Iben Mondrup

Iben Mondrup

Iben Mondrup fik sit store gennembrud med den anmelderroste roman GODHAVN om tre børns opvækst i en lille nordgrønlandsk by starten i 1980’erne. Romanen vandt DR-romanprisen 2015.

KARENSMINDE, som udkom i 2016, er en selvstændig fortsættelse af GODHAVN. Her møder vi familien fra Grønland 20 år senere, men på Møn. Romanen vandt Blixenprisen 2017 for årets skønlitterære udgivelse. Seneste udgivelse er “Vi er brødre” (september 2018).

Iben Mondrup er en garvet foredragsholder, som sætter dialogen med sit publikum højt. Hun er ikke bleg for at bruge sin egen livshistorie i sine foredrag, noget som gør hendes optrædener nærværende og levende. Med sit indgående kendskab til det grønlandske samfund er hun yderligere en oplagt ressource for de mange danskere, som har Grønland som interesseområde.

Ved brug af foto skal fotograf Les Kaner nævnes.

Foredrag af Iben Mondrup:

VI ER BRØDRE
Iben Mondrup tager publikum med til efterkrigstidens Frederikshavn, hvor hendes farfar, kriminalassistent Kaj Mortensen, boede. Under krigen var han leder af modstandsbevægelsen i byen, og da hun efter hans død kom i besiddelse af hans private arkiv, fik hun pludselig et lidt andet blik på sin farfars historie. Det blev startskuddet til romanen VI ER BRØDRE, om brødrene Poul og Jens, som vokser op i lyset – eller skyggen – af den gode, kærlige, men også traumatiserede far og modstandshelt. Foredraget fokuserer på den dramatiske, nære fortid og på de omstændigheder, der formede den store generation af efterkrigstidsbørn, de senere forandringslystne og ofte revolutionære 68’ere, som på et utal af måder kom til at tegne det samfund, vi kender i dag. Foredraget ledsages rigeligt af billeder fra forfatterens personlige album.

GODHAVN
I foredraget tager Mondrup os med til GODHAVN, en lille by på Grønlands vestkyst, og fortæller fra et barneperspektiv om en dansk udflytterfamilies hverdag i starten af 1980’erne. En hverdag Iben Mondrup har intimt kendskab til gennem sin egen opvækst i Grønland. Foruden at være en fortælling om livet i Arktis med sultne slædehunde, vådeskudsulykker og små og store intriger, handler foredraget om en særlig periode i den dansk-grønlandske historie, hvor mange danske familier rejste ud for at leve på en ny måde i radikalt anderledes omgivelser – noget som ikke mindst børnene måtte lære at leve med. Foredraget ledsages af billeder fra forfatterens personlige fotoalbum.

KARENSMINDE og GODHAVN
I dette foredrag tager forfatteren os med til Møn. Familien fra GODHAVN er 20 år senere flyttet til Danmark, og forældrene er ved at etablere en B&B på Møn. Romanen bag foredraget udforsker familiens bånd, trygge som snærende, og skildrer sanseligt vores indvævethed i de nærmeste omgivelser, både menneskelige og landskabelige. Berlingskes anmelder skrev: ”Iben Mondrups vidunderligt velskrevne KARENSMINDE er en stærk fortsættelse af hendes prisbelønnede gennembrudsroman, GODHAVN. Samlet fremstår bøgerne som en alternativ familiekrønike over det moderne liv.” Foredraget involverer også romanen GODHAVN og den nyere grønlandske historie.

Foredrag med Iben Mondrup booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen