Niels Vandrefalk Andersen

Niels Vandrefalk

Niels Vandrefalk Andersen er skuespiller, teaterleder, instruktør og forfatter

Foredrag af Niels Vandrefalk Andersen:

Alle Tiders Holberg  – en foredragsforestilling
Skuespiller og teaterleder på Holberg Teatret i Sorø, Niels Vandrefalk.

Holberg er for Norden, hvad Shakespeare er for Jorden og Jeppe på Bjerget kan sammenlignes med Hamlet. Den ene en fattig bondedreng, den anden prins. Hvad er forskellen egentlig på høj og lav.

Hvad er hemmeligheden bag Ludvig Holbergs geni, kilden til hans passion?

I årene 1722-1727 skrev han 27 komedier og grundlagde dermed dansk teater. Han var også akademiker af internationalt format og skrev videnskabelige værker om historie, jura, geografi og filosofi.

Som forretningsmand efterlod han sig en formue på 350 mill. i nutidskroner, men komedierne skrev han uden at tjene en skilling.

Jeg skriver bøger, fordi jeg ikke kan lave børn, var hans egen forklaring.

Varighed:
60 – 90 minutter. Inkl. pause og dialog med tilhørerne. Alt efter nærmere aftale. Ingen powerpoint!

Genklang:
På Ubberup højskole havde vi fornøjelsen af at opleve Niels Vandrefalks foredragsforestilling om Ludvig Holberg i efteråret. Igennem historiske facts, personlige historier og glimt af ’Jeppe’ løb der en rød tråd gennem foredraget, så Niels havde elevernes og min fulde opmærksomhed i 1½ time. Som en elev sagde efter foredraget: ”jeg vidste ikke helt hvem Holberg var, nu er det ligesom jeg kender ham personligt”. Professionelt, humor, dybde og kæmpe viden om sit stof er bare nogle af stikordene herfra.
Pernille Tronborg, højskolelærer, Ubberup Højskole

Foredrag med Niels Vandrefalk Andersen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

CV: Niels Vandrefalk Andersen (Født 7. aug. 1942)

Som allersidste skud på det stamtræ, der i 1722 skød ud af Ludvig Holbergs komedier på Den Danske Skueplads, dimitterede jeg fra Det kgl. Teaters elevskoles sidste hold i 1968. Hvor John Price og Poul Reumert dryssede forgængernes guldstøv ud over os elever. Som den vise nestor ydmygt erklærede: ‘Kan I spille Holberg, kan I spille alt! Bare se på mig!’

Forpligtelsen til at rejse en national scene for Holberg i Sorø står derfor plantet i mig. Provokeret af, at Det kgl. teater i sidste fjerdedel af forrige århundrede bevidst diskret aflivede sin næsten 300 år gamle traditionfor én årlig Holbergforestilling.

Efter at have grundlagt Teatergruppen Banden i 1969 og Teatret Møllen i Haderslev i 1974 gik jeg i luften med enmandsteatret Teatret Vandrefalken i 1981.

Holberg Teatret rejste jeg i 2004. Med den nye navnelovs vedtagelse i 2006 støbte jeg Vandrefalk ind i mit navn og blev til Niels Vandrefalk Andersen. Samme år fusionerede jeg Vandrefalken og Holberg Teatret. Kombinerede falkens fugleperspektiv med økonomiens altid bundskrabende og aldrig svigtende frøperspektiv.

Siden 2009 har jeg hver midsommer skrevet, instrueret og produceret 9 Holberg-forestillinger i Akademihaven i Sorø: ‘Mascaraden’, ‘Erasmus Montanus’, ‘Kandestøberen’, ‘Den vægelsindede’, ‘Jeppe på Karneval’, ‘Den pantsatte Bondedreng’ og ‘Barselstuen’. I 2017’s ‘Hexerie eller Blind Allarm’ gav jeg den tillige som en ildsprudende ‘Jeppe’. I 2018 spillede vi ‘Kilde-Reysen eller den syngende Jomfru’.Jeg sigter mod at blive ved, til jeg runder de 80 år. Alle er vi frivillige, ingen får løn. Jeg og min Marie lever af vores folkepension.

Akademiseringen af faget bryder jeg mig ikke om. Og statsstøtte binder tungen. På linje med egne erfaringer går jeg ind for mesterlæren, fordi den gør teaterhistorien konkret, ikke fiktiv. Teatrets krop og sjæl og noget mellem ørerne får man indpodet gennem mod, nysgerrighed og sult efter de dramaer, livet byder op til. Ud af myriaderne af menneskelige kilder, forskning og social empati.

Siden jeg var ung og besluttede mig for at fægte med scenekunstens lyse og mørke sider, har jeg interesseret mig for teatrets udspring i kulten. De shamanistiske ritualer, samspillet med naturens kræfter, som ligger bag teatrets udvikling gennem årtusinder, har næret og forløst min energi, gejst og fantasi. Stærkest i forestillingen ‘Ilddåb’ fra 1986 og de mange Holberg-forestillinger.

Temaer jeg har fulgt op i teaterromanerne ‘Teatergal’ – en forestilling om teatrets magi, 2009 og ‘Bajads i ilden’ – kærlighedsrus på vingesus, 2016. Som de første dele af en trilogi, jeg afslutter med ‘Holbergs yngel’. Alle tre med elskovskunstens tantra som rislende mantra.

Teaterleder for Danmarks smukkeste og eneste friluftsteater med 150 overdækkede pladser. Midt i det danske kulturriges urgamle hjertekammer i Akademihaven i Sorø på Holbergs egen jord.

Foredrag med Niels Vandrefalk Andersen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen