Klaus Larsen

Klaus Larsen

Klaus Larsen (f. 1951) er journalist på Ugeskrift for Læger. I januar udgav han ”Dødens Teater” om den tidlige lægevidenskab i Danmark. Politiken kaldte bogen ”en spændende rejse tilbage til barokkens og oplysningstidens Danmark”, Berlingske gav bogen fem stjerner og skrev, at ”dens gennemgang af lægevidenskabens mirakelkurer er simpelthen skøn”. ”Fortræffelig bog med det budskab, at vort liv og vor viden er skrøbelig”, skrev anmelderen.

Klaus Larsen har tidligere udgivet den ligeledes anmelderroste Ve og Velfærd (L&R, 2007), som beskriver medicinens og lægefagets udvikling i samspil med det omgivende fra år 1800 til i dag.

Foredag af Klaus Larsen:

Foredrag 1. Dansk medicins fødsel – læger og kirurger i oplysningstidens Danmark
Beretningen om medicinens og kirurgiens første, spæde skridt, før den moderne lægevidenskab tog form, og om de farverige personer, der drev udviklingen. Året er 1645. I Københavns nye anatomiske teater ligger liget af en ung kvinde, som netop er henrettet for utroskab. For første gang i Danmark bliver et menneske dissekeret foran et publikum af lærde og fornemme tilskuere. Herfra pibler historierne frem, og de vidtforgrenede tråde løber til slut sammen i starten af 1800-tallet. Den makabre forestilling er ikke mørk middelalder. Tværtimod er oplysningstiden kommet til landet, og de grufulde anatomiske undersøgelser er lægekunstens første, spæde skridt ind i det moderne – fra vrøvl til videnskab.
Foredraget er ”illustreret” med en mængde sjove, makabre, tankevækkende værker af samtidens kunstnere. Varighed – 35 – 45 min. efter ønske.

Foredrag 2. Kvindernes lange march ind i sundhedsvæsenet – fra vågekone til professor
Det var meget sent – faktisk først i slutningen af 1800-tallet – at kvinder så småt fik adgang til sundhedsvæsenet. Indtil da havde de været ringeagtede ”vågekoner”, som gjorde rent, tømte natpotter, serverede mad for de syge og sov i et hjørne af hospitalets sygestue. Under voldsom modstand fra lægerne erobrede de langsomt positionerne, først som uddannede sygeplejersker, og derefter, under endnu voldsommere modstand, som læger. I dag er flertallet af de medicinstuderende kvinder. Foredraget er ”illustreret” med samtidige billeder.

Foredrag 3. Da danskerne fik deres første sygehuse
Da København oplevede sin sidste pestepidemi i 1711, fandtes der ikke sygehuse. Ordet ”hospital” betød dengang fattiggård. Et hospital var en plejestiftelse for ubemidlede gamle, syge og sindssyge, som blev holdt indespærret uden rettigheder. Folk, der kunne bestemme selv, skulle ikke nyde noget af at komme på hospital. Var man syg, kom man ikke alene ikke på hospital. Man gik heller ikke til læge. Man tilkaldte en læge eller barberuddannet kirurg, som klarede det fornødne hjemme hos patienten, og skulle der opereres, foregik det hjemme på spisebordet. Først i 1750’erne begyndte man at bygge sygehuse, som havde til opgave at behandle de syge. Ikke at det var meget bedre…

Foredrag med Klaus Larsen bookes hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen