Hanne Fabricius

Hanne Fabricius

Hanne Fabricius holder foredrag om: Københavns historie og arkæologi, forfatterskab, Vesterbros og Istedgades historie. Fortæller for både børn og voksne.…

Læs mere
Book Hanne

Hanne Fabricius holder foredrag om: Københavns historie og arkæologi, forfatterskab, Vesterbros og Istedgades historie. Fortæller for både børn og voksne.

Hanne Fabricius er arkæolog og forfatter og kendt som en af eksperterne i DR-programmet Historiequizzen, som hun deltog i mellem 2015-2019.

I 2006 valgte Hanne Fabricius en karriere som selvstændig kulturhistorisk formidler. Hun har siden skrevet bøger, haft historiske konsulentopgaver for firmaer, tv- og andre medier og holdt massevis af spændende foredrag og byvandringer om Københavns historie.

Hanne Fabricius er kendt for at fortælle historier til alle målgrupper både børn som voksne. Hun formidler sin store viden med engagement, meninger, et levende kropssprog og humor, så det nærmest må betegnes historisk stand-up.

Som forfatter har Hanne Fabricius skrevet fagbøger om Københavns historie og historiske fantasybøger for børn i serien Tidsdetektiverne. Hendes seneste bog udkom den 14. oktober 2021 på Turbine under titlen: Københavns forunderlige historie. Liv, lyst og lort fra oldtid til nutid. Bogen henvender sig til både større børn og voksne.

Foredrag, byvandringer og en kanalrundfart kan bookes af virksomheder, foreninger, biblioteker, kulturinstitutioner, oplysningsforbund og af private. Foredragene laves også som byvandringer. Alle foredraget kræver en projektor til fremvisning af power point dias.

Foredrag af Hanna Fabricius:

Foredrag 1: Københavns forunderlige historie. Liv, lyst og lort fra oldtid til nutid

I oktober 2021 udgav Hanne Fabricius bogen Københavns forunderlige historie. Liv, lyst og lort fra oldtid til nutid. I foredraget fortæller hun om bogens tilblivelse og selvfølgelig om de mange spændende historier, som bogen beskriver.

I skal blandt andet høre om Kong Hans´ Vingård, hvor der måske i 1420-erne sad et korsridderselskab. Om den franske kok Etienne Capion i Pilestræde, som var med til at indføre det franske køkken i København, og i hvis lokum arkæologerne fandt mange interessante ting. Om slagterne i Bjørnebrogade, som skiftede navn til Kjødmangergade, om Bremerholm Skibsværft, Slotsholmens historie, om byens offentlige badstuer, hvor lyst og pokker trivedes. Og hvorfor birkesfranskbrødet, jødekagen og brunkagen i virkeligheden ikke er danske.

Hanne Fabricius har flere andre foredrag om Københavns historie samt en lang række forskellige byvandringer.

Foredrag 2: Rundvisning i Ruinerne under Christiansborg Slot

Under Christiansborgs Slot ligger ruinerne af Absalons Borg og Københavns Slot. Da Absalons Borg var ca. 200 år gammel, angreb det tyske Hanseforbund København og brændte byen af. Angrebet blev afsluttet med nedrivningen af Absalons Borg. Oven på ruinen af Absalons Borg opførte man Københavns Slot, som stod færdig i 1380-erne.

På rundturen fortæller Hanne Fabricius sin egen version af borgenes historie. I skal høre om borgens hemmeligheder og forestille jer den ikke så liflige duft fra datidens lokummer. Om Bagertårnet, som frem til midten af 1500-tallet også fungerede som krudttårn, se granitsøjlerne, der stammer fra en af borgens fornemme bygninger, som måske var kirken eller bispens privatbolig. Inden I slipper ud af Ruinens mørke, stopper vi ved Blåtårn, som var et berygtet fængselstårn på Københavns Slot. Her skal I høre om de uhyggelige, mørke og fugtige fangehuller med navne som Troldhullet og Den mørke Kirke, hvor politiske fanger og andre kriminelle ofte sad indespærret i mange år – og selvfølgelig om kongedatteren Leonora Christina, der var kongefamiliens personlige fange i næsten 22 år.

Hanne Fabricius har også et foredrag om borgene på Slotsholmen samt en byvandring på Slotsholmen med titlen: Slotsholmens historie: Forsvundne slotte, mystiske tunneler og Christian 4.s krigshavn.

Foredrag 3: Istedgade overgi´r sig aldrig

Med udgangspunkt i sin bog Istedgade. Porten til Vesterbro tager Hanne Fabricius jer på en rejse gennem Istedgade historie fra gaden udsprang på hver side af Gasværksvej i 1858 og op til nutidens hipsterkvarter. Via gamle kort og billeder skal I høre om artistpensionaterne og de farverige artister fra alverdens lande. Om den nu rørlagte, stinkende Rosenå, som var garvernes og slagternes affaldsrende. Om de fornemme Skydebrødre, der prøvede at stoppe Istedgades udvikling med en bro, men i stedet fik en gotisk fupmiddelalder borgmur i Robin Hood stil. Om de barske slagtere og livlige værtshuse, som var tæt forbundne. Om opfinderen Ellehammer, der byggede sin første flyvemaskine i en baggård til Istedgade. Og selvfølgelig om Folkestrejken i 1944, hvorfra det påstås, at sloganet Istedgade aldrig overgi´r sig stammer fra.

Hanne Fabricius har flere andre foredrag om Istedgades historie samt to forskellige byvandringer.

Foredrag 4: Gæstgivere, gøglere og forlystelser på Vesterbro

I 1577 forbød rigshofmester Valkendorf de københavnske slagtere at slagte deres dyr indenfor den københavnske middelaldervold og sendte dem ud på Vesterbro. I kølvandet på slagterne fulgte en masse erhverv, som kunne bruge de døde dyr. Det var garvere, lysestøbere, skindere, skomagere og selvfølgelig værtshusejerne, fordi slagterne drak lidkøb efter hver endt handel. Flytningen af slagterne blev startskuddet til, at Vesterbro udviklede sig til et forlystelsernes paradis og fik øgenavnet Den lille Dyrehave. Omkring år 1800 lå værtshusene på Vesterbro nærmest side om side og ofte slået sammen med en slagtergård….. Så var der ikke så langt at gå.

Via sjove billeder skal I høre om gæstgiverierne, ølhallerne og de skumle knejper. Om danse- og, sangerindesalonerne. Om varieteerne og forlystelseshaverne med artisterne fra alverdens lande. Om Vesterbros Morskabsteater, hvor Pjerrot og pantomimen oprindelig hørte til. Og om Valencia, hvor en smuk artist for snart 100 år siden mistede livet i sine romerske ringe…. Og som stadig lister rundt i den gamle variete i sin grønne, pailletbesatte dragt.

Hanne Fabricius har flere foredrag og byvandringer om Vesterbros historie.

Foredrag 5: Kanalrundfart: Det usynlige København – En anderledes og sjov kanalrundfart.

Normalt fortæller guiderne om alt det, du ser, når I sejler gennem Københavns inderhavn og kanaler. Men dét gør Hanne Fabricius altså ikke……….. I stedet skal I høre fabelagtige, fantastiske og finurlige historier om middelalderens og renæssancens havneområder. Vi sejler forbi Holmens Kirke og Børsen, som begge tilskrives Christian den 4. Men Holmens Kirke blev allerede opført i 1562-63 som ankersmedje til Bremerholm skibsværft. Ved øen Bremerholm samlede Kong Hans fra 1510 den danske orlogsflåde. Her lå orlogsskibene frem til begyndelsen af 1600-tallet, hvor de flyttede over i Christian den 4.s nye Tøjhushavn. Dog fortsatte området med at være skibsværft frem til 1856.

Vi fortsætter over mod Operaen, hvor man under udgravningerne til Operahuset fandt tre skibe, der tolkes som resterne af en skibsspærring fra 1428. og sejler gennem Holmen (Nyholm), som efterhånden overtog orlogsflåden og dens funktioner fra hhv. Bremerholm og Tøjhushavnen. Efter Holmen går turen tilbage til københavnersiden mod Kastellet og Toldboden, der er en del af Christian den 4.s Ny-København. I 1628 flyttede Christian den 4. toldboden fra Knippelsbro og ud til det nuværende Toldbodområde og gik i gang med at etablere en helt ny bydel, Christian den 4.s Ny-København. Det betød mindst en tidobling af inderhavnens areal og en fordobling af selve København.

Vi krydser havnen igen og sejler gennem Christianshavns Kanal, hvor blandt andet det berygtede fængsel Tugt, Rasp og Forbedringshuset lå, og fortsætter over mod Den sorte Diamant, som ligger foran Christian den 4.s hemmelige krigshavn. Efter at Tøjhushavnen overtog funktionen fra Bremerholm, blev orlogsskibene ekviperet fra Tøjhuset og Proviantgården, indtil funktionen fra 1690´erne flyttede over til Ny Holm. Resterne af Tøjhushavnen kan stadig ses i Det kongelige Biblioteks Have.

BEMÆRK: Det er ikke muligt at fortælle hele Holmens og Christianshavns historie, da det er forbudt at sige noget, mens vi sejler igennem områderne med de nye boliger, fordi beboere ønsker stillezoneområder.

Kanalbåd: I skal selv leje en båd. Jeg anbefaler Canal Tours, da man altid kan regne med dem. På Canal Tour er der plads til ca. 150 deltagere, og mellem 96 og 104 under tag.

Ved brug af foto skal fotografen Bjarke Ørsted nævnes.

Hanne Fabricius booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vores nyhedsbrev

1-2 gange om måneden udsender vi et nyhedsbrev der indeholder aktuelle tilbud, nye forfattere, foredragsholdere, musikere, underholdere m.m.

Om Arte Booking

Siden 1946 har ARTE Booking formidlet foredrag, foredragsholdere, underholdning, stand-up komikere og musik.

Ring til os på 3848 1400 eller send en mail til booking@artebooking.dk. Vi tilbyder hurtig og professionel formidling. Vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den rette person til jeres næste arrangement.

Skriv til os via formular