Steen Hannestad

Steen Hannestad

Steen Hannestad er født 1971 og PhD i astrofysik 1997. Ansat som professor i teoretisk astrofysik ved Aarhus Universitet. Efter sin PhD gradarbejdede han på det Nordiske Institut for Teoretisk Fysik (NORDITA), ved Syddansk Universitet og ved Max-Planck instituttet for fysik i München, inden han i 2005 kom til Aarhus Universitet. Han er blandt de mest citerede forskere inden for partikelfysik og kosmologi i Norden, og har vundet adskillige priser for sin forskning i både Danmark og udlandet – senest forskningsministeriets store Eliteforsk pris i 2013. Han er en meget aktiv formidler af forskning i kosmologi, astronomi og partikelfysik og har holdt en lang række populærvidenskabelige foredrag. Desuden er han forfatter til bogen ”Fra superstrenge til stjerner”, der giver en letforståelig introduktion til den moderne kosmologi.

Foredrag af Steen Hannestad:

Foredrag 1: Universets ender – hvordan er det begyndt og hvordan kommer det til at slutte? (de store spørgsmål fra en fysikers perspektiv)
Vi ved med stor sikkerhed, at det univers vi bor i udvider sig, og at det for små 14 milliarder år siden var meget mindre og langt varmere end det er nu. Men opstod universet ud af intet for 14 milliarder år siden, eller har det altid været der? Kan man i det hele taget forestille sig et univers, der opstår ud af intet? Og hvis det er rigtigt, at universet er opstået ud af intet, kan det hele så forsvinde igen på et tidspunkt i fremtiden? I foredraget gennemgår Steen Hannestad en række af de helt store spørgsmål angående universet og vores plads i det fra et naturvidenskabeligt perspektiv.

Foredrag 2: Higgs partiklen og Large Hadron Collider eksperimentet – Eller: historien om hvorfor vores vægt i sidste ende skyldes Higgs partiklen
I marts 2013 offentliggjorde det europæiske partikelfysik laboratorium CERN fundet af den såkaldte Higgs partikel. Det var kulminationen på mere end ti år arbejde og brug af omkring 50 milliarder kroner, men hvad er det der gør opdagelsen så interessant, at man har været villig til at bruge, hvad der svarer til to storebæltsbroer på den? I foredraget fortæller Steen Hannestad om partikelfysikkens forunderlige verden. For eksempel om, hvordan Higgs partiklen er årsag til at partikler overhovedet kan veje noget, og om hvad Higgs partiklen betyder for vores forståelse af universet og de fundamentale naturlove. Ikke mindst bliver foredraget også en tur ud i, hvad forskerne forestiller sig der gemmer sig af endnu uløste mysterier i fysikken.

Foredrag 3: Det usynlige univers – om mørkt stof og mørk energi
De seneste år er vores viden om universet vokset eksplosivt. Vi ved, at universet udvider sig hurtigere og hurtigere, men ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er, at vores univers er fyldt med noget, der betegnes som mørk energi. Samtidig ved vi også, at galakser som vores egen Mælkevej aldrig ville være blevet dannet, hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof – en ny og eksotisk type stof, der er usynligt, men påvirker sine omgivelser ved hjælp af tyngdekraften. På nuværende tidspunkt ved vi, at det mørke stof og den mørke energi udgør 95% af alt, der er i universet – men vi ved ikke hvad det faktisk er! I foredraget fortæller Steen Hannestad om den nyeste forskning i kosmologi, samt om perspektiverne for, i fremtiden at få svar på spørgsmålet om, hvad det usynlige univers egentlig består af.

Foredrag med Steen Hannestad booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen