Lars Kjædegaard (1955) har et omfangsrigt forfatterskab bag sig med hele tyve romaner, heriblandt kriminalromaner og historiske romaner. I 2004 fik han Helsingør Kommunes Kulturpris og i 2007 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Seneste bogudgivelse er “Dommeren i Helsingør” (august 2023).
Om bogen Dommeren i Helsingør:
Søren Madsen bliver student i 1970’ernes Helsingør. Han er en ung mand med en ambition: Han vil være dommer i sin hjemby. En nat møder han den flippede pige Anna, og de forelsker sig. Men Anna gemmer på en mørk hemmelighed, og pludselig forsvinder hun uden spor.I retsbygningen regerer Sørens mentor, dommeren Helge Pontoppidan. Retsmaskineriet kører, og loven håndhæves, men andre steder i byen udmåles retfærdighed efter en helt anden og dunklere lov. Den lærer Søren langsomt at kende, mens han martres af spørgsmålet: Hvor er Anna?
Lars Kjædegaards roman Dommeren i Helsingør er en dramatisk fortælling om forbrydelse og kærlighed i Helsingørs over- og underverden.
Foredrag af Lars Kjædegaard:
Foredrag 1) Den moderne kriminalroman – mord og hvad så mere?
Foredrag 2) Hvid & Belling – udviklingen af en krimiserie
Foredrag 3) Fiktion som udtryksmiddel – en interaktiv aften med Lars Kjædegaard
Foredrag 4) Virkelighedens kriminalitet og den fiktive kriminalroman. En aften med Hans Jørgen Bonnichsen og Lars Kjædegaard
Beskrivelse af foredrag 4: Virkelighedens kriminalitet og den fiktive kriminalroman. En aften med Hans Jørgen Bonnichsen og Lars Kjædegaard
Hans Jørgen Bonnichsen – tidligere operativ chef for PET og souschef på Rejseholdet. Forfatter til ’Hånden – en PET- og politikrønike’, ’Frygt og fornuft – i terrorens tidsalder’ og ’Tvivl på alt – og tro på meget.’
Lars Kjædegaard – musiker og forfatter til 23 romaner. Arbejder nu på en anmelderrost serie af kriminalromaner om drabsefterforskerne Anita Hvid & Thor Belling. Lars Kjædegaard har i 30 år været domsmand ved retten i Helsingør.
Hvilke lighedspunkter findes mellem virkelighedens kriminalitet og efterforskningsarbejde og den fiktion, som vi er storforbrugere af både i litteratur og på tv og film? I samtalen forholder de to sig til spørgsmålet om, hvorfor krimigenren interesserer så mange mennesker. Er den et udtryk for virkelighedsflugt? Eller er den en afspejling af den længsel efter tryghed og retfærdighed, som mange leder efter i en verden, hvor vi konstant bombarderes med voldsomme indtryk? Desuden fortæller Bonnichsen og Kjædegaard om deres arbejde – Bonnichsen har befundet sig i mange af de situationer og konflikter, som Kjædegaard beskriver i fiktiv form. Hvordan opfatter de hinandens arbejde? Hvilken inspiration henter fiktionsforfatteren i den erfarne politimands fagligt orienterede bøger? Og har fiktive kriminalhistorier noget at sige en mand, som igennem en lang karriere har beskæftiget sig med virkelighedens kriminalitet? En aften med Bonnichsen og Kjædegaard er et tilbud til mennesker, som både interesserer sig for kriminallitteratur og virkelighedens kriminalitet i et større perspektiv.