Morten Brask

Morten Brask

Morten Brask er cand.mag i filmvidenskab og historie. Forfatter til romanerne: En pige og en dreng, William Sidis perfekte liv, Havet i Theresienstadt og Ofrene. Tidligere har han udgivet Rejse i regntid, en rejsebog om Indonesien og fagbøgerne ”Film macht frei – filmpropaganda i det tredje rige” og ”Jøden & Arieren – nazisternes filmpropaganda” og en dokumentarroman om prostitution ”Blondanett”. Flere af Morten Brask bøger er også udkommet i Frankrig, Italien, Grækenland og Sverige. Morten Brask har arbejdet som instruktør af dokumentarfilm, udvikler af reklame- og kommunikationskampagner og som manden bag de politiske satirebøger ”Snapstinget”. Morten Brask modtog i 2011 Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium. Romanen Havet i Theresienstadt blev i 2011 nomineret til de franske priser: Prix du roman Fnac 2011 og Prix du roman Chapitre européen 2011 (shortlist).

Foredrag af Morten Brask:

Foredrag 1: Forfatteraften om seneste roman Ofrene

Foredrag 2: En pige og en dreng – en roman om at miste
Morten Brask fortæller om romanen “En pige og en dreng” der kredser omkring temaet: at miste. At miste sine illusioner om sin partner, at sin opfattelse af hvordan verden er og at miste sine børn. Det er  en kvinde og en mand, en pige og en dreng. Om  en kærligheds begyndelse og ophør, om forandringer og tab, beskyttelse og illusioner. Om at leve i intens lykke og sorg – og om en dag at tage beslutningen om at skille sig af med alle sine ting og forsvinde fra verden. Bogen er baseret på oplevelser i forfatterens eget liv. Dette arrangement afholdes som en samtale mellem forfatteren og en repræsentant som biblioteket eller foreningen selv vælger.

Foredrag 3: ”Jøden må væk!” – Nazisternes antisemitiske filmpropaganda
I 1939 beordrede propagandaminister Joseph Goebbels en række stjerneskuespillere og ledende instruktører til at skabe de mest hadefulde film verden endnu har set: ”Jud Süss” og ”Der ewige Jude”. Hvorfor besluttede han sig pludselig for at producere disse film? Skulle de forberede verden på holocaust, eller havde de også andre, mere personlige formål for propagandaministeren? Hvilke virkemidler bruges der i filmene? Hvordan påvirkede filmene biografpublikummet. Der vises klip fra de to antisemitiske film og de filmiske virkemidler bliver analyseret og forklaret og sat i relation til nazisternes antisemitiske ideologi. Foredraget tager udgangspunkt i Morten Brasks bøger om nazisternes filmpropaganda: ”Film macht Frei – nazisternes filmpropaganda” og ”Jøden & Arieren i den nazistiske filmpropaganda”.

Foredrag 4: William Sidis – Verdens klogeste dreng der hellere ville være almindelig
I foredraget fortæller Morten Brask om supergeniet William Sidis’ mærkelige skæbne. Sidis’ IQ lå mellem 250 og 300, den højeste intelligens nogensinde registreret. Som barn var han på forsiden af alle aviser. Amerikanerne elskede historien om vidunderdrengen som kunne læse, da han var atten måneder, lærte sig selv latin og græsk som treårig og skrev flere bøger om grammatik, astronomi og anatomi inden han fyldte otte. Men i stedet for at blive kendt som en Einstein, blev han arresteret som forræder mod USA og gik under jorden og udgav sine forbløffende bøger anonymt. Morten Brask der i 2011 udgav romanen ”William Sidis perfete liv”, der er oversat til engelsk, fransk, italiensk og græsk læser op fra romanen og fortæller om sin research til bogen. I foredraget kommer han ind på hvorfor der er ingen som i dag kender Sidis’ navn? Hvorfor han forsvandt? Og hvem der var den unge kvinde hvis fotografi han bar på sig til sin dødsdag?

Foredrag med Morten Brask booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen