Ole Grünbaum

Ole Grünbaum

Ole Grünbaum var op gennem 80`erne og 90`erne Danmarks førende IT-skribent. Før det, i 60erne, var han kendt som ungdomsoprører (“provo”). Forfatter til en række bøger, blandt andet “Bar røv i 60erne”. I 2002 fik han Dansk Forfatterforenings Faglitterære Pris for debatbogen “Teknofetichismen – og drømmen om det gnidningsløse samfund”. Den blev efterfulgt af “Farvel til Krønikesamfundet” om det nye individ. Seneste udgivelse “Tusind og en nats samtaler” (2016).

Foredrag Ole Grünbaum:

Foredrag 1: Tusind og en nats samtaler
Mens Frans af Assisi vandrer rundt i Italien i 1200-tallet, går også en anden mand fra sted til sted. Han hedder Shams og er født i Tabriz i Persien. Shams rejser rundt i Mellemøsten i årtier og opsøger tidens store lærde og mestre, som han alle diskuterer med. Men han savner en ven, han virkelig kan dele sine indsigter og sin visdom med. Efter mange års søgen finder han ham i skikkelse af Rumi, en from retslærd og prædikant. Rumi bliver totalt forvandlet gennem deres samvær og bliver en af verdenshistoriens mest produktive digtere, en dansende glædens digter.

Ole Grünbaum fortæller historien om den omvandrende vismand og digteren baseret på deres egne samtidige nedskrevne ord: Rumis digte og Shams’ beretning om sit liv, og hvad der skete, da han og Rumi talte sammen gennem tusind og en nat. Det er en fortælling om sufiernes islam, som er anderledes end den islam, vi mest hører om i medierne for tiden. Ikke bare er den fuld af sang, dans og musik, den handler om at finde en ubeskrivelig glæde ved at kende sit dybeste selv. Og det er en fortælling fra en tid, hvor Vesteuropa var bagefter, og det var Mellemøsten, der var det mest moderne sted i verden – med videnskab og religionsfrihed, endda udstrakt seksuel frihed og en pluralistisk kultur, hvor forskellige ideer og religioner levede fredeligt og frugtbart side om side.

Gennem de seneste årtier har Rumis persiske digte i engelske oversættelser taget USA med storm og vundet udbredelse på de sociale medier, også uden for USA.

Foredrag 2. Forfatterbesøg
Mød forfatteren Ole Grünbaum, som fortæller historier fra sit liv. Oplæsning og samtale med publikum. Ole Grünbaum læser historier fra bøgerne Bar røv i 60erne (udkom 2005) og Den dag min fremtid forsvandt (udkom 2008). Om bogen “Den dag min fremtid forsvandt”: Ole Grünbaum tager os igennem de forfærdende, pinefulde og pinlige tanker, han gør sig om sit livs mulige afslutning i Danmark. Med vanlig sans for det fortrængte i samfundet tager han fat om problemets kerne og spørger: Er der en kur imod alderdom, fattigdom, sygdom og død? Kan jeg være lykkelig, også selvom det værste sker? Den dag min fremtid forsvandt er en modig bog. Ole Grünbaum kæmper åbenlyst med både dæmoner og manglende indtægter i fortællingen om sit eget liv i 60-års alderen. Han klager til guderne – og engle kommer ham til undsætning, men kun med råd, for han må selv finde ud af det i sidste ende. Og det gør han – måske.

Foredrag 3. Bar røv i 60`erne 
Ole Grünbaum fortæller sin egen historie om 60`er-oprøret, set indefra. Livet i kollektiverne og på landevejen på vej til Nord-Afrika og Mellem-Østens bazarer, revolution i Paris i 1968, provoerne i Amsterdam, blomsterbørnene i London, den sexuelle frigørelse, trips og østlig mystik. Og Ole Grünbaum diskuterer, hvad den egentlige betydning af 60`er-oprøret var og trækker en linje op til idag: Hvor meget har 60`erne betydet for at vi er de mennesker, vi er idag?

Foredrag 4. Genopfind Danmark! Individet i det 21. århundrede
Vores samfund har siden slutningen af 60`erne ændret sig uafbrudt. Og det bliver ved. Ikke bare teknologi og samfund, men de enkelte mennesker ændrer holdninger til deres eget liv og til verden. Valgmulighederne bliver flere og flere, og gamle samfundsdogmer står hele tiden for fald. Og ingen ved, hvordan samfundet vil udvikle sig om ti, tyve eller tredive år. I de traditionelle samfund var man defineret som medlem af en stand eller en gruppe, og ens liv var lagt i faste rammer. Men nu er trolden ude af æsken. Og trolden er individet, det enkelte menneske som ønsker at realisere sine muligheder. Det er ikke afslutningen på samfundet, men begyndelsen på et nyt slags samfund, hvor de enkelte har større råderum og hvor verden ændrer sig hele tiden som en konsekvens af individernes handlinger. Uden at man egentlig kan forklare hvordan.

Foredrag 5. Smalbåndssamfundet 
Internetrevolutionen lovede os et nyt univers af skærme og dimser, hvor vi i ro og mag kunne sidde derhjemme og gøre alt: arbejde, indkøb, uddannelse og deltagelse i fællesskaber. Virkeligheden har nu overhalet drømmene, og vi kan se, at der er store og afgørende begrænsninger i brugen af informationsteknologien. Det er fint nok at udføre rutiner og søge informationer via nettet, men så snart vi mennesker har spørgsmål eller behov for at føle noget eller nogen ud – så bliver it-verdenen for snæver. Skærmen er en smålbåndsverden, som ikke særlig godt kan formidle følelser og lidenskaber og menneskelig virkelighed. Vi er mennesker af kød og blod – vi har behov for at røre ved tingene og stå ansigt-til-ansigt med andre. Gamle kulturformer som butikker, kontorer, klasselokaler og mødelokaler tager højde for dette – og bliver derfor alligevel ikke udkonkurreret af internettet. Spørgsmålet er nu: Hvad kan og skal vi bruge it til? Og hvad skal og kan vi ikke bruge det til?

Foredrag 6. Mystikere til alle tider
Gennem alle tider har der været folk, som har sagt: Det du søger findes inden i dig selv. De har været kaldt mystikere, mestre, sufier og helgener. Og de har ofte udtrykt sig gennem sange og digte. På tværs af alle kulturer og religioner findes vi disse tidløse vidnesbyrd om en fælles menneskelig virkelighed, hinsides den rationelle tanke og de forskellige kulturer. I det gamle Kina: Lao-tse og Chuang-tse. I Indien: Krishna, Buddha, Kabir og Ramakrishna. I Mellem-Østen og Europa: Platon, Jesus, Plotinus, Rumi og Meister Eckhart. Og mange, mange flere til alle tider og alle steder. For eksempel i Danmark: Anker Larsen, forfatter til bogen “For åben dør”. Foredraget indeholder såvel historier om mystikerne som oplæsning af digte og diskussion af mystikernes tanker.

Foredrag med Ole Grünbaum booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen