Iben Mondrup

Iben Mondrup

Iben Mondrup har senest udgivet romanen VITTU. Om bogen: Hvor går grænsen mellem den sunde og den usunde afhængighed? Vittus…

Læs mere
Book Iben

Iben Mondrup har senest udgivet romanen VITTU.

Om bogen:
Hvor går grænsen mellem den sunde og den usunde afhængighed? Vittus er fem år, da han bliver adopteret af fotografen Alice og embedsmanden Stig. Alice er fascineret af Vittus’ grønlandske baggrund og har en drøm om at gøre en forskel for et trængende barn. Hun knytter sig hurtigt meget tæt til sin søn i en blanding af omsorg og fotografisk leg. Men Vittus kommer med ar på sjælen, og legen med adoptivmoren udvikler sig. Grænserne bliver flydende eller ophæves, og et psykologisk spil om kærligheden tager sin begyndelse. Vittu er en fortælling om kærlighed og svigt – og om den hårfine balance mellem sund og usund afhængighed. Vittu er en selvstændig fortsættelse af Tabita.

Iben Mondrup fik sit store gennembrud med den anmelderroste roman GODHAVN om tre børns opvækst i en lille nordgrønlandsk by starten i 1980’erne. Romanen vandt DR-romanprisen 2015.

KARENSMINDE, som udkom i 2016, er en selvstændig fortsættelse af GODHAVN. Her møder vi familien fra Grønland 20 år senere, men på Møn. Romanen vandt Blixenprisen 2017 for årets skønlitterære udgivelse. Seneste udgivelse er “Vittu” (januar 2022).

Iben Mondrup er en garvet foredragsholder, som sætter dialogen med sit publikum højt. Hun er ikke bleg for at bruge sin egen livshistorie i sine foredrag, noget som gør hendes optrædener nærværende og levende. Med sit indgående kendskab til det grønlandske samfund er hun yderligere en oplagt ressource for de mange danskere, som har Grønland som interesseområde.

Ved brug af foto skal fotograf Les Kaner nævnes.

Foredrag af Iben Mondrup:

FOREDRAG 1 : VITTU
Vitus er fem år, da han bliver adopteret af fotografen Alice og embedsmanden Stig. Alice er fascineret af Vitus og har en drøm om at gøre en forskel for et trængende barn. Hun knytter sig hurtigt meget tæt til sin søn i en blanding af omsorg og fotografisk leg. Men Vitus kommer med ar på sjælen, og legen med adoptivmoren udvikler sig. Grænserne bliver flydende eller ophæves, og et psykologisk spil om kærligheden og tilhørsforhold kan begynde. VITTU er den selvstændige fortsættelse på TABITA, om to grønlandske børn, der bliver adopteret af et dansk ægtepar og taget med til Danmark. Foredraget handler om en periode i den dansk-grønlandske historie, hvor det ikke var usædvanligt, at børn blev bortadopteret til danske familier mere eller mindre lemfældigt. Det havde store konsekvenser, ikke mindst for børnene.

FOREDRAG 2: MIN BARNDOM I GRØNLAND
Iben Mondrup er vokset op i Godhavn, en lille by på Diskoøen ved Grønlands vestkyst. Hendes forældre var tilflyttere og en del af den danske arbejdsstyrke, som var i Grønland for at hjælpe med moderniseringen af landet. Grønland skulle fordanskes, alle børn skulle lære at tale og skrive dansk. Den gamle kultur skulle erstattes med en ny, man skulle gøre en god dansker ud af grønlænderen. I dag virker den plan absurd, og Grønland har også siden fået både Hjemmestyre og Selvstyre og er i fuld fart på vej til selvstændighed. Kritikken af den danske tilstedeværelse i landet er taget til de senere år. Men hvordan var det at være barn under disse vilkår? Og opleve den velmenende, men racistiske politik, man bedrev dengang?

Foruden at være en fortælling om livet i Arktis med sultne slædehunde, vådeskudsulykker og små og store intriger handler foredraget om en særlig periode i den dansk-grønlandske historie, hvor mange danske familier rejste ud for at leve på en ny måde i radikalt anderledes omgivelser – noget som ikke mindst børnene måtte lære at leve med.

Anbefaling:

Kære Iben
…. Vi havde lidt svært ved at få armene ned efter dit besøg. Alle syntes, det havde været en super aften med en meget oplagt og en venlig og behagelig forfatter. Vi er stolte over, at verdenspremieren på nyt foredrag fandt sted her hos os. Det var dejligt befriende, at du sagde det og tyede til dine noter. Vi ønsker dig al mulig held og lykke fremover med både bøger og foredrag – og vi vil anbefale dig varmt til andre 🙂
Tina & co., Skanderborg Kommunes Biblioteker

Foredrag med Iben Mondrup booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular