Iben Mondrup

Iben Mondrup

Iben Mondrup fik sit store gennembrud med den anmelderroste roman GODHAVN om tre børns opvækst i en lille nordgrønlandsk by starten i 1980’erne. Romanen vandt DR-romanprisen 2015.

KARENSMINDE, som udkom i 2016, er en selvstændig fortsættelse af GODHAVN. Her møder vi familien fra Grønland 20 år senere, men på Møn. Romanen vandt Blixenprisen 2017 for årets skønlitterære udgivelse. Seneste udgivelse er “Tabita” (januar 2020).

Iben Mondrup er en garvet foredragsholder, som sætter dialogen med sit publikum højt. Hun er ikke bleg for at bruge sin egen livshistorie i sine foredrag, noget som gør hendes optrædener nærværende og levende. Med sit indgående kendskab til det grønlandske samfund er hun yderligere en oplagt ressource for de mange danskere, som har Grønland som interesseområde.

Ved brug af foto skal fotograf Les Kaner nævnes.

Foredrag af Iben Mondrup:

FOREDRAG 1: TABITA
Ægteparret Eva og Berthel kommer hjem til Danmark med to adopterede børn efter en årrække i Grønland. Det er midten af 60’erne, og både forholdet imellem Eva og Berthel og imellem Grønland og Danmark knager. De to børn, Tabita og Vitus, skal finde sig til rette i en familie, hvor fortiden helst skal udslettes, fordi den er sprængfuld af fortielser og farlige spændinger imellem to kulturer og imellem alle de voksne, der skal forestille at passe på børnene. I foredraget fortæller forfatteren om arbejdet med romanen, og om en tid i den dansk-grønlandske historie, hvor grønlandske børn kunne bortadopteres til danske familier uden videre.

FOREDRAG 2: GODHAVN og KARENSMINDE
I foredraget tager forfatteren publikum med til GODHAVN, en lille by på Grønlands vestkyst, og fortæller fra et barneperspektiv om en dansk udflytterfamilies hverdag i starten af 1980’erne. En hverdag som Iben Mondrup, qua sin opvækst i Grønland, har et intimt kendskab til. Foruden at være en fortælling om livet i Arktis med sultne slædehunde, vådeskudsulykker og små og store intriger, handler foredraget om en særlig periode i den dansk-grønlandske historie, hvor mange danske familier rejste ud for at leve på en ny måde i radikalt anderledes omgivelser – noget som ikke mindst børnene måtte lære at leve med. Foredraget ledsages af billeder fra forfatterens personlige fotoalbum.

FOREDRAG 3: VI ER BRØDRE
Kom med til efterkrigstidens Frederikshavn, hvor forfatterens farfar, kriminalassistent Kaj Mortensen, boede. Under krigen var han leder af modstandsbevægelsen i byen, og da Iben Mondrup efter hans død kom i besiddelse af hans private arkiv, fik hun pludselig et lidt andet blik på farfarens historie. Det blev startskuddet til romanen VI ER BRØDRE, om brødrene Poul og Jens, som vokser op i lyset – eller skyggen – af den gode og kærlige, men også traumatiserede far og modstandshelt. Foredraget handler om fortielser, om at lægge låg på de ting, der foregik under krigen, og om hvad det har betydet for familierne rundt om i landet i et større perspektiv. I foredraget fokuseres der på den dramatiske, nære fortid og på de omstændigheder, der formede den store generation af efterkrigstidsbørn, som måtte leve med forældrenes tavshed. Foredraget ledsages rigeligt af billeder fra forfatterens personlige album.

Anbefaling:

Kære Iben
…. Vi havde lidt svært ved at få armene ned efter dit besøg. Alle syntes, det havde været en super aften med en meget oplagt og en venlig og behagelig forfatter. Vi er stolte over, at verdenspremieren på nyt foredrag fandt sted her hos os. Det var dejligt befriende, at du sagde det og tyede til dine noter. Vi ønsker dig al mulig held og lykke fremover med både bøger og foredrag – og vi vil anbefale dig varmt til andre 🙂
Tina & co., Skanderborg Kommunes Biblioteker

Foredrag med Iben Mondrup booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen