George Mihalache

George Mihalache

George Mihalache er født i Bukarest/Rumænien i 1971. Han har vokset op i en musikfamilie med dybe rødder i sigøjnermusiktradition. Mihalache -familiens virke som professionelle spillemænd (Lautari) går flere hundred år tilbage. George er den 6 generation.

Georges musikalske uddannelse begyndte allerede i 6-7 års-alderen hos hans farfar, hvor sigøjnermusik og rumænsk folkemusik indlærtes efter gehør. I en alder af 15 havde han samarbejdet med adskillige velrenommerede og eftertragtede musikere og de fleste større ensembler i Bukarest, samt turneret i flere europæiske lande.

Det musikalske repertoire er vidtfavnende og alsidigt, fra de rumænske sigøjnermusikeres traditionelle over evergreen-standards til de klassiske musikperler. Siden 1994 han har boet i København og har samarbejdet med mange musikere inden for world music, jazz og klassisk musik. Blandt andet : Peter Bastian ,Hans Jørgen Christiansen , Christian Sivert, Morten Carsten ,Lelo Nika, Bo Stif, Sofie Ottesen, Thommy Anderson og m.m. I 2015 i forbindelse med Danich Music Award Folk få George Mihalache, Tinglutiprisen.

Foredrag af George Mihalache:

Enestående for George er, at han har to livshistorier at fortælle. Efter 23 år i Danmark, er George nu et veletableret navn i den danske musikscene. Han fortæller om hvordan det er, at komme alene til Danmark som fremmed, uden at kende nogen, om hvilke genvordigheder og grove løjer det kan være,at være fremmed i Danmark i 90erne, og hvordan man som fremmed sigøjner placerer sig i det danske musikmiljø, der i mange år har lukket sig om sig selv –
På humoristisk vis fletter George sine to livshistorier sammen til én fængende og lærerig historie, hvor kommunismen i Rumænien, censur, integration, kulturforskelle og vigtigst af alt, musik, er elementer i en fortælling, man skulle tro var en roman, men er en benhård sigøjnerbiografi.

George Mihalache er født i Rumænien og vokset op i en familie af rumænske spillemænd, de såkaldte »lautari«, hvis musikalske arv går mange hundrede år tilbage. Traditionen tro lærte Mihalache at spille den rumænske folkemusik på gehør af sin bedstefar. I dag er George Mihalache en virtuose cimbalom-musiker, det stående strengeinstrument, hvis enestående lyd fremmanes ved at slå to pinde mod metalstrengene.

At George Mihalaches familie, ifølge ham selv var meget åbne over for Vestens musik, høres tydeligt i hans musikalske udtryk. Den traditionsrige rumænske folkemusik, med dens lynende hurtige melodier og unikke skalaer, angriber Mihalache fra nyskabende vinkler. Særligt træder jazzen frem i det dybe og nuancerede lydbillede som han selv kalder for »lautari jazz«.

I 2015 udgav George Mihalache & Calibut Band deres meget roste debut, »Travelers«, om hvilket Gaffas Torben Holleufer, skrev »et fabelagtigt orkester har afleveret deres debut. En mageløs en af slagsen… Det er en musik der har en egen filmisk karakter, som var vi til cowboytræf et sted i Transylvanien, hvor alle skyder op i luften.«

Foredrag med George Mihalache booker du hos ARTE Booking på telefon 3848 1400 eller på mail booking@artebooking.dk.

Tilbage til forsiden.

Del denne side på:
Til toppen