Michael Ejstrup

Michael Ejstrup har frem til 2018 været forskningschef i sprog ved Danmarks Medie- og Journalisthjskole. I dag er han…

Læs mere
Book Michael

Michael Ejstrup har frem til 2018 været forskningschef i sprog ved Danmarks Medie- og Journalisthjskole. I dag er han ansat ansat som chefkonsulent i Folketinget. Han er flittig debattør i sproglige spørgsmål og er ikke bleg for at indtage politisk ukorrekte positioner – og for eksempel at komme Søren Espersen til undsætning i tvisten om brugen af ordet neger. Michael er meget optaget af sproglig mangfoldighed. Michael Ejstrup holder foredrag om dialekter, talemåder og sproglig takt og tone.

Foredrag af Michael Ejstrup:

Foredrag 1: Danmarkskortet
I Aarhus er det almindeligt at spørge, om "du vil ha' en anden bøf", når fadet går rundt. Det betyder ikke, at du skal aflevere den, du allerede har bugseret over på din tallerken. Og i samme boldgade, så går østdanskere på toilettet, når jyder går på toilet.

I Herning er æbleflæsk ikke en særlig fast del af madkulturen, mens samme ret på de østdanske øer er veletableret. Røgede og saltede sild har (haft) en meget mere fast plads i madkulturen i øst end i vest; helt modsat torsk og flade fisk.

Det hele hænger sammen med naturen, menneskene og de muligheder, der har været op gennem historien. Foredragene viser, hvor stor mangfoldigheden er i Danmark, og hvordan historien stadig påvirker os som moderne danskere i forskellige egne af Danmark.

Foredrag 2: Dansk sprog over sø og land
Sproglig mangfoldighed trives i Danmark og vil uden tvivl også fremover være en del af vores hverdag. Skoler og medier har i flere hundrede år brugt københavnsk som rettesnor for rigtigt og forkert dansk; uden at skelne klart mellem skrift og tale. Skriftsproget i skoler og offentlige institutioner er underlagt regler som Dansk Sprognævns anvisninger.

Vi har bestemt både smag og fine fornemmelser, når det gælder sprog. Tiden er inde til at øge fokus på forskellene snarere end på ensretning. Vestjysk er næsten ukendt for andre end dem, der taler det, og mange talere føler sig utilpasse ved at vælge deres modersmål, når det ikke er københavnsk.

Den slags har stor betydning for både vestjyders tro på sig selv og deres sprog. Tiden er inde til at glæde sig over vores sprudlende sproglige mangfoldighed.

Foredrag 3: Som man siger 
Nogle benytter rigsdansk, andre dialekt. Nogle taler ghettodansk, andre gammeldansk. Nogle har accent, andre ikke. Nogle bruger bandeord, andre slang, og en tredje får sagt meget med få ord.

Vores talte sprog er tæt forbundet med, hvem vi er – både som individ og som fællesskab. Men vores forskellige måder at tale dansk på bidrager også til misforståelser, fordomme og kritik.

Foredragets sigte er at få dig til at være glad for at tale, som du taler. Og vi skal lytte til en hel masse af Danmarks stolte stemmer.

Foredrag med Michael Ejstrup booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular