Hanne Faldborg

Hanne Faldborg

Hanne Faldborg har i mere end 20 år holdt foredrag i alle tænkelige fora: Universiteter, biblioteker, Rigshospitalet, højskoler, kirker,…

Læs mere
Book Hanne

Hanne Faldborg har i mere end 20 år holdt foredrag i alle tænkelige fora: Universiteter, biblioteker, Rigshospitalet, højskoler, kirker, banker, aftenskoler, litteraturklubber, organisationer, foreninger, fagforbund, erhvervslivet. Hanne har 40 foredrag på hylden, og alle har én fællesnævner: De henvender sig både til hjernen, hjertet og lattermusklerne. Hanne Faldborg rejser ikke rundt med pjat.

OBS: Ved brug af foto skal fotograf Birger Vogelius nævnes

Hanne Faldborg – Foredrag 1: Den 3. alder, gør den til livets bedste
Personer omkring de tres har fået en hel generation foræret. Tidligere var mange slidt ned, når arbejdslivet ophørte. I dag lever vi længere. Mange står med 20 år, hvor kroppens motor kører lydefrit, og de stortrives med de mange muligheder. MEN! Ældresagen har dokumenteret, at mere end hver fjerde pensionist kører træt i livet, og 65.000 er decideret ensomme. HVORFOR? Foredraget afdækker, at kroppen bremser for nytænkning. At sindet ikke er omstillingsparat. Det kan krop og sind blive! Under foredraget får alle nemme værktøjer og nye vinkler til at gøre den tredje alder til livets bedste. Alle lærer at forstå, at man ikke går i stå, fordi man bliver gammel, men man bliver gammel, hvis man går i stå.

Hanne Faldborg skulle holde foredrag hos os om den 3. alder, og det tiltrak så mange, at vi måtte afvise flere ved døren. Vi stablede omgående et nyt foredrag på benene, og der kom atter 140. Med udgangspunkt i egne og andres erfaringer blev foredraget en stærk og informativ fortælling, der gik lige ind hos tilhørerne. Jeg anbefaler foredraget til alle, der har brug for inspiration og nye vinkler til overgangen til en ny livssituation. Foredraget var ikke bare topprofessionelt, det var gennemsyret af humor og fortælleglæde.
Hanne Balo

Hanne Faldborg – Foredrag 2: Spin & intriger på Christiansborg
Humoristiske og dybdeborende foredrag om magtkampene på Christiansborg. Intriger, der beskrives så levende, at deltagerne virkelig fornemmer suset fra vandrehallerne. Tidligere var kvinderne usynlige på Borgen, men det har ændret sig! Nu har kvinderne OGSÅ fået rundsave på albuerne. Vi kommer også forbi førstedamerne, og der vil blive afstikkere til de vigtigste magtkampe i statsministeriet – fra Hedtoft til nu. Og til valget i 2019, der allerede kaldes spindoktorernes valg. Der er både indhold og substans i besøget på magtens højborg, men deltagerne får også motioneret lattermusklerne. Som en af førstedamerne har udtalt: Der er bedre skuespil på Christiansborg end på Det Kgl. Teater!

Hanne Faldborg tog hele salen med storm, da hun på en både inspirerende, engageret og morsom måde holdt foredrag om spin på Borgen. 132 deltagere nød samværet med en sprudlende fortæller, og vi har oplevet ekstraordinært mange positive tilbagemeldinger fra deltagerne.
Direktør Max Ustrup, Kolding

Hanne Faldborg – Foredrag 3: Krag – mennesket bag masken
Arrogant, selvglad, teflonbelagt. Hyppige udtalelser om Jens Otto Krag. Der stod en aura af mystik omkring ham. Hvem var han? Mange har stillet spørgsmålet. Også hans nærmeste. Trods adskillige bøge er det ikke lykkedes at trænge ind bag masken. Fokus har altid været rettet mod politikeren. I dette foredrag er fokus rettet mod hele personen Krag. Det hæsblæsende liv i magtens korridorer. Ægteskabet med Helle Virkner er i sig selv et foredrag værd. Et nærmest tvangsmæssigt forbrug af kvinder gjorde, at Helle (den eneste kvinde, han virkelig elskede og følte sig tryg hos) forlod ham. Krag døde bitter, uforløst og misforstået. Hvordan kunne det gå til, at en af Danmarks allerstørste statsmænd ikke kunne finde ud af at forme sit eget liv? Hanne Faldborg garanterer et medrivende foredrag, som deltagerne sent vil glemme.

Hanne Faldborg – Foredrag 4: Thit – furien fra Himmerland
Foredraget beskriver Thit Jensens bevægede liv. Slægtshistorien og hadet til broderen Johs. V. Jensen river alle med, det samme gør kvindekampen og det iltre sind. At diskutere med Thit er som at spytte på et krøllejern, blev der skrevet om hende i tiden, og gennem mere end en menneskealder satte hun sindene i kog. Hun blev født i en tid, hvor kvinden stod i læ bag manden, men uheldigvis var hun ikke en skyggeplante. Hanne Faldborg garanterer en aften, hvor lattermusklerne kommer på overarbejde, men alle får også noget at tænke over.

Hanne Faldborg – Foredrag 5: Da farfar var ung
Med udgangspunkt i slægtsromanen Havets døtre fortælles spændende anekdoter om de gode, gamle dage, hvor livet stod stille og ord betød noget. Foredraget bæres af humor og rammer den nerve og nærhed, der omkransede det stille liv, inden tv lukkede verden ind i stuerne. Hanne Faldborg lover et underholdende, men også bevægende foredrag. Det er målrettet mod seniorer, der stadig kan huske et liv uden tv, internet og samtalekøkkener (… hvor der sjældent laves mad). Det er ÆGTE fortællinger om ÆGTE mennesker – og deltagerne bliver ÆGTE underholdt.

Hanne Faldborg – Foredrag 6: Kaj Munks Vedersø
I dette foredrag inviteres deltagerne med til en afsondret egn ved Vesterhavet, hvor jeg selv voksede op, og man stadig kan mærke Kaj Munk. Foredraget handler om at være lille pige i et stillestående landbosamfund, dels Kaj Munks liv og virke i Vedersø. Jeg kendte hans enke, som har fortalt mig meget om digterpræsten. Som alle ved, levede digterpræsten et turbulent liv og fik en tragisk skæbne, og folk glemmer ofte at ånde, sådan lever de sig ind i historien.

Hanne Faldborg – Foredrag 7: Stærke kvinder i Folketinget
Foredraget er baseret på min samfundskrønike Kvinder & magt, der dækker årene fra 1915, hvor kvinderne fik valgret. Kvindelige ministre får karakter af Kaare R. Skou, og det er bestemt ikke ufestligt! Med humor, vid og bid tages deltagerne med i vandrehallerne på Christiansborg, lader dem spise frokost i Snapstinget med Ritt, Gyldenkilde, Jelved, Mimi og mange flere. Foredraget målrettes mod den aldersgruppe, der sidder i salen, og ALLE kan se frem til et par muntre og tankevækkende timer. Og rolig, kære mænd: I vil føle sig lige så underholdt.

Hanne Faldborg – Foredrag 8: Kvinderne på Sølvheden
Foredrag er baseret på virkelige skæbner. Romanen (af samme navn) starter i små sogne mellem hede og Vesterhavet. Slutter med hektisk byliv. En sydende og medrivende fortælling om fattigfolks drømme om et bedre liv. Deltagerne følger den samme slægt i 100 år, bliver en del af familien, føler fattigdommen, afmagten, kærligheden, drømmene – og fortællingen bæres af den barske, jyske humor. Et stærkt foredrag, der både kan målrettes mod ældre, der helst vil høre om dengang, farfar var ung – og dem, der bare elsker så god en historie, at man kan høre en knappenål falde.

Hanne Faldborg – Foredrag 9: Mindfulness – indre ro, ydre muligheder
De fleste danskere har så travlt i hverdagen, at de drøner afsted på autopilot. Henfalder til vanetænkning og indgroede handlingsmønstre. ALLE kan bryde disse mønstre. ALLE kan lære at være til stede i nuet. Foredraget giver lette værktøjer til at mønsterbryde og ændre vaner, så livskvaliteten vokser. Oplever DU, at tiden forsvinder, uden at du opnår noget? Føler DU dig ofte udmattet og trist? Ler DU for sjældent? Er svaret ja, vil foredraget få betydning for resten af dit liv. Du vil ikke bare le og føle dig underholdt i to timer: Du tager livsmod, inspiration og nye vinkler med hjem.
Mindfulness er at forlige sig med den man ér. Og de realiteter, der gælder i dette nu. – James Feldskou
Du kan ikke lære et menneske noget, du kan kun hjælpe det til at opdage det i sig selv. – Galilei

Hanne Faldborg – Foredrag 10: Stress – det moderne livs spændetrøje
Alle kan lære at vende nedbrydende stress til positiv energi. Ansatte, privatpersoner, ALLE. Og siden det er et faktum, at hver 4. sygetime skyldes stress, at hver 5. dansker får arbejdsevne og livskvalitet ødelagt af stress, så har mange behov for reel viden og det stresshormon, der har sin egen lille motor, der hverken lader sig stoppe af hjernen eller viljen. MEN! Foredraget udstyrer med værktøjer, det kun tager sekunder at bruge. OG DE VIRKER.

Tusind tak for et fantastisk foredrag om stress. Vi er alle enige om, at det var lige det, vi trængte til! Gode redskaber, alle kan bruge og forstå. Dette, at kunne afkode egen og andres stress, har gjort, at vi nu kan støtte hinanden i hverdagen. Det er fantastisk at se folk blomstre igen, og jeg kan høre på mange af mine kollegaer, at de føler sig fyldt med energi, når de arbejder med den nemme visualiseringsteknik. Alle er i dag bevidste om at møde på jobbet med et åbent og positivt sind. Vi er alle dybt taknemmelige og glæder os til at samarbejde omkring værktøjerne. Du er en meget inspirerende kvinde.
Souchef, Ålborg Kommune

Hanne Faldborg – Foredrag 11: Fra knudedatter til karrierekvinde
For bare tres år siden stod kvinden i læ bag manden. I dag er hun nået op på hans side. På enkelte områder har hun overhalet ham. Er der en pris at betale for at rykke ud i overhalingsbanen? Ja, det er der. Og for begge køn. I foredraget hudflettes den turbulente rejse fra landbosamfund til hæsblæsende IT-samfund, og deltagerne får både lattermusklerne motioneret og noget at reflektere over. Foredraget følger mit eget liv: Fra naiv bondedatter i Stadil – et par kilometer fra Kaj Munks Vedersø – til et liv i overhalingsbanen. Med alt, hvad det indebærer. Foredraget er den gode historie, der river alle med. Og det vibrerer af vestjysk humor.

Hanne Faldborg – Foredrag 12: Danske førstedamer
Foredraget om statsministerfruerne kan kombineres med det om Spin & intriger på Christiansborg. Tidligere var fruerne et smart og praktisk vedhæng til landets mægtigste mand, for man forventede, at hun tilsidesatte sin egen karriere for at støtte hans. Men der er gået inflation i førstedamer! I dag har de deres egen karriere, er stærke og spændende kvinder. Der bliver afstikkere til de hårde magtkampe på Borgen, som førstedamerne nu var en del af – og tvunget til at forholde sig til.

Hanne Faldborg – Foredrag 13: LEAN
Lean er en forretningsfilosofi skabt af Toyota. Det blev udviklet i 1960 ́erne. Siden er lean gået sin sejrsgang i virksomheder over hele verden, både private og offentlige. Lean implementeres for at forenkle og effektivisere. Man sætter mål, prioriterer ruten, foretager en kontinuerlig evaluering af fokus og proces. Alle organisationer kan finde besparelser ved at rense processer for spildtid. Og fjerne uhensigtsmæssige arbejdsgange.

Biografi

Tiden stod stille, da jeg var en lille pige. Sådan føles det i erindringen. Jeg voksede op på gården Graversgård i Stadil, vestjysk landsby ved havet, og det var sjældent, at dage skilte sig ud. Jeg husker en blæsende eftermiddag, hvor jeg stod ved gårdens gavl sammen med min lillesøster. Vi skulle have besøg fra Herning, og min moster havde altid en stor pose slik med. Hvad vil du være når du bliver stor, spurgte fireårige Ulla for at få tiden til at gå. Jeg svarede, at det vidste jeg ikke, men jeg ville i hvert fald bo i Herning. Senere har jeg ofte reflekteret over lagene i det fromme ønske. Ikke i min vildeste fantasi forestillede jeg mig, at livet kunne have større fristelser end alt det nye, feriebyen Herning bød på.

I min barndom var Danmark stadig et landbosamfund – men udløbsdatoen var nær. På grund af gunstige internationale konjunkturer næsten fordoblede Danmark sit bruttonationalprodukt fra 1957-72, og i løbet af få år snurrede erhvervslivets hjul så hurtigt, at selv småbørnsmødre måtte lokkes ud på arbejdsmarkedet for at dække behovet for arbejdskraft. En konkursbølge i landbruget forstærkede i sig selv, at Danmark på få år ændrede sig til et industrisamfund. Sjælen er ikke god til stangspring, siger en psykolog i en af mine bøger, og det føltes da også, som blev min lille landsby indtaget i 1970´erne. Tidligere kendte man alle på egnen. Nu flyttede byboere ind i stuehusene på de mange gårde, hvor jorden blev opkøbt af tidens storlandmænd. Trygheden og overskueligheden forsvandt. Verden er af lave, sagde de ældre, for når et samfund skifter struktur, er vi mennesker tvunget til at skifte holdninger og vaner. Og det kan være en tung proces.

Jeg var seksten og gik i anden real, inden jeg personligt fandt ud af, at ordet bøsse ikke nødvendigvis er noget, man skyder med. Stødte på ordet i litteraturen, og lærerinden rødmede helt om i nakken, da hun besvarede spørgsmålet. Da rødstrømperne bemægtigede sig overskrifterne, kunne ordentlige mennesker ikke længere lade avisen ligge frit fremme. Sådan lød en af kommentarerne hos købmanden, der var nerve og mødested i de små landsbysamfund. Efter realeksamen rejste jeg til London, hvor jeg tog en Cambridgeeksamen, som ikke havde nogen reel værdi, men ordet Cambridge fik flere personalechefer til at løfte brynene. Mit første job var som tresproglig korrespondent på Odense Staalskibsværft. Det næste som indkøbschef i et ØK-firma. Erhvervslivet skreg på mellemledere, og jeg tog grådigt for mig på tagselvbordet. Samtidig med dette blev jeg gift og fik tre børn. Rækkehus, parcelhus, bil, dyre møbler, alle de MUST HAVE, der lå i tiden. Jeg så ikke advarselslamperne, før det var for sent. I mit kvarte århundrede i erhvervslivets overhalingsbane kan man kort konkludere, at jeg fik en god hyre. Og samtlige symptomer på langvarigt stress.

Jeg har altid vidst, at jeg ville være forfatter. Og jeg har altid vidst, at det ikke skulle være til venstre hånd, at skriveriet skulle være hovederhvervet. I 1995 besluttede jeg mig endelig til at føre drømmen ud i livet. Jeg var på dette tidspunkt blevet headhuntet af to forskellige firmaer, var både fristet af løn og benefits, men en aften stirrede jeg på kvinden i spejlet, der nu var over fyrre. Skulle livsdrømmen ikke blive til en livsløgn, måtte jeg tage springet. Dagen efter startede jeg mine to firmaer. Et forlag. Og et marketingfirma. Angsten for et liv, hvor der ikke dumper en check ind gennem brevsprækken hver den første, lå som en tung dyne over mig de første måneder – jeg er jo vestjyde – men den viste sig ubegrundet. Allerede det første år kunne jeg leve af at skrive og holde foredrag. Så skete der en uventet kovending i mit liv.

En journalist fra et af de store dagblade spurgte mig, om jeg ikke ville stå frem og fortælle, at jeg var et af de mange erhvervsfolk, der havde været inde i en depression forårsaget af stress. Først sagde jeg nej, for det er jo ikke ligefrem karrierefremmende at stå frem og fortælle, at man ikke kunne klare mosten. Sekunder senere ringede jeg tilbage og sagde ja. Når JEG havde fundet værktøjerne til at vinde over depressionen, havde jeg pligt til at hjælpe andre. Det her skete i 1990.

Ti år tidligere opsøgte jeg min daværende læge i og sagde, at jeg havde konstante smerter i maven. Jeg kunne ikke sove om natten. Når jeg stod i brugsen, kunne jeg ikke huske, hvorfor jeg var kørt derned. Jeg havde også besvær med at koncentrere mig. Den kloge mand tilbød mig sovepiller og Stesolid – stress blev ikke nævnt med et eneste ord. Ti år og en depression senere kom jeg en aften sent hjem til mit hus. Jeg havde været på seminar i tre dage, så inden jeg gik op på kontoret, trykkede jeg på remoten i stuen, så jeg kunne høre tv-avisen, mens jeg pakkede tasken til næste dags møder. Jeg trykkede forkert! På en udenlandsk kanal kom der en udsendelse om stress!

Det kan nok være, jeg fik mig sat i sofaen. På skærmen bad en psykolog en amerikansk karrierekvinde beskrive sine symptomer. De var de samme som mine! Da han forklarede kvinden, at hun var inde i en depression forårsaget af langvarigt stress, kunne jeg jo hurtigt konkludere, at det var jeg også. Rolig, sagde psykologen til kvinden, der er en vej ud af det her. Og så forklarede han, hvordan stresshormonet Kortisol fungerer. Hvorfor stress ødelægger så mange menneskers liv. Han stoppede ikke ved reel viden om stress, men forklarede, hvordan ALLE kan vende nedbrydende stress til positiv energi.

Det vigtigste værktøj er en enkel visualiseringsteknik, som det kun tager sekunder at bruge i hverdagen (se mere under stressforedrag). Jeg sad som lammet i sofaen, for jeg kunne virkelig se lyset. Jeg implementerede psykologens råd i min hverdag, og efter en uge sov jeg om natten. To uger senere kom min datter hjem fra skole, og stemmen var undrende, da hun greb min arm: Mor! Du nynner! Det havde hun ikke hørt før.

Psykologens råd ændrede mit liv. Senere kom stresskurser til at ændre min hverdag. Tidligere stod succesfulde erhvervsfolk ikke frem og fortalte om følgerne af et stresskollaps, så da jeg gjorde det, ramte det som en boomerang. Nu ville alle have mig ud. Institutioner, Ledernes Hovedorganisation, erhvervslivet, you name it. Jeg fik i hast strikket et topprofessionelt kursus sammen, så jeg kunne lære andre at vende stress til positiv energi. Det har jeg gjort i mere end tyve år nu, og det er bare så stort! Især de mange takkemails, der vælter ind fra deltagere på mine kurser, gør mig ydmyg og glad. To af de firmaer, jeg har været ansat i, har lært mig alt om lean, et japansk styringskoncept, hvor man lærer at skabe mere med mindre. Lean er oppe i tiden, selv i Danmark, og jeg kan kun sige ENDELIG! Se mere under foredrag.

I dag lever jeg mit liv i blokke. Har udgivet 10 bøger, der alle har solgt godt og er indtalt på lydbånd. En aften, hvor jeg holdt foredrag på et bibliotek, spurgte lederen, om jeg ikke ville skrive en ny slægtsroman, for de havde stadig 70 på venteliste til Kvinderne på Sølvheden, der udkom ti år tidligere og dækker årene 1900-2000. Både roman og lydbog har da også solgt godt (langt over 1000 lydbøger). Det valgte jeg at gøre, for jeg har altid ønsket at skrive en bog, der ramte min generations store spring (og for mit vedkommende fra naiv bondepige til karrierekvinde), men at dække en historisk tidsperiode af den længde, trækker tænder ud. De kommende to år tog jeg kun få kurser og foredrag ind, lukkede mig inde i en skriveboble, og det er selvsagt fantastisk at pendle mellem selvvalgte muligheder, selv at lave livets råskitse. I 2017 udkom Havets Døtre (1917-67), i 2018 Hedens Sønner (1968-2018). Se mere under bøger.

I dag føler jeg mig som et meget privilegeret menneske, og jeg er ydmyg af taknemmelighed. Den stress og forjagethed, jeg følte i mindst 10 af de 25 år i overhalingsbanen i dansk erhvervsliv, den er der ikke så meget som skyggen af i dag. Jeg knokler lige så meget som tidligere, i perioder endda mere, men jeg har lært at vende stress til energi. Modsat, hvad mange tror, er det ikke dette at have travlt, der giver stress, men alt det i ens hverdage, der ikke fungerer, og man ikke har indflydelse på.

I 1988 købte jeg som single et forfaldent bindingsværkshus på tvangsauktion. Dette 180 år gamle husmandssted har jeg istandsat med egne næver. Her har jeg mit sjæleværksted. Her skriver jeg mine bøger. Planlægger foredrag og kurser. Børn og børnebørn bor tæt på det lille skriverhus, og i 2008 mødte jeg mit livs kærlighed, Olav, der er gymnasielærer og i dag lige så sjæleknyttet til det gamle hus som jeg. Det er et godt liv.

Foredrag med Hanne Faldborg booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular