Leif Davidsen

Leif Davidsen

Leif Davidsen, født 1950, er uddannet journalist og en af Danmarks mest populære forfattere. Han har modtaget adskillige priser…

Læs mere
Book Leif

Leif Davidsen, født 1950, er uddannet journalist og en af Danmarks mest populære forfattere. Han har modtaget adskillige priser for sit forfatterskab, som bl.a. omfatter 15 romaner, der er oversat til en lang række sprog.

Leif Davidsen har arbejdet i over 20 år som udenrigsjournalist i Danmarks Radio. Det blev til reportagerejser over det meste af kloden og fire år som korrespondent i Moskva og utallige rejser til Rusland siden. Fra 1999 har han levet som fri forfatter, free lance journalist og foredragsholder. Hans foredrag afspejler hans liv som forfatter og journalist. De efterfølges altid af en debat og spørgerunde, hvor både forfatterskabet og Ruslands aktuelle situation bliver drøftet. Forfatteraftenen tager altid udgangspunkt i den seneste bog. Leif Davidsen har skrevet en lang række romaner foruden faktabøger, en novellesamling og en rejsebog om Rusland. Romanerne er oversat til 19 sprog.

Foredragsmuligheder med Leif Davidsen:

Foredrag 1: Vejen til Putins krig og dens følger
Den russiske præsident Vladimir Putins brutale krig har haft store konsekvenser for det meste af verden. Ukrainerne er dem, der lider mest som følge af de voldsomme russiske missil- og droneangreb på den ukrainske infrastruktur. Det russiske samfund mærker også krigens omkostninger. Tabstallene er enorme og større end samtlige tab i konflikter siden Anden Verdenskrigs slutning. De tab sammen med de døde efter Covid-19 pandemien og hjerneflugten af unge og yngre veluddannede russere gør, at Rusland står over for en befolkningsmæssig og social katastrofe. Alligevel fortsætter den udsigtsløse krig. Hvorfor? Hvad driver Putin, og hvad er hans mål?

I foredraget vil Leif Davidsen fortælle om den aktuelle situation ved fronten og om følgerne af krigen i Rusland. Foredraget vil også forsøge at klarlægge Putins vej fra pragmatisk politiker i 2000 til fuldblods diktator i dag. Han leder et kleptokrati, men har bevaret en folkelig støtte. Hvor længe holder den? Og kan krigen i vores umiddelbare nærhed overhovedet stoppe, hvis der ikke er en vinder på slagmarken? Hvor længe holder den vestlige koalition?

Der går en lige linje fra Vladimir Lenins despotiske styre fra 1917 til Putins diktatur. Hvorfor er det så svært for Rusland at skabe et normalt civiliseret samfund, der lever i fordragelighed med sine naboer? Er det måske, fordi Rusland aldrig har gjort op med sin blodige fortid og taget et opgør med landets mange fortrængte dæmoner?

Foredraget bygger på over 40 år med Rusland og Sovjetunionen, som Leif Davidsen kom til første gang som radiojournalist i marts 1980 og rummer både analyse samt historier og anekdoter fra de mange rejser og ophold i Rusland.

Efter foredraget er der som sædvanlig rig lejlighed til spørgsmål og debat.

Foredrag 2: Forfatteraften med udgangspunkt i Leif Davidsens seneste roman: I skyggen af krigen (maj 2024)
Den tidligere efterretningsofficer Peter Bojden er flyttet til Malaga, efter han røg ud af PET for en #metoo-sag. Her bliver han en dag opsøgt af Julie Borgaard, der er den nye chef i Forsvarets Efterretningstjeneste. Selv om hun fyrede ham i sin tid vil hun have ham med tilbage til København, hvor Bojdens tidligere ven og kollega Kasper Bork sidder fængslet i en skandalesag om at lække informationer til medierne. Bork var ved sin fængsling chef for FE og står til en lang fængselsdom. Skandalen er omfattende og systemet ønsker i virkeligheden ikke en opklaring, da Peter Bojden indleder sin efterforskning, som både bringer ham til Nordfrankrig, Berlin og Japan. Det bliver en rejse mellem oprigtige fjender og tvivlsomme venner. I skyggen af krigen er en topaktuel spændingsroman, hvor Leif Davidsen igen viser sin dybe indsigt i Putins Rusland. Romanen foregår i skyggen af Ruslands uprovokerede overfald på Ukraine den 24. februar 2022, som totalt ændrede den kendte verdensorden, der i forvejen var i knæ efter coronapandemien.

Som sædvanlig er der rig lejlighed til spørgsmål og debat efter foredraget.

Foredrag 3: Religionens renæssance i Rusland
Den russisk-ortodokse kirke er i dag en vigtig magtfaktor i Rusland. Kirken støtter varmt præsident Putins såkaldte genrejsning af Rusland og hans forsvar for den russiske verden, som er sproget, kulturen og den ortodokse tro. Kirken hylder Præsident Putins angrebskrig mod Ukraine, velsigner våbnene og soldaterne, gentager Kremls løgne og tordner mod den ukrainsk-ortodokse kirke, der har forladt Moskva patriarkatet i protest mod kirkens støtte til angrebskrigen. Efter årtier med fordragelighed er den ortodokse kirkeverden splittet i konflikt mellem Den russiske og den ukrainske kirke.

Den russisk-ortodokse kirkes 1000 årige historie er yderst dramatisk. I 1924 var den så godt som udslettet under Stalin, der dog tillod den at eksistere under skrappe forordninger, fordi han havde brug for dens evne til at appellere til russernes fædrelandskærlighed, da Nazityskland angreb i 1941.

Leif Davidsen fortæller om kirkens dramatiske historie fra dens næsten udslettelse, dens overlevelse i kommunisttiden og frem til religionens renæssance i tiden efter sovjetstatens opløsning i 1991 og frem til dens nuværende indflydelsesrige position.

Efter foredraget er der rig mulighed for spørgsmål og debat.

Foredrag 4: Back in the USSR – bøgerne og livet bag Jerntæppet
Leif Davidsen fortæller i dette foredrag om baggrunden for de sovjetiske romaner ”Den Russiske Trilogi” samt rejsebogen ”Dostojevskijs Sidste Rejse”. Det hedengangne Sovjetunionen og nutidens Rusland har leveret et rigt materiale til Leifs forfatterskab. Leif fortæller om livet i Moskva med sin familie som korrespondent i 80erne. Det var et meget anderledes liv i en nation Sovjetunionen, der ophørte med at eksistere julen 1991. Leif beretter om, hvordan Sovjetunionens sammenbrud i 1991 var en historisk begivenhed, der forandrede verden radikalt og om baggrunden for sine sovjetiske romaner, der realistisk skildrer livet bag Jerntæppet under den kolde krig. I foredraget vil der blive trukket linjer op til det moderne Rusland, som stadig kæmper med fortidens arv. Det personlige foredrag om oplevelserne i USSR, bøgerne og dagens Rusland er efterfulgt af muligheden for spørgsmål og debat.

Foredrag 5: Portræt af Putin og hans Rusland
Siden 2000 har Vladimir Putin ledet Rusland. Foredraget tegner et portræt af Putin, der er født i 1952, fra hans tid som KGB-mand, over reformår frem til hans position som Ruslands ubestridte leder, der har omdannet Rusland til et diktatur. Hans uprovokerede angreb på Ukraine den 24. februar 2022 er den foreløbige kulmination af hans drøm om at genrejse Rusland som et stort Imperium. Rusland er et andet land i dag end før invasionen og atter igen et andet land end det Sovjetunionen, som Putin blev v født ind i. Foredraget er dermed også et portræt af det moderne Rusland og dets indbyggere på godt og ondt. Fra ønsket om at være en del af vores verden til at blive en pariastat. Det bygger på Leifs utallige rejser til landet fra 1980, da det hed Sovjetunionen, og frem til i dag.

Bagefter er der rig lejlighed til spørgsmål og debat.

Foredrag med Leif Davidsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular