Henning Kirk

Henning Kirk

Henning Kirk er aktuel med bogen Godt nyt om gamle hjerner - om hjernens livskarriere og voksenlivets vækstmuligheder. Om…

Læs mere
Book Henning

Henning Kirk er aktuel med bogen Godt nyt om gamle hjerner – om hjernens livskarriere og voksenlivets vækstmuligheder.

Om bogen:

Der er bud efter seniorerne!

I en tid med økonomisk vækst er der behov for mere arbejdskraft. Og udbuddet af yngre arbejdskraft er utilstrækkeligt. Samfundsøkonomisk er der meget at vinde ved at fastholde de mest erfarne på arbejdsmarkedet – og eventuelt få dem til at vende tilbage, når de er gået på pension.

I den situation er det vigtigt, at der samles viden om, hvorfor seniorer på arbejdsmarkedet udgør en helt særlig ressource. Der er brug for, at vi får udbredt den nyeste viden om, hvorfor ældre medarbejdere besidder kvalifikationer og kompetencer, som yngre medarbejdere (endnu) ikke har.

Der er brug for kendskab til, hvordan man som arbejdsgiver kan få gavn af den mest erfarne del af arbejdsstyrken. Der er brug for viden om, hvordan man som enkeltindivid kan udvikle seniorkompetencer, som kan give én et righoldigt, inspirerende og givende liv langt op i årene. Der er brug for et overblik over den biologiske og psykologiske viden om hjernen og dens livskarriere, som er forklaringen bag fænomenet seniorkompetencer.

Og først og fremmest er der brug for, at det bliver slået fast, at det for samfundet er spild at blive ved med at betragte seniorer som en arbejdskraftreserve, man til nød kan aktivere for at lukke hullerne på et arbejdsmarked, der efterspørger arbejdskraft.

De aktive silverbacks er kommet for at blive. I fremtiden vil vi se mange flere 80-årige konsulenter, 90-årige virksomhedsledere og 100-årige faldskærmsudspringere med helbredet og hjernen i behold.


Henning Kirk er forfatter, læge dr.med. og en meget anvendt foredragsholder.

Som aldringsforsker har han bl.a. været leder af Gerontologisk Institut hvor han skrev disputats om lægernes opfattelse af alderdommen i historisk lys. Han har desuden skrevet en lang række artikler og bøger, bl.a. “Længst mulig i egen krop”, “Det grå guld” (1999) samt 4 bøger om hjernens vedligeholdelse, sidst “Sådan holder du hjernen i gang” (2009). I 2012 udkom han sammen med forfatter og journalist Lone Kühlmann med bogen “Afskaf alderdommen – bliv i de voksnes rækker”, efterfulgt af “En kort guide til et langt liv”. Han har yderligere bidraget til flere erindringsantologier med kolleger i Forfatterforeningens seniorgruppe, som han er formand for. Hans nyeste bog er netop en erindringsbog. I “7 sind” genoplever han sit første skoleår i midten af 1950’erne. Samtidig demonstrerer han, at erindringsarbejde er en god vej til at vedligeholde sin hjerne. Om erindringsbogen skrev Kristeligt Dagblad: ”For ældre læsere byder bogen på et gensyn med en tid, der ikke findes længere, men som fandtes, da de var børn – med sporvogne og bivognens slingren på skinnerne, sparemærker, lærere, der slog, Pernille-chokolade, Richs-album og klodser på pedalerne på den første cykel”.

Foredrag af Henning Kirk:

Foredrag 1: Afskaf alderdommen – bliv i de voksnes rækker
Vi bærer stadig rundt på en masse fordomme og klicheer om alder og aldring. Lad os fjerne aldersgrænser, og lad os blive fri for nedladende ord som “ældremad” og hundrede andre “ældreord” der er med til at placere “de” ældre ved siden af voksensamfundet. Lad os udnytte alle de muligheder vi kan opnå i moden alder. Forskningen viser at alderen ikke er hvad den har været! 

Foredrag 2: Sådan holder du hjernen i gang
Hjernen styrkes ved at blive brugt: Ved fysisk aktivitet og læsning, samtale, fremmedsprog, musik, leg og latter. Selv om hjernen skrumper lidt med årene, kan vi “få mere ud af mindre”. Vi kan blive klogere og klogere – selv om vi taber til børnene i memory-spil. Og forskningen viser at aktiv brug af hjernen forebygger demens.

Foredrag 3: Seniorkompetencer – alt det vi kan blive bedre til med årene
Hvis medarbejdere har gode arbejdsvilkår og udvikler sig, kan deres kompetencer fortsat forbedres. Det gælder viden, håndelag, erfaring, ekspertise, overblik, kommunikationsevne og empati. Modenhed og moderne visdom. F.eks. det der betyder at en pilot i moden alder er bedre end de yngre til at håndtere en katastrofesituation. Den nye viden om seniorkompetencer bygger på spændende forskning om hjerne og psykologi.

Foredrag med Henning Kirk booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular