Henrik Marstal

Henrik Marstal er musiker og forfatter. Han har en ph.d.-grad i musikvidenskab og er lektor i en deltidsstilling på Rytmisk Musikkonservatorium. Marstal har udgivet en række bøger om fortrinsvis musik samt været medredaktør på tre sangbøger, senest Kirkesangbogen (Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag, 2017). Han har endvidere en baggrund som musiker (1996- ) og har spillet i ibens samt med Marie Frank, Martin Hall, Annika Aakjær og duoen marstal:lidell. Desuden er Marstal debattør (2014- ) inden for områderne kultur, ligestilling, medborgerskab og politiske forhold. Endelig har han baggrund som medlem af Statens Kunstfond (2005-2007; 2014-2017), sagkyndig i Nordisk Kulturfond (2010-2012), medlem af Kulturministeriets Kanonudvalg (2005-2006) samt medlem af Kulturministeriets Forskningsudvalg (2016- ).

Foredrag af Henrik Marstal:

Foredrag 1: BENNY ANDERSEN – UALMINDELIG ALMINDELIG
Benny Andersen (1929-2018) bliver i dette foredrag portrætteret som digter og visekomponist. Det sker med afsæt i min biografi Benny Andersen – ualmindelig almindelig (2018). Bogen er baseret på en lang række personlige samtaler med ham, ligesom en række nære bekendte fra Johannes Møllehave til Suzanne Brøgger også er interviewet. Endvidere er bogen baseret på grundige studier af Benny Andersen fra gennembruddet med Den indre bolwerhat i 1964 over succes’en som visekomponist med albummet Svantes viser i 1973 til de store og stærke digtsamlinger i 1990’erne. Foredraget kan vinkles på flere måder og fx handle om Benny Andersen som digter, som visekomponist, som danskhedsikon og/eller som samfundsrevser.

Foredrag 2: KIM LARSEN SOM SANGSKRIVER
Kim Larsen (1945-2018) bliver i dette foredrag sat under lup som sangskriver: Hans forhold til danske sangtraditioner (især børne-, højskole- og schlagersange), hans referencer til nyere og ældre dansk poesi fra B.S. Ingemann til Frank Jæger samt hans måde overhovedet at skrive sange på. Foredraget diskuterer, hvordan Kim Larsens sange bygger bro mellem ældre danske sangtraditioner og rock/popmuskken, og hvorfor melodiernes udformning kan være forskellig alt efter om teksten er på dansk eller engelsk. Eksemplerne rækker fra ‘Langebro’ (1971) til ‘Den lige vej’ (2017) og dækker altså hele perioden. Foredraget er baseret på min kommende bog om Kim Larsen som sangskriver med titlen Flaskepost fra Christianshavns Kanal. Foredraget kan vinkles på flere måder og fx handle om Kim Larsen som sangskriver, som nationalskjald, som traditionalist eller som fornyer af sangskatten.

Foredrag 3: ELSE MARIE PADE – DAME MED SPOLEBÅNDOPTAGER
Else Marie Pade (1924-2016) var elektronisk musikpionér i 1950’erne med en fortid som medlem af Danmarks eneste rent kvindelige modstandsgruppe samt som indsat i Frøslevlejren. Jeg kendte hende personligt og udgiver i marts 2019 Dame med spolebåndoptager – en biografi om Else Marie Pade på forlaget Multivers. Foredraget sætter fokus på hendes møde med Gestapo samt på de udfordringer, det gav hende at arbejde i en helt ny musikalsk genre, at være kvindelig komponist og udvikle et såkaldt kz-syndrom (PTSD) undervejs, hvilket invaliderede hende. Foredraget følger Else Marie Pade frem til genopdagelsen i 2001, der skabte en hype omkring hende som ‘technobedste’ med stor international anerkendelse og bevågenhed til følge.

Foredrag med Henrik Marstal booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen