Ole Grünbaum

Ole Grünbaum

Ole Grünbaum var op gennem 80`erne og 90`erne Danmarks førende IT-skribent. Før det, i 60erne, var han kendt som…

Læs mere
Book Ole

Ole Grünbaum var op gennem 80`erne og 90`erne Danmarks førende IT-skribent. Før det, i 60erne, var han kendt som ungdomsoprører (“provo”). Forfatter til en række bøger, blandt andet “Bar røv i 60erne”. I 2002 fik han Dansk Forfatterforenings Faglitterære Pris for debatbogen “Teknofetichismen – og drømmen om det gnidningsløse samfund”. Den blev efterfulgt af “Farvel til Krønikesamfundet” om det nye individ. Seneste udgivelse “BRYD IGENNEM. DET ER VORES VERDEN!” (2018).

Foredrag Ole Grünbaum:

Foredrag 1: BRYD IGENNEM er et manifest om det Danmark, vi ikke kender, fordi vi ikke har skabt det endnu.
I 1989 faldt Berlinmuren. Men nu står der en ny mur foran os, som spærer for vores udsyn, så vi ikke kan forestille os en anderledes fremtid end det system vi lever under. Samtidig hærger en mig-mig-mig epidemi over hele verden i form af en enorm grådighed og en stigende ufordragelighed, hvor de rige stjæler fra de fattige, og de magtfulde tryner de magtesløse. Og hvor den usynlige mur, som forhindrer os i at løse problemerne, synes ubrydelig.

Men vi kan bryde igennem, siger den gamle provo og 60’er-oprører Ole Grünbaum. Vi kan skabe et samfund, som er godt for alle – og ikke blot de få. Han sender i 50-året for 68 et brev til sine børn og børnebørn om verdens tilstand, og om hvad vi er nødt til at gøre noget ved, hvis vi skal bevæge os ud af klimakrisen og den voksende ulighed, der truer selve demokratiets eksistens.

CITAT FRA BOGEN:
Så her er jeg i 2018, i 50-året for det berømte 68, og jeg har fem børn, eller rettere: Jeg har haft æren af og fornøjelsen ved at se fem børn vokse op – for jeg har dem jo ikke. Men jeg glædes hele tiden ved fortsat at kende dem. De er lige nu mellem 30 og 47 år. Og denne bog er skrevet til dem. Og til deres børn. Det er en politisk bog – ikke partipolitisk, jeg er ikke noget politisk menneske, og slet ikke noget politisk dyr, men bogen er dog det mest politiske skrift fra min hånd siden 60er-oprøret.

Jeg har gennem de seneste ti-femten år sagt til mine børn, at hvis de ikke i deres levetid er med til at revolutionere vores samfund, så ser det ikke så godt ud for deres børn, og dermed mine børnebørns fremtid, og ligeså for børnebørnenes børn, og deres børn, og så videre.

Vi befinder os som samfund og menneskehed i en kritisk situation, som vi er nødt til at se i øjnene og handle efter. Ellers går det galt. Det går galt med klimaet. Det går galt med forureningen af vores natur og miljø. Det går galt med freden som man rettelig bør kalde våbenhvilen. Og det går galt med vores samfund – som i stigende grad hærges af ufordragelighed, grådighed og inkompetent ledelse.

Foredrag 2: Tusind og en nats samtaler
Mens Frans af Assisi vandrer rundt i Italien i 1200-tallet, går også en anden mand fra sted til sted. Han hedder Shams og er født i Tabriz i Persien. Shams rejser rundt i Mellemøsten i årtier og opsøger tidens store lærde og mestre, som han alle diskuterer med. Men han savner en ven, han virkelig kan dele sine indsigter og sin visdom med. Efter mange års søgen finder han ham i skikkelse af Rumi, en from retslærd og prædikant. Rumi bliver totalt forvandlet gennem deres samvær og bliver en af verdenshistoriens mest produktive digtere, en dansende glædens digter.

Ole Grünbaum fortæller historien om den omvandrende vismand og digteren baseret på deres egne samtidige nedskrevne ord: Rumis digte og Shams’ beretning om sit liv, og hvad der skete, da han og Rumi talte sammen gennem tusind og en nat. Det er en fortælling om sufiernes islam, som er anderledes end den islam, vi mest hører om i medierne for tiden. Ikke bare er den fuld af sang, dans og musik, den handler om at finde en ubeskrivelig glæde ved at kende sit dybeste selv. Og det er en fortælling fra en tid, hvor Vesteuropa var bagefter, og det var Mellemøsten, der var det mest moderne sted i verden – med videnskab og religionsfrihed, endda udstrakt seksuel frihed og en pluralistisk kultur, hvor forskellige ideer og religioner levede fredeligt og frugtbart side om side.

Gennem de seneste årtier har Rumis persiske digte i engelske oversættelser taget USA med storm og vundet udbredelse på de sociale medier, også uden for USA.

Foredrag 3. Bar røv i 60`erne 
Ole Grünbaum fortæller sin egen historie om 60`er-oprøret, set indefra. Livet i kollektiverne og på landevejen på vej til Nord-Afrika og Mellem-Østens bazarer, revolution i Paris i 1968, provoerne i Amsterdam, blomsterbørnene i London, den sexuelle frigørelse, trips og østlig mystik. Og Ole Grünbaum diskuterer, hvad den egentlige betydning af 60`er-oprøret var og trækker en linje op til idag: Hvor meget har 60`erne betydet for at vi er de mennesker, vi er idag?

Foredrag 4. Mystikere til alle tider
Gennem alle tider har der været folk, som har sagt: Det du søger findes inden i dig selv. De har været kaldt mystikere, mestre, sufier og helgener. Og de har ofte udtrykt sig gennem sange og digte. På tværs af alle kulturer og religioner findes vi disse tidløse vidnesbyrd om en fælles menneskelig virkelighed, hinsides den rationelle tanke og de forskellige kulturer. I det gamle Kina: Lao-tse og Chuang-tse. I Indien: Krishna, Buddha, Kabir og Ramakrishna. I Mellem-Østen og Europa: Platon, Jesus, Plotinus, Rumi og Meister Eckhart. Og mange, mange flere til alle tider og alle steder. For eksempel i Danmark: Anker Larsen, forfatter til bogen “For åben dør”. Foredraget indeholder såvel historier om mystikerne som oplæsning af digte og diskussion af mystikernes tanker.

Foredrag med Ole Grünbaum booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular