henblik på den russisk-ortodokse kirkes historie, virke og betydning.

Foredrag med Leif Davidsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Til toppen