Lotte Thomsen er lektor på Centre for Business and Development Studies, Copenhagen Business School. Hun har i løbet af de sidste 25 år lavet intensivt feltarbejde i Sydøst Asien, inkl. i Vietnam, Singapore og Thailand, især med fokus på tøj-, fødevare-, ædelstens, smykke- og guld-industri.
Lottes forskning tager udgangspunkt i, at virksomheder og industrier bør ses i et samfundsperspektiv og i lyset af de globale værdikæder, de er en del af. Interessen er i høj grad på de økonomiske, sociale og miljømæssige effekter af virksomheders strategier og praksis. Lotte Thomsen er en habil underviser og foredragsholder, der også har stor erfaring fra konsulentarbejde for Verdensbanken og Danida, og er vant til at formidle sin viden til såvel bachelor og kandidatstuderende som erhvervsledere. Hun har en kandidat og Ph.d. i kultur-geograf fra Københavns Universitet, og er Fellow af Royal Geographical Society i London, hvor hun også er International Officer i The Economic Geography Research Group Committee.
Foredrag af Lotte Thomsen:
Foredrag 1: Hvorfor ædelsten og krystaller sjældent er bæredygtige: influencers, virksomheder og manglende regulering i smykke-værdikæder
I de senere år er en lang række af problemer i diamantindustrien kommet frem i lyset. Eksemplerne er mange og inkluderer finansiering af borgerkrig, forfærdelige arbejdsforhold i minerne og manglede værdiskabelse i de lokalsamfund, hvor diamanter udvindes. Smykkeindustriens reaktion har involveret forsøg på certificering og ny-branding, og ikke mindst forsøg på at opretholde diamanters image som de mest værdifulde ædelsten. Reaktionen har også inkluderet et delvist skift i de ædelsten, der anvendes i smykker. Dette skift betyder en stigende anvendelse af såkaldt ’farvede sten’ som rubiner og topaser, der endnu ikke er kommet i offentlighedens lys, selvom de absolut ikke er mere bæredygtige end diamanter. I dette foredrag udlægges og diskuteres virksomheders strategier, praksis og ansvar i en relativt ureguleret industri, der indeholder store globale økonomiske, sociale og miljømæssige udfordringer. Foredraget tager udgangspunkt i Lotte Thomsens forskning og feltarbejde i Thailand og Singapore.
Foredrag 2: Retfærdig grøn omstilling? Elektriske biler, global ulighed og sociale/miljømæssige effekter
Den grønne omstilling har blandt både forbrugere og politikere i Danmark et stort fokus på transportsektoren. Vores forsøg på at nedsætte vores eget CO2-udslip involverer ikke mindst et stigende forbrug af elektriske biler, hvilket umiddelbart har en god effekt på Danmarks udledningstal. I hvert fald hvis vi fokuserer på Danmark som en afgrænset geografisk enhed. Vi tænker måske ikke så meget over påvirkningen andre steder i den globale værdikæde. De biler vi køber og kører rundt i har direkte og indirekte effekter andre steder i verden, ikke mindst i det Globale Syd. Denne påvirkning har mange aspekter. Eksempler inkluderer Co2-udledning i lande, der udvinder mineraler til de batterier, der er udgør kernen i den elektrificerede transport. De involverer også store sociale og miljømæssige konsekvenser de steder, hvor mineraler udvindes, og der hvor batterierne produceres. De geopolitiske aspekter og spændinger forbundet med udvindingen af de essentielle og begrænsede mineraler er desuden store og formentlig stigende. I dette foredrag formidles og diskuteres konsekvenser, begrænsninger og muligheder forbundet med den grønne omstilling i et globalt perspektiv.
Foredrag med Lotte Thomsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.