Henrik Denta

Henrik Denta er forfatter til bogen ”Guld og Bedrag”, udgivet på GAD’s forlag. Han er udannet journalist med speciale i finans og erhverv. Har arbejdet på Dagbladet Børsen, Politiken og de seneste mange år på TV-Avisen, DR.

Foredrag af Herik Denta:

Guld og Bedrag – historien bag historien
Historien om hvordan Danmarks Nationalbank snød nazisterne aktualiseres nu i ny dansk storfilm med Ulrik Thomsen i hovedrollen som Danmarks ambassadør i USA under krigen. Den eneste person, der havde adgang til guldet under krigen.

Sommeren 2020 får den nye danske storfilm ”Vor mand i Amerika” dansk premiere. Filmen handler om den danske ambassadør Henrik Kauffmann, der var Danmarks ambassadør i USA under anden verdenskrig. I filmen spilles han af Ulrik Thomsen.

Henrik Kauffmann tog en dramatisk beslutning om ikke at efterkomme ordrer fra København, da de blev skrevet med ført tysk hånd. Flere andre diplomater fulgte ham. Men amerikanerne accepterede ham som Danmarks retmæssige udsending, Og dermed havde de en at forhandle baser på Grønland med. I Danmark blev Kauffman anklaget og dømt for højforræderi. Dermed stoppede Danmark med både at betale hans egen løn og ambassadens drift. Kauffmann havde imidlertid som den eneste adgang til det danske guld, og det solgte han ud af for at finansiere ambassadens drift. Guldet var i al hemmelighed bragt i sikkerhed i USA før krigens udbrud.

Historien om, hvordan nationalbankens øverste direktør og den danske regering med statsminister Thorvald Stauning i spidsen lagde de hemmelige planer, der sendte guldet i sikkerhed i udlandet, havde været en velbevaret hemmelighed indtil bogen Guld & Bedrag udkom og også blev sendt som dokumentar på DR TV. Hemmeligheden skyldtes ikke mindst, at det var forbudt – også for en nationalbank – at føre guld ud af Danmark.

Guld & Bedrag fortæller historien om, hvordan og hvorfor det alligevel blev besluttet at føre guldet i sikkerhed, selv om den danske befolkning blev beroliget med, at nazisterne ikke ville angribe Danmark. Og det er historien om, hvordan guldet på bedste Olsen-bande maner blev ført ud med lastbil og damplokomotiv midt om natten.

Foredrag med Henrik Denta booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen