Anne Lea Landsted

Anne Lea Landsted, journalist og forfatter. Har netop udgivet bogen Det Fældende bevis – om terrorangrebet i København i…

Læs mere
Book Anne

Anne Lea Landsted, journalist og forfatter. Har netop udgivet bogen Det Fældende bevis – om terrorangrebet i København i 1985.

I 1985 sprang der to bomber i hjertet af København. En foran det amerikanske flyselskab Northwest Orient, der dengang lå lige over for Vesterport Station og en foran Synagogen i Krystalgade. En tredje skulle have været sprunget foran det israelske flyselskab El Al, men terroristen blev forhindret og fik kolde fødder. Bomben blev senere fisket op af Nyhavn af en ung billetsælger fra Havnerundfarten.

Det var et mirakel at kun en blev dræbt og 27 såret. Marmorkanten foran det amerikanske flyselskab tog det meste af trykket. I Krystalgade blæste bomben to enorme egetræsdøre ud. Bomben var så kraftig, at alle vinduerne i det jødiske plejehjem bag synagogen blev knust. Flere af de ældre, hvoraf mange var holocaust-overlevere, måtte senere behandles for chok og snitsår fra knust glas.

Det tog næsten fire år, før terroristerne blev anholdt og fængslet i Sverige, men faktisk kunne sagen have været opklaret allerede få måneder efter terrorangrebet den 22. juli 1985. I august modtog den danske efterretningstjeneste, PET, vigtige underretninger med navne på to af terroristerne, men oplysningerne kom aldrig videre.

Foredrag af Anne Lea Landsted:

Foredrag 1: Det fældende bevis
Hør historien om den gang terroren for første gang i nyere tid ramte Danmark, den 22 juli 1985, om den dygtige danske efterforsker, som uden at vide det sad med nøglen til opklaringen allerede få måneder efter, men blev modarbejdet af blandt andet den danske efterretningstjeneste, om alt det, der ikke burde gå galt, men som alligevel gjorde det, om kommunikationsudstyr, som ikke virkede og om hvorfor der kom til at gå fire år, før sagen blev opklaret.

Foredrag 2: True-crime
Genren anmelderne elsker at hade, fordi den har et skær af populærkultur over sig. Vi andre hader at elske den af præcis samme grund. Anne Lea Landsted er true-crime forfatter. Hun skriver dokumentariske bøger om virkelige forbrydelser. Hun har skrevet om Golden State Kilder – en af USAs værste serieforbrydere og om kvindelige mordere. Al Capone skrev true-crime. Det samme gjorde Norman Mailer, så hvad er egentlig problemet?

Foredrag 3: Det fældende bevis og billetsælgeren
Den 22 juli 1985 var en herlig sommerdag med masser af mennesker i Nyhavn. Op ad formiddagen samlede den unge billetsælger på Havnerundfarten, Uri, den tredje bombe på af Nyhavn. Han måtte ringe to gange til politiet, før bomben blev hentet. Den endte med at stå i tre timer på broen blandt tusindvis af intetanende sommergæster. Dengang fandtes der ingen mobiltelefoner eller sociale medier, så Uri vidste ikke, at der allerede var sprunget to bomber. Den ene foran synagogen. Uri er jøde, og det var helt tilfældigt, at det lige var ham, en jødisk dreng, der samlede bomben op, men som en del af det jødiske samfund kom det alligevel til at præge hans liv. Mød både forfatteren til bogen og Uri.

Foredrag med Anne Lea Landsted booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular