Iben Mondrup

Iben Mondrup

Iben Mondrup fik sit store gennembrud med den anmelderroste roman GODHAVN om tre børns opvækst i en lille nordgrønlandsk by starten i 1980’erne. Romanen vandt DR-romanprisen 2015.

KARENSMINDE, som udkom i 2016, er en selvstændig fortsættelse af GODHAVN. Her møder vi familien fra Grønland 20 år senere, men på Møn. Romanen vandt Blixenprisen 2017 for årets skønlitterære udgivelse. Seneste udgivelse er “Vi er brødre” (september 2018).

Iben Mondrup er en garvet foredragsholder, som sætter dialogen med sit publikum højt. Hun er ikke bleg for at bruge sin egen livshistorie i sine foredrag, noget som gør hendes optrædener nærværende og levende. Med sit indgående kendskab til det grønlandske samfund er hun yderligere en oplagt ressource for de mange danskere, som har Grønland som interesseområde.

Ved brug af foto skal fotograf Les Kaner nævnes.

Foredrag af Iben Mondrup:

VI ER BRØDRE
Iben Mondrup tager publikum med til efterkrigstidens Frederikshavn, hvor hendes farfar, kriminalassistent Kaj Mortensen, boede. Under krigen var han leder af modstandsbevægelsen i byen, og da hun efter hans død kom i besiddelse af hans private arkiv, fik hun pludselig et lidt andet blik på sin farfars historie. Det blev startskuddet til romanen VI ER BRØDRE, om brødrene Poul og Jens, som vokser op i lyset – eller skyggen – af den gode, kærlige, men også traumatiserede far og modstandshelt. Foredraget fokuserer på den dramatiske, nære fortid og på de omstændigheder, der formede den store generation af efterkrigstidsbørn, de senere forandringslystne og ofte revolutionære 68’ere, som på et utal af måder kom til at tegne det samfund, vi kender i dag. Foredraget ledsages rigeligt af billeder fra forfatterens personlige album.

VI ER BRØDRE – september 2018

Da min farfar døde i 1992, efterlod han sig en kasse fuld af gamle breve og aviser, som blev sendt til Grønland til min far. Forrige år skrev min far og spurgte, om ikke jeg ville have den. Jeg er forfatter. Og det ville jeg i sagens natur gerne.

Da jeg åbnede kassen, var det som at dykke ned i en tidslomme. Gamle aviser fra tiden omkring 2. Verdenskrig væltede frem, sammen med breve og dokumenter som min farfar havde skrevet.

Jeg vidste godt at min farfar havde været modstandsmand. Men jeg vidste ikke, at han havde været leder af modstandsbevægelsen i Vendsyssel, eller at hans tid under jorden under besættelsen havde præget ham, som den gjorde. Dokumenterne og brevene i kassen er fulde af fortællinger om at sætte livet på spil, men også om hvad det gør ved folk bagefter, at have levet under ekstremt pres. Det talte man ikke om dengang. Det var tabu. Man holdt det for sig selv.

Bogen er en historisk roman, som fortæller om den nyere Danmarkshistorie i tiden efter 2. Verdenskrig og frem til de frigjorte halvfjerdsere. Den handler om to brødre, som vokser op i lyset – eller skyggen – af deres far.

Sammen med dem oplever vi først kaosset efter krigens ophør og den generelle mistænkeliggørelse mellem almindelige mennesker, og derefter opblomstringen i det danske samfund, ikke mindst takket være Marshal-hjælp og den følgende økonomiske fremgang. Vi oplever tilflytningen fra land til by og de nye politiske strømninger i ungdomskulturen som et spejl af hvad der sker på den verdenspolitiske scene. Vi hilser på 68-generationen som har mistet interessen for det hjemlige politiske samfund og i stedet drager ud i verden for at gøre gavn og tage et ansvar dér. Alt det oplever vi sammen med brødrene Poul og Jens, gennem de små firehundrede sider, som romanen er.

GODHAVN
I foredraget tager Mondrup os med til GODHAVN, en lille by på Grønlands vestkyst, og fortæller fra et barneperspektiv om en dansk udflytterfamilies hverdag i starten af 1980’erne. En hverdag Iben Mondrup har intimt kendskab til gennem sin egen opvækst i Grønland. Foruden at være en fortælling om livet i Arktis med sultne slædehunde, vådeskudsulykker og små og store intriger, handler foredraget om en særlig periode i den dansk-grønlandske historie, hvor mange danske familier rejste ud for at leve på en ny måde i radikalt anderledes omgivelser – noget som ikke mindst børnene måtte lære at leve med. Foredraget ledsages af billeder fra forfatterens personlige fotoalbum.

KARENSMINDE og GODHAVN
I dette foredrag tager forfatteren os med til Møn. Familien fra GODHAVN er 20 år senere flyttet til Danmark, og forældrene er ved at etablere en B&B på Møn. Romanen bag foredraget udforsker familiens bånd, trygge som snærende, og skildrer sanseligt vores indvævethed i de nærmeste omgivelser, både menneskelige og landskabelige. Berlingskes anmelder skrev: ”Iben Mondrups vidunderligt velskrevne KARENSMINDE er en stærk fortsættelse af hendes prisbelønnede gennembrudsroman, GODHAVN. Samlet fremstår bøgerne som en alternativ familiekrønike over det moderne liv.” Foredraget involverer også romanen GODHAVN og den nyere grønlandske historie.

Anbefaling:

Kære Iben
…. Vi havde lidt svært ved at få armene ned efter dit besøg. Alle syntes, det havde været en super aften med en meget oplagt og en venlig og behagelig forfatter. Vi er stolte over, at verdenspremieren på nyt foredrag fandt sted her hos os. Det var dejligt befriende, at du sagde det og tyede til dine noter. Vi ønsker dig al mulig held og lykke fremover med både bøger og foredrag – og vi vil anbefale dig varmt til andre 🙂
Tina & co., Skanderborg Kommunes Biblioteker

Foredrag med Iben Mondrup booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen