Lars Olsen

Lars Olsen

Lars Olsen er journalist, forfatter og samfundsdebattør. Han har skrevet en række debatbøger om det moderne klassesamfund, om folkestyret…

Læs mere
Book Lars

Lars Olsen er journalist, forfatter og samfundsdebattør. Han har skrevet en række debatbøger om det moderne klassesamfund, om folkestyret og om skole og uddannelsesforhold.

Lars Olsen er uddannet cand.phil. i samfundsfag. Han har været journalist i over 25 år, blandt andet på Politiken og det nu lukkede Aktuelt. I dag arbejder han freelance, er kolumnist ved Jyllands-Posten og med i undervisningsministerens dialoggruppe vedr. Ny Nordisk Skole.

Lars Olsen var 2002 til -07 analytiker på Ugebrevet A4, hvor han tilrettelagde en række undersøgelser af ulighed og sociale skel i dagens Danmark. Analyser, han siden har videreudviklet i sine bøger.

Lars Olsen er en levende foredragsholder, der forener samfundsanalyse med konkrete eksempler og erfaringer – baseret på sin egen hverdag og de mennesker, han har interviewet.

Foredrag af Lars Olsen:

Foredrag 1: SOCIALE KLASSER, POLARISERING – OG HVORDAN DET ER I DIT OMRÅDE
De sociale klasser bor og lever mere adskilt end for få årtier siden – og det presser samfundets sammenhængskraft. Vi har fået voksende skel mellem hovedstadsområdet og Stor-Aarhus, hvor mange kvarterer domineres af folk med pæne indkomster og lange uddannelser – og det brede arbejder- og middelklasseland udenfor. Klasseskel har, sammen med årtiers centralisering, skabt større mistillid mellem provinsen og beslutningstagerne i hovedstaden – dem i »de fine saloner«, som det siges. Mange i de små samfund langt fra de store byer føler sig ligefrem hægtet af og tror ikke længere på det politiske system. Danmark har fået nogle af de sociale og geografiske skel, der i andre lande har ført til Gule Veste eller højrepopulistisk opbrud.

Lars Olsen er blandt forfatterne til Rige børn leger bedst, hvor Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kortlægger de sociale klasser i Danmark – og hvor de bor helt ned i de enkelte sogne. I foredraget fortæller han om den sociale/geografiske polarisering og dens konsekvenser for samfund og politik. Han viser også kort over, hvordan det specifikt er i den del af landet, hvor foredraget holdes. Stilen er levende og afvekslende. Danmarkskort og politiske analyser veksler med anekdoter og erindringsglimt.

Foredrag 2: SOCIALDEMOKRATIET – MELLEM MAGT OG SAMFUNDSFORANDRING
Intet andet parti har som Socialdemokratiet formet det moderne Danmark. Næste år fejrer vi 100-året for Staunings første socialdemokratiske regering i 1924. Gennem årtierne løber en rød tråd: Skismaet mellem blot at forvalte magten og at ændre samfundet til gavn for arbejderklassen og velfærdssamfundet. Skismaet er velkendt fra de senere år. For få år siden valfartede journalisterne til Danmark for at reportere om Mette Frederiksens ”røde” socialdemokrati, et af de mest succesrige i Europa, i dag er Mette Frederiksen statsminister i en utraditionel midter-regering.

Foredraget ser dagens socialdemokrati i et historisk og europæiske perspektiv. Vi ser gamle Stauning-film, møder Jens-Otto Krag som aftenskolelærer og hører om højrepopulismens aktuelle fremmarch i Vesteuropa; det er en fortælling, der også handler om folkestyre og velfærdsstat. Stilen er levende og afvekslende. Politiske analyser veksler med anekdoter og erindringsglimt.

Foredrag 3: KØBENHAVN: ARBEJDERBYEN DER FORSVANDT
For få årtier siden var København en arbejderby. Over halvdelen af familierne tilhørte arbejderklassen, og store arbejdspladser som B&W satte præg på byens politik og kultur. I dag tilhører kun en femtedel arbejderklassen, mens 40 procent af københavnerne er i overklassen eller den højere middelklasse. København er blevet yngre, mere velstående og hip, men VVS’eren og pædagogen får stadig sværere ved at finde en bolig, som de kan betale.

Lars Olsen præsenterer analyser fra den anmelderroste debatbog Rige børn leger bedst, men fortæller også sin egen historie om Københavns forvandling. Lars Olsen voksede op i 1960’ernes og 1970’ernes København, under foredraget veksler statistik og bykort med anekdoter og gamle foto og sange.

Foredrag med Lars Olsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular