Leif Davidsen

Leif Davidsen

Leif Davidsen, født 1950, er uddannet journalist og en af Danmarks mest populære forfattere. Han har modtaget adskillige priser for sit forfatterskab, som bl.a. omfatter 12 romaner, der er oversat til en lang række sprog. Seneste udgivelse “Tag ikke imod en pølse i Moskva – og andre historier” (2018).

Leif Davidsen har arbejdet i over 20 år som udenrigsjournalist i Danmarks Radio. Det blev til reportagerejser over det meste af kloden og fire år som korrespondent i Moskva og utallige rejser til Rusland siden. Fra 1999 har han levet som fri forfatter, free lance journalist og foredragsholder. Hans foredrag afspejler hans liv som forfatter og journalist. De efterfølges altid af en debat og spørgerunde, hvor både forfatterskabet og Ruslands aktuelle situation bliver drøftet. Forfatteraftenen tager altid udgangspunkt i den seneste bog. Leif Davidsen har skrevet en lang række romaner foruden faktabøger, en novellesamling og en rejsebog om Rusland. Romanerne er oversat til 19 sprog.

Foredragsmuligheder med Leif Davidsen:

Leif Davidsen - forrædernes børnForedrag 1: Forfatteraften med udgangspunkt i “Forrædernes børn”
Om bogen: “Forræderens børn” er Leif Davidsens medrivende efterfølger til “Djævelen i hullet”, hvor søskendeparret Tor og Laila kommer faretruende tæt på den russiske efterretningstjeneste mens de jagter sandheden om et mystisk mord i Ringkøbing. I Ringkøbing bliver en russisk mand dræbt med gift. Mordet får afgørende betydning for Tor, da han herefter sættes i forbindelse med den russiske efterretningstjeneste. Sammen med Laila må de to ud på en farlig rejse, der tager dem tværs over Italien, Europa og til Volgograd. Imens må de opklare, hvem russeren i Ringkøbing var og hvorfor nogle ville myrde ham. Men faren lurer overalt, og ingen kan stoles på. “Forræderens børn” er en intens og spændende fortsættelse til “Djævelen i hullet”, hvor Leif Davidsen dykker længere ned i Rusland og Europas betændte fortid og nutid.

Foredrag 2: Forfatteraften med udgangspunkt i Ravnens Rede – en gotisk fortælling
En gotisk spændingsroman om en excentrisk rigmand på et slot ud for Bretagnes kyst. Susanne Carlsen har brug for penge. Hun er blevet skilt, hun har kun små freelance-opgaver som journalist – og hun er ikke længere helt ung. Da den danske rigmand Erling Skjold inviterer hende til sit slot i Frankrig for at skrive hans biografi, siger Susanne ja, selvom tilbuddet næsten er for godt til at være sandt. Kort efter sin ankomst til Frankrig bliver Susanne kontaktet af en mand, der efter sigende arbejder for den franske sikkerhedstjeneste, og som har foruroligende oplysninger om Erling Skjold. Uhyggen stiger i takt med at Susanne i hemmelighed begynder at udforske det mystiske slot – Ravnens Rede – på egen hånd. Med den gotiske roman har Davidsen skiftet spor, men Leif trækker i det aktuelle foredrag også linjer tilbage til de seneste romaner Patriarkens Hændelige død og Djævelen i hullet. Foredraget handler også om, hvad der inspirerer ham til bøgerne og arbejdet med dem.

Foredrag 3: Jagten på en hovedperson – forfatterforedrag
Mange forfattere begynder ikke på en roman før end de har en plan for både begyndelsen, midten og slutningen. De planlægger deres bog så omhyggeligt som var det en dokumentarudsendelse til TV. Leif Davidsen begynder altid med en hovedperson, der befinder sig et sted.  Han ved ikke, hvad der skal ske med ham eller hende og hvor historien vil bevæge sig hen. Han begynder at skrive og begiver sig dermed selv ud på en rejse, hvor han ikke kender målet og hvor kursen langt fra er sat. Han fortæller om, hvordan nogle af hans personer er opstået, nødvendigheden af research og hvordan man kan fortælle samtidshistorie i litterær form. I det humoristiske foredrag bringer Leif eksempler på sin arbejdsmetode hentet fra de seneste romaner og novellesamlingen 10 minutter i vor tid. Som sædvanlig rig lejlighed til spørgsmål og debat efter foredraget.

Foredrag 4: Religionens renæssance i Rusland
Den russisk-ortodokse kirke er i dag en vigtig magtfaktor i Rusland. Kirken støtter varmt præsident Putins såkaldte genrejsning af Rusland og hans forsvar for den russiske verden, som er sproget, kulturen og den ortodokse tro. Den russisk-ortodokse kirkes 1000 årige historie er yderst dramatisk. I 1924 var den så godt som udslettet under Stalin, der dog tillod den at eksistere under skrappe forordninger, fordi han havde brug for dens evne til at appellere til russernes fædrelandskærlighed, da Nazityskland angreb i 1941. Leif Davidsen fortæller om kirkens dramatiske historie fra dens næsten udslettelse, dens overlevelse i kommunisttiden og frem til religionens renæssance i tiden efter sovjetstatens opløsning i 1991. Med dens aktuelle tætte bånd til Kreml har kirken genvundet sin styrke, velstand og respekt i befolkningen.  Efter foredraget er der rig mulighed for spørgsmål og debat.

Foredrag 5: Rusland og Ukraine – broderfolk i konflikt
Foredraget tager udgangspunkt i den geopolitiske situation, der er opstået efter Ruslands annektering af halvøen Krim. Hvad er præsident Vladimir Putins planer, og hvordan ser et nu styrket Rusland sin rolle i Europa og Verden? Udgør Rusland en ny trussel mod NATO og Europa, og hvordan bør vi forholde os til den store nabo mod øst, hvor Danmark og det øvrige Europa har store økonomiske interesser? Verden forandrede sig endegyldigt, da Sovjetunionen ophørte med at eksistere i julen 1991, og Vesten vandt Den Kolde Krig. Vi glemte måske i vores sejrsrus at forstå, hvordan Rusland efterfølgende opfattede de sidste 25 års udvikling. Putin mener, at Sovjetunionens opløsning var en geopolitisk tragedie, men han har også sagt, at den, der ikke begræder Sovjetunionens opløsning, er uden hjerte, mens den, der savner Sovjetunionen, er uden hjerne. Efter foredraget er der rig lejlighed til debat og spørgsmål.

Foredrag 6: Back in the USSR – bøgerne og livet bag Jerntæppet
Leif Davidsen fortæller i dette foredrag om baggrunden for de sovjetiske romaner ”Den Russiske Trilogi” samt rejsebogen ”Dostojevskijs Sidste Rejse”. Det hedengangne Sovjetunionen og nutidens Rusland har leveret et rigt materiale til Leifs forfatterskab. Leif fortæller om livet i Moskva med sin familie som korrespondent i 80erne. Det var et meget anderledes liv i en nation Sovjetunionen, der ophørte med at eksistere julen 1991. Leif beretter om, hvordan Sovjetunionens sammenbrud i 1991 var en historisk begivenhed, der forandrede verden radikalt og om baggrunden for sine sovjetiske romaner, der realistisk skildrer livet bag Jerntæppet under den kolde krig. I foredraget vil der blive trukket linjer op til det moderne Rusland, som stadig kæmper med fortidens arv. Det personlige foredrag om oplevelserne i USSR, bøgerne og dagens Rusland er efterfulgt af muligheden for spørgsmål og debat.

Foredrag 7: Portræt af Putin og hans Rusland
Foredraget tegner et portræt af Putin, der er født i 1952, fra hans tid som KGB-mand, over reformår frem til hans position som Ruslands ubestridte leder. Hvad vil han med Rusland, hvad driver ham i hans forsøg på at genrejse et stort land og skal vi i vor del af verden frygte hans Rusland? Rusland er i hans tid blevet et helt anderledes land end det Sovjetunionen, han blev født ind i. Foredraget er dermed også et portræt af det moderne Rusland på godt og ondt. Det bygger på Leifs utallige rejser til landet fra 1980, da det hed Sovjetunionen, og frem til i dag. Bagefter er der rig lejlighed til spørgsmål og debat.

Foredrag med Leif Davidsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen