Holger K. Nielsen

Holger K. Nielsen

Holger K. Nielsen har i mange år været medlem af Folketinget. Han blev valgt ind første gang i 1981, blev…

Læs mere
Book Holger

Holger K. Nielsen har i mange år været medlem af Folketinget. Han blev valgt ind første gang i 1981, blev ikke genvalgt i 1984 men blev valgt ind igen i 1987 og sad efter det i Folketinget frem til valget i 2019. Holger K. Nielsen blev formand for SF i 1991, en post han besad frem til 2005. Han blev skatteminister i 2012 og kortvarigt udenrigsminister i 2013.

Holger K. Nielsen har gennem sine mange år i Folketinget fået et godt indblik i dansk politik og har et førstehåndskendskab til de politiske processer og hvordan politik har udviklet sig. Han har ikke mindst beskæftiget sig med udenrigspolitik og EU-spørgsmål. Han stod i spidsen for SF’s kampagne op til folkeafstemningen i 1992 og var siden hovedarkitekten bag ”det nationale kompromis”, som sikrede de danske EU-undtagelser.

Foredrag af Holger K. Nielsen:

Foredrag 1: Det var det værd – et langt liv i dansk politik
På baggrund af sin erindringsbog, ”Det var det værd” fortæller Holger K. Nielsen om et langt liv i dansk politik. Da han forlod Folketinget i 2019, havde han været politisk aktiv i mere end 4 årtier, heraf 34 år som medlem af Folketinget. Han rejst landet rundt til hundredvis af møder, deltaget i utallige forhandlinger, været partiformand og minister, og han har på den baggrund haft dansk politik inde under huden. Han vil give en personlig og åben beretning om om de dilemmaer og usikkerhed, som politikere ofte skjuler, men som de altid går med inderst inde, når de skal træffe vanskelige beslutninger. Og hvor man hurtigt kan gå fra helt til skurk. Det fik han at mærke i 1992 og 1993: efter at blive tiljublet efter det danske nej d. 2. juni 1992, blev der kastet sten efter ham i Fælledparken i 1993, fordi SF var gået med i Det nationale Kompromis, som sikrede de danske EU-undtagelser. Holger K. Nielsen fortæller hvorfor det var rigtigt at søge en løsning for Danmark – også selvom han blev upopulær.

Han fortæller om venstrefløjen i 70’erne og de interne diskussioner, som gennem årene har præget SF. Herunder den vanskelige udlændingepolitik. Han var skatteminister og en kort tid udenrigsminister i Helle Thornings regering og han fortæller om de magtkampe der var internt i regeringen og hvorfor regeringen ikke blev den succes, mange havde håbet. Hvad kunne SF og han selv have gjort anderledes? Bør venstrefløjen også fremover satse på at komme i regering?

Holger K. Nielsens politiske liv har altid eksisteret i et spændingsfelt mellem idealismen, virkeligheden og magten. Han har fra starten haft et ideelt mål med sit politiske arbejde, men politik handler også om magt. Kan idealismen fastholdes, når man får magten og man står overfor en virkelighed, man ikke selv er herre over?

Foredrag 2: Er politikerne bedre end deres rygte?
Der tales meget om den såkaldte politikerlede, og det er næsten blevet en folkesport at skælde ud på politikerne. Går samtalen trægt ved et middagsselskab, kan altid tale om, hvor tåbelige politikerne er. Holger K. Nielsen har siddet i Folketinget i 34 år, og kan godt forstå at mange bliver irriterede over langsommeligheden, papegøjesnakken og de tilbagevendende løftebrud. Men i sit foredrag, vil han godt tage politikerne en smule i forsvar. For bag den ofte kedelige overflade, har man fået tingene til at fungere. Danmark er faktisk ét af de mest velfungerende samfund i verden.

Det er der mange, som har æren for, men politikerne fortjener også del. For bag alle spilfægterierne har de fået tingene til at fungere, bl.a. gennem en tradition for samarbejde og pragmatiske løsninger. Og der leveres dagligt på Christiansborg et stykke solidt rugbrødsarbejde, som sjældent kommer i mediernes søgelys. Det betyder ikke at alt er, som det skal være. Symbolpolitikken er kommet til at fylde for meget, der tænkes kortsigtet og spin samt hurtige mediehistorier er kommet til at spille for stor en rolle. Og politikerne er dårlige til at forventningsafstemme i forhold til hvad de faktisk kan udrette. Danmark er i stigende grad påvirket af internationale forhold og mange problemer kan vi ikke løse uden at tage hensyn til, hvad der sker i vores omverden. Der er i særlig grad til bekymring i forhold til klimakrisen. En løsning af denne kræver langsigtede og internationale løsninger. Er vort demokrati i stand til at håndtere disse? Er der stærk nok beslutningskraft?

Foredrag 3: Danmark blev en krigsnation
Tilbagetrækningen fra Afghanistan markerede afslutningen på en epoke, hvor Danmark blev en krigsnation. Som forsvars- og udenrigsordfører fulgte Holger K. Nielsen udviklingen tæt og han vil i dette foredrag fortælle om den såkaldte ”aktivistiske udenrigspolitik”, der tog sin form, da Anders Fogh i 2003 besluttede at følge med USA i invasionen i Irak og senere krigene i Afghanistan samt Syrien. Hvor Danmark tidligere havde været kendt for en blød udenrigspolitik med satsning på diplomati og u-landsbistand, kom militære interventioner pludselig i top på den udenrigspolitiske dagsorden. Deltagelse i krigene har kostet i milliarder af kroner og mange menneskeliv, men spørgsmålet er, om det har været prisen værd. Opnåede vi det, vi stræbte efter? Var der i det hele taget klare mål for indsatserne? Og er Danmark med sit Hal Koch’ske samtaledemokrati i virkeligheden parat til at håndtere de barske udfordringer, der følger af en krig? Kan militære interventioner være nødvendige og hvilke betingelser skal i givet fald være opfyldt før vi går i krig?

Foredrag med Holger K. Nielsen booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

OBS: Ved brug af foto skal fotograf Steen Brogaard nævnes.

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular