Frode Z. Olsen

Frode Z. Olsen

Frode Z. Olsen har været politimand i næsten 40 år. I 2013 vendte han tilbage til Danmark efter at have været udsendt af rigspolitiet, senest til Kina i fem år. Siden 2001 har han fået udgivet 6 politiromaner/krimier. Bortset fra de 10 år, hvor han sammenlagt har været sendt til udlandet, har Frode Z. Olsen gjort tjeneste forskellige steder i København, blandt på politistationen i Store Kongensgade, som er centrum for hans romaner, og han har været chef for kriminalpolitiet på Frederiksberg og for Rigspolitiets særlige afdeling for efterforskning af krigsforbrydelser.

Foredrag af Frode Z. Olsen:

Foredrag 1: Foredrag med udgangspunkt i “Ikke en jordisk chance”
Om bogen: En dramatisk dokumentarisk beretning om en gruppe modige danskeres glemte indsats under Anden Verdenskrig. Som udstationerede i Hong Kong blev danskerne fanget, Japan satte et massivt angreb ind på kronkolonien. Og flere af dem valgte at stille op som frivillige på britisk side i stedet for at sidde med hænderne i skødet – og betalte med livet for det. De havde nemlig aldrig en jordisk chance. Angrebet på Hong Kong og de halvanden million indbyggere varede 18 dage. Da den britiske koloni overgav sig første juledag 1941, havde 1500 allierede soldater og 4000 civile mistet livet, deriblandt mindst to danskere. Lige fra første dag havde kronkoloniens skeletagtige forsvar ikke haft den mindste chance for at holde stand mod en absurd overmægtig og krigsvant japansk slagstyrke. Og alligevel stillede man op og holdt ved til de sidste kræfter var brugt. Det gjaldt også danskere. Fjernt fra fædrelandet tog de del i en krig, som de hverken havde ansvar for eller andel i. Dette er beretningen om de dramatiske dage,uger og måneder i Hong Kong, deres optakt og følger set gennem danske øjne og i videst mulige omfang fortalt med de involveredes egne ord. Bogen bygger blandt andet på breve, billeder og interviews med familiemedlemmer til de danske frivillige i Hong Kong.

Foredrag 2: Fiktion og virkelighed i forbrydelsernes verden
Frode Z. Olsen skriver fiktion på baggrund af fire årtiers arbejde som politimand, fra menig gadebetjent til kriminalinspektør og med opklaring af alt, hvad en kriminel hjerne – spontant eller planlagt – kan finde på at gøre af fortrædeligheder mod andre mennesker. I bagagen er også fem års arbejde som rigspolitiets mand i Kina og andre lange udsendelser på Balkan, i Østeuropa, Afrika og i Bagdad. Udover drama og dilemmaer er romanerne i høj grad præget af indtryk, oplevelser og refleksioner, der ikke fik plads i utallige politirapporter, ikke fordi de var uvedkommende eller uinteressante – de var blot ikke bevismæssigt relevante.

Foredrag 3: Sort jul i Hong Kong, det japanske stor-angreb i december 1941 set gennem danske øjne
Den 8. december 1941 om morgenen blev den daværende britiske kronkoloni Hong Kong angrebet af en overvældende japansk militærstyrke. Det skete præcis samtidigt med tilsvarende angreb på Singapore, Filippinerne og Malaysia og den amerikanske flådebase Pearl Habor på Hawaii med det formål at sikre japansk overherredømme i store dele af Asien. I tiden op til 1941 var der en lille koloni af danskere i Hong Kong, flest mænd, men også kvinder og børn. Da de sorte skyer trak op, meldte ni danske mænd sig til Hong Kongs frivillige hjemmeværn. Da angrebet kom, forlod de deres arbejde, trak i uniform, kyssede kone eller kæreste farvel og deltog de næste tre uger i voldsomme kampe. Da Hong Kong overgav sig første juledag var to af dem dræbt i kamp; de resterende kom til at tilbringe resten af krigen i japansk krigsfangeskab under horrible forhold. Det kostede endnu en af dem livet. Hvem var de, hvorfor var de i Hong Kong, hvad fik dem til at melde sig til koloniens hjemmeværn? Hvad skete der under krigshandlingerne, og hvad fulgte efter frem mod befrielsen i 1945? Krigen i Asien begyndte allerede i 1937, da Japan angreb Kina.

Foredrag 4: Kinesisk litteratur fra klassikeren ”Abekongens Fantastiske Eventyr” til vor tids ”Shanghai Foxtrot”, ”Brødre”, ”Kodebryderen” …
Et oplæg, eksempler og snak om markante og spændende bøger, der aktuelt læses i Kina.

Foredrag 5: Efterforskning af vor tids krigsforbrydelser
Siden sommeren 2002 har Danmark forpligtet sig til og samtidigt aktivt efterforsket og retsforfulgt krigsforbrydelser – også selvom de ikke er begået i Danmark. Oprørsledere, højstående officerer eller andre, som forsøger at skjule sig i strømmen af flygtninge fra verdenens brændpunkter, skal ikke kunne finde helle i Danmark. Hvordan gribes det praktisk an og hvilke udfordringer står man overfor? Hvilken rolle kan Interpol og Den Internationale Straffedomstol i Haag spille?

Foredrag 6: Internationalt politisamarbejde på de bonede gulve og i Saddams baghave
Dansk politi er medlem af Interpol, Europol og en del af Schengensamarbejdet. Hvordan maler det internationale politisamarbejde i de store organisationer – kommer der noget ud af det? Danske politifolk udsendes til internationale opgaver på Balkan, i Mellemøsten, Afghanistan, Afrika og Kina. Hvad er formålet og virkeligheden? Hvad vil det sige at befinde sig i den røde zone i Bagdad med opgaven at hjælpe det irakiske politi med at komme på omgangshøjde, at få en Interpol-chef på et lokumskoldt kontor i Kabul åbne arkiver eller politiet i Beijing til at bistå med at fange en drabsmand?

Foredrag med Frode Z. Olsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen