Foredrag af Ida Holst:

Pårørende efterlyses

Hvert år dør 350 personer helt alene i Danmark. I de fleste tilfælde lykkedes det kommunen at finde pårørende til de afdøde, men i ca. 100 tilfælde indrykkes en enslydende efterlysende dødsannonce i Politiken, Berlingske Tidende og Jyllandsposten. En sådan dødsannonce kan have følgende tekst:

Esther Kirstine Christensen født den 11. juni 1921 i Hammer, Fladså. Boende Blankavej, 2500 Valby er afgået ved døden på bopælen den 21. september 2005. Eventuelle pårørende bedes rette henvendelse til Københavns Kommune…

De fleste af os undres, når vi ser disse dødsannoncer, for hvordan kan man dø helt alene? Hvem var de mennesker, og hvorfor fik de så trist en skæbne? Var de alle helt alene i døden, og var de alene, da de levede? Eller er den virkelige historie helt forskellig fra, hvad vi umiddelbart tror?

Ida Holst har brugt et år på at efterforske personerne bag 11 af disse dødsannoncer. 5 af historierne er publiceret i bogen Velfærdsfortællinger (udgivet 5. oktober 2010 på forlaget Gyldendal).

Under foredraget vil Ida Holst give os indblik i hvem, der gemmer sig bag de efterlysende dødsannoncer. Vi vil høre om alkoholikeren, der levede et hårdt liv, men som var afholdt af vennerne på værtshuset. Vi møder den nydelige ældre kvinde, som overlevede hele sin familie, men som alligevel ikke døde alene. Vi kommer forbi den ensomme lidt sære mand, der blev svigtet af alle, da han blev syg, og vi hører om den begravelse, hvor over 100 personer deltog. Vi får også indsigt i hvordan præsterne takler en bisættelse, hvor ingen møder op, og vi lærer, at ikke alt er, som det umiddelbart ser ud.

De 11 skæbner giver kort sagt et billede af ensomhed, svigt og ligegyldighed, men også af sammenhold, livsglæde og kærlighed.

Foredraget varer ca. 1 ½ time efterfulgt af spørgsmål fra salen.

Foredrag med Ida Holst booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen