Charlotte Langkilde

Charlotte Langkilde

Charlotte Langkilde er forfatter og foredragsholder; cand.ling.merc., translatør og tolk.

Charlotte Langkilde udgav i 2018 bogen “Færøerne – En moderne nation fødes”. Bogen er meget velanmeldt og er indstillet til Årets Historiske Bog. Den har skabt stor opstandelse på Færøerne, hvor den efteråret igennem har ligget nr. 1 på bestsellerlisten.

Opstandelsen skyldes flere ting:

 • At bogen gør op med en skæv færøsk historieskrivning, som har været præget af folk fra løsrivelsesbevægelsen og urimeligt negativ over for Danmark
 • At bogen som den første fortæller, hvad der skete i de dramatiske år efter grundlovens vedtagelse – hvilket er meget anderledes end den hidtidige færøske historieskrivning
 • At bogen giver et billede af virkeligheden før og nu på Færøerne, der ved grundlovens vedtagelse var ludfattige og isoleret fra omverdenen i vinterhalvåret

I Danmark er bogen også interessant, fordi den

 • Åbner danskernes øjne for Færøerne og fungerer som introduktion til øerne, som tiltrækker stadig flere danske (og internationale) turister
 • Fortæller om overgangen fra enevælde til folkestyre
 • Giver en baggrund for at forstå den stærke nationalfølelse på Færøerne, og hvorfor løsrivelsesbevægelsen traditionelt har stået så stærkt
Foredrag af Charlotte Langkilde:

Foredrag 1: Færøerne – En moderne nation fødes (foredrag med udgangspunkt i bog af samme navn)
Danmark og Færøerne har delt skæbne i mere end 600 år. Charlotte Langkilde fortæller historien om den dramatiske tid for rigsfællesskabet, da de enestående øer på kort tid blev forvandlet fra et nærmest middelalderligt samfund til begyndelsen på den moderne nation, vi kender i dag. I centrum stod den danske amtmand Carl Emil Dahlerup, der kom til Færøerne i 1849 direkte fra Den Grundlovgivende Rigsforsamling. Han mødte et ludfattigt og tyndtbefolket samfund, der var afskåret fra omverdenen og udviklingen, og som var stort set ukendt i Danmark. I løbet af de næste ti år lykkedes det ved fælles indsats i det lille samfund og i samarbejde med den danske regering at få gennemført de store reformer, der havde ladet vente på sig i årtier. Forandringerne medførte dramatiske konfrontationer, i takt med at gamle magtbaser stod for fald. Her fortælles historien, som ofte går imod de myter, der er fortalt gennem generationer om det danske herredømme over Færøerne.

Foredrag 2: Oluffa – Fra Tórshavn til Brandts Klædefabrik
Oluffa Dahlerup (1851-1945) blev født på Færøerne som datter af den danske amtmand, Carl Emil Dahlerup. Familien flyttede siden til Odense, hvor Oluffa blev gift med Søren Christian Brandt, grundlæggeren af Brandts Klædefabrik. Fabrikken var en succes, og det gav Oluffa mulighed for at udøve en omfattende social virksomhed til fordel for byens socialt udsatte. Charlotte Langkilde, der er oldebarn af Oluffa, fortæller om Oluffa, om hendes farverige liv, om tiden og om Brandts Klædefabrik, der i dag er Odenses kulturhus.

Foredrag 3: Nordisk Fjer – Danmarkshistoriens største bedrag
Natten til den 18. november 1990 begår Johannes Petersen selvmord. Dagen efter går Nordisk Fjer i betalingsstandsning, og i de følgende måneder oprulles danmarkshistoriens største erhvervsskandale med svindel og gæld for flere milliarder kroner. Historien om Nordisk Fjer er historien om en hæderkronet, solid dansk virksomhed, som blev spundet ind i et så kompliceret net af bedrag, at hverken medarbejdere, bestyrelse, revisorer eller medier dengang forstod, hvordan det hang sammen, og også efterforskningen havde efterfølgende svært ved at trænge til bunds i sagen.

Foredrag 4: Nordisk Fjer – processen bag bogen
I 1980’erne mødte jeg nogle gange regnskabsfolkene i Nordisk Fjer, når de kom for at udarbejde årsregnskabet sammen med mine kolleger i en translatørvirksomhed, jeg dengang drev. Det var grundige og kompetente folk, og jeg så aldrig skyggen af tvivl i deres øjne. En dag hørte jeg i radioen, at en af dem var gået til bankerne med oplysninger, som hen over en weekend sendte Nordisk Fjer i betalingsstandsning og førte til, at direktøren, Johannes Petersen, tog sit liv. Mens jeg fulgte retssagerne på afstand, blev jeg mere og mere forundret og nysgerrig. Så da en af de regnskabsmænd, jeg havde mødt i sin tid, 8 år efter sammenbruddet blev idømt to års fængsel, spurgte jeg ham, om han ville fortælle mig sin historie. Det var den første af mere end 100 kilder, som jeg interviewede til ’Bedraget – Sagen om Nordisk Fjer’. En proces der strakte sig over 14 år, og som har resulteret i en meget anderledes historie end den hidtil kendte.

Foredrag 5: Nordisk Fjer – en karakterafvigers dobbeltspil og virkemidler
Direktør Johannes Petersen i Nordisk Fjer var en respekteret mand, der yndede at omgive sig med samfundets spidser. Han var også en karismatisk mand, der kunne overbevise de fleste om sine visioner og sin udlægning af virkeligheden. Men hans ord var kun staffage, der tjente til at holde ham selv oppe. Blandt hans virkemidler var faderlig omsorg, bestikkelse, blændende veltalenhed, brølende fysisk og psykisk intimidering, medynkvækkende gård – og stoisk ro og overblik. Sammen med sin efterretningschef, den loyale og snu Inga Lydia Rasmussen, havde han styr på alt og alle, lige til ballonen revnede i 1990 med afsløringen af danmarkshistoriens største bedrag.

Foredrag 6: Etik og moral i Nordisk Fjer: Hvordan de medvirkende kunne spindes ind
Hele paletten af virkemidler blev taget i brug af Johannes Petersen for at få medarbejdere, revisorer, bestyrelse og banker til at bakke op om hans udlægning af virkeligheden. Metoderne vekslede alt efter hvem der skulle spindes ind. Det lykkedes ham på den måde at forføre stort set alle fra fabriksarbejderne til samfundsspidserne i bestyrelsen. Det skete så effektivt, at hvis nogen undervejs opdagede, at der var noget galt, var det nærmest umuligt at reagere, da det i så fald ville trække dem selv med ned. På den måde overlevede Johannes Petersen igennem et par årtier talrige kupforsøg og forsøg på afsløring, indtil hans spin til sidst kom så langt ud, at han tog sit liv.

Foredrag med Charlotte Langkilde booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

CV:

 • Navn : Charlotte Langkilde
 • Født : 1950
 • Uddannelse : Cand.ling.merc. (CBS) 1978; statskundskab (Paris) 1976
 • Karriere : Har arbejdet som selvstændig translatør og tolk siden 1984. Tolk for regeringen i ind- og udland 1981-1992
 • Udgivelser : Det ægte danske køkken (sammen med Anne Rosenørn-Lehn) 1992, For Isabelles Skyld (dokumentarroman) 1996,  Bedraget – Sagen om Nordisk Fjer 2013, Færøerne – En moderne nation fødes, 2018.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen