Claus Buhr

Claus Buhr

Claus Buhr (født 1972) kom på Journalisthøjskolen som 18 årig, og har siden arbejdet på Ekstra Bladet, TV2 regionalen TV/Midt-Vest, Grønlands Radioavis i Nuuk og DR. I dag er Claus Buhr kommunikationsansvarlig i politiet. Begyndte karrieren som kriminalreporter den 18. maj 1993, hvor han som grøn journalistelev blev sendt på Nørrebro i forbindelse med de voldsomme konfrontationer mellem politi og demonstranter efter EU-afstemningen. Claus Buhr har siden dækket gadekampe, drabsefterforskning og terrorsager i ind- og udland og er i dag rets- og sikkerhedsredaktør hos DR. Claus Buhr har skrevet bogen “Bror, hvad er det du gør?” om æresdrabet på den pakistanske pige Ghazala Khan og “Gården” om Københavns Politigård. Han er på vej med en ny bog om Danmarks værste serieforbryder i nyere tid: Amagermanden.

Foredrag af Claus Buhr:

Foredrag 1. Amagermanden
Selv efter at den såkaldte Amagermand Marcel Lychau Hansen blev idømt livsvarigt fængsel, er det stadig en gåde for de fleste, hvordan det kunne lykkes ham at begå sine serieforbrydelser i over 23 år. Claus Buhr dækkede Amagermand-sagen, fra da det gik op for politiet, at de stod over for en serieforbryder i efteråret 2010 og frem til dommen i december 2011, og han var journalisten, der kunne afdække, at Amagermanden have smuglet sin DNA ud af fængslet for at plante falske spor. På baggrund af sin dækning af sagen og researchen i forbindelse med sin næste bog ”Sagen om Amagermanden” giver DR’s retsredaktør i foredraget her, et fyldigt indblik i en af de værste sager om serieforbrydelser i nye dansk retshistorie og forklaringer på, hvordan det kunne lykkedes Amagermanden at undgå politiet i flere årtier.

Foredrag 2. Terrorangrebet på Utøya
Fredag den 22. juli 2011 begik nordmanden Anders Behring Breivik den værste terrorhandling i Norden i fredstid. Da Breivik begyndte at skyde de unge mennesker ned på øen Utøya sad Claus Buhr allerede i DR’s studie på grund af Breiviks bombe i Oslo. Buhr blev efterfølgende sendt til Norge, og han har som en af de få danske journalister været på Utøya og har oplevet Anders Breivik i retten. Men hvad lå bag Breiviks angreb, hvordan har det påvirket Norge, og hvordan er det som journalist at stå midt i så voldsom en sorg og komme tæt på de overlevende? I dette foredrag vil Claus Buhr give et usædvanligt indblik i terrorhandlingen i Norge, og hans oplevelse som journalist i Norge efter angrebet.

Foredrag 3. Terror i Danmark
Hvor stor er risikoen for, at Danmark bliver udsat for et terrorangreb, hvorfra kommer terror truslen og hvad er Danmarks modsvar? Claus Buhr har fulgt efterforskningen i terrorsagerne fra Glostrup, Vollsmose og Glasvej fra anholdelse til dom. Han var i London i forbindelse med selvmordsangrebene juli 2005 og den efterfølgende jagt på bagmændene i Leeds. Senest har Claus Buhr dækket enkeltmandsterroristerne Lors Doukaiev, den somalier der angreb Muhammed-tegneren Kurt Westergaard med en økse samt terrorangrebet i Norge i juli 2011. Dette foredrag giver et indblik i den øjeblikkelige terrortrussel mod Danmark, og en forklaring på hvorfor Danmark står så højt på al-Qaedas målliste.

Foredrag 4. Bandekonflikt
Hvor står bandekonflikten lige nu, hvorfor slås de (stadig), og hvad kan politiet og samfundet gøre? Retsredaktør Claus Buhr og tidligere operativ chef hos Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen giver i dette fælles foredrag et enestående indblik i konflikten, dens parter og samfundets modsvar.

Foredragsholderne:
Claus Buhr, DR’s retsredaktør: Har arbejdet som kriminalreporter i over 15 år og har derigennem en sjælden indsigt i bandernes og rockerne kriminalitet, metoder og persongalleri. Få i denne del af foredraget baggrunden for konflikten, og hvad der får den til at forsætte nu på 4. år.

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef hos PET og med over 40 års arbejde ved politiet, blandt andet i Rejseholdet. Bonnichsen fortæller om politiets indsats fra det proave og efterretningsbaserede til den avancerede intensive og målrettede efterforskning i kampen mod rockere og bander, og om den præventive indsats, som vi alle kan deltage i.

Foredraget er gentagende gang blev afholdt med succes i Boligforeningen Vibo.

Forerdag 5. Københavns Politigård
Claus Buhr og den prisbelønnede fotograf Bjarke Ørsted har som de første pressefolk nogensinde fået uhindret og uledsaget adgang til København Politigård. Det er der kommet bogen “Gården” ud af. Hør i dette foredrag om bygningen, der aldrig sover og som rummer radiocentralen, hvorfra alt politi i København styres, og drabsafdelingen, der har verdensrekord i opklaring af drab. Men Københavns Politigård er meget mere: Grufulde historier fra krigens tid, mens HIPO huserede derinde og underfundige fortællinger fra Politigårdens kælder. Hør DR’s retsredaktør for første gang løfte sløret for, hvad der i virkeligheden gik for sig, før politiet ryddede Ungdomshuset, og om det er rigtigt, at der findes et James Bond værksted et sted dybt inde i bygningskomplekset Københavns Politigård.

Foredrag 6. Æresdrab
“Bror, hvad er det du gør?” var det sidste den kun 18 årige pakistanske pige Ghazala Khan sagde, inden hendes storebror skød hende ned på klods hold på banegårdspladsen i Slagelse. Og spørgsmålet kan rettes til alle brødre, fætre og fædre, der vælger at tage livet af familiens piger i ærens navn. Formentlig en af de få journalister, der kan besvare dette spørgsmålet, er DR’s retsredaktør Claus Buhr, som har fulgt efterforskningen, har interviewet op mod 100 personer i sagen, og har rejst i det område af Pakistan, hvor Ghazala Khan kom fra. I dette foredrag giver han et sjældent indblik i æresdrab, og hvad der typisk ligger bag.

Foredrag med Claus Buhr booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen