Kaare R. Skou er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og har arbejdet for blandt andre Københavns Radio, Radioavisen og TV 2. I 30 år har han fra sin plads på Christiansborg dækket dansk politik. Han er forfatter til bøgerne Land at lede om folkestyrets dramatiske historie fra Grevinde Danner til Anders Fogh, til Politik, der forandrede Danmark om de skelsættende love, der er vedtaget på Christiansborg fra værnepligtsloven i 1848 til vor tids økonomiske krise. Seneste udgivelse “Blå Vinter – Det borgerlige Danmarks kollaps” (juni, 2020).
Foredrag af Kaare R. Skou:
Foredrag 1: Magtens forblændelse – Hvordan justitsminister P.A. Alberti endte som danmarkshistoriens største svindler
Om bogen: Da PETER ADLER ALBERTIS svindel var gjort op, stod der helt nøjagtigt 14.462.268 kroner og 29 øre i anklageskriftet. Danmarks justitsminister indtil 1908 faldt fra magtens tinde og kunne nu se frem til flere år i tugthus.Svindlen startede lang tid før, ALBERTI blev justitsminister. Via sin fars netværk, sin funktion som formand for Den Sjællandske Bondestands Sparekasse og leder af Smøreeksportforeningen havde Alberti nem adgang til penge – penge, der ikke var hans, men blev brugt, som om de var. Ugennemsigtige regnskaber, økonomisk urent trav, risikable handler med sydafrikanske guldaktier og suspekte boligspekulationer i København var indbegrebet af Alberti. Mistanker og beskyldninger klæbede til ham.ALBERTI blev trods alt dette valgt ind i Folketinget og senere justitsminister under Venstres første statsminister J.C. Christensen. Alberti var en handlekraftig politiker, var med til at bringe dansk politik ud af stilstanden, men var også en populistisk opportunist og kompromisløst brutal over for den kritiske presse og sine politiske modstandere. I årene som justitsminister blev ALBERTI mere og mere forblændet af sin egen magtfuldhed og fortsatte svindlen, der tog til i styrke. Lige indtil presset på ham blev for voldsomt, afsløringerne kom for tæt på, og han meldte sig selv til politiet.
Foredrag 2: Store kvinder i dansk politik
I 2015 fejrer vi 100-året for kvindernes valgret, men kvindernes indflydelse i politik begyndte allerede, da den første grundlov blev skrevet i 1849. En kvinde ved navn Louise Rasmussen – bedre kendt som grevinde Danner – var måske skyld i, at den overhovedet blev til noget. Men ellers skal vi beskæftige os med den første kvindelige minister, den mandhaftige Nina Bang. Efter hende gik der 40 år, førend en kvinde igen kom til tops. Det var justitsminister Helga Pedersen. Undervejs møder vi blandt andre også stærke kvinder som Bodil Koch og Lis Groes, før vi slutter af med vor tids store kvinder, Pia Kjærsgaard, Lene Espersen, Helle Thorning-Schmidt og måske Mette Frederiksen, som kan blive den næste store kvinde.
Foredrag 3: Kvinderne kommer – den snørklede vej til valgretten
I 1915, da kvinderne fik valgret, var Danmark håbløst bagefter den øvrige verden, når det gjaldt ligestilling. Vi kunne have været foran, hvis ikke det havde været for tidens stærke mand i dansk politik, J.C. Christensen. Han havde ikke noget imod kvinder, men måtte de betale prisen for hans magtposition, så var der ikke noget at gøre ved det. Vi hører om seks års snørklet vej gennem dansk politik, hvor Ove Rode blev kvindernes ven, hvor kvinderne selv var ved at spænde ben for det hele, om den gæve Line Luplau fra Vestjylland, om hvorfor Venstres Marie Lassen ikke blev vores første kvindelige minister og om, hvad der kom ud af det hele.
Foredag 4: Politik, som den bliver til – hvad foregår der på Christiansborg
Gennem 30 år har Kaare R. Skou vandret rundt på Christiansborgs gange og oplevet politikere komme og gå. Få ved ind under huden som han, hvordan det politiske liv fungerer, og få kan som han fortælle om, hvordan politik bliver til i virkeligheden. Det er både ironisk og kærligt, når han ruller sig ud i en beskrivelse af det politiske liv og vores toppolitikere. Og det er fortælling på den gode gammeldags facon uden power-point og flip-overs, men med ord og sprogbilleder, der direkte er til at forstå. Han kan sin politiske historie, og derfor kan han sætte den helt aktuelle politik i perspektiv. Det har han gjort i sine bøger og i tv, og det gør han også over for et publikum på en måde, så politik bliver både levende og nærværende. Med udgangspunkt i den aktuelle politiske situation causerer Kaare R. Skou om det politiske spil på Christiansborg.Vi hører om, hvordan politik egentlig bliver til. Der fortælles også om spindoktorernes indmarch på den politiske scene og om forholdet mellem politikerne og pressen.
Foredrag 5: Vores Grundlov og de danske værdier
En fortælling om hvorfor vores grundlov ser ud som den gør, hvad den egentlig indeholder og en debat om, hvorvidt den trænger til en revision. Det begynder med Bondecirkulæret, bevæger sig over kulturkampen mellem de to Louiser – Louise Rasmussen (Grevinde Danner) og Johanne Luise Heiberg og til, at prinsesse Margrethe kunne blive dronning af Danmark. Foredraget søger at indgive en forståelse af, at Grundloven lige så meget er et kulturpolitisk skrift som en juridisk tekst. Hvad står der i Grundloven, og hvad står der ikke i Grundloven. Undervejs bliver begrebet ‘danske værdier’ sat under et kritisk lys: Er der noget, der hedder danske værdier? Her kan det afsløres, at det er der, men det er måske nogle andre, end vi lige går og regner med.
Foredrag med Kaare R. Skou booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.