Niels Vandrefalk Andersen

Niels Vandrefalk

Niels Vandrefalk Andersen er skuespiller, teaterleder, instruktør og forfatter

Foredrag af Niels Vandrefalk Andersen:

Holberg i NU-tiden – foredrag med strejf af teater

Fra student i Bergen til professor ved Københavns Universitet til baron i Sorø i første halvdel af 1700-tallet. Ludvig Holberg gik forrest som kunstner og erhvervsmand. Hans formue på 300 mill. i nutidskroner sikrede Sorø Akademis overlevelse.

Holberg er for Norden, hvad Shakespeare er for Jorden.

På toppen af hans livsværk står ‘Jeppe på Bjerget’, som symbol på den danske folkesjæl: ‘Drømmer jeg eller er jeg vågen?’, sættes i relief til Hamlets ‘To be or not to be, that’s the question’.

Med folkelighed, oplysningstid og humanisme i rygraden blev Holberg Danmarks største komedieforfatter.

Ligeret for såvel kvinder som mænd. Nej, til middelmådighed. Ja, til den gyldne middelvej.

’Man må elske dyd og redelighed, uanset hvor den findes, enten det er i Europa, Asia, Africa eller America! Derfor vil jeg hellere være venner med en redelig jøde, hedning, muhamedaner end med en kristen, der ikke har andet end betegnelsen… kristen.’

Niels Vandrefalk fik sin treårige uddannelse som skuespiller på Det kgl. Teaters elevskole, som blev nedlagt i 1968. Og blev derved det sidste skud på det stamtræ, Holberg plantede ved teatrets grundlæggelse i 1748.

Der bliver lyttet, grinet og gispet, når Vandrefalken åbner Holbergs 300 år gamle skatkiste.

Holberg skabte den kulturelle og etiske platform, vi står på i dag.
Han var Danmarks første feminist.
Sikrede det danske sprogs overlevelse.
Bliv overrumplet.
Bag humoren gemte han sjældne hemmeligheder.

Foredrag med Niels Vandrefalk Andersen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

CV: Niels Vandrefalk Andersen (Født 7. aug. 1942)

Som allersidste skud på det stamtræ, der i 1722 skød ud af Ludvig Holbergs komedier på Den Danske Skueplads, dimitterede jeg fra Det kgl. Teaters elevskoles sidste hold i 1968. Hvor John Price og Poul Reumert dryssede forgængernes guldstøv ud over os elever. Som den vise nestor ydmygt erklærede: ‘Kan I spille Holberg, kan I spille alt! Bare se på mig!’

Forpligtelsen til at rejse en national scene for Holberg i Sorø står derfor plantet i mig. Provokeret af, at Det kgl. teater i sidste fjerdedel af forrige århundrede bevidst diskret aflivede sin næsten 300 år gamle traditionfor én årlig Holbergforestilling.

Efter at have grundlagt Teatergruppen Banden i 1969 og Teatret Møllen i Haderslev i 1974 gik jeg i luften med enmandsteatret Teatret Vandrefalken i 1981.

Holberg Teatret rejste jeg i 2004. Med den nye navnelovs vedtagelse i 2006 støbte jeg Vandrefalk ind i mit navn og blev til Niels Vandrefalk Andersen. Samme år fusionerede jeg Vandrefalken og Holberg Teatret. Kombinerede falkens fugleperspektiv med økonomiens altid bundskrabende og aldrig svigtende frøperspektiv.

Siden 2009 har jeg hver midsommer skrevet, instrueret og produceret 9 Holberg-forestillinger i Akademihaven i Sorø: ‘Mascaraden’, ‘Erasmus Montanus’, ‘Kandestøberen’, ‘Den vægelsindede’, ‘Jeppe på Karneval’, ‘Den pantsatte Bondedreng’ og ‘Barselstuen’. I 2017’s ‘Hexerie eller Blind Allarm’ gav jeg den tillige som en ildsprudende ‘Jeppe’. I 2018 spillede vi ‘Kilde-Reysen eller den syngende Jomfru’.Jeg sigter mod at blive ved, til jeg runder de 80 år. Alle er vi frivillige, ingen får løn. Jeg og min Marie lever af vores folkepension.

Akademiseringen af faget bryder jeg mig ikke om. Og statsstøtte binder tungen. På linje med egne erfaringer går jeg ind for mesterlæren, fordi den gør teaterhistorien konkret, ikke fiktiv. Teatrets krop og sjæl og noget mellem ørerne får man indpodet gennem mod, nysgerrighed og sult efter de dramaer, livet byder op til. Ud af myriaderne af menneskelige kilder, forskning og social empati.

Siden jeg var ung og besluttede mig for at fægte med scenekunstens lyse og mørke sider, har jeg interesseret mig for teatrets udspring i kulten. De shamanistiske ritualer, samspillet med naturens kræfter, som ligger bag teatrets udvikling gennem årtusinder, har næret og forløst min energi, gejst og fantasi. Stærkest i forestillingen ‘Ilddåb’ fra 1986 og de mange Holberg-forestillinger.

Temaer jeg har fulgt op i teaterromanerne ‘Teatergal’ – en forestilling om teatrets magi, 2009 og ‘Bajads i ilden’ – kærlighedsrus på vingesus, 2016. Som de første dele af en trilogi, jeg afslutter med ‘Holbergs yngel’. Alle tre med elskovskunstens tantra som rislende mantra.

Teaterleder for Danmarks smukkeste og eneste friluftsteater med 150 overdækkede pladser. Midt i det danske kulturriges urgamle hjertekammer i Akademihaven i Sorø på Holbergs egen jord.

Foredrag med Niels Vandrefalk Andersen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen