Nis Boesdal er forfatter og studievært i radioprogrammet ”Danmarksmester”. Har tidligere lavet det historiske program ”Hvem, hvad og hvor i Danmark”. Forfatter til ca. 50 bøger, digte, børnebøger, romaner, dansk historie og kogebøger. Modtog Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat i 1979, Kulturministeriets Initiativpris i 1986 og DRs Krygerpris i 1995.
Foredrag af Nis Boesdal:
Foredrag 1. 40 år i Danmarks Radio
Nis Boesdal startede med at male hvide striber på parkeringspladsen foran Danmarks Radio i Århus, der dengang lå på Slipvej på havnen. Senere blev han forfremmet og fik lov til at vaske bilerne, når de havde været ude på optagelse. Da Danmarks Radio sidst i 70’erne flyttede i et nyt byggeri i Århus nord, blev Nis præmieret med en stor industristøvsuger, så han kunne gøre rent efter håndværkerne. På vej ned efter støvsugerposer så Nis en dag, at man søgte ny medarbejder til børne-fjernsynet. Han tog chancen.
Leksikassen, Børn og børn imellem, Titanias Palace, Søndagskvisten, Koks i komakassen, Tarzan i Jylland, Østjyllands radio, Hvem, hvad og hvor i Danmark, Giro 413, Musikalske eventyr, Krygerprisen, Hallo, det er jul, Danmarksmester, P4-panelet, Hvor godtfolk er…, Formiddag på 4’eren, Danske byfester, Formiddag med Nis Boesdal, Nis på p5.
Vi kommer vidt omkring, både rent geografisk og i mylderet af kendte og ukendte medarbejdere og medvirkende.
Foredraget varer 7-8 timer, men kan stoppes efter cirka halvanden time.
Foredrag 2. Oppe i årene
”Man er kommet op i årene
Som det hedder
Som om man er til eksamen
Og skal høres i sit liv
Eller er nået op på en ret høj høj
Med storslået udsigt og overblik.”
Ja, sådan beskrev Benny Andersen det tilbage i starten af 90’erne. Og nu var det nok ikke vinterhvede og vårbyg, han tænkte på i forbindelse med den høje høj og den storslåede udsigt. Men det behøvede han heller ikke, det er der mange andre, der har gjort, ikke mindst kommunale embedsmænd, der stort set altid synes, at plejehjem og ældreboliger skal ud i den smukke natur. Så kan de gamle sidde der på terrassen og kigge på vårbyggen. Fred og ro og ingen forstyrrelser. Måske kommer der endda en solsort forbi ved lejlighed. Men er det på grund af kærlighed til alderdommen – eller på grund af de lave grundpriser, at vi gamle altid skal ud i naturen?
Århus Kommune lavede engang et forsøg, der gik i den modsatte retning, man byggede ældreboliger på hjørnet af Vestergade og Grønnegade i centrum af byen. Og inden den sidste mursten var lagt, var ventelisten så lang, at den kunne nå næsten helt ud til Århus Å. Den danske stjernearkitekt Jan Gehl har rejst rundt i hele verden og fortalt om gode byrum, steder hvor man har lyst til at tage ophold i kortere eller længere tid – som området i Århus, hvor man lavede ældreboliger. Eller som en havn i Dragør eller et torv i Haderslev. Eller den store plads i Vienna i Italien. Eller Plaza Mayor i Madrid. Og den helt overordnede ledetråd for Jan Gehl har altid været: Der er ikke noget, der interesserer mennesker så meget – som andre mennesker. Hvorfor skal vi så slutte vores liv med at kigge på vårbyg og solsorte?
Foredrag 3. Jul på Landevejskroen
Nis Boesdal fortæller om julen og læser op af bl.a. ”Jul på Landevejskroen”, som netop er blevet genoptrykt. Cleo læste den i radioen for snart 20 år siden. En hyggelig aften med historier om forskellige måder at holde jul på.
Foredrag 4. Med høtyv og hjerteblod – historier fra det gamle Danmark.
De gode historier er fundamentet under vores kultur. Han fortæller om historiernes historie, deres oprindelse i Bibelen og de gamle eventyr – og den skikkelse vi møder dem i i dag, uanset om vi fortæller, laver radio, går i biografen eller på biblioteket. De kan virke nye og moderne, men hovedparten af de gode historier – også som de fortælles i Danmarksmester – har dybe rødder og berører de fundamentale omstændigheder ved de menneskelige vilkår her på jorden. Og så er de farvet, ikke bare af det land, hvor de fortælles, men også af den egn, der har taget dem til dig.
En underholdende aften med plads til både latter og eftertanke.
Foredrag 5. Det poetiske køkken – om holdninger til madlavning.
Foredrag 6. Storytelling og livskvalitet
Dette foredrag er primært henvendt til erhvervslivet, hvor behovet for at knytte en historie sammen med et produkt er stigende. Hvad er det, historien kan, som indholdsdeklarationen og brugsanvisningen ikke kan? Bliver vi lykkeligere og klogere af de gode historier, hvorfor elsker vi dem, hvor kommer de fra og hvordan får vi dem fortalt? Hvilken rolle spiller medierne i den forbindelse?
Foredrag 7. Den gode historie
Vi leder efter den gode historie overalt, når vi hører radio. (Danmarksmester) eller ser fjernsyn, går på biblioteket eller i boghandlen, opsøger videobuktikker eller handler i Netto. Hvad skal der til for at en historie virkelig bliver god, hvordan er den bygget op, hvordan kan vi kende den i vrimlen af filmstjerner og reklamer – og hvordan fortæller vi den selv?
Foredrag 8. Musikalske eventyr
Flere og flere kommer til at sætte pris på operamusik eller operettemusik. Men det er ikke altid lige nemt at få styr på, hvad det egentlig er, de synger om. Kan det passe, at historien i “My fair lady” ligner den i “Pretty woman” og “Askepot”? Og hvordan lykkes det så for musikken at gøre den anderledes? Nis Boesdal møder op med eget musikanlæg (cd`ere), spiller eksempler og fortæller også om, hvordan han bruger musikken i Danmarksmester.
Foredrag 9. Julens vers og eventyr
“Vi glæder os i denne tid” – og det er der mange gode grunde til. Julen er højtid, men der er også meget at grine af og synge med på. Nis Boesdal læser egne og andres værker, vers og julehistorier, trækker perspektiverne op og spiller noget af den musik (cd`ere), vi ikke hører så tit. En hyggeaften med plads til lange tanker.
Foredrag 10. Biblens gode historier
– og den måde, vi møder dem på i det moderne samfund. En aften, der handler om de fundamentale vikår for den menneskelige eksistens, som vi kender fra Bibelen`s historier og (måske?) genkender i biograferne, i radioen og i bøgerne.
Nis Boesdal kan også bookes som konferencier ved såvel små som store arrangementer
Nis Boesdal booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.