Iben Mondrup

Iben Mondrup

Iben Mondrup fik sit store gennembrud med den anmelderroste roman GODHAVN om tre børns opvækst i en lille nordgrønlandsk…

Læs mere
Book Iben

Iben Mondrup fik sit store gennembrud med den anmelderroste roman GODHAVN om tre børns opvækst i en lille nordgrønlandsk by starten i 1980’erne. Romanen vandt DR-romanprisen 2015.

KARENSMINDE, som udkom i 2016, er en selvstændig fortsættelse af GODHAVN. Her møder vi familien fra Grønland 20 år senere, men på Møn. Romanen vandt Blixenprisen 2017 for årets skønlitterære udgivelse. Seneste udgivelse er “Bjørn” (2023).

Iben Mondrup er en garvet foredragsholder, som sætter dialogen med sit publikum højt. Hun er ikke bleg for at bruge sin egen livshistorie i sine foredrag, noget som gør hendes optrædener nærværende og levende. Med sit indgående kendskab til det grønlandske samfund er hun yderligere en oplagt ressource for de mange danskere, som har Grønland som interesseområde.

 

Ved brug af foto skal fotograf Les Kaner nævnes.

Foredrag af Iben Mondrup:

Foredrag 1: TRILOGIEN OM TABITA OG VITTU
I BJØRN, tredje og sidste bog om Tabita og Vittu, er Tabita på vej til Grønland for at blive genforenet med sin mor. Hun ved ikke, at hendes bror, Vittu, er i live og også befinder sig i landet. I Humlebæk er Tabitas adoptivfar Berthel ved at gøre regnskabet op i sit ægteskab. Hans liv har været defineret af den skæbnesvangre beslutning, han tog om at medbringe de to grønlandske børn til Danmark. Nu vil han finde Tabita og Vittu igen. BJØRN handler om at finde sin vej i livet. Om at kunne leve med de valg, man træffer. Og ikke mindst om at kunne overleve de valg, som andre træffer på ens vegne.

I foredraget dykker forfatteren ned i en periode i den dansk-grønlandske historie, hvor mange børn blev bortadopteret til danske familier mere eller mindre lemfældigt. Det havde store konsekvenser, ikke mindst for børnene.

Foredrag 2: MIN BARNDOM I GRØNLAND
Iben Mondrup er vokset op i Godhavn, en lille by på Diskoøen ved Grønlands vestkyst. Forældrene var en del af den danske arbejdsstyrke, som var i Grønland for at modernisere landet. Grønland skulle fordanskes, alle børn skulle lære at tale og skrive dansk. Den gamle kultur skulle erstattes med en ny. I dag virker den plan absurd, og Grønland har siden fået både Hjemmestyre og Selvstyre og er på vej til selvstændighed. Kritikken af den danske tilstedeværelse i landet er taget til de senere år. Men hvordan var det at være barn under disse vilkår? Og opleve den velmenende, men racistiske politik, man bedrev dengang?

Foruden at være en fortælling om livet i Arktis handler foredraget om en særlig periode i den dansk-grønlandske historie, hvor mange danske familier rejste ud i verden – noget som ikke mindst børnene måtte lære at leve med.

Foredrag 3: HVEM FORTÆLLER HISTORIEN?
Hvordan bliver en roman til, hvor kommer idéerne fra, og hvem er personerne i teksten?

Iben Mondrup skriver romaner om svære emner og med personer, som man føler og lever med. Bag hver bog ligger timevis af samtaler med virkelige mennesker, dem der har oplevet historierne på egen krop. Forfatteren finder kilderne i sit netværk. Eller hun sætter en annonce i avisen, som da hun skrev efterkrigstidsromanen Vi er brødre. Vil du fortælle mig om din barndom? spurgte hun og fik overvældende mange positive svar.

Foredraget handler om romanforfatterens arbejdsmetode. Om at gå tæt på virkeligheden i fiktionens tjeneste, om samarbejdet med kilder og om de overvejelser, der nødvendigvis følger med, når man omsætter andre menneskers fortællinger til litteratur.

Anbefaling:

Kære Iben
…. Vi havde lidt svært ved at få armene ned efter dit besøg. Alle syntes, det havde været en super aften med en meget oplagt og en venlig og behagelig forfatter. Vi er stolte over, at verdenspremieren på nyt foredrag fandt sted her hos os. Det var dejligt befriende, at du sagde det og tyede til dine noter. Vi ønsker dig al mulig held og lykke fremover med både bøger og foredrag – og vi vil anbefale dig varmt til andre 🙂
Tina & co., Skanderborg Kommunes Biblioteker

Foredrag med Iben Mondrup booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular