Preben Wilhjelm

Preben Wilhjelm

Preben Wilhjelm er om nogen en mønsterbryder. Voksede op i en kvistlejlighed i Valby hos en enlig mor, enke efter en styrmand, som døde under ubåds-krigen 1940, da Preben var fem år. Blev uddannet atomfysiker, men i 1975 valgt til Folketinget for VS. Derefter PhD i jura, chef for DRTV’s Dokumentargruppe og senest med til at starte journalistuddannelsen på RUC. Udgav i 2014 erindringerne “Man kan sagtens være bagklog”. Seneste bogudgivelse “Kampen for retsstaten” (2018).

Foredrag af Preben Wilhjelm:

Foredrag 1: Hvordan Danmark blev en retsstat (- og hvordan den forvitrer)
Lighed for loven, magtens tredeling, domstolenes uafhængighed, beskyttelse af den enkelte borgers integritet, privatlivets fred og de grundlæggende retsprincipper, respekt for elementære frihedsrettigheder såsom ytringsfrihed, trykkefrihed og forsamlingsfrihed, overholdelse af menneskerettighederne, – alt dette og mere til er hvad vi lægger i begrebet en retsstat.

At vi her i landet kan glæde os over – og lejlighedsvis prale med – at vi lever i en retsstat, er ikke den selvfølge, som vi til daglig bilder os ind. Retsstaten kom ikke af sig selv. Den var resultat af årtiers sociale og politiske kamp, som ikke var uden ofre, men som blev drevet frem af visionære og retsindige borgere fra både højre og venstre side af det politiske spektrum.

Og retsstaten er ikke vundet én gang for alle. Bevidstheden om dens betydning er ikke så levende, som den var hos vore forfædre, som kæmpede den igennem. Der er mange kedelige eksempler på, at principløshed, opportunisme og symbolpolitik uanfægtet æder sig ind på fundamentet.

Foredrag 2: Markedsmekanismens bagside belyst ved den seneste verdensøkonomiske krise
Foredraget er baseret på pamfletten ”Krisen – og den udblevne systemkritik” (2012), som til alles overraskelse lagde sig øverst på bestseller-listen og på få måneder solgte 10.000 expl. Måske fordi forfatterens udgangspunkt var, at det skulle være forståeligt for enhver, og ”selv om det er alvorlige spørgsmål, behøver det jo ikke at gøres kedeligt.”

Foredrag 3: Mennesker jeg mødte
… i fængslerne – som afsoner / – som retspolitiker / – som forsker.

Foredrag 4: Litteraturen som ballast
– hvordan han (fra en opvækst uden bøger) blev hooked på skønlitteratur og om de forfatterskaber, der har betydet mest for ham.

Foredrag 5: Det Danmark jeg holder af
“Jeg er bestemt ikke nationalist. Jeg finder det latterligt at bilde sig ind, at vi er noget helt særligt. Men jeg finder det vigtigt, ikke mindst som samfundskritiker, at gøre sig klart, hvad der er grund til at holde af og forsvare. Man kan være tilbøjelig til at betragte det som en selvfølge. Det er det ikke. Vi har formet en veludviklet retsstat. Den kom ikke af sig selv. Vi har udviklet en politisk kultur præget af fordragelighed. Hvordan er det gået til? Vi bekender os til Menneskerettighederne. Men ikke uden modstand.
Det skal ikke blive for højtravende. Foredraget vil derfor bygge på en lang række eksempler på sjove og tankevækkende begivenheder og oplevelser, som nok kun kunne finde sted i Danmark.”

Foredrag med Preben Wilhjelm booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen