Robert Dam

Robert Dam
Opgøret med Scientology. Foredrag med udgangspunkt i dokumentarserien på TV2.

Foredraget handler om Robert Dams 20 år i sekten samt afhoppet, som er den grundliggende historie. I september 2011 udgav Kristeligt Dagblads forlag bogen ”Afhopperen, mine tyve år i Scientology” og den fik massiv presseopmærksomhed. I et interview spørger en journalist Robert om han har taget skade, om der er noget han stadig bærer rundt på. Og det slår ham at paranoiaen, som netop var blusset op igen, nok aldrig vil forlade ham. Efterfølgende gik han og tænkte over det og indstillede sig på at den utryghed var noget han måtte leve med resten af livet.

Og da optagelserne til tv-dokumentaren starter i foråret 2014, bliver det bekræftet at paranoiaen er intakt og endog meget stedsnærværende, ikke blot hos Robert, men også hos hustruen. Flere gange i løbet af de indledende processer vaklede projektet, da frygten for repressalier fra organisationen blev for stærk. Der indfandt sig en utryg stemning i familien og i ægteskabet, som ellers har stået så meget igennem, kom under hårdt pres. Dilemaet var om de skulle lade Scientology være, nu hvor der var kommet ro på, eller om de skulle tage tyren ved hornene og fortælle omverdenen om organisationens sande natur, med de risici det indebærer.

Som dreng lærte Robert at man skal se sin værste frygt i øjnene. Derfor besluttede han sig for at gennemføre projektet. Robert Dam ville ikke længere finde sig i at ligge under for den paranoia, der var opbygget gennem tyve år i sekten og det efterfølgende afhop. Det kom der tre dokumentarprogrammer ud af under titlen ”Opgøret med Scientology”.

I løbet af optagelserne kom han bl.a. til at møde en norsk far, der mistede sin datter til Scientology, idet hun begik selvmord umiddelbart efter at have fået et nedslående resultat fra Scientologys personlighedstest. Robert kom til at møde et voldtægtsoffer, hvis overgrebsmand var prominent medlem og blev beskyttet af organisationen. Og så rejste Robert til USA for at besøge det ultimative magtcenter ”GOLD BASE” i ørkenen udenfor Los Angeles. Han og kameraholdet så også Scientologys børnefængsel i byen Clearwater, Florida, samt oplevede at blive forfulgt af Scientologys privatdetektiver.

Foredrag med Robert Dam booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen