Steen Ramsgaard

Steen Ramsgaard
Foredrag  af Steen Ramsgaard:

Foredrag 1: Krigen i Europas baggård
Jugoslaviens sammenbrud blev startskuddet på de værste krigsforbrydelser i Europa siden 2. Verdenskrig. Nabo vendte sig mod nabo, brændte hinandens huse og landsbyer ned til grunden – og slog hinanden ihjel. Steen Ramsgaard gennemgår Jugoslaviens historie og fortæller om krigene, som de udviklede sig i de nye, selvstændige stater. Som journalist på TV­-Avisen i 1990erne dækkede han krigene i både Slovenien, Kroatien og Bosnien. Han har besøgt området flere gange siden og trækker trådene op til i dag, hvor de tidligere jugoslaviske delrepublikker nu enten er blevet medlem af EU eller brændende ønsker sig det. Også Danmark blev kraftigt berørt af krigene. Dels modtog vi 20.000 bosniske flygtninge, og dels tog langt over 10.000 danskere til Balkan som FN­soldater, politibetjente, nødhjælpschauffører og lignende. Mange kom hjem med uhelbredelige ar på sjælen.

Foredrag 2:  Balkans organiserede kriminalitet og usikre fremtid
Kriminelle bander står stærkt i det tidligere Jugoslavien. I flere af landene er de næsten urørlige, fordi de har direkte adgang til samfundenes politiske ledelser. Her står de kriminelle næsten endnu stærkere end staterne, der ud over kriminalitet er plaget af korruption. I lande som Serbien og Montenegro stod de kriminelle bander for de smuglerier, der sikrede at landene trods FNs handelsembargo alligevel fik forsyninger af både brændstof og våben. Spørgsmålet er så, om den slags lande med så voldsomme problemer hører hjemme i EU? Steen Ramsgaards svar er ja! Den bedste – og måske eneste – måde at bekæmpe korruption og kriminalitet, som også rammer os i Vest­ og Nordeuropa, er at lukke dem ind i varmen mod, at de lever op til vore krav.

Steen Ramsgaard har siden 2012 arbejdet som freelance journalist med Balkan og forsvaret som speciale.
Bachelor i historie fra Århus Universitet 1975­-78.
Uddannet journalist 1979-­83.
Ansat på Politikens udlandsredaktion 1983-­88 med mange reportagerejser til Mellemøsten.
TV-­Avisen 1988­-2007. Har bl.a. dækket Berlin­Murens fald og Tysklands genforening 1989-­90 og Golfkrigen 1990-­91. Som Balkan­medarbejder dækkede han krigene 1991-95 gennem talrige reportagerejser. 1996­-2007 var han reporter på TVAs erhvervs­- og indlandsredaktion.
Børsen­TV 2008.
Pressechef i Beredskabsstyrelsen 2008-­11.

Bøger, m.m.:
”I Bosnien”, Tiderne Skifter 1995 sammen med Durdica Z. Sørensen
”Krigen i Europas baggård”, Lindhardt & Ringhof 2016
Har instrueret og skrevet manuskript til 6 film om fluefiskeri i DVD-­serien Fly Fishing Academy

Foredrag med Steen Ramsgaard booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen